ciasto z gruszka - 2000 przepisów (strona:85/134)

Muffinki czekoladowe z gruszką 243

I kolejny raz gotowałam, a raczej piekłam z Karoliną. Odkryłam, że to świetny sposób na wspólne spędzanie czasu, którego mi wiecznie brakuje. Mam frajdę z takiego

Kulinarne Inspiracje
Krem gruszkowy 361

Jeżeli zastanawiacie się- jak można wykorzystać miękkie, dojrzałe gruszki- to gruszkowy krem jest idealnym rozwiązaniem! Przygotowany na bazie śmietany kremówki i serka mascarpone, wychodzi delikatny i pyszny. Świetnie sprawdza się w roli deseru- ale możecie go również wykorzystać do przełożenia tortów, lub jako dodatek do ciast. Jest łatwy i szybki w przygotowaniu, o czym możecie się przekonać zerkając na poniższy

Domowe Torty
Najłatwiejsze ciasto "w świecie" 180

mąkę przesiać z sodą) i wymieszać, do drugiego składniki mokre i wymieszać. Jabłka i gruszkę obrać i pokroić na kawałki (mogą być też inne owoce i bakalie).Do składników suchych dodać mokre, wymieszać krótko tylko do połączenia składników, dodać owoce, wymieszać.Wyłożyć ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy.Piec w temp. 180 stopni około 60 min. Przed wyjęciem sprawdzić

Mix smaku
Owoce pod kruszonką - jabłko i gruszka 147

Mój ulubiony deser to szarlotka na ciepło z lodami. Nie jestem mistrzem ciast więc nie biorę się za to, ale znalazłam świetny substytut dla mojego faworyta!  Zobaczcie poniżej Owoce pod kruszonką - jabłko i gruszka 5 jabłek 1 gruszka cynamon  cukier wanilinowy masło Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w talarki. Rozgrzewamy patelnie, dajemy masło, a następnie wrzucamy pokrojone jabłka

Kuchnia moimi oczami
Grecka wiejska sałatka z serem feta i oliwą z oliwek wg Aleex 160

smakujące sałaty, słodkie pomidory i ogórki jak w sezonie) i owoce: pyszne i w dużym wyborze (kiwi, banany, jabłka, gruszki, melony ). Wszystko świeże. Ogromny wybór przepysznych deserów naprawdę robi wrażenie, np. panna cotta z bitą śmietaną, baklava czy różne rodzaje ciasta. Znakomite są antipasti z czerwonych papryczek wypełnionych serem, kilka rodzajów serów, w tym rewelacyjna feta z oliwą. Jedzenie jest

W mojej kuchni
Muffinki jabłkowo-gruszkowe bezglutenowe light 72

Muffinki idealne dla spragnionych zdrowych łakoci. Brak mąki i cukru, obecność migdałów, wiórków kokosowych, jabłek, gruszek oraz cynamonu, wszystko to sprawia, że możemy je potraktować nie tylko jako przekąska, ale pełnowartościowe danie w formie zdrowych słodyczy. Ciasto konsystencją odbiega od tradycyjnych mącznych muffinek (jest bardziej rzadkie

Milion Smaków
Murzynek z gruszkami 110

kiedyś jednym z najpopularniejszych ciast w okresie jesienno - zimowym. Nic dziwnego, robi się go łatwo, zawsze się udaje, a ciasta czekoladowe rozgrzewają i relaksują gdy za oknem pogoda nie zachęca do spacerów. Do murzynka pasuje wiele różnych dodatków - dziś proponuję gruszki, które idealnie komponują się z czekoladą

Milion Smaków
karpatka budyniowoowocowa z aronią gruszkową... 163

łyżeczka, krem do karpatki 1 opakowanie, owoce 2 szklanki/śliwki,gruszki,jabłka, aronia gruszkowa domowa 250 gram, cukier puder - ile potrzeba nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia karpatki = wodę zagotować z margaryną w garnku wsypać mąkę i mieszać w trakcie gotowania na mniejszym ogniu do powstania kuli, ciasto wystudzić do zimnego ciasta wbijać po jednym jajku w trakcie wyrabiania mikserem

W Mojej Kuchni Lubię
gruszki w syropie 110

składniki: 1000 g gruszek 500 g cukru 1000 ml wody kilka goździków laska cynamonu sok z 1 cytryny wykonanie: Gruszki myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy

Domowy Smak Jedzenia
gruszki w winie – deser dla dorosłych ;) 126

składniki: 4 gruszki 500 ml wina, czerwonego półwytrawnego 2 laski cynamonu 3 ziarenka ziela angielskiego 4 goździki 50 g cukru dodatkowo: bita śmietana do podania crunchy

Domowy Smak Jedzenia
Tort czekoladowy i gruszki 118

energicznie mieszamy. Dodajemy przesiane mąki wymieszane z proszkiem oraz kakao. Łączymy całość. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180C. Po upieczeniu pozostawiamy do wystygnięcia, a gdy biszkopt będzie już całkiem zimy przecinamy do ma 2 części. Masa 1 puszka gruszek w syropie 300 g gorzkiej czekolady 400 ml kremówki 50 g masła

Przysmaki Karolki
821. Kruszonka z masła orzechowego. 221

Jabłka i gruszka pod kruszonką z masła orzechowegoTa kruszonka to mistrzostwo.Ciężki weekend przede mną, dużo nauki przede mną (jak nigdy w tym roku :O ),dodatkowo jeszcze jadę dzisiaj do babci na imieniny, upieczenie dla niej ciasta i tysiąc innych rzeczy, no cóż mam nadzieje, że się ze wszystkim wyrobię :PPrzepis:30g mąki żytniej20g mąki pszennej30g masła orzechowegołyżeczka cukru pudrułyżeczka

More food, love and dreams
Ciasto jaglane z gruszką:) 131

Pyszne,  bardzo kakaowe ciasto. Idealne dla oslodzenia sobie troche dnia:)  Chyba nie muszę  mowic dlaczego:) Skladniki: 1 szklanka kaszy jaglanej Pol szklanki jogurtu naturalnego 3 jajka 2 lyzki oleju Pol szklanki kakao 3/4 szklanki cukru- najlepiej trzcinowego, ale zwykly też  się  nada 1 łyżeczka  proszku do pieczenia 1 gruszka Kasze gotujemy w dwoch szklankach

Mamuśka wraca do formy
Placek piernikowy – czyli coś słodkiego na Święta i nie nie tylko 165

cynamonem „chodzą za mną” te zapachy. Ciasto jest aromatyczne, miękkie, delikatne, z wyczuwalną nutą przypraw korzennych. Stasiek pochłonął 2 spore kawałki, mąż stwierdził, że zjadliwe :) – to ten typ faceta, co rzadko chwali, więc w jego ustach to komplement :) Przepis nieco zmodyfikowałam – w oryginalnym Marieta użyła gruszek, ja użyłam mrożonych śliwek. Właściwie w ostatniej chwili przypomniało

Niebieski kubek z kawa
Pełnoziarniste naleśniki z karmelizowanymi gruszkami 167

jasnego piwa olej do smażenia Karmelizowane gruszki: 4 duże gruszki 3 czubate łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżka śmietany kremówki 30% 2 łyżki masła Miksujemy jajka wraz ze szczyptą soli. Dodajemy do nich mleko, stopione masło, cukier i na końcu miksujemy z obiema mąkami. Odstawiamy ciasto na pół godziny do odpoczęcia – nie ruszamy w tym czasie miski(...)powoli kręcąc rozprowadzamy ciasto po całym dnie – im cieńsze naleśniki tym lepsze. Stawiamy na ogień i smażymy do czasu, aż na wierzchu zaczną pojawiać się bąbelki. Naleśnik przekręcamy łopatką na drugą stronę i smażymy jeszcze ok. 30 sekund. Przed smażeniem następnego znów wlewamy i rozprowadzamy bardzo małą ilość oleju i smażymy kolejne sztuki. Gruszki obieramy, przekrawamy na pół i wydrążamy

Poezja smaku