drugi kawałek. Letnie ciasto z owocami: 2 lekko czubate szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 2 łyżki cukru z wanilią (babcia używała wanilinowego) 250 g masła (ewentualnie margaryny) – w temp. pokojowej 6 ekologicznych jajek – w temp. pokojowej dowolne owoce – najlepiej mieszanka waszych ulubionych: np.: jabłka, gruszki, morele, śliwki, porzeczki(...)czubatą szklankę mąki, miksujemy i dodajemy miękkie masło. Miksujemy na wolniejszych obrotach i dodajemy drugą szklankę mąki – wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gdy całość się połączy, wyłączamy mikser (ciasto może wyglądać na lekko zwarzone – to normalne). Tortownicę o średnicy 26-28 cm (lub blaszkę o wymiarach ok. 25×30 cm) wykładamy papierem do pieczenia (ja wyłożyłam
Poezja smakuMokre składniki: Mus z gruszek, olej kokosowy, daktyle, napój roślinny zblendować na gładką masę. Suche składniki: Płatki owsiane zmiksować na mąkę (można to zrobić razem z mąką kokosową aby uniknąć grudek). Wymieszać razem z kakao, odżywką, proszkiem i posiekaną gorzką czekoladą. Mokre składniki wymieszać ze suchymi przy pomocy miksera na wolnych obrotach. Ciasto ma być bardzo gęste
Candy Pandasłyżką na jednolite, niezbyt gęste ciasto. Dużą łyżką nakładamy na rozgrzany olej porcje ciasta. Racuszki smażymy z obu stron na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Polecam również inne przepisy na placki i racuchy znajdujące się na blogu: Racuchy Z Piekarnia Racuszki Z Gruszką Syrniki – Rosyjskie Placuszki Z Twarogu Fit Placuszki Bananowe Z Twarogiem (218 Kcal) Szybkie
e-PrzepisyKulinarnerękami, żeby tłuszcz nie rozpuszczał się pod wpływem ich ciepła. Ciasto odstawić na 10-15 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie rozwałkować na grubość około 1 cm., wykrawać trójkąty i zawijać w rogaliki. Do środka można nałożyć owoce (na przykład cząstki jabłka, gruszek czy śliwki) lub odrobinę twardego dżemu. Pieczemy w temperaturze około 200 stopni
Codzienna kuchnia niecodziennaMigdały pasują niemalże do wszystkich owoców , więc tym razem skusiłam się na śliwki, których wszędzie teraz mnóstwo. Marcepan można zastąpić migdałami jak w tym przepisie na tartę migdałową z gruszkami . Tarta ze śliwkami i marcepanem Składniki: 100 g zimnego masła 3 dl orkiszowej mąki 2 łyżki cukru 1 żółtko 250 g marcepanu ½ łyżeczki świeżo zgniecionego kardamonu 50 g rozpuszczonego masła(...)śliwek, bez pestek i podzielonych na połówki 1 łyżka cukru pudru do oprószenia Posiekaj suche składniki i masło nożem. Kiedy już uzyskasz kruszonkę dodaj żółtko i delikatnie zagnieć ciasto. Owiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na cienki placek. Wyłóż nim formę do pieczenia. Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg
codojedzeniamogą nie być przekonani do dyni ze względu na jej dość mdły smak, jednak przy odpowiedniej obróbce, proporcji składników i przypraw, dynia zmienia swoje oblicze Osobiście uwielbiam ciasta dyniowe, które są wilgotne i bardzo lekkie. Jeżeli znacie sprawdzone przepisy na dynie, których tutaj nie ma, podzielcie się nimi w komentarzu Pasta z dyni i fety (na kanapki) BLOG: http://filozofiasmaku.blogspot.com(...)dyniowy BLOG: http://www.kuchenneszalenstwa.pl/ Pyszne placuszki dyniowe z sosem karmelowo-figowym BLOG: http://smacznapyza.blogspot.com/ Surowa tarta z musem z dyni (bezglutenowa) BLOG: http://cookitlean.pl/ Zupa krem z dyni i gruszek BLOG: http://www.poracoszjesc.pl/ Bezglutenowe kluski śląskie z dynią i sosem kurkowym BLOG: http://lawendowydom.com.pl/ Ravioli z dynią BLOG: http://madameedith.com/ Owsianka dyniowa BLOG: http://www.truetastehunters.com/ Babeczki dyniowe z kremem karmelowym
Kuchnia BazyliiPyszna i lekka sałatka, która sprawdzi się na spotkania z rodziną, przyjaciółmi oraz na świąteczny stół. Połączenie ostrego smaku sera ze słodką gruszką zaskoczą Waszych gości
Kuchnia Pełna Pasjibyć ciacho! Myślałam, muszę przyznać, raczej długo. Nie chciałam zwykłej bezy, za często ją przygotowuję i nieco już mi się przejadła... Nie mam jednak doświadczenia z pieczeniem innych ciast na samych białkach, a z moim niezbyt pozytywnym nastawieniem bałam się, że coś może nie wyjść. I wtedy mnie oświeciło!Nie wiem - może za sprawą urodzin mojej Mamy, które przypadały(...)podawać go ze świeżymi owocami (u nas soczyste gruszki), które nieco złagodzą cały ten cukier. Mimo to uważam, że przepis jest bardzo udany i godny polecenia - beza z dodatkiem daktyli, suszonych śliwek i orzechów włoskich smakuje wprost obłędnie! Tego trzeba po prostu spróbować.Dacquoise - torcik bezowy z kremem kawowymSkładniki:(na ciasto o średnicy 20-22 cm)beza:4 białka1/4 łyżeczki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCałość dobrze mieszamy łyżką. Na koniec oddajemy mleko i również mieszamy. Wilgotne ciasto wykładamy do foremek na muffiny i dekorujemy borówkami lub malinami. Pamiętamy, że muffiny lekko urosną. Wstawiamy do piekarnika na 35 do 40 minut na 175 stopni Celsjusza. PORADY Jabłka można zastąpić na przykład gruszkami lub innymi owocami, na przykład bananami. Trzeba tylko pamiętać, że im bardziej soczyste
Królestwo Deserówmała gruszka **************************************** Kromkę chleba posmarować serkiem Topionym i pasztetem.Podawać z gruszką. Chleb Pszenny z Siemieniem Lnianym: ******************************************** 70 dag.mąki pszennej 1.5 łyżeczki soli siemię lniane do smaku i do posypania chleba płatki owsiane do obtoczenia letnia woda ok.1 szkl lub więcej ( ile wejdzie w ciasto) 70 g.świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru ********************************* Mąkę posolić ,można dodać po łyżce
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiwith oatmeal , meringue and fruit – English version autor: tomas151 | blog: eat CZEKOLADOWE CIASTO Z PŁATKÓW OWSIANYCH , bezą i owocami autor: tomas151 | blog: eat Błyskawiczna owsianka autorka: zapachykuchni.pl | blog: Zapachy Kuchni Owsianka makowa z figami, orzechami i czekoladą autorka: ania_1703 | blog: Naturalna kuchnia Owsianka budyniowa z gruszką, orzechami i czekoladą autorka: ania_1703 | blog: Naturalna kuchnia Pieczona owsianka fisztaszkowo - bananowa
Chocolate Stop Temptingszklanki mąki pszennej + odrobina do podsypania 1/2 szklanka ciepłego mleka 25 gram świeżych drożdży\ 1 jajko 2 łyżki cukru pudru szczypta soli 10 gram miękkiego masła do ciasta dodatkowo: 200 gram miękkiego masła Masa makowa: 2 szklanki zmielonego maku, który gotujemy w mleku do miękkości 2 jajka 250 gram pigwy (lub żurawiny) - z kompotu/ nalewki lub świeżej(...)starte jabłko, gruszkę lub żurawinę świeżą, którą również należy karmelizować w syropie cukrowym o takich samych proporcjach. Jeśli korzystasz z pigwy z nalewki lub z kompotu należy ją tylko drobno posiekać. Przygotowuję rozczyn: mieszam 3 łyżki mąki, 3 łyżki ciepłego mleka, drożdże i cukier. Odstawiam na 25 minut. Po tym czasie dodaję resztę składników i dokładnie wyrabiam ciasto. Formuję
Mango PapajaCześć :)Wariacji naleśnikowych jest pewnie tyle ile ludzi na świecie.Każdy ma swoje ulubione ciasto, ulubione dodatki.Na blogu znajdziecie już jeden z moich ulubionych przepisów na
Pora coś zjeśćPomału należy pożegnać się z letnimi owocami, już nawet maliny się skończyły. Na szczęście zostały jeszcze brzoskwinie, winogrona czy gruszki. Dzisiejszymi bohaterkami będą brzoskwinie w połączeniu z delikatnym sernikiem na zimno. Dosyć często robię serniki na zimno, nie tylko latem i najbardziej smakuje mi w tej wersji, nie jest słodki lekko kwaśny smak, idealny do popołudniowej kawy. Polecam:) Składniki(...)lekko stężała. W tym czasie przygotowujemy galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu i kroimy owoce. Gdy galaretka będzie zima to układamy na masie serowej owoce i zalewamy je galaretką. Ciasto wkładamy do lodówki na około godzinę. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieoczywiście serniki na zimno są przez wszystkich najbardziej pożądane Do tej pory na blogu jest już przepis na sernik na zimno jeżynowy i z sernik na zimno z karmelizowaną gruszką. Dzisiaj jednak chciałabym się z Wami podzielić przepisem na sernik na zimno z truskawkami. Oczywiście w trakcie robienia sernika zmieniłam pierwotny pomysł i zamiast zmiksować truskawki i dodać(...)razem dodałam je w całości… Zmiksuję je następnym razem Sernik wyszedł bardzo lekki i nie za słodki. Można oczywiście zwiększyć ilość cukru, jeśli ktoś lubi bardzo słodkie ciasta. Następnym razem jednak zrobię ten sernik w tortownicy o średnicy 26 cm to będę mogła wykorzystać całą masę (a tak część masy trzeba było zjeść, bo się nie zmieściła
UgotujmyTo.pl