ciasto z gruszka - 2000 przepisów (strona:98/134)

Gruszka w syropie skąpana z ciasteczkiem podana 139

nawet 45 minut, jeśli Twoje gruszki są bardzo twarde. Ważnym jest, aby gruszka była miękka i dała się swobodnie kroić łyżeczką, ale nie może się rozpadać.  Wyjmij gruszki z zalewy, odcedź zalewę na sitku, następnie gotuj dalej i zredukuj do konsystencji gęstego syropu. Jeśli nie masz doświadczenia, podpowiem - syrop będzie gotowy, jeśli zacznie kipieć. :) Odstaw do ostygnięcia.  Składniki(...)prawdziwą wanilią Wykonanie: Wszystkie "suche" składniki umieść w misce, dodaj do nich żółtka oraz masło. Masło posiekaj w misce nożem mieszając je jednocześnie z pozostałymi składnikami. Zagnieć następnie ciasto - musi być gładkie i jednolite. Uformuj je w kulę i włóż do lodówki lub zamrażalnika, aby się schłodziło.  Następnie obsyp obficie blat mąką, rozwałkuj cienko ciasto, wycinaj koła lub inne

Garniec Magalie
Kukurydziana tarta z jaglanym budyniem i gruszkami 195

moimi ulubionymi owocami, ale w takim połączeniu smakują wybornie! Spód wykonany z pokruszonych płatków kukurydzianych z dodatkiem kakao, masa z ,,budyniu" jaglanego,a wierzch całego deseru wieńczą kawałki gruszek w miodzie.  Tak jak szybko robi się tą tartę, tak też szybko znika. Stety bądź niestety. ;) W każdym razie na pewno warto wypróbować. Zapraszam! Składniki : kukurydziany spód 250 g płatków(...)płynnego miodu Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Płatki zmiksować w malakserze na drobny pył. Dokładnie połączyć w jednej misce z roztopionym masłem, mlekiem, miodem i kakao. Lekko zagnieść. Ciasto powinno się delikatnie kleić do rąk. Formę do tarty lekko natłuścić olejem i oprószyć bułką tartą. Wylepić dno i brzegi formy (pozostawiając ok 1 cm wolnego miejsca). Podpiekać przez

Kuchnia Ellie
Najlepsza tarta z rabarbarem 159

Lody, serniki, ciasta ucierane, drożdżówki, desery - co tylko chcecie. Jeśli macie jakieś oryginalne pomysły na wykorzystanie rabarbaru - podzielcie się nimi koniecznie! Sezon w końcu nie trwa wiecznie, i trzeba go wykorzystać najlepiej, jak się da. Za chwilę oszalejemy na punkcie truskawek, malin, jagód, porzeczek, wiśni, żeby ze strachem zauważyć, że na straganach już tylko jabłka, śliwki i gruszki. Potem kasztany(...)wody 50 g cukru sok z 1/2 cytryny Mąkę i kakao przesiać, wymieszać z cukrem pudrem. Dodać zimne masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt nieco większy od formy. Wyłożyć ciastem formę, formując brzegi. Nakłuć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta rustykalna z jabłkami, gruszkami i orzechami 205

kostki masła 1 jajko Wykonanie: Jabłka i gruszki umyjcie, obierzcie ze skórki, wykrójcie gniazda nasienne i pokrójcie na kawałki. Wymieszajcie z dwiema łykami cukru i cynamonem. Mąkę przesiejcie do miski, dodajcie sól, wymieszajcie. Masło pokrójcie w kostkę, dodajcie do mąki, posiekajcie je nożem na drobne kawałki, dodajcie jajko i szybko zagniećcie ciasto. Wstawcie do lodówki. Kwadratową blaszkę do pieczenia wyłóżcie

GRUBY WAŁEK
Domowy ocet jabłkowy z obierek i ogryzków. Nie wyrzucaj - wykorzystaj! 226

Domowy ocet jabłkowy ze skórek Do przygotowania domowego octu owocowego można użyć gorszych jabłek lub gruszek, które nie nadają się do jedzenia, przetworów lub są uszkodzone

Korniszonki
placek gryczany z owocami 217

Kilka dni temu na blogu widzieliście ciasto ryżowe z rabarbarem. W kuchni nie lubię nudy, dlatego kiedy wczoraj zbierałem następną partię dojrzałego rabarbaru, uznałem, że do ostatniego przepisu chce wprowadzić pewne zmiany. Wybór, trochę intuicyjnie, padł na mąkę gryczaną. I naprawdę musicie sprawdzić sami ten przepis bo dla moich kubków smakowych to połączenie idealne. Mąka gryczana daje dość intensywny smak(...)gazowana (ok. 300ml), łyżeczka sody oczyszczonej, łyżeczka soku z cytryny. Przepis jest na tyle uniwersalny, że rabarbar możemy zastąpić innymi owocami: truskawki, wiśnie, czereśnie a na wet jabłka czy gruszki. Eksperymentujcie w kuchni – to może tylko wyjść Wam na dobre. Przygotowanie: Rabarbar tak jak ostatnio myjemy i kroimy w niewielka kostke (najpierw od czoła na 4 części, potem

Gar Zdrowia
Andrzejkowe szybkie przysmaki 223

żółtym seremPiwoszki, czyli zapiekane pierożki z ciasta piwnego z farszem szpinakowymNuggets'y z sosem musztardowo-miodowymZupa serowa po studenckuNa zimno:Sałatka z boczkiem i jajkiemTortilla wegetariańska z pasta z czerwonej fasoliŁososiowa przekąska na szybkoNa słodko:Błyskawiczny jabłecznik sypanySkubaniec, czyli szybki kruchy placek z budyniem i owocamiGruszka Moniki, czyli tarta z gruszką na miodzie cynamonowymŻyczę wszystkim udanej zabawy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Puszyste bezglutenowe ciasto z orzechami, gruszkami i jabłkami 154

ciasto było absolutnym eksperymentem, nawet nie liczyłam na to, że wyjdzie. Okazało się, że jest nie tylko puszyste, ale też nie jest suche jak większość bezglutenowych wypieków. W sam raz na październikową niedzielę. Polecam. Składniki: 2 łyżki mąki z quinoy 2 łyżki mąki z tapoki 2 łyżki mąki kokosowej 4 jajka 70 gram miodu gryczanego 100 ml roztopionego oleju kokosowego(...)łyżki kakao 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia mielony cynamon mielony kardamon 6 orzechów włoskich 10 orzechów laskowych pół gruszki ćwiartka jabłka szczypta soli Wykonanie: Olej kokosowy podgrzewamy, żeby się rozpuścił, ale nie za mocno, aby nie był gorący. Mieszamy go z kakao.  Owoce obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i obtaczamy mieszance kardamonu i cynamonu.  Oddzielamy żółtka

Quinoa Raz!
Tort gruszkowo-kajmakowy 150

wszystkie ciepłe słowa, wspólne pieczenie i zapraszam do kolejnych wyzwań ;) Dziś mam dla Was tort! Przepyszny! Gruszkowo - kajmakowy, z dodatkiem likieru amaretto. Obłędne połączenie ;) Udekorowany bardzo minimalistycznie - plastrami pieczonych gruszek i płatkami migdałowymi. Łatwy i szybki do zrobienia. Rozkosz dla podniebienia! Polecam :) Składniki na biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Białka oddzielić(...)nadal ubijać. Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżka, aż składniki się połączą. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 35, do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie

Domowa cukiernia Ewy
88 przekąsek i napojów dla kibica 304

orzechami w miodzie Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami  Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pizza z papryką i czarnymi oliwkami Podpłomyki Proziaki Sałatka brokułowa z kukurydzą i groszkiem Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami Sałatka z cieciorki z papryką(...)gruszką, figami i camembertem Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka z rukoli z kiełbasą krakowską Sałatka z soczewicy i cukinii Sałatka z soczewicy z czerwoną cebulą Sałatka ze szpinaku z oliwkami i serem pleśniowym Sałatka ziemniaczana z kolorowymi pomidorkami Sałatka ziemniaczana z kukurydzą i czarnymi oliwkami Smażona kiełbasa z warzywami Tarta z ciasta francuskiego

Moja smaczna kuchnia
Ciasto jogurtowe z masą budyniową i brzoskwiniami 992

Ciasto można upiec spokojnie dzień wcześniej (nic nie traci na smaku a nawet wg mnie zyskuje). :) Polecam bo naprawdę warto. Dla mnie z okazji Dnia Dziecka, a co tam. :) Ciasto jogurtowe z masą budyniową i brzoskwiniamiPRZEPIS{forma: 20 x 20 cm, źródło inspiracji: Pyza na drodze do smaku)} Temperatura pieczenia: 180oC  |  Czas pieczenia: 50 min.Składniki 2 jajka(...)ryżowy) Dodatkowo Masa budyniowa: gotowy budyń waniliowy/śmietankowy przyrządzony z 0,5 l mleka lub własny Owoce: 4-5 połówek brzoskwiń z puszki lub świeże (pasują też truskawki, maliny, gruszki, borówki) Glazura: 2 łyżki konfitury/dżemu brzoskwiniowego lub morelowego Przygotowanie Ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Połówki brzoskwiń odsączyć i pokroić na mniejsze cząsteczki. Przesiać mąkę, dodać proszek

coolinarnastrefa.blogspot.com
Niby sernik piernikowy z kaszy jaglanej, z sosem karmelowym 150

mojprzepisna.pl | Niby sernik piernikowy z kaszy jaglanej, z sosem karmelowym Serniczek powstał z myślą o syneczku, ale najbardziej smakowały mu orzeszki z góry, chyba po prostu

moj przepis na
JABŁECZK IDEALNY 80kcal 178

idealne ciasto? Tak jest! Dlaczego jest takie perfekcyjne? Pyszne, zdrowe i niskokaloryczne! Czy trzeba czegoś więcej? Chęci, by je zrobić! Mam nadzieję, że wam ich nie brakuje :* SKŁADNIKI NA CIASTO: - puszka BIAŁEJ FASOLI (240g) (możecie zastąpić inną) - jogurt TUTTI jabłko-cynamon 0% (140g) (dostępny w Biedronce, możecie zastąpić innym) -2 jajka - miód 30g SKŁADNIKI NA MASĘ JABŁKOWĄ: -500g startego(...)zwykłej, cytrynowej DODAJCIE do kaloryczności 280kcal B8 W60 T0 WYKONANIE ZACZYNAMY OD GALARETKI: MOJA WERSJA (DŁUŻSZA): 1) Gotujemy wodę 300ml i zalewamy 5 piramidek owocowej herbaty (u mnie gruszka- toffi) i dodajemy słodzik jeśli mamy ochotę 4-5tabletek 2) 45-50g żelatyny zalewamy do poziomu wodą. 3) Gdy zastygnie żelatyna (ok minuty) zalewamy ją wrzątkiem 2 RAZY WIĘCEJ

fitolarun.blogspot.com
Szpinakowe placuszki z twarożkiem i gruszką 165

drewnianej łyżki do uzyskania gładkiego ciasta. Powinno być trochę gęstsze niż naleśnikowe. Rozgrzewamy patelnię (a najlepiej dwie równocześnie) i smażymy bez tłuszczu równolegle na obu patelniach placuszki. Temperatura nie powinna być za wysoka, bo placuszki będą się przypalać. Z podanych proporcji wychodzi mniej więcej 14-16 sztuk. Placuszki smarujemy lub przekładamy twarożkiem. Podajemy z gruszkami i opcjonalnie z miodem. * Najlepszy

bistro mama
Czekoladowe ciasto z gruszką 146

Jesienne dobre wilgotne ciasto o pięknym aromacie Składniki - 1 kostka margaryny - 5 płaskich łyżek kakao - 400 ml mleka - 4 jajka - 4 nie całe szklanki mąki - 2 szklanki cukru - 1 mały proszek do pieczenia - 4 łyżki powideł lub dżemu ja dałam dżem z pigwy - 1 mały olejek pomarańczowy ( 1 łyżka) - 5 gruszek 1. - Margarynę rozpuścić w garnku dodać kakao odstawić garnek

W królestwie smaków Beaty