ZDROWA JESIEŃ NA TALERZU! To na pewno nie gęste sosy ze śmietaną, ciasta z galaretkami, drożdżówki z cukrem, ani dania z makaronem. Zdrowie nie ma nic wspólnego z wysoka podażą węglowodanów i tłuszczy. Podstawa to dobrze zbilansowana dieta, dobór składników, które wzmocnią nasz układ odporności, jedzenie w tym okresie musi nam dostarczać nie tylko odpowiedniej dawki energii, ale też powinno(...)sycić kolorem. Bo czego, jak właśnie nie słońca, nam teraz najbardziej brakuje? Dlatego dzisiaj zastrzyk energii w postaci przepysznych bezglutenowych naleśników dyniowych w towarzystwie aromatycznych, korzennych gruszek w różanym kompocie. Przepyszne! PRZEPIS NA NALEŚNIKI DYNIOWE - BEZGLUTENOWE: - 1 szklanka miąższu z upieczonej dyni muscakt - 1/2 szklanki mleczka kokosowego - 1/3 łyżeczki cynamonu -1/3 łyżeczki kardamonu - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
SMYKWKUCHNIjabłka i gruszki. Prawdziwa rozkosz dla tych, którym kuchnia sprawiaprzyjemność i urozmaica tę szarość dnia codziennego.Zapraszam więc na placek z jabłkami. Delikatny, puszysty, pachnący cynamonem.W oryginale zamiast jabłek, użyto gruszek, a również pominięto cynamon. Ale miałam jabłka, a jabłka i cynamon to duetidealny. Więc musiał powstać placek z jabłkami i cynamonem.W moim domu placek ten zrobił furorę. Mój Tato wmawiał(...)miski przesiewam mąkę wraz z proszkiem. Dodaję szklankę cukru, kilka kropel ekstraktu z wanilii, jajka i zimną margarynę. Siekam nożem składniki, następnie dokładnie zagniatam. Formuję z ciasta kulę, wkładam na 30 minut do lodówki, by stwardniało. Blachę do ciasta smaruję tłuszczem i wysypuję bułką tartą. Ciasto dzielę na 2 równe części. Połową wylepiam blaszkę, układam
W kuchni Karmel-itkijestem łasuchem ;) Śniadanie składa się z maślanych naleśników polanych syropem klonowym, luźnego budyniu wymieszanego z łyżką ugotowanego na sypko ryżu z dodatkiem wiśniowej konfitury. Do tego owoce (gruszka), sok pomarańczowy i kawa. Zapewniam Was, ze szybko się to przygotowuje :) Naleśniki (z tej porcji wychodzi 8-10 sztuk, w zależności od wielkości patelni): 2 jajka , pół szklanki mleka , około(...)natłuszczenia patelni. Jajka roztrzepać z cukrem, wlać mleko i wsypać mąkę i sól. Dokładnie zmiksować lub roztrzepać trzepaczką. Masło stopić i przestudzić lekko, żeby nie było gorące. Wlać do ciasta, dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut. Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Patelnie rozgrzać do mocno, natłuścić ją lekko olejem. Najlepiej używać do tego celu silikonowego pędzelka. Na gorąca
Codzienna kuchnia niecodziennalaskowe uprażyć w piekarniku i zmiksować. Wymieszać wszystkie przygotowane składniki. Doprawić posiekanym tymiankiem i sosem sojowym Kikkoman. Aby farsz był bardziej zwarty można dodać kaszę mannę. Przygotować swoje ulubione ciasto na pierogi . Można ulepić zwykłe pierogi lub uszka, jak nam wygodniej. Podawać skropione olejem lnianym . Bardzo smaczne i ciekawe bezmięsne pierogi. Połączenie kaszy gryczanej, grzybów, tymianku....warto spróbować. Takie pierogi(...)zorganizowanych przez zgrany duet: Kikkoman i Tabasco . Oprócz pierogów ugotowaliśmy również świąteczną zupę z orzechów włoskich śledzia w grzybach z ziołami i orzechowym wafelkiem karpia w maku i kokosie, gruszkę i jabłko z pęczakiem na domowym winie karmelizowane orzechy na kokosowym puddingu z imbirem Wszystkie dania z orzechami, gdyż warsztaty odbyły się pod hasłem „smaczny orzech do zgryzienia”. Warsztaty odbyły
królestwo garównagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zdjęłam folię i piekłam jeszcze przez około 12-15 minut aż nabrało pięknego złotego koloru. Gdy ciasto stygło zrobiłam krem. Ubiłam śmietankę z cukrem pudrem. Wsypałam śmietan-fix i serek waniliowy. Ubiłam i wyszedł pyszny krem. Przełożyłam go delikatnie na upieczony i wystudzony spód(...)tartę ze szpinakiem , tartę z masą migdałową i śliwkami , tartę z jabłkami , tartę z warzywnym nadzieniem . tartę francuską z jagodami i serkiem mascarpone tartę z truskawkami z gruszkami gorgonzolą szpinakiem i orzechami
potrawyregionalneHej hej! pierwszy koktajl w tym roku na blogu symbolizuje to że czas gdy trzeba się orzeźwić się rozpoczął! Oczywiście będzie to również napój odchudzający, bo
Kuchnia PROzdrowotnamojprzepisna.pl | Nalewka z pigwy – Pigwówka Najwyższy już czas! Jak co roku mój mąż przygotowuje nalewkę z pigwy. Jest przepyszna, lekko kwaśna, z lekką goryczką. W
moj przepis nagorzka 2 sztuki/200 gram, sok z cytryny 1 łyżka, żelfix 1 opakowanie 3:1 umyte, wypestkowane małe śliwki mocno dojrzałe wsypać do szybkowara, dodać ze skórką kawałki jabłek i gruszek bez gniazdek nasiennych, wlać wodę i zamknąć, od chwili zasyczenia gotować 20 minut, otworzyć jak szybkowar sam spuści ciśnienie, nadmiar soku odlać /będzie dobry sok do picia/, wsypać wszystkie(...)czystych słoików 0,25 l nakładać gorącą nutellę i zakręcić słoiki, postawić na denkach do wystudzenia, przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu nutella śliwkowo-owocowa jest przepyszna, smakuje do ciast, naleśników, gofrów, tostów, pieczywa i do czego tylko się lubi..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięgóra-dół. Pozostaw do wystygnięcia. Do nasączenia biszkoptu zrób 0,5 litra mocnej czarnej herbaty , dobrze ją posłódź i dodaj sok z jednej cytryny. Pozostaw do wystygnięcia. Przekrój ciasto na pół lub na trzy części. Nasącz zimną herbatą najpierw spód. Po nasączeniu, wysmaruj wierzch cienko dżemem np truskawkowym, i wyłóż na nim pokrojone truskawki. Ubij 1 litr śmietany(...)wysmaruj dżemem i ułóż owoce. Takie jakie lubisz i we wzór jaki podoba się właśnie Tobie. Ja użyłam około kg truskawek, dwa kiwi i dwa banany. Banany jak i gruszki skrop cytryną aby za bardzo nie ściemniały. Na koniec potrzebna Ci będzie galaretka, ja użyłam wiśniowej. Opakowanie rozpuść w 250 g wody i jak zacznie tężeć pędzlem lub łyżką oblej
Pasje JolkiJako, że są pierwsze świeże jabłka proponuje takie ciasto :) To ciasto jest super, super szybkie i proste do wykonania, każdy z nim sobie poradzi, nawet te osoby, którym w pieczeniu jest zawsze" pod górkę" :) Przepis znalazłam na opakowaniu Cukru Trzcinowego -Diamant. Troszkę go zmieniłam...Składniki : 12 dag cukru trzcinowego + 13 dag cukru kryształu (zwykłego) 20 dag mąki pszennej, 5 łyżek(...)ziemniaczanej, płaska łyżeczka cynamonu 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, sól 2 łyżki mleka 8 dag masła 4 średnie jabłka- raczej kwaśne, ja zamiast czwartego jabłka dałam jedną gruszkę 2 jajka, migdały zmielone na posypkę Przygotowanie: Owoce obrać i pokroić w kostkę W sporej misce zmieszać mąki, proszek do pieczenia i sól Dodać masło i rozetrzeć je rękoma
Proste PotrawyDzisiaj prezentowane przez nas przekąski zrobiły furorę podczas niedawnego eko tygodnia w Lidlu . Dlatego postanowiłyśmy w końcu opisać je u nas choć oba Day Up kupujemy
Candy Pandasdeser na lato… Na blogu możecie znaleźć już przepisy na takie serniki: Sernik na zimno z truskawkami, Jeżynowy sernik na zimno, Sernik na zimno jabłkowo-gruszkowy z karmelizowaną gruszką, Sernik karmelowy według Leviego Rootsa…. Brakowało mi jednak do kolekcji sernika jagodowego..;) Postanowiłam to uzupełnić… i proszę bardzo, co mi wyszło…. sernik jest delikatny, puszysty(...)spód ciasteczkowy i wstawić do lodówki na kilka godzin. 4. Galaretkę rozpuścić zgodnie z instrukcją na opakowaniu i zostawić do stężenia. Jagody opłukać, osuszyć i włożyć na wierzchu ciasta. Wylać tężejącą galaretkę i wstawić do lodówki.Smacznego Post Sernik jagodowy na zimno pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plricotta z bananami (Śniadanie jednoosobowe- 10 placuszków) Jest to moja ulubiona wersja placuszków. Mam wrażenie, że ricotta została do nich stworzona. Wcześniej pokazywałam wam wersję tego przepisu z grillowaną gruszką i miodem- TUTAJ , a teraz postanowiłam zaprezentować wam wersję z bananami. Składniki: 125 g serka ricotta 50 ml mleka jajko (osobno białko i żółtko) 50 g mąki pszennej 1/3 łyżeczki(...)łączymy w misce z mlekiem, żółtkiem, mąką, sodą, szczyptą soli, wanilią i słodzikiem. Białko przekładamy do osobnej miski i ubijamy na sztywno, po czym delikatnie łyżką dodajemy do reszty ciasta. Banana kroimy w plasterki. Placuszki smażymy na małej ilości tłuszczu (jedna łyżka ciasta na jeden placuszek). Na środku placuszka układamy plasterki banana i przewracamy na drugą stronę. Usmażone placuszki przekładamy
Moja MichaPyszne, wilgotne i pachnące cynamonem ciasto gruszkowe to idealny deser na jesienne smutki. Zamiast mąki pszennej możemy użyć mieszanki mąki bezglutenowej. Sos waniliowy dopełnia smaku. Możemy kupić gotowy i zaoszczędzić odrobinę czasu. Możemy również przygotować go samemu. POTRZEBUJEMY (na blachę 22-23 cm) 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej lub mieszanek mąki bezglutenowej 10 dag masła w temp pokojowej(...)szklanki cukru 3 jajka 1/3 szklanki mleka 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia dwie garście ulubionych bakalii w tym orzechów 1 duża lub 2 małe gruszki mąka + masło do formy Formę smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Masło ucieramy mikserem dodając cukier. Gdy masa będzie puszysta, wbijamy po kolei jajka cały czas ucierając. Dodajemy cynamon, proszek do pieczenia
WYSPA SZCZĘSLIWA