zrobiłam zdjęć ciast i słodkości. I tak, na stole wylądowały przekąski: SŁODKIE: - tort czekoladowo-miętowy - sernik kajmakowy - ciasto marchewkowe z kremem z białej czekolady - deserki z granolą i malinami - kokosanki - blok czekoladowy WYTRAWNE : - sałatka z gruszką, serem pleśniowym i żurawiną - carpaccio z buraka z fetą i orzechami - sałatka na krakersach z sardynkami - tortille pokrojone na kawałki (różne wsady) - rolada
bistro mamabeząOponki seroweCiasto marchewkowe z polewąMałe pączki z cukrem pudremKolorowy sernikTarta RafaelloBabeczki marchewkowe z krememKrówkowe wafleTort marchewkowo-piernikowy z krememCytrusowe ciasto z figami i daktylamiPopękane czekoladowe ciasteczkaKruche ciasteczka z wiórkami kokosowymiKruche piernikowe ciasteczkaSzarlotka na kruchym cieścieDrożdżowy kwiat z gruszkami i pomarańczą
Kulinarne przygody Gatityśmietanę, olej, i jajka. Gruszki obieramy i kroimy w kostkę. Zawartość obu naczyń łączymy ze sobą, dodajemy do nich gruszki i pokrojoną w kawałeczki czekoladę, krótko mieszamy do połączenia składników. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Papilotki napełniamy ciastem do 3/4 wysokości foremki i pieczemy około 20-25 minut. Podajemy posypane cukrem pudrem
Kulinarne przygody GatityZofii Charlotty Mecklenburg-Strelitz , królowej Wielkiej Brytanii , żony Jerzego III, ten smakowity deser był pierwotnie przyrządzany ze słodkiego chleba, przypominającego współczesny chleb tostowy, na którym układano mus z jabłek, gruszek lub śliwek. Pieczona w piekarniku charlotte była podawana na gorąco. Dzisiejsza wersja charlotte została wymyślona w 1800 roku przez francuskiego cukiernika Antoine’a Carême’a. Stworzył on własną wersję angielskiego(...)różnego rodzaju owocami i podawana na zimno. Sposób jej przygotowania jest prosty: formę na ciasto (jej boki i opcjonalnie spód) wykłada się długimi, namoczonymi w syropie z dodatkiem alkoholu. W środku formy umieszczony zostaje mus lub krem z owoców, najczęściej truskawek, malin lub gruszek. Mus i biszkopty można układać na przemian warstwami. Istnieją również inne warianty charlotte np. z musem
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskawiadomo, na jakie nadzienie się trafi :) Składniki (16 drożdżówek) Ciasto 250 ml śmietany, 36% 500 g mąki pszennej opakowanie suszonych drożdży (7 g) 80 g cukru 16 g cukru waniliowego 2 jajka średniej wielkości dowolne owoce do nadziania (u mnie truskawki - tak, w sierpniu <3, maliny, borówki, nektarynka, gruszka - umyte, obrane, pokrojone) Kruszonka 75 g masła 75 g cukru
Słodkie inspiracjejajko mąka łyżka oleju kostka półtłustego twarogu cukier z prawdziwą wanilią masło do podsmażenia naleśników 3 gruszki 3 kiwi ziarna łuskanego słonecznika wiórki kokosowe Przygotowanie: Do szklanej miski wbijamy całe jajko, ubijamy trzepaczką, dodajemy mleko i stopniowo tyle mąki, aby powstało gęste ciasto, cały czas mieszamy trzepaczką, dodajemy jeszcze olej. Na patelni smażymy naleśniki. Gotowe odkładamy do ostygnięcia(...)każdym z naleśników kładziemy twaróg, składamy na pół i jeszcze raz na pół, tak aby powstały trójkąty. Podajemy podsmażone na maśle, ciepłe z cukrem, na wierzchu układamy plasterki obranej gruszki i kiwi, posypujemy kokosem i słonecznikiem
Moja smaczna kuchniamasła cukier waniliowy 3 łyzki cukru pudru 2 łyzki śmietany 1 żółtko Nadzienie; 2 gruszki 2 jabłka 3 łyzki cukru kryształu 3 łyzki wody (około) białko do posmarowania babeczek cukier puder do posypania Z podanych składników zagnieść ciasto. Następnie zawinąć w folię i chłodzić w lodówce min. pół godz. W tym czasie przygotować nadzienie
Radość kipiąca uśmiechem.później robiłam takie specjały jeszcze niejednokrotnie. Tym razem snułam się z kąta w kąt, szukając inspiracji do urodzinowego ciasta. Nie mogło być zbyt skomplikowane ani czasochłonne, bo innych planów było sporo. Patrzyłam to na figi, to na gruszki, myślałam o jabłkach... I wtedy przyszedł do mnie C. i powiedział: Sernik. Na zimno. Kawa i whisky. To nie może się
Pożeraczka, czyli raz adobrzepół tabliczki, mleko 4 łyżki, Sposób przygotowania: Mleko podgrzać, następnie połączyć z mąką, cukrem drobnym i waniliowym, jajkiem i drożdżami. Gruszki myjemy wydrążamy pestki, kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta.Dodajemy przyprawę do piernika i mieszamy wszystko razem. Odstawiamy ciasto na ok 1 godzinę. Następnie smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym. Czekoladę
kulinarne odsłony patibabeczki orzechowe z kremem maślano-czekoladowym Kruche babeczki orzechowe Sałatka z kaszy bulgur z kurczakiem curry i ananasem Kwiat jabłoni – ciasto orzechowe z jabłkami i kremem z białej czekolady Makowiec na kruchym spodzie Mini tartaletki makowe Piernikowy murzynek z gruszkami Kruszonka lasowiacka Placek z gotowanym serem i jabłkami - kuchnia podkarpacka Kruche kwiatki waniliowe jogurtowe i czekoladowe
Trzeci talerzpełne owocowych kawałeczków desery. Ostatnimi czasy moja domowa patera wprost uginała się pod ciężarem wszelakich owoców. Powstawały pyszne koktajle, soki, ciasta oraz kisiele . Dziś zapraszam na domowy kisiel gruszkowo-pomarańczowy. Piękny, smaczny, zdrowy i ... domowy. Składniki: 2 małe gruszki 1 średniej wielkości pomarańcza 1 szklanka wody 1 1/3 łyżki stołowej mąki ziemniaczanej opcjonalnie 1 łyżeczka cukru (ja nie dodawałam) Przygotowanie
Słodkie okruszkipierwszej wersji to miały być pierogi z kaszą gryczaną i serem? ;) ale w domu zabrakło mi mąki.Na szczęście było ciasto francuskie. Bardzo proste w wykonaniu. I przepyszne :) Znikają jeszcze ciepłe w niewyjaśnionych okolicznościach...Nadzienie może być dowolne - jabłko, gruszka, mak, powidła.Zrobiłam z białym serem i rodzynkami.Czytaj więcej
bistro mamaplacki z camembertem i gruszką;suszoną żurawiną i miodem Ostatniego dnia wakacji masło orzechowe kręciłam, w między czasie przecier do słoików pakowałam i ciasto na focaccie zagniatałam..a i jeszcze kruche ciasto kakaowe ze śliwkami i malinami zrobiłam, a na koniec wodą z wiadra się oblałam(kto to wymyślił?!). Intensywnie, a miało być leniwie, ale miło było, szczególnie
More food, love and dreamskopiasta łyżka kakao 2,5 łyżeczki żelatyny (w oryginale 1,5 łyżeczki) 60 ml ciepłej wody gruszki w syropie Krokus kakao do oprószenia czekoladowe ozdoby Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno,dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli(...)średnich obrotach do momentu aż masą się połączy. Wlać rozpuszczoną letnią żelatynę i miksować na wolnych obrotach ale około 10-15 sekund. Na biszkopt wyłożyć 1/3 kremu, ułożyć gruszki i wyłożyć resztę kremu. Wyrównać powierzchnię i włożyć na noc do lodówki. Przed podaniem wierzch oprószyć kakao i udekorować czekoladowymi ozdobami. Przepis na mus znalazłam u Kasi z Gotuję, bo lubię
Ala piecze i gotuje