Twarożek wymieszaj dokładnie z jajkiem w miseczce, dodaj sproszkowaną wanilię i mąkę i wszystko dokładnie ze sobą połącz za pomocą łyżki bądź widelca. Z powstałego ciasta formuj kulki mniejsze niż orzech włoski. Z gruszki wykrój gniazdo nasienne i pokrój ją na kawałki. W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Wyciągaj kluski od razu kiedy wypłyną na powierzchnie, bo w przeciwnym
Moja MichaWami nim podzielimy. Bo kto z nas nie lubi osłodzić sobie życia kawałkiem miękkiego i wilgotnego ciasta, które smakuje jogurtem i jest wypchane owocami? Do tego ciasta pasują praktycznie wszystkie owoce - maliny, śliwki, gruszki, morele. Spróbujcie go koniecznie, jest łatwe, szybkie (nie ma nawet potrzeby używania miksera) i niesamowicie pyszne. Przepis z małymi modyfikacjami zaczerpnęłyśmy z książki Pani Doroty "Moje(...)jajo, a następnie dodajemy cukry i dokładnie mieszamy. Wlewamy jogurty i znów mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Bezpośrednio do mokrych składników przesiewamy suche- mąkę, sodę i proszek i mieszamy. Ciasto może wyglądać jakby miało grudki, było lekko zważone. Na wyłożoną papierem prostokątną blaszkę wykładamy ciasto i wyrównujemy jego powierzchnię. Wykładamy na nie owoce wypestkowane i przekrojone na pół, wnętrzem
Symfonia Smakówsmak. No i kolor, taki jasny, jak mój ulubiony samochód;) Ten kolor bardzo zyskuje, gdy zestawi się go z ciemnym tłem. Dla gruszki takim idealnym tłem jest czekolada. Mam ochotę na lekki, szybki, czekoladowy deser. Nie ciasto. Nie mus. Może clafoutis? Ale ja nie lubię clafoutis! Tak, nie lubię clafoutis klasycznego, ale wersja czekoladowa może zmienić mój punkt widzenia(...)nazywa się ta gruszka, która do niego wpadła. A Wy wiecie? CZEKOLADOWE CLAFOUTIS Z GRUSZKĄ I MALINAMI /przepis Julii Child z książki Mastering the Art of French Cooking, Vol. 1, znaleziony tu - klik ) 1/2 szklanki przesianej mąki ( to ważne, by w cieście nie powstały grudki) 1/4 szklanki dobrej jakości kakao (także przesiane, z tych samych powodów) szczypta soli
KUCHARNIASzybki i bardzo dobry deser na niedzielne popołudnie. Co prawda truskawki o tej porze roku nie urzekają smakiem, ale tutaj się sprawdziły. Polecam! SKŁADNIKI: ciasto kruche (przepis szarlotki z malinami) kruszonka (przepis -Gruszki z marcepanem) 5 jabłek 100 g. płatków migdałów opakowanie truskawek (250g.) szczypta cynamonu, łyżka cukru WYKONANIE: jabłka kroimy w kostkę, dodajemy szczyptę cynamonu i łyżkę cukru
Kuchnia Beatykostkę i zalać sokiem z 1 cytryny,wymieszać. Na patelnię wsypać 4 łyżki cukru i jak zacznie się robić karmel to wrzucić gruszki,dusić je kilka minut ,żeby były miękkie.odstawić do przestygnięcia. Pierwszy blat ciasta smarujemy połową dżemu i wylewamy 3/4 masy budyniowej,przykrywamy drugim blatem i smarujemy reszta dżemu i wylewamy na wierzch resztę masy(...)nasze karmelizowane gruszki,na wierzch roztapiamy pozostała czekoladę z 3 łyżkami mleka(ja roztapiam przez 20-30 sekund w mikrofali,ale można również w kąpieli wodnej),polewamy po wierzchu nasze ciasto i schładzamy w lodówce. Smacznego
Swojskie jedzonkoGruszka, odrobina miodu, piekarnik. Naprawdę niewiele trzeba aby przygotować ten prosty i pyszny deser. Jestem jednak przekonana, że podając go zaskarbicie sobie sympatię nawet bardzo wymagających gości. Wystarczy kilka ciekawych dodatków. Do przygotowania deseru użyłam niezwykłego miodu. Na sklepowych półkach w Rossmanie pojawiła się własnie nowa marka Miody Suflet. Dlaczego jest niezwykła? Bo to połączenie najlepszego miodu oraz owoców(...)przepisów na desery: – przepis na chałwę – ciastka brownie – jogurtowe muffiny z borówkami – ciasteczka migdałowe – jabłka w cieście – róże z ciasta francuskiego – wafle z kajmakiem – creme brulee GRUSZKI PIECZONE W MIODZIE Przygotowanie : 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki: – 2 gruszki średnio-miękkie – 4 łyżeczki miodu malinowego (możesz też użyć innego miodu
nietylkopasta.pltych spulchniaczach, wydaje się to dziwne, skoro proszek do pieczenia zawiera sodę. Piernikowy murzynek z gruszkami Nie udało mi się dotrzeć do żadnego opracowania naukowego na ten temat, jednak sensowne wydaje się powszechne przeświadczenie, że taka mieszanka ma sens w przypadku ciast bardzo ciężkich, lub zawierających dużo owoców. Wówczas ciężkie składniki unoszone są już(...)początkowym etapie mieszania ciasta, a podczas pieczenia proces ten wzmacniany jest dzięki działaniu proszku do pieczenia. Zapobiega to powstawaniu zakalca w ciężkich, gęstych ciastach. Wśród moich przepisów znajdziecie przepis na piernikowy murzynek z gruszkami , w którym używa się zarówno sody oczyszczonej, jak i proszku do pieczenia. Polecam też ciasteczka miodowo-orzechowe , męskie muffiny w barwach moro oraz babeczki pomarańczowe
Trzeci talerzZakochałam się. Te gruszki są naprawdę doskonałe. Świetnie sprawdza się zarówno do ciast, deserów, lodów jak i samodzielnego pałaszowania. Jeśli tak jak ja lubisz wanilię- ten przepis jest dla Ciebie! Jeśli ktoś jest dla ciebie ważny, możesz przygotować gruszki właśnie dla niego. Dodając odrobinkę miłości mamy pewność, że nasze przetwory będą smakowały tym, którzy są dla nas NAJ. Podając
Wielki apetytgruszką i nutką chilli. Proste i szybkie w wykonaniu, mocno czekoladowe, puszyste i pyszne. Składniki Gruszki w syropie: Gruszki – 2 szt. Woda – 1/2 szklanki Wino wytrawne – 1 szklanka Cytryna – 1 szt. Brązowy cukier – 1/3 szklanki Cynamon Ciasto czekoladowe: Czekolada – 200 g Masło – 150 g Jajka – 2 szt. Cukier puder(...)garnku zagotuj wodę z winem, sokiem z jednej cytryny, brązowym cukrem i jedną łyżeczką cynamonu. Następnie włóż pokrojone gruszki do garnka i gotuj pod przykryciem około 15 minut. Po 15 minutach odkryj garnek i gotuj jeszcze 5 minut bez przykrycia. Ciasto czekoladowe: Włóż do garnka połamaną na kosteczki czekoladę, pokrojone w kosteczkę masło oraz trzy łyżeczki kakao i łyżeczkę przyprawy
ale Pysznieziołowa. Babkę upiekłam na bazie oleju rzepakowego Wielkopolskiego SemCo . Dzięki temu babka jest wilgotna w środku. Zioła dodały babce charakteru a gruszka słodkości. Było pysznie. No więc czego potrzebujemy do wypieku takiej babki? Już piszę. Składniki: CIASTO: 180 ml o leju rzepakowego Wielkopolskiego SemCo 200 g cukru ( w tym 1 łyżeczka cukru waniliowego) 1 gruszka 4 jajka 4 łyżki
Kuchnia w oparachorzeszków, 100 g gorzkiej czekolady, 3 jajka, 2 gruszko pokrojone w kostkę Polewa; 300 ml kwaśnej śmietany, 100g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady Po przyprawy zapraszam do SKWORCUWykonanie;Cukier mieszamy z dwoma rodzajami maki, proszkiem do pieczenia, mielonymi migdałami i przyprawami. Orzechy mieszamy z migdałami. Trochę odstawiamy do posypania wierzchu ciasta. Dodajemy posiekaną czekoladę. W oddzielnej misce mieszamy roztopione
Anioły w kuchnikandyzowanego aloesu SKWORCU 1 gruszka 100 g suszonych śliwek 1/2 cytryny 3/4 szklanki cukru pudru kilka orzechów włoskich PRZYGOTOWANIE: Drożdże mieszamy z cukrem i ciepłym mlekiem, odstawiamy do wyrośnięcia na ok 15 minut. Po tym czasie dodajemy do nich mąkę ze szczyptą soli, jajko, olej i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Odkładamy je na 20 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte dzielimy(...)części i każdą z nich rozwałkowujemy, na kształt koła. Tniemy na 8 części. Kandyzowany aloes, śliwki i obrana gruszkę miksujemy na masę, nie musi być całkiem gładka. Na każdy trójkąt ciasta nakładamy łyżeczkę farszu i zwijamy w rogalika. Układamy na blaszce, z wierzchu smarujemy żółtkiem jajka. Pieczemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimikserem utrzeć na gładkie ciasto - ma być gęste tortownica 24cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia a boli posmarować masłem i tartą bułką ciasto wyłożyć do formy i posypać wierzch troszkę tartą bułką na wierzchu ułożyć plastry gruszek ze skórką - na gruszki wyłożyć ostudzony budyń - na budyniu ułożyć plastry gruszek kruszonka: po 100 gram mąki, cukru, masła i 1 łyżkę kakao
W Mojej Kuchni Lubięokazji Międzynarodowego Dnia Pizzy przygotowałam dla Was jedn ą z naszych ulubionych wersji tego włoskiego przysmaku. Pizza na cienkim, chrupiącym cieście z dodatkiem wędzonej szynki tzw. speck, śmietankowego sera brie oraz słodkiej gruszki. Nie może oczywiście zabraknąć ciągnącej się mozzarelli i aromatycznego oregano. Pyszne połączenie smaków warte spróbowania. Nie pozostaje mi nic innego niż życzyć Wam s macznego(...)średnicy 30 cm. Ciasto układamy na blaszce posmarowanej oliw ą . Na pizzy układamy mozzarell ę pokrojoną w kostkę oraz plasterki wędzonej szynki i sera brie. Pizz ę pieczemy ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podpieczon ą pizz ę wyjmujemy z piekarnika, dekorujemy plasterkami gruszki, polewamy 1-2 łyżkami oliwy
La grande e la piccola cuocaDotąd beza kojarzyła mi się raczej z latem, bitą śmietaną i świeżymi owocami; postanowiłam przełamać ten stereotyp. Przygotowałam ciasto bezowe w zupełnie nowej, jesiennej odsłonie, z pachnącym cynamonem dżemem z gruszek i dyni , przełożone gęstym ale lekkim kremem budyniowym. W przeciwieństwie do tradycyjnych, czasochłonnych bez, to ciasto przygotowuje się niemal błyskawicznie! Pianę z białek piecze się bardzo krótko, przekłada gotowym
6niebopadło właśnie na tartę – z delikatnym kremem o migdałowym smaku. To był dobry wybór, bo migdały świetnie pasują do fig i kruchego ciasta. Jeśli nie lubimy fig, świetnie w ich zastępstwie sprawdzą się np. gruszki. Tarta fajnie się prezentuje i sprawdzi się zarówno do popołudniowej herbaty, jak i na przyjęcie. Ciasto: 100 g masła (pół kostki) 1 średnie jajko
Poezja smaku