ciasto z gruszka - 2000 przepisów (strona:40/134)

Kakaowe placuszki na kefirze z jabłkiem i gruszką 166

łączymy ze sobą przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao, mieszamy i dodajemy do mokrych składników. Ciasto miksujemy na małych obrotach miksera aż nie  będzie w cieście grudek. Jabłka i gruszki obieramy, następnie kroimy w małe cząstki. Do ciasta dodajemy olej, skórkę z pomarańczy oraz owoce, wszystko razem mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Za pomocą łyżki kładziemy placuszki

kulinarne odsłony pati
Bułeczki z gruszkami 169

Delikatne ciasto drożdżowe a w środku gruszki i żurawina.     Składniki: -ok. 4 szklanki mąki -300 ml ciepłego mleka -5 dkg drożdży -10 dkg masła -3 żółtka i jajko do smarowania -3 łyżki cukru -szczypta soli -aromat -2 łyżki oleju -gruszki z zalewy -garść żurawiny -można dodać garść orzeszków ziemnych    Gruszki, żurawinę i orzeszki kroimy w kostkę(...)Gruszki odsączamy. Wszystko łączymy razem.    Z drożdży, łyżki cukru, 1/2 szklanki mleka i kilku łyżek mąki robimy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.    Dodajemy pozostałe mleko, cukier, sól, aromat, żółtka i stopniowo mąkę. Zagniatamy ciasto, dodajemy roztopione masło i wyrabiamy.    Odstawiamy do wyrośnięcia.    Ciasto rozwałkowujemy na grubość

Maminek kulinarny
Wytrawne mini tarty z łososiem, gruszką i serkiem Apetina 450

lunch. Te mini tarty uwielbiają też dzieci! Polecam Wam szczerze! SKŁADNIKI NA WYTRAWNE MINI TARTY  - 1 opakowanie serka kremowego Apetina - grillowana papryka i oliwki - 1 arkusz ciasta francuskiego - 1 duża dojrzała gruszka - chili - cebula dymka - łosoś wędzony - świeża rukola No to czarujemy! Chodźcie do kuchni! Arkusz ciasta francuskiego rozłóż i pokrój na równe 8 części, każdy kawałek posmaruj(...)serkiem Apetina. Gruszkę umyj i osusz. Pokrój na cieniutkie plasterki. Na każdą mini tartę posmarowaną serkiem ułóż plaster gruszki. Dymkę i chili kroimy na cienkie plasterki Również układamy na tartach Jeśli zostały Ci cieniutkie kawałeczki ciasta, to ułóż je na wierzchu mini tart. Jak na zdjęciu poniżej. Tarty wstawiamy na 25 minut do nagrzanego (to bardzo ważne!) piekarnika. Grzanie dół

SMYKWKUCHNI
GRUSZKI ZAPIEKANE W CIEŚCIE FRANCUSKIM 154

Pyszny i prosty deser podbił nasze podniebienia! Pod wpływem ciepła gruszki stały się cudownie miodowe (ciekawe czy inne gatunki gruszek będą miały podobnie) i stanowiły smakowite połączenie z lodami i ciastem francuskim. Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach

Przepisy Aleksandry
Grzeszne śniadanie 3: Clafoutis z gruszkami 158

sobie dużo wody i clafoutis, choć pyszny, trochę się rozłazi. Naleśnik najlepszy jest z sezonowymi owocami: wiśniami, truskawkami, morelami, śliwkami, jednak doskonale smakuje też z gruszką, która idealnie komponuje się z aromatem wanilii, delikatnym ciastem, dodając delikatnej słodyczy i jędrności clafoutis. Grzeszny naleśnik i sernik w jednym Naleśnik, jak wspomnieliśmy trochę podobny jest do dutch baby, ale choć skalda się(...)sól i zacznij miksować. Dodawaj stopniowo mąkę. Wlej powoli mleko i wanilię, dodaj stopione masło. Chwilę miksuj. Ciasto możesz przygotować używając rózgi do ubijania. Odstaw ciasto na 20-30 minut. Krok 2 Obierz gruszki, przekrój na płowy, łyżeczką wyjmij gniazda nasienne, następnie pokrój w cienkie plasterki. Krok 3 Rozgrzej piekarnik do 180 st. Do zapiekaniamożesz użyć patelni z metalową rączką

Niedzielny kucharz
Tarta z pieczonymi gruszkami i praliną z migdałami 157

Jeden z moich najulubieńszych jesiennych wypieków. Co prawda z gruszkami robiłam je pierwszy raz, bo zawsze próbowałam z jabłkami, ale poniższa wersja smakuje jeszcze lepiej. Unikatowy efekt otrzymujemy dzięki posypce z migdałowej praliny. Należy jednak pamiętać, że po pewnym czasie zwyczajnie się ona rozpuszcza, więc polecam posypać ciasto i od razu je podać. Idealne z lodami waniliowymi. Składniki Ciasto(...)domu będzie pachnieć watą cukrową ;). Następnie karmel będzie miał jasnozłoty odcień (soft-ball stage) Gotowy karmel jest brusztynowo-brązowy. Taki wylać na migdały i odstawić do zastygnięcia. Na ciasto ułożyć upieczone gruszki. Posypać pokruszoną praliną. Podawać z gałką lodów waniliowych. Smacznego

Słodkie inspiracje
ŁOSOŚ TERIYAKI , KREM SEROWO-CEBULOWY + TEST SPRZĘTU MONSIEUR CUISINE PLUS 192

Podajemy z gorącym łososiem i świeżym koperkiem. Smacznego! PODSUMOWANIE: Jak widzicie sprzęt poradził sobie rewelacyjnie z obiadem! Waga działa bez zarzutów, a miski miksującej użyłam do przygotowania ciasta na biszkopt z gruszkami. Posiekałam również marchew … … i orzechy do ciasta marchewkowego. W komplecie znajduje się książka z mnóstwem fantastycznych przepisów – takich, które można przygotować nie tylko w MONSIEUR

Ostra na Słodko
Racuchy z gruszką i mąką pełnoziarnistą 174

Gruszki umyć, obrać ze skórki i wyciąć gniazda nasienne,zetrzeć na tarce. Jajka roztrzepać z kefirem, dolać do mąki - wymieszać - ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Dosypać gruszki, ponownie wymieszać. Kłaść porcje ciasta na rozgrzaną patelnię z olejem, smażyć do zrumienienia z obu stron. Usmażone placki przekładać na ręcznik papierowy. Podawać z kleksem jogurtu, posypane cukrem i ew. polane sosem

Kubki smaku
Ser pleśniowy, gruszka i orzechy włoskie 151

Kolejna propozycja na prostą przystawkę z wykorzystaniem ciasta francuskiego. Też jest ser i owoc, smakują jednak zupełnie inaczej niż te poprzednie. paczka ciasta francuskiego ser gorgonzola lub inny pleśniowy gruszka orzechy włoskie sok z cytryny olej Gruszkę obrać i pokroić w kostkę. Ja zamoczyłam ją w soku z cytryny, żeby nie ściemniała. Ser pokroić

Polska Zupa
Muffinki gruszkowe z cynamonową kruszonką 166

cukru 5 dag cukru brązowego 30 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki imbiru szczypta soli Ciasto - składniki mokre: 2 jajka 240 ml mleka 10 dag stopionego masła Dodatkowo: 2 gruszki, obrane, wydrążone i pokrojone w kostkę migdały (siekane, słupki, płatki migdałowe - jak kto woli(...)podanych składników zagniatamy kruszonkę i wstawiamy ją do lodówki na czas przygotowania ciasta. Składniki suche łączymy ze składnikami mokrymi i mieszamy ze sobą niedbale. Dodajemy gruszki i ponownie szybko mieszamy. Ciasto nakładamy łyżką do papilotek lub formy na muffiny. Na wierzch każdej muffinki kładziemy kruszonkę i posypujemy migdałami. Pieczemy w temperaturze 200 o C przez 30 minut. *Muffinki

My simple kitchen
Ciasto gruszkowe 155

Składniki: ciasto 2,5 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru 1,5 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju 4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa zielona 2 galaretki gruszkowe 4 gruszki masa śmietanowa 400 ml śmietany 30% 2 łyki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wrzącej wody dodatkowo kakao  dżem Wykonanie: Mąkę przesiać z kakao oraz proszkiem(...)suchego patyczka. Po wystudzeniu ciasto przekroić na dwa krążki. Galaretkę rozpuścić w 3 szklankach wrzątku, ostudzić. Gruszki obrać i pokroić w kostkę. Do tężejącej galaretki dodać gruszkę, wymieszać, wylać na ciasto.  Kiedy galaretka całkowicie stężeje przykrywamy drugim blatem ciasta i smarujemy dżemem. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, wystudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, nie przerywając miksowania wlać żelatynę. Krem wyłożyć

magiczna kuchnia Kasi
PLACEK CZEKOLADOWO-GRUSZKOWY 163

orzeszków, 100 g gorzkiej czekolady, 3 jajka, 2 gruszko pokrojone w kostkę Polewa; 300 ml kwaśnej śmietany, 100g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady Wykonanie; Cukier mieszamy z dwoma rodzajami maki, proszkiem do pieczenia, mielonymi migdałami i przyprawami. Orzechy mieszamy z migdałami. Trochę odstawiamy do posypania wierzchu ciasta. Dodajemy posiekaną czekoladę. W oddzielnej misce mieszamy roztopione masło z jajkami. Mokre

Anioły w kuchni
Bezglutenowe ciasto orzechowe z gruszką i rozmarynem (z masłem orzechowym) 130

Proste, smaczne i słodkie ciasto orzechowe z gruszką i rozmarynem. Lekkie jak chmurka a przy tym bardzo słodkie za sprawą dodatków bananów i ksylitolu. W całości wykonane na mące kokosowej, której do tej pory w wypiekach nie doceniałam zupełnie. Wyglądające niepozornie ciacho, które jest przepyszne!  Składniki (na formę 12 cm x 20 cm): 1 banan  30 gram mąki(...)dekoracji  Gruszkę pokrój w kostkę i duś na wodzie z dodatkiem rozmarynu, do miękkości. Rozmaryn wyrzuć a  gruszkę wystudź. Banana, masło orzechowe i jajka zmiksuj. Dodaj mąkę, ksylitol oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia a wierzch udekoruj posiekanymi orzechami laskowymi. Piecz w piekarniku nagranym do 175 stopni przez

Mango Papaja
Ciasta 437

białkach Kubanka Odwrócone ciasto z jabłkami i bitą śmietaną Ciasto cygan Brzoskwiniowe wydmy Ciasto z prince polo Ciasto cytrynowe Kruche z masą kokosową jeżynami i gruszką Szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną Ciasto kawowe z powidłami i bitą śmietaną Szarlotka z lukrem Marcepanowe ciasto z śliwkami Rolada biszkoptowa z jabłkami Ciasto na oleju z czerwoną porzeczką Drożdżowe z rabarbarem(...)kremem grysikowym wiśniami i orzechami Mikołaj z piernika Flan kokosowo gruszkowy Torcik cukiniowy Szarlotka na kruchym spodzie Rolada bezowa z mandarynkami Czekoladowe z gruszkami i żurawiną Marcepanowo orzechowe z śliwkami Marchwiowe z lukrem królewskim Ciasto makowo gruszkowe Czekoladowe ciasto z malinami Ciasto odwracane z mirabelkami Kruche z pianką i borówkami Clafoutis z czereśniami i borówką Kruche z pianką i owocami

Ala piecze i gotuje
Galette jesienne 244

jest na tyle prosty, że każdy z nas da radę przygotować je w mgnieniu oka. Dziś przygotowałam dla Was Galette jesienne z gruszkami, cynamonem i dodatkiem owoców egzotycznych - nektarynek i bananów. Jego prostota tkwi nie tylko w cieście, ale również w jego przygotowaniu i pieczeniu. Jego niebanalny wygląd łączy się ze znakomitym smakiem, dlatego koniecznie przygotujcie to ciasto na jakiś(...)blacie, a następnie przekładamy je na formę z piekarnika lub do formy od tarty albo tortownicy.Na środek ciasta wykładamy umyte, obrane i pokrojone na cienkie plasterki owoce - gruszki, nektarynki i banany. Boki ciasta zawijamy tak, aby pozostawić otwarty środek. Ważne aby ciasto było szczelnie zamknięte. Ciasto smarujemy mlekiem wymieszanym z cynamonem i posypujemy brązowym cukrem - również część odsłoniętą.Wstawiamy

Słodkie Przyjemności

Proponowane wyszukiwania