dodatek lekki despota zobowiązują do bardziej wyrafinowanego nazewnictwa. Przyjęło się, że do nadzienia szarlotki używa się jabłek a podstawę stanowi ciasto kruche, bądź półkruche. Używano również ciasta francuskiego, gruszek, moreli, brzoskwiń i śliwek. Więc po co się ograniczać? W Polsce co dom to inny przepis. Każdy oczywiście jest jedyny i słuszny. Ja pokażę wam swój, wypracowany, przetestowany, z dużą ilością
ladykitchendrożdżowe ze śliwkami , ciasta ucierane ze śliwkami, ciasta kruche ze śliwkami i wiele wiele innych słodkości z ich dodatkami powstaje w naszych kuchniach! A czy Sernik ze śliwkami już kiedyś próbowaliście? Jeśli nie to gorąco polecam, bo jest naprawdę przepyszny! Delikatna masa serowa połączona z soczystymi śliwkami i … uwaga – gruszkami tworzy fantastyczną całość, której żaden wielbiciel serników się
Ostra na SłodkoWitajcie :) Mam dzisiaj dla Was propozycję pysznego, puszystego ciasta z gruszkami z syropu. Polecam bo warto je upiec, jest szybkie w przygotowaniu i szybko znika z talerzyków :) Zapraszam :) Składniki : 6 jajek 200 g cukru 300 g masła 200 g kwaśnej śmietany 440 g mąki typ 550 1 cukier waniliowy 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia 1 słoik(...)litrowy gruszek w syropie blaszka tradycyjna Wykonanie : Białka ubijamy na sztywno. Masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym, żółtkami i śmietaną . Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy, na końcu dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i wyrównujemy, na wierzchu układamy kruszki lekko wciskając je w ciasto. Piekarnik rozgrzewamy
Sama słodycz i szczypta chiliKimchi Jigae 9. Rumowo-czekoladowe cupcakes z marakują 10. Skubaniec (pleśniak) 11. Biszkopt królowej Wiktorii (Victoria Sponge) 12. Kawowa panna cotta 13. Czekoladowy torcik serduszko 14. Nadziewane gruszki w cieście 15. Zebra pomarańczowo-czekoladowa
Przepisy Aleksandrysię w drożdżowych ciastach. Uwielbiam zapach świeżego drożdżowego ciasta z cynamonem w domu... To takie wspomnienie dzieciństwa, jak u babci piekła się drożdżówka :) Piekłam już ciasto z gruszkami i pomarańczą, dyniowe ślimaczki, drożdżówki z borówkami amerykańskimi, teraz przyszła pora na śliwki ! Na blogu Pieczarka Mysia wypatrzyłam przepis na ślimaczki i postanowiłam się
Kulinarne przygody Gatitypalcami z mąką. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 60 min. Kruche ciasto nr 7 - (z przepisu Kruche ciasto z gruszkami i jabłkami ) Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 kostka margaryny 3 szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 - 4 łyżki kakao Wykonanie
Mama Gotujechodzi by ciasto było tak dobre, by długo nie gościło na stole i by można było wrócić do niego chętnie znów za jakiś czas . To ciasto takie właśnie jest. W oryginale było z gruszką ja jednak troszkę musiałam je zmodyfikować i tak powstało ciacho z malinami i jabłkiem. Kiedyś gdy zrobię wersję oryginalną to wtedy ocenię czy jest jeszcze lepsza(...)cukru trzcinowego- mielony ksylitol do posypania ciasta ( lub puder)W misie malaksera wymieszać wszystkie składniki ciasta na gładką masę. Dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłko lub gruszkę i delikatnie wymieszać.Ciasto przełożyć na wyłożoną papierem blaszkę lub wysmarowaną tortownicę, wyrównać. Na wierzchu ułożyć maliny ( dałam mrożone, nie odmrażałam ich) i posypać cukrem trzcinowym. Piec w nagrzanym
Smaczne Zdrowemąka tortowa, 1 czubata łyżeczka proszek do pieczenia DODATKI: 5 średnie gruszki, 1 opakowanie polewa czekoladowa gotowa, 1 opakowanie migdały, - ile potrzeba kardamon jajka, cukier, miękki tłuszcz zmiksować mikserem - masa będzie zważona , ale to ma tak być do masy wsypać mąkę z proszkiem i zmiksować na gęste ciasto tortownica 24cm - spód wyłożyć papierem do pieczenia a boli posmarować tłuszczem(...)tartą bułką ciasto dać do blaszki i na wierzchu powkładać połówki obranych gruszek i posypać je kardamonem piec w 200C około 40 minut i zostawić ciasto do wystudzenia rozpuszczoną polewą polać po gruszkach i posypać migdałami - zostawić do zastygnięcia ciasto jest tylko pysznie smaczne........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiędeser dla czterech osób. Takie tartaletki możecie przygotować w dowolnym małym naczyniu, także w kokilkach. Połączenie gruszek i orzechów włoskich sprawdza się zawsze. Idealnie do nich pasuje także ser pleśniowy. Ale wtedy nie byłoby już na słodko ;) Składniki: Ciasto: (najlepiej wykorzystać zapas mrożonego ciasta, przepis poniżej uwzględnia proporcje dla pełnowymiarowego naczynia na tartę) 225 g mąki pszennej krupczatki(...)łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka masła 2 łyżki wody 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej garść włoskich orzechów Wykonanie: Składniki na ciasto zagnieść, a następnie chłodzić w lodówce przez godzinę. Gruszki obrać i pokroić na mniejsze kawałki (kostkę, plastry). Dodać sok z cytryny i wymieszać. Na patelni rozpuścić masło, dodać wodę i cukier. Lekko podgrzewać, aby cukier się
zadanie-gotowanieciepłe miejsce do wyrośnięcia na kilkanaście minut. Z uwagi na rodzaj mąki, rozczyn rośnie nieco dłużej, a jeśli nie ma dostatecznie ciepło, nawet 20 - 30 minut. Jabłko i gruszkę umyj, obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne. Pokrój w drobną kostkę. Twaróg wyjmij nieco wcześniej, aby nie był za zimny przy dodawaniu rozczynu. Utrzyj go z cukrem wanilinowym, dodaj jajka(...)mąkę i wlej wyrośnięty rozczyn. Dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj pokrojone owoce i rodzynki. Wymieszaj i odstaw na kilka-kilkanaście minut. Smaż na większej ilości oleju po 1 łyżce ciasta na porcję, jeśli chcesz średniej wielkości racuchy lub po 2 łyżki na porcję. Im większe i grubsze, tym dłużej będą potrzebowały się smażyć. Smaż na ciemnobrązowy kolor z obu stron
Anioszek w kuchnitrzy super nagrody i aż pięć wyróżnień! Zachęcam Was gorąco, bo naprawdę warto wziąć udział w tym kulinarnym wyzwaniu. Wszystkie szczeg ó ły dotyczące konkursu znajdziecie poniżej. Ciasto w kolorach jesieni - konkurs z przyprawami Galeo Za oknem już pachnie jesienią! Liście na drzewach zmieniają kolory, dzień staje się coraz krótszy, poranki coraz częściej są spowite mgłą(...)Wszystkie zgłoszenia, które nie będą z nimi zgodne, będą od razu usuwane. Zapraszam do zabawy i trzymam kciuki! Jestem bardzo ciekawa Waszych pomysłów na smaczną jesień 😋😍. Gatita 🐈 Ciasto z gruszkami
Kulinarne przygody Gatitydrobną kostkę. 2 kolejne kroimy w plastry, jeśli tak jak ja, chcemy je wyeksponować w upieczonych racuchach – możemy też je pominąć w przepisie. Pokrojone gruszki dodajemy do wyrośniętego ciasta i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej – nie musi być go dużo, jedynie tak aby pokrył całość patelni. Na rozgrzany olej wylewamy po 1,5 łyżki ciasta(...)patelnią na średni – racuchy nie powinny się ostro smażyć, bo spalą się zanim się upieką w środku. Na wierzchnią stronę każdego racucha układamy po plasterku gruszki i delikatnie dociskamy je w nieupieczone ciasto. Upieczone po jednej stronie na złoto racuchy obracamy i pieczemy na złoto z drugiej strony. Upieczone wykładamy na ręcznik papierowy i smażymy kolejne porcje. Gotowe
Smaczna Stronapiekłam w prostokątnej blaszce o wymiarach 35×24 cm. Jeśli cały rok czekacie na jesienne owoce to zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na czekoladowe ciasto z gruszkami , drożdżowe ze śliwkami , szybką jesienną jaglankę , tartę ze śliwkami lub migdałową tartę z gruszkami . Składniki: 400 g mąki pszennej 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka przypraw korzennych (ja dałam cynamon(...)szklanka cukru (dajcie nieco więcej jeśli Wasze jabłka nie są zbyt słodkie) 1 szklanka oleju 2 jajka 200 g bakalii (u mnie rodzynki, orzechy nerkowca, orzechy włoskie, żurawina) Ciasto jabłkowe – jak to zrobić? Jabłka myjemy, obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. 600 g potartych jabłek to 5 średniej wielkości sztuk, nie trzeba tego ważyć co do grama
Ciastkozercyciasto powstało trochę z tęsknoty za rabarbarem i jego pięknym czerwonym kolorem w wypiekach, trochę z miłości do truskawek a trochę z zachwytu nad smakiem cynamonu w klasycznej szarlotce z jabłek . Gruszki przecież też mają wiele odmian do pieczenia i też dobrze smakują z cynamonem. Taka szarlotka z gruszek na pewno skradnie wasze serce, bo pod warstwą kruszonki i cynamonowych(...)gruszek i truskawek Zagniatamy razem składniki tarty i wkładamy ciasto na 15 minut do zamrażalki. Ten krok można zrobić poprzedniego dnia, żeby mieć mniej pracy. Kiedy ciasto się chłodzi kroimy gruszki na cienkie plasterki. Mieszamy w dużej misce z sokiem z cytryny, wodą różaną, mąką, solą i cynamonem. Następnie wyjmujemy ciasto na tartę z zamrażalki i trzemy ciasto na tarce
Ugotowane pozamiataneistna rozkosz dla podniebienia! Możecie przygotować je już teraz! Nie ma na co czekać :) Szczerze polecam! Składniki: (na ok. 18 sztuk) Karmelizowane gruszki: 2 gruszki 2 łyżki cukru Ciasto: 25 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 150 ml ciepłego mleka 1 duże jajko 1 szkl mąki pszennej tortowej 50 g wiórek kokosowych+ 1/2 szkl wrzącego mleka(...)szkl mąki. Wszystko dobrze wymieszać widelcem i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wsypać resztę mąki, dodać jajko, ostudzone wiórki kokosowe i karmelizowane gruszki. Wymieszać do połączenia składników. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i ponownie pozostawić do wyrośnięcia, tym razem na 60 minut. Na patelni rozgrzać olej, za pomocą oprószanej w mące łyżki nakładać porcję ciasta
Nastoletnie Wypiekanie