Obdarowana koszem soczystych gruszek, postanowiłam upiec chrupiącą Tartę gruszkowo-pomarańczową. Tarta składa się z ciasta kruchego, czekoladowej warstwy z gorzkiej czekolady dla przełamania smaku oraz pysznego nadzienia powstałego z gruszek ugotowanych w soku z pomarańczy z laską wanilii. Ugotowane gruszki miksuje się blenderem i przeciska przez sito, a następnie miksuje z jajami i śmietaną. Dla wzmocnienia aromatu dodaję odrobinę likieru(...)umyj, obierz, pozbaw gniazd nasiennych, pokrój na kawałki i przełóż do szerokiego rondla. Zalej sokiem pomarańczowym, dodaj wydrążoną połówkę laski wanilii bez ziarenek (ziarenka zużyłeś do ciasta) i gotuj na średnim ogniu, aż gruszka się rozpadnie a całość zdredukuje się o połowę (około 30-40 minut). Wyciągnij laskę wanilii i zmiksuj wszystko blenderem. Przetrzyj przez sito (powinna zostać 1 duża
Moja Delicjatakich momentach na szczęście można skorzystać z „sondażu rodzinnego”;) Może wydawać się to śmieszne, jednak czasami jest dość skuteczne:) Z kilku propozycji tym razem padło na ciasto z gruszkami. Postanowiłam wypróbować przepis stworzony przez Panią Kasię Guzik:) Wiernie, krok po kroku, odwzorowałam całą recepturę, bo… po co zmieniać coś, co jest już dobre? Pani Kasia napisała kiedyś(...)łączymy ją z musem z gruszek i odstawiamy w chłodne miejsce. Gdy przestygnie przekładamy całość na masę cappuccino i odkładamy na kilka godzin do lodówki do całkowitego stężenia. Po tym czasie mocno schłodzoną kremówkę łączymy razem z cukrem pudrem oraz mascarpone i ubijamy aż utworzy się gęsty krem. Gotową masę wykładamy na wierzch ciasta – można przełożyć ją do rękawa
Smaki Na Talerzupołączeniem ogórka, pomidora z fetą lub serem manouri . Z kolei jesienią uwielbiam zajadać się gorgonzolą i sezonowymi owocami - gruszkami oraz figami. Ten słodko-słony kontrast smaków sprawdza się doskonale w sałatkach ze szpinakiem i orzechami , a także w tartach na cieście francuskim i włoskich focacciach . W ostatni weekend obchodziłam swoje urodziny. Zaproszonych bliskich postanowiłam ugościć domowa pizzą . Dzień wcześniej(...)cebula, również wspaniale komponuje się z serami pleśniowymi. I jeszcze ten pasujący do fig kolor - tegoroczna jesień ma dla mnie kolor fioletu! :) ➤ Spróbuj także: focaccię z gorgonzolą i gruszką na cieście z wędzoną papryką sałatkę z figami, boczkiem i sosem z gorgonzoli sałatkę z karmelizowaną gruszką, gorgonzolą i szpinakiem czekoladowe clafoutis z gorgonzolą i gruszką Focaccia z figami, czerwoną cebulą
Chilli Czosnek i OliwaUbijamy jajka z cukrem. 2. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, ziarenka laski wanilii, olej i delikatnie mieszamy. 3. Obieramy gruszki i kroimy na drobne kawałki. 4. Na cieście układamy kawałki gruszek i oprószamy cynamonem. 5. Ciasto pieczemy w 180⁰C przez ok. 50 min. Gruszotka jest bogata w: - błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości. Wartość odżywcza
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachdeserach czy innych słodkościach. Po pysznej tarcie jabłkowej dziś do popołudniowej kawy zrobiłam tartę z gruszką i masą serową pachnącą cynamonem. Tarta jest mało słodka, jeśli chcecie więcej słodyczy do syropu i masy serowej dodajcie cukru! SKŁADNIKI: 1/2 porcji ciasta francuskiego XXL masa serowa: 2 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 70g. budyniu śmietankowego z cukrem 250g. sera białego z wiaderka(...)ręcznik, osuszamy, nacinamy wąskie paski, odkładamy do wystygnięcia, formę do tarty smarujemy masłem, masę serową dokładnie mieszamy, jeśli gruszki są już chłodne, to wylewamy masę serową na ciasto, układamy gruszki i posypujemy cynamonem, wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 25-30 min. i gotowe
Kuchnia Beatyulubione ciasto każdego dziecka. Czekoladowy smakołyk z dodatkiem zdrowych i słodkich owoców. Klasyczny murzynek, jest prosty do przygotowania, sprawdźcie sami. 1h 10min 10 Składniki: 5 jajek 1 szklaka cukru 2 szklanki mąki pszennej 4 łyżki kakao 1/2 kostki masła 3 łyżki oleju 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżeczka esencji waniliowej 3 duże gruszki W rondelku(...)zważy, a masa przybierze aksamitną formę. Przelewamy ją do wysmarowanej masłem i opruszonej mąką lub bułką tartą formy, wtykamy gruszki i pieczemy przez ok. 45-50 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Proste, ale i smaczne ciasto. Można je posypać cukrem pudrem i startą na dużych oczkach czekoladą:) SMACZNEGO Marcin
Ania i Marcin gotujądodatkiem cynamonu i soczystych gruszek :). Bajecznie proste i szybkie w wykonaniu. W związku z tym, że zostało mi jeszcze trochę ciemnego rumu, postanowiłam wykorzystać go do tego ciasta i pokrojone w kostkę gruszki zalałam właśnie tym alkoholem, zostawiając je tak na godzinę, aby trochę nim "naciągnęły". Ale od razu mówię, że nie jest to konieczne i składnik ten spokojnie można(...)pominąć ;). Zamiast gruszek świetnie pasować tu będą jabłka lub śliwki. Ciasta wychodzi spora blacha, na pewno więc wystarczy, by zaspokoić nawet największy głód na czekoladowe ciacho ;). Polecam :). PS. Czy też macie wrażenie, że na blogu powiało już jesienią...? Składniki: 400 g mąki pszennej tortowej 3 duże jajka 200 g masła 220 g brązowego cukru ( 1 szklanka ) 220 ml mleka
Opowieści z piekarnikaroku, mam produktywność zero. Tyle że gruszka ma bakcyla, a ja? No o żadnym mi nie wiadomo. Ale gdyby bakcyl i upały nie dopadły gruszki... to owoce skończyłyby w tym oto cieście. Wcale nie tak hipotetycznym- bo wylądowało w naszych brzuchach. (choć nie obraziłabym się, gdyby kalorie z niego poprzestały na byciu hipotetycznymi...) Ta tarta to chyba najdoskonalszy sposób(...)spaloną woń karmelu, drogocenną wanilię, migdałowe amaretto, energetyzującą skórkę z pomarańczy i ostrzejsze nuty laurowe. Takiej kompozycji nie powstydziłby się najlepszy twórca perfum. Do tego to ciasto wygląda jak obraz- oblane ciemnozłotym karmelem gruszki, lekko zielone listki i kawałki skórki pomarańczowej skomponowane w idealnej wrześniowej stylizacji. Nic tylko drukować na t-shirtach i czekać, aż fashionistki się udekorują. Z powodów
les mirabellesDelikatne ucierane kakaowo-imbirowe ciasto na kruchym cieście z dodatkiem dojrzałych gruszek. W sam raz na zimę i jesień :) Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki tortowej 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 1/4 kostki masła 1/4 szklanki cukru 1 jajko 1/3 szklanki mleka 3/4 szklanki mąki(...)tortowej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 2 gruszki Sposób przygotowania: 1. Składniki na ciasto dokładnie zagniatamy. Gotowym ciastem wylepiamy formę o tarty uprzednio wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Gotową foremkę z ciastem wkładamy do lodówki na godzinę. 2. Nadzienie: Masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy jajko i dokładnie miksujemy. Dodajemy mleko oraz
Na Ciasteczkowych PapierachZobaczcie jak to super wygląda w angielskich ogrodach:) Gruszki więc kupuję na rynku. Po przepisach na moją urodzinową tartę gruszkową i ciasto gruszkowe , przyszła pora na kolejne ciasto. Tym razem wykorzystałam gruszki z kompotu, który ugotowałam w sześciolitrowym garze, z dodatkiem goździków. Nie daliśmy rady zjeść wszystkich gruszek z kompotu, choć bardzo je lubimy:) Odcedziłam więc porządnie część z nich(...)Dzięki gruszkowemu puree ciasto wyszło bardzo, ale to bardzo wilgotne. Dosłownie rozpływało się w ustach. Dodatkowo jeszcze zrobiłam sos waniliowy, który wspaniale tu pasował. Ciasto polecam wszystkim, którzy nie wiedzą co zrobić z nadmiarem gruszek kompotu. Na dobrą sprawę, jabłka z kompotu również by były idealne. Resztę gruszek można rozłożyć do miseczek, dodać łyżkę lub dwie gęstej, kwaśnej śmietany, trochę
Posadzone i zjedzoneSezon na śliwki jest w pełni. Warto zatem przygotować pyszne ciasto ze śliwkami . Ciasto przygotowujemy stosunkowo szybko i nie wymaga ono od nas zbyt dużej liczby
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ubiegłotygodniowym cieście z gruszkami, została mi spora ilość kruchego ciasta. Postanowiłam wykorzystać je do przeuroczych babeczek z masą budyniową i owocami. Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki 200 g zimnego masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 1 jajko szczypta soli Masa budyniowa: 2 szklanki mleka 3,2% 1 budyń śmietankowy 3 łyżki mąki pszennej 6 łyżek
Świat CiastaJedno z moich ulubionych ciast - uwielbiam gruszki, które w połączeniu z wilgotnym ciastem doprawionym świeżym imbirem smakują niezapomnianie. Przepis pochodzi z blogu kwestiasmaku.com
Milion Smakówtrzeba obierać z łupin, prażymy je i od razu jemy. A tutaj znajdziecie kilka inspiracji na wykorzystanie upieczonej dyni na słodko i nie tylko: Sernik dyniowy z karmelem Ciasto z dynią, gruszką i figami Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy Ciasto dyniowo-pomarańczowe z suszonymi owocami Sernik dyniowy Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa Dyniowe ślimaczki drożdżowe Dynia zapiekana z grzybami Focaccia
Kulinarne przygody Gatitytarty.Przykryć folią i posypać np.fasolą. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Upieczone ciasto odstawić do wystudzenia.Gruszki obrać i pokroić w kostkę.Na patelni rozpuścić masło. Wsypać cukier i mieszać do rozpuszczenia. Dodać rum i wymieszać .Dodać gruszki i smażyć ok. 10 minut ciągle mieszając. Na koniec dodać płatki migdałowe.Wystudzić. Piekarnik ponownie nastawić(...)stopni.Białka ubić na wysokich obrotach do sztywności. Dodawać po łyżce cukru co minutę. Dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać część płatków migdałowych.Na ciasto wyłożyć gruszki i przykryć ubitymi białkami.Posypać resztą płatków migdałowych.Piec ok. 20 minut
Moje domowe kucharzenie