Moja jesienna propozycja na poprawę humoru, czyli gruszki w cieście czekoladowym. Zostałam obdarowana pokaźną tabliczką czekolady, więc tworzę. Rum lub likier w tym cieście może być, ale nie musi, możecie go zastąpić wodą. Ciasto łatwe do zrobienia, poradzi sobie z nim każdy, a walory smakowe są grzechu warte!. Przygotowanie gruszek:Składniki: 7 - 8 sztuk gruszek, gruszki polecam zielone(...)miksujemy. Dodajemy płynną czekoladę i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Gotowe ciasto czekoladowe przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. 3. Do ciasta wkładamy przygotowane, odsączone gruszki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Czas pieczenia 55 minut. Polewa czekoladowa: 10 dag czekolady 4-5 łyżek wody lub rumu 1. W rondlu na parze rozpuszczamy czekoladę
Apetyczna babeczkajedne z ulubionych owoców mojego Męża. Ja średnio za nimi przepadam, ale wyjątkowo lubię je na ciepło. Ta słodycz jest wtedy trochę inna, delikatniejsza. Moja Mama piekła pyszne ciasto ucierane z gruszkami, najlepsze na świecie. Niestety nie pamiętam ani nazwy, ani przepisu, więc sama upiekłam pierwszą w życiu rustykalną tartę. I choć nieco przypiekła się od spodu, bo mój piekarnik(...)mielonymi migdałami - pozostawić dookoła wolny brzeg około 5 cm. Gruszki umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, każdą ćwiartkę na dwie - trzy części. Układać jedna przy drugiej, następnie zawinąć wystające ciasto zawinąć na gruszki. Brzeg posmarować białkiem, posypać brązowym cukrem. Piec w 180'C około 25-30 minut
Cakes By Kejttaki sposób… robi wrażenie Jeżeli chcecie ugotować 11 gruszek (tyle wyjdzie tartaletek) to radzę przygotować pół porcji płynu więcej do ich gotowania, wszystko zależy od wielkości gruszek. Składniki:Kruche ciasto:1 i 1/4 szklanki mąki120 g masła3 łyżki cukru pudru1 jajko1 żółtkoszczypta soliGruszki:gruszki3 szklanki białego wytrawnego wina1 szklanka wody3/4 szklanki cukru3 łyżki miodu3 gwiazdki anyżu4 ziarenka czarnego pieprzuMasa(...)kawałeczki. Delikatnie zagniatamy ciasto, ale nie za długo. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Po schłodzeniu rozwałkowujemy, wylepiamy foremki i nakłuwamy spód widelcem. Pieczemy 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.Gruszki:Do dużego garnka wlewamy wino, wodę, miód, cukier i przyprawy. Zagotowujemy i mieszamy. Gruszki obieramy i wkładamy do garnka. Gotujemy na małym
Oryginalny smakciasto kruche ), mam nadzieję, że znacie go już doskonale. Jeśli nie, jest okazja go wypróbować. Składniki (na 6 porcji): ciasto kruche z mojego przepisu (klik: ciasto kruche ) 6 gruszek (1 gruszka na 1 porcję) 1/2 butelki czerwonego wina - wybierz swoje ulubione 5 goździków cynamon brązowy cukier Wykonanie: Gruszki umyj, obierz ze skóry, pozbaw gniazd nasiennych(...)listki. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni, program góra/dół. Na dnie kokilek ułóż gruszki nasączone winem. Posyp je cynamonem i cukrem. Następnie przykryj gruszki okręgiem z ciasta kruchego. Udekoruj wierzch. Wstaw do piekarnika, piecz około 30 minut, aż wierzch pięknie się zarumieni. Do pieczenia wykorzystałam miseczki ceramiczne zamiast mało oryginalnych kokilek. Myślę, że to ciekawa
Garniec Magalieoryginale to ciasto jest z jabłkami, ale gruszki też się świetnie sprawdzają! Najlepiej smakuje lekko schłodzone! Składniki: ok 1,5 kg gruszek, 5 jajek, 1/2 szklanki cukru, 2 szklanki mąki, 250g KASI 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżeczki maki ziemniaczanej, opakowanie cukru wanilinowego, łyżka cynamonu, 3 budynie waniliowe, 1 litr mleka Przygotowanie: Budynie rozrabiamy w litrze mleka wg. dalszych(...)sztywną pianę. Dodajemy stopniowo do ciasta. Mieszamy do połączenia się składników. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część wykładamy spód blachy. Posypujemy cynamonem. Wykładamy gruszki, które zalewamy gorącym budyniem. Wykładamy drugą część ciasta. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 50 minut
Lena Gotujenajmniej podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć przez chwilę po czym podziel je na tyle równych (w miarę) części ile masz gruszek. Z gruszek wytnij tylko ogonki. Każdą porcję ciasta rozwałkuj jak najcieniej po czym posmaruj 1 łyżką masy chałwowej i złóż na wzdłuż na pół. Zawiń każdą gruchę, tak aby dupka była odkryta. Umieść wszystkie zawinięte gruchy(...)jest niedopieczone. Tu jeszcze gorące i widać jak masa wypływa. Na drugi dzień ciasto jest jeszcze lepsze i jak widać nic nie wypływa bo pięknie wsiąknęło w ciasto. Smacznego! Artykuł Gruszki w drożdżowych koszulkach i kremem z chałwy pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfbiszkopt z mojego niezawodnego przepisu, przekładany masą budyniową na bazie syropu z gruszek. Możecie użyć też innych owoców, np. brzoskwiń lub ananasów, ja zdecydowałam się na gruszki. W masie nie ma mleka więc ciasto mogą jeść osoby uczulone na produkty mleczne. No i efektowne serduszka z galaretki na wierzchu. Koniecznie spróbujcie! Biszkopt czekoladowy (przepis TUTAJ-KLIK ) Masa budyniowo-gruszkowa(...)wlać do gorącego soku. Mieszać na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Gruszki pokroić w nieduże kawałki. Dodać do masy i całość pozostawić do wystudzenia. Przegotować ciasto: połowa biszkoptu, masa budyniowa z gruszkami, druga połowa biszkoptu z wyciętymi serduszkami. Gdy galaretka będzie tężejąca wlać ją delikatnie do wyciętych serc. Włożyć do lodówki (najlepiej na noc), żeby wszytko ładnie się schłodziło. (adsbygoogle
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieponieważ zostałam obdarowana takimi produktami i jakoś muszę je dobrze spożytkować. A co może być lepszego niż deser, a dokładnie pyszne ciacho? Z dodatkiem świeżych i soczystych gruszek, które nadają wilgotności ciastu oraz kakao, które świetnie przeplata się ze smakiem cynamonu. Trzy główne aromaty, które zapewniają naprawdę świetny efekt. Mimo że ciasto jest na mące bezglutenowej, to dzięki masłu jest(...)wlewamy masę do formy (20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. (Efekt jaśniejszego spodu, to sok puszczony przez gruszki, a nie niedopieczone ciasto.) Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Zdrowie i pysznie na talerzułyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody ok. 1,5kg. gruszek średniej wielkości (u mnie było to 9 szt.) 4 łyżki cukru trzcinowego sok z cytryny blaszka 37x22cm. Gruszki obrać i rozdzielić mniej więcej na 2 równe polowy. 1 część pokroić na średniej wielkości kostkę, 2 część na plastry grube na ok. 1 cm. i wydrążyć gniazda nasienne(...)najniższych obrotach wymieszać ciasto. Na koniec dodać orzeszki, żurawiny i gruszki pokrojone w kostkę, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na równomiernie rozprowadzone ciasto ułożyć plastry gruszki. Piec ok. 45min. w temp. 170-180*C (sprawdzać patyczkiem). Z pozdrowieniami dla P. Justyny
Lubię to gotujęmałym ogniu. Następnie dodajemy jaja cały czas miksując. Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dolewając mleko mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przekładamy do foremki i wyrównujemy. Gruszki myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na grube plastry, które układamy na wierzchu ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut (do suchego patyczka
peggiwkuchniWisło, jeszcze raz dziękuję za zachętę ! I będę próbowała ponownie !Przepis zgłaszam do akcji Na zakwasie i na drożdżach prowadzonej na wyżej wymienionym blogu. Drożdżowy kwiat z gruszkami i pomarańczą Składniki na ciasto:10 g świeżych drożdży200 ml ciepłego mleka4 łyżki cukru75 g rozpuszczonego masła2 jajka500 g mąki pszennej1 łyżeczka soliSkładniki na nadzienie:3 gruszki9 łyżek cukru2 pomarańcze1/2 łyżeczki kardamonu1/2(...)szklanki mleka i 3 łyżek mąki robimy rozczyn. Zostawiamy do wyrośnięcia. Następnie pozostałe składniki ciasta łączymy z rozczynem i wyrabiamy. Odstawiamy przykryte do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. W tym czasie szykujemy nadzienie. Gruszki obieramy, kroimy w małe kawałki. Wkładamy do miseczki, podlewamy odrobiną wody i wkładamy na 5-7 minut do mikrofali. Gdy będą miękkie przekładamy
Kulinarne przygody Gatityciasto bez cukru może być pyszne. Lekki krem czekoladowy na bazie jogurtu greckiego połączony z dobrą gorzką czekoladą (70% kakao) i gruszkami, na chrupiącym spodzie z płatków kukurydzianych zaskoczy swym smakiem nie jednego łasucha niewyobrażającego sobie ciasta bez cukru. Dodam jeszcze, że ciasto robi się bardzo łatwo i szybko, a wygląda niezwykle efektownie. Spód: 150 g. płatków kukurydzianych(...)tortownicy (średnica 22 cm) ugniatamy i odstawiamy do lodówki na chwilę. Krem: 500 g jogurtu greckiego 3-4 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki mleka 100 g gorzkiej czekolady 3-4 gruszki Żelatynę zalewamy mlekiem (dzięki temu, że rozpuścimy ją w mleku, a nie wodzie nie będzie wyczuwalny jej posmak), odstawiamy do napęcznienia, a następnie podgrzewamy w kąpieli wodnej aż się rozpuści
Cynamonowe szczęściesmaku ale też wilgotności. Takie ciasto jest idealne na środek tygodnia do popołudniowej herbatki. *foremka 14*25 cm Składniki: 5 jajek 2,5 szklanki mąki słoiczek powideł śliwkowych (mój miał 280 gram) 1 kopiata łyżka kakao szklanka cukru 1/2 szklanki oleju łyżeczka sody łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2-3 gruszki 100 g mlecznej czekolady 3 łyżki(...)kakao, przesiać. Dodawać po łyżce do masy jajecznej na zmianę z olejem. Gruszki obrać i pokroić w ćwiartki. Połowę ciasta wyłożyć do wyłożonej papierem blaszki i ułożyć połowę gruszek. Przykryć resztą ciasta i rozłożyć pozostałe gruszki, docisnąć. Piec w 180*C przez około godzinę. Wystudzić na kratce. Czekoladę z mlekiem rozpuścić nad parą, polać ciasto o posypać wiórkami
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDziś zapraszam Was na gruszkowo-jabłkowe ciasto deserowe (kruche) . Idealne do popołudniowej kawy czy herbaty. Wspaniałe, by umilić sobie każdy dzień. Jeśli tak jak ja kochacie ciasta z gruszkami czy jabłkami, a do tego uwielbiacie nutę cynamonu w wypiekach na pewno skusilibyście się na kawałek lub dwa Ciasto smakuje wspaniale samo lub… podane z porcją bitej śmietany Dosłownie małe(...)wysoka – wykładamy większą połowę ciasta (wcześniej warto większy kawałek ciasta spłaszczyć np. w dłoniach) ugniatając palcami wylepiamy dno, a następnie boki foremki. Resztę ciasta wkładamy z powrotem do lodówki. Gruszki i jabłko obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i innych niejadalnych części. Kroimy i układamy w środku wylepionej ciastem formy. Owoce posypujemy cynamonem, a następnie cukrem. Wstawiamy do lodówki
Słodkie okruszkiZaintrygował mnie dodatek miodu do ciasta drożdżowego. Autorka zachwalała, że ciasto na miodzie jest smaczniejsze niż tradycyjna drożdżówka. Nie myliła się. Gdy ciasto postoi parę godzin lekko da się wyczuć aromat miodu, co w połączeniu z gruszkami i cynamonową kruszonką daje chwilę rozkoszy naszym podniebieniom :) A przynajmniej mojemu;) Składniki na blaszkę 25x35 cm Zaczyn: 4 łyżki mleka 2 łyżki cukru(...)nasienne i kroimy w grubsze plasterki (lub jak kto woli - ósemki). Składniki na kruszonką zagniatamy ze sobą i odstawiamy do lodówki. Blaszkę smarujemy tłuszczem. Wylewamy na nią wyrośnięte ciasto i układamy gruszki. Odstawiamy na kolejne 20 minut aby jeszcze trochę podrosło. Po tym czasie na wierzchu rozkładamy kruszonkę. Ciasto pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 200 stopni
My simple kitchen