Francuska tarta z gruszka i serem roguefort to szybki i sprawdzony przepis na każdą imprezę. Kruche ciasto francuskie, soczysta gruszka, kremowy ser i ziołowy smak tymianku. I żeby już było całkiem dekadencko, przed podaniem tartę polewamy płynnym miodem. Ciasto francuskie odkryłam ostatnio na nowo. Kolejny raz zachwycam się jak szybko i łatwo można z niego coś przyrządzić. Oczywiście
dolcevitainmykitchenZdecydowanie coś dla fanów mocno czekoladowych deserów. Ciasto jest kruche, krem intensywnie czekoladowy z delikatnym akcentem mlecznej słodyczy, a gruszki cudownie aromatyczne i słodkie. Ciasto zniknęło z talerzy niesamowicie szybko :) SKŁADNIKI ciasto: 100 g masła 1/3 szklanki brązowego cukru 2/3 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki cynamonu duża szczypta soli 1 jajko krem: 100 g gorzkiej czekolady(...)widelcem. Piec 20 minut w temperaturze 170 °C . Po 20 minutach wyjąć ciasto i wylać na nie krem. Piec dodatkowo 15 minut. Upieczone ciasto wyjąć, wystudzić i wstawić na co najmniej 1h do lodówki. Gruszki pokroić po długości w niezbyt grube plasterki i ułożyć na cieście. Całość zalać tężejącą galaretką z syropu i żelatyny. Galaretka ma tylko delikatnie "skleić
DefinicjaSmakuSernik z musem z gruszek to pyszne połączenie i wspaniałe ciasto na deser. Sernik jest bardzo łatwy do przygotowania i na pewno posmakuje osobom lubiącym gruszki. Połączenie gruszek z serem jest jak najbardziej trafione i pozwala delektować się cudownym ich smakiem. Sernik z musem z gruszek jest o umiarkowanej słodyczy, więc jeśli lubicie słodkie ciasta, to należy dodać więcej cukru(...)gruszek, trzeba wziąć pod uwagę ich naturalną słodycz, gdyż dojrzałe gruszki są zazwyczaj bardzo słodkie i łatwo przesadzić z ilością cukru. Próbowaliście już sernika z gruszkami? Jeśli nie, to zachęcam, będziecie zachwyceni - idealne ciasto na niedzielę. Składniki na sernik z musem z gruszek: (forma o średnicy 28 cm) 1 kg sera białego twarogowego mielonego 1 szklanka cukru pudru
Kuchcik gotujewięc ci co są na diecie, lepiej niech nie patrzą nawet na nie ;) Słodycz ciasta można zrównoważyć gorzką polewą. Ja, aby urozmaicić to ciasto, dodałam cienką warstwę gruszek karmelizowanych na maśle i na miodzie. Trochę obawiałam się efektu, gdyż ryzykownym jest ulepszanie dobrych, sprawdzonych smaków. Na szczęście ten dodatek nie zaszkodził, a jedynie dodał(...)stopić na patelni, dolać miód i gruszki. Przesmażyć lekko na średnim ogniu przez około 2-3 minuty. Pod koniec dodać cynamon i wymieszać.Ciasto składać w następujący sposób:kruchepołowa gorącej masy budyniowej,biszkopt,gruszki,reszta gorącej masy budyniowej,kruche.Placki lekko dociskać podczas składania. Ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce. Najlepiej zostawić
Codzienna kuchnia niecodziennaKakaowy biszkopt, a na nim krem budyniowy na bazie śmietanki kremówki z ziarenkami prawdziwej wanilii. Całość wieńczą gruszki gotowane i zatopione w galaretce z białego wina. Ciasto jest delikatne o przyjemnym owocowym smaku z nutą wanilii. GRUSZKI W WINIE: 2 szklanki wina białego wytrawnego 1/2 szklanki wody 4-5 goździków 3 gruszki słodkie, twarde 3 łyżeczki żelatyny wiśnie z nalewki(...)resztą wina. Kiedy zacznie tężeć, zalać gruszki. Odstawić do lodówki. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Biszkopty i ciasta biszkoptowe , Ciasta czekoladowe , Ciasta przekładańce , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami Tagged: budyń , gruszki , kremówka , mascarpone , wino , żelatyna
https:KKuchniaMniamchciałam, tata zadowolony, wreszcie będzie mógł towarzyszyć mamie w spacerach ;) Dodatkowym prezentem było to ciasto, które najpierw zachwyci Was swoim wyglądem, a dopiero później smakiem ;) Miękkie, delikatne czekoladowe ciasto, soczyste gruszki zatopione w kremowym serku ricotta... Całość rozpływa się w ustach. Bardzo polecam! Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g cukru 175 g zimnego masła 1 duże jajko(...)łyżki cukru waniliowego 2 jajka + cukier puder Masło pokroić w kostkę, wymieszać z cukrem. Dodać jajko, kakao i mąkę. Wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 45 minut. Gruszki umyć, obrać, pozostawić je w całości, z ogonkami. Ricottę wymieszać z jajkami i cukrem waniliowym, odłożyć. Keksówkę o wymiarach
Domowa cukiernia EwyJesień przyszła i przyszły wirusy. Tak więc dzieciaki jedno po drugim gorączkują i słodkości się domagają. Mają to po mnie, że osłabienie organizmu jest równoznaczne ze
gutfutPyszny sernik z gruszkami. :) Składniki: I. Ciasto: - 3 szklanki mąki - 2 łyżki kakao - 3/4 szklanki brązowego cukru - 3 żółtka - 150 g masła - 2 łyżki kwaśnej śmietany - 1 łyżeczka pasty waniliowej II. Masa serowa: - 700 g zmielonego sera - 6 jaj - szczypta soli - 250 g masła - 200 g cukru pudru - 1 budyń waniliowy bez cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 puszka(...)pianę. Gdy będzie sztywna przesiewamy budyń z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Łączymy pianę z wcześniej przygotowaną masą. Masę serową wykładamy na podpieczony spód ciasta. Na niej układamy gruszki pokrojone w niewielką kosteczkę. Z 3 białek, soli i cukru ubijamy sztywną pianę. Delikatnie rozsmarowujemy ją gruszkach. Na wierzch ścieramy na tarce zamrożony kawałek ciasta. Pieczemy
DominikaDolciroku jak nigdy z wielką przyjemnością objadam się gruszkami. Bardzo soczystymi gruszkami! Robię z nich koktajle , musy, ciasta i desery . … à propos właśnie ciast … Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasto czekoladowe ( coś ala murzynek ) z dodatkiem gruszek nadziewanych bakaliami ( jak pewnie pamiętacie kiedyś robiłam już sernik z jabłkami nadziewanymi ). Podobne jadłam w zeszłym roku na urlopie(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Gruszki kroimy na pół ( nie obieramy ) i wydrążamy środek. Wszystkie bakalie dokładnie siekamy, mieszamy ze sobą, a następnie dodajemy miód oraz cynamon. Nadziewamy gruszki, a następnie wkładamy do ciasta czekoladowego i wstawiamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 40 minut. ( do suchego patyczka ). Studzimy i zajadamy! Pycha
Ostra na SłodkoNiezwykle smaczne połączenie soczystych gruszek i kwaśnej żurawiny, z delikatnym budyniem i kruchutkim maślanym ciastem. W pierwotnym zamyśle miał to być placek tylko z gruszkami, jednak w związku z tym, że miałam dostęp do świeżej żurawiny, postanowiłam wykorzystać ją w tym cieście i muszę przyznać, że był to strzał w dziesiątkę! :). Bez niej ciasto pewnie też wyszłoby smaczne(...)Nadzienie gruszkowo - żurawinowe: Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w kostkę, wymieszać z sokiem z cytryny. Dodać imbir, cukier oraz mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Gruszki rozłożyć równo na podpieczonym kruchym cieście ( może być ciepłe ). Na warstwie z gruszek równomiernie wysypać żurawinę. Budyń: Proszek budyniowy rozprowadzić dokładnie w około 0,5 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować wraz z cukrem
Opowieści z piekarnikaurodziny. Ponieważ ma on dopiero roczek, mama musiała mu troszeczkę pomóc. Oboje stwierdziliśmy, że torcik powinien być wyjątkowy i inny niż wszystkie inne. Tata lubi gruszki i jabłka i uwielbia kruche ciasta, więc stanęło na tym, że zrobimy kruche ciasto wypełnione owocami. Rezultat wyszedł fantastycznie. Torcik wygląda ciekawie, a gdy już się go rozkroi to mamy niespodziankę, mnóstwo owoców(...)rozpuścić na parze. Gdy czekolada ostygnie dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać. 6. Gdy nadzienie stężeje w cieście wyrównać brzegi ciasta na wysokości nadzienia. 7. Ciasto posmarować kremem, na wierzch ułożyć gruszki gotowane w winie
Mama GotujePrzepyszna tarta z ciasta kruchego ze słodkimi gruszkami i rewelacyjną orzechową kruszonką. Uzależniająca… zwłaszcza kruszonka:) Do ciasta kruchego zawsze używam mieszanki Nutrifree, a nie mąk naturalnych, bo dzięki niej ciasto jest plastyczne, nie kruszy się, a skład ma naprawdę bardzo przyzwoity. Tarta wspaniale smakowała podana ciepła z kulką lodów waniliowych. To ciasto, które musicie spróbować :) SKŁADNIKI: ciasto: 250 g mieszanki(...)Kruszonka: 1/2 szklanki posiekanych orzechów (włoskich, płatków migdałowych) 4 łyżki mieszanki Mix per Dolci Nutri free 4 łyżki brązowego cukru 50 g masła 4 duże twarde gruszki Z podanych składników na ciasto zagniataj gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj kulę i zawiń folię spożywcza. Wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Po wskazanym czasie ciasto rozwałkuj na grubość około
Kuchnia bezglutenowamój domowy dżem "zobacz TUTAJ" ) i mikserem połączyć składniki forma 30x20 cm wyłożona papierem do pieczenia, na dnie ułożyć skórką do dołu połówki gruszek bez gniazdek nasiennych na gruszki wyłożyć ciasto, piec z 50 minut w 190 C, grzanie góra/dół, ciasto mocno wystudzić zimne ciasto nakryć talerzem i "odwrócić", posypać pudrem cukrem przed podaniem - dzięki dodaniu do ciasta(...)dżemu domowego z ciemnych winogron jest ciekawy, nie typowy kolor ciasta, smakuje wybornie z gruszkami........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięnajlepszy będzie kubek gorącej kawy lub aromatycznej herbaty i solidny kawałek dobrego słodkiego ciacha. Mnie to z poniższego przepisu doskonale uprzyjemniło dzień/ Już dłuższy czas miałam w planach ciasto z gruszkami i powiem Wam ,ze nawet już wczesniej upiekłam dwa z tymi owocami. Jednak coś mi w nich brakowało. Smak gruszek był słabo wyczuwalny. Okazało się ,że wielki(...)gruszkowy : 1,5 kg dojrzałych pachnących gruszek pół szklanki wody 2 galaretki gruszkowe (użyłam z firmy Delekta) ew jak nie mamy gruszkowych możemu użyć cytrynowych Gruszki obrać , pokroić na drobne kawałki . Wrzucić do garnka , wlać wodę i gotować na małym ogniu aż owoce się rozpadną. Zdjąć garnek z ognia , wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. Wystudzić
Malinowa KawiarenkaUpiekłam małą, ale przepyszną drożdżówkę z rabarbarem, gruszką i kruszonką. Ot tak, po prostu. Domowe drożdżowe ciasto jest najlepsze pod słońcem! Czasami człowieka najdzie na zrobienie ciasta nawet po nocy. Któregoś wieczoru tak mnie dopadło, że nie wytrzymałam i poszłam do kuchni zagniatać drożdżowe(...)ciasto . Na szczęście drożdże mam w domu prawie zawsze a do wykorzystania była odrobina rabarbaru. Niestety, nie jestem jego wielką miłośniczką więc dla przełamania smaku postanowiłam dodać do ciasta jeszcze gruszkę. Czułam, że to dobry pomysł i nie pomyliłam się. Wieczór na szczęście był całkiem ciepły, ciasto rosło jak na drożdżach i nie zarwałam całej nocy. A rano, do porannej
Smaczna Pyza