Pyszne połączenie gruszek, marcepanu, soku pomarańczowego i ciasta francuskiego <3 Mało wakacyjny zestaw, jednak wszystkie te składniki uwielbiam, więc przepis po prostu musiał się tutaj pojawić :) Przepis znalazłam na stronie ' Moje Gotowanie '. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 6 porcji: 3 gruszki podobnej wielkości 1 duża pomarańcza 2 krople aromatu waniliowego 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g) 1 żółtko(...)drugą połówką ciasta. Ciasto kroimy na 6 równych prostokątów. Żółtko mieszamy z 4 łyżkami wody - przy pomocy pędzelka, dokładnie smarujemy każdy kawałek ciasta. Na każdym z nich kładziemy kuleczkę masy marcepanowej, a następnie kładziemy po połówce gruszki (sok pomarańczowy zostawiamy w garnuszku, jeszcze nam się przyda). Wkładamy do piekarnika i pieczemy 40-50 minut. 3. Z pozostałego soku pomarańczowego odmierzamy
My Culinary Artgłosów będzie za dużo. Każdy ma swoją ciszę. Moja zaczyna się o poranku. Każda cisza ma swoje myśli. Czasem marzy im się zapach ciasta. Tego poranka szeptały o miodowej słodyczy gruszek. Gdzieś z daleko dotarła myśl o wonnym tymianku. Wsłuchałam się w moją ciszę. Gdy głosów było już pełno wystarczyła pierwsza smuga zapachu. Tylko tyle(...)skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały i wymieszać z połową listków świeżego tymianku. Podpieczony spód wysypać mielonymi orzechami i ułożyć na nim gruszki. Posypać je z wierzchu cukrem trzcinowym. Pozostałą część ciasta rozwałkować i pociąć na podłużne pasy. Rozłożyć je na wierzchu tarty. Wstawić do piekarnika na ok. 20-25 minut. Tarta jest gotowa, gdy ciasto ładne
KUCHARNIAWykwintna, nietuzinkowa i jedyna w swoim rodzaju... Rozkoszne połączenie kruchego ciasta, brokułów, gruszek - konferencji i sosu na bazie serka pesto- rukola od Arla Apetina, smak wzmacniają suszone gruszki kalifornijskie i odrobina miodu. Jednym słowem rarytasowy obiad ;-) Jako technolog żywności mam nawyk czytania etykiet, serek nie zawiera żadnych konserwantów i sztucznych aromatów ;-) można jak się chce ;-) Zapraszam! SKŁADNIKI: na wierzch(...)pokrój na plastry. 3. Brokuła podziel na małe różdżki. 4. W miseczce połącz za pomocą trzepaczki serek Pesto- Rukola Arla Apetina, przyprawy, jajo i miód. 5. Ciastem wyłóż formę do pieczenia. Ułóż gruszkę, brokuły i śliwki, zalej przygotowanym sosem. Zapiekaj w temp. 180 stopni C przez 55 minut. 6. Tartę możesz podawać na gorąco jak i na zimno. Polecam
SMYKWKUCHNIposmakowała a poza tym bardzo szybko się ją przygotowuje i co najważniejsze można wymyślać różne jej nadzienia. Trochę zastanawiałam się z czym połączyć gruszki i postanowiłam że będą to ser i budyń. Ciasto jest takie samo jak było w przypadku tarty z jabłkami. Dla przypomnienia podaję jeszcze raz jego składniki. Składniki na ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej - 3/4 kostki(...)Masa serowo-budyniowa: - 1/2 kg sera białego - 1 szklanka cukru - 1/2 kostki masła - 1 jajko - 1 budyń - 1/2 szklanki mleka Gruszki: - 1 kg gruszek - goździki - kardamon - woda Przygotowanie tarty zaczniemy od przygotowania ciasta. Najpierw wysypujemy na blat mąkę, potem dodajemy jajka i zaczynamy wyrabianie ciasta stopniowo dodając jeszcze cukier puder i masło. Jeżeli ciasto za bardzo klei się
Kuchenne Wariacjepieczenia, ziarenka laski wanilii, olej i delikatnie mieszamy. 3. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 4. Obieramy gruszki i kroimy na drobne kawałki. 5. Na cieście układamy kawałki gruszek i oprószamy cynamonem. 6. Ciasto pieczemy w 180⁰C przez ok. 50 min. Gruszotka jest bogata w: - błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości. Wartość odżywcza
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachFrancuska tarta z gruszka i serem roguefort to szybki i sprawdzony przepis na każdą imprezę. Kruche ciasto francuskie, soczysta gruszka, kremowy ser i ziołowy smak tymianku. I żeby już było całkiem dekadencko, przed podaniem tartę polewamy płynnym miodem. Ciasto francuskie odkryłam ostatnio na nowo. Kolejny raz zachwycam się jak szybko i łatwo można z niego coś przyrządzić. Oczywiście
dolcevitainmykitchenZdecydowanie coś dla fanów mocno czekoladowych deserów. Ciasto jest kruche, krem intensywnie czekoladowy z delikatnym akcentem mlecznej słodyczy, a gruszki cudownie aromatyczne i słodkie. Ciasto zniknęło z talerzy niesamowicie szybko :) SKŁADNIKI ciasto: 100 g masła 1/3 szklanki brązowego cukru 2/3 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki cynamonu duża szczypta soli 1 jajko krem: 100 g gorzkiej czekolady(...)widelcem. Piec 20 minut w temperaturze 170 °C . Po 20 minutach wyjąć ciasto i wylać na nie krem. Piec dodatkowo 15 minut. Upieczone ciasto wyjąć, wystudzić i wstawić na co najmniej 1h do lodówki. Gruszki pokroić po długości w niezbyt grube plasterki i ułożyć na cieście. Całość zalać tężejącą galaretką z syropu i żelatyny. Galaretka ma tylko delikatnie "skleić
DefinicjaSmakuSernik z musem z gruszek to pyszne połączenie i wspaniałe ciasto na deser. Sernik jest bardzo łatwy do przygotowania i na pewno posmakuje osobom lubiącym gruszki. Połączenie gruszek z serem jest jak najbardziej trafione i pozwala delektować się cudownym ich smakiem. Sernik z musem z gruszek jest o umiarkowanej słodyczy, więc jeśli lubicie słodkie ciasta, to należy dodać więcej cukru(...)gruszek, trzeba wziąć pod uwagę ich naturalną słodycz, gdyż dojrzałe gruszki są zazwyczaj bardzo słodkie i łatwo przesadzić z ilością cukru. Próbowaliście już sernika z gruszkami? Jeśli nie, to zachęcam, będziecie zachwyceni - idealne ciasto na niedzielę. Składniki na sernik z musem z gruszek: (forma o średnicy 28 cm) 1 kg sera białego twarogowego mielonego 1 szklanka cukru pudru
Kuchcik gotujewięc ci co są na diecie, lepiej niech nie patrzą nawet na nie ;) Słodycz ciasta można zrównoważyć gorzką polewą. Ja, aby urozmaicić to ciasto, dodałam cienką warstwę gruszek karmelizowanych na maśle i na miodzie. Trochę obawiałam się efektu, gdyż ryzykownym jest ulepszanie dobrych, sprawdzonych smaków. Na szczęście ten dodatek nie zaszkodził, a jedynie dodał(...)stopić na patelni, dolać miód i gruszki. Przesmażyć lekko na średnim ogniu przez około 2-3 minuty. Pod koniec dodać cynamon i wymieszać.Ciasto składać w następujący sposób:kruchepołowa gorącej masy budyniowej,biszkopt,gruszki,reszta gorącej masy budyniowej,kruche.Placki lekko dociskać podczas składania. Ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce. Najlepiej zostawić
Codzienna kuchnia niecodziennaKakaowy biszkopt, a na nim krem budyniowy na bazie śmietanki kremówki z ziarenkami prawdziwej wanilii. Całość wieńczą gruszki gotowane i zatopione w galaretce z białego wina. Ciasto jest delikatne o przyjemnym owocowym smaku z nutą wanilii. GRUSZKI W WINIE: 2 szklanki wina białego wytrawnego 1/2 szklanki wody 4-5 goździków 3 gruszki słodkie, twarde 3 łyżeczki żelatyny wiśnie z nalewki(...)resztą wina. Kiedy zacznie tężeć, zalać gruszki. Odstawić do lodówki. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Biszkopty i ciasta biszkoptowe , Ciasta czekoladowe , Ciasta przekładańce , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami Tagged: budyń , gruszki , kremówka , mascarpone , wino , żelatyna
https:KKuchniaMniamchciałam, tata zadowolony, wreszcie będzie mógł towarzyszyć mamie w spacerach ;) Dodatkowym prezentem było to ciasto, które najpierw zachwyci Was swoim wyglądem, a dopiero później smakiem ;) Miękkie, delikatne czekoladowe ciasto, soczyste gruszki zatopione w kremowym serku ricotta... Całość rozpływa się w ustach. Bardzo polecam! Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g cukru 175 g zimnego masła 1 duże jajko(...)łyżki cukru waniliowego 2 jajka + cukier puder Masło pokroić w kostkę, wymieszać z cukrem. Dodać jajko, kakao i mąkę. Wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 45 minut. Gruszki umyć, obrać, pozostawić je w całości, z ogonkami. Ricottę wymieszać z jajkami i cukrem waniliowym, odłożyć. Keksówkę o wymiarach
Domowa cukiernia EwyJesień przyszła i przyszły wirusy. Tak więc dzieciaki jedno po drugim gorączkują i słodkości się domagają. Mają to po mnie, że osłabienie organizmu jest równoznaczne ze
gutfutPyszny sernik z gruszkami. :) Składniki: I. Ciasto: - 3 szklanki mąki - 2 łyżki kakao - 3/4 szklanki brązowego cukru - 3 żółtka - 150 g masła - 2 łyżki kwaśnej śmietany - 1 łyżeczka pasty waniliowej II. Masa serowa: - 700 g zmielonego sera - 6 jaj - szczypta soli - 250 g masła - 200 g cukru pudru - 1 budyń waniliowy bez cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 puszka(...)pianę. Gdy będzie sztywna przesiewamy budyń z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Łączymy pianę z wcześniej przygotowaną masą. Masę serową wykładamy na podpieczony spód ciasta. Na niej układamy gruszki pokrojone w niewielką kosteczkę. Z 3 białek, soli i cukru ubijamy sztywną pianę. Delikatnie rozsmarowujemy ją gruszkach. Na wierzch ścieramy na tarce zamrożony kawałek ciasta. Pieczemy
DominikaDolciroku jak nigdy z wielką przyjemnością objadam się gruszkami. Bardzo soczystymi gruszkami! Robię z nich koktajle , musy, ciasta i desery . … à propos właśnie ciast … Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasto czekoladowe ( coś ala murzynek ) z dodatkiem gruszek nadziewanych bakaliami ( jak pewnie pamiętacie kiedyś robiłam już sernik z jabłkami nadziewanymi ). Podobne jadłam w zeszłym roku na urlopie(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Gruszki kroimy na pół ( nie obieramy ) i wydrążamy środek. Wszystkie bakalie dokładnie siekamy, mieszamy ze sobą, a następnie dodajemy miód oraz cynamon. Nadziewamy gruszki, a następnie wkładamy do ciasta czekoladowego i wstawiamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 40 minut. ( do suchego patyczka ). Studzimy i zajadamy! Pycha
Ostra na SłodkoNiezwykle smaczne połączenie soczystych gruszek i kwaśnej żurawiny, z delikatnym budyniem i kruchutkim maślanym ciastem. W pierwotnym zamyśle miał to być placek tylko z gruszkami, jednak w związku z tym, że miałam dostęp do świeżej żurawiny, postanowiłam wykorzystać ją w tym cieście i muszę przyznać, że był to strzał w dziesiątkę! :). Bez niej ciasto pewnie też wyszłoby smaczne(...)Nadzienie gruszkowo - żurawinowe: Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w kostkę, wymieszać z sokiem z cytryny. Dodać imbir, cukier oraz mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Gruszki rozłożyć równo na podpieczonym kruchym cieście ( może być ciepłe ). Na warstwie z gruszek równomiernie wysypać żurawinę. Budyń: Proszek budyniowy rozprowadzić dokładnie w około 0,5 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować wraz z cukrem
Opowieści z piekarnika