ciasto z gruszka - 2000 przepisów (strona:15/134)

Obłędnie pyszne jesienne ciasto śliwkowe z gruszkami na kruchym spodzie 231

desery ma inny wymiar. Teraz poszukujemy innych owoców do ciast niż latem. Dzisiaj mam dla Was  zdecydowanie jesienne ciasto. Jesienne, bo ze śliwkami węgierkami, bo z gruszkami... Kiedy indziej takie ciasto może tak wspaniale smakować, jak nie jesienią? Składniki: 450 g mąki pszennej 300 g zimnego masła 150 g cukru pudru 3  żółtka Ponadto: 900 g śliwek węgierek(...)dzień upudrowałam cukrem pudrem... ... i zabraliśmy się do spróbowania tego wspaniałego w smaku ciasta. Wyraźnie czuć maślany smak kruchego ciasta.  Mięciutkie śliwki i lekko chrupiące płatki gruszek sprawiają, że to ciasto jest obłędnie pyszne i nie można poprzestać na jednym kawałku Upieczcie. Zachęcam, polecam i .... życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli

Kuchnia u Krysi
SZYBKI UCIERANIEC WIDELCEM Z GRUSZKAMI I KRUSZONKĄ 127

potrzebujemy jedynie widelca i kilka podstawowych składników. Zadziwiające jest to, że mimo iż ciasto nie jest wyrabiane mikserem na puszystą masę, wyrasta puszyste i miękkie. Do ciasta możemy dodać sezonowe owoce np. gruszki czy śliwki, to co lubimy. Jednak najlepsza jest kruszonka <3  Uwielbiam ją <3  SKŁADNIKI: jaja 3 szt. śmietana 12 % (kwaśna) 3/4 szkl. cukier(...)umieszczamy w misce. Dokładnie mieszamy widelcem do połączenia się składników. Masa powinna być jednolita i bez grudek. Blachę o wymiarach ok. 25 x 35 cm. wykładamy papirusem. Wylewamy ciastoGruszki obieramy, wydrążamy środek i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy na cieście.  Smalec, margarynę, cukier i mąkę razem łączymy. Ugniatamy palcami, aż powstaną grudki. Kruszonkę wykładamy na ciasto

Kuchnia Paulettes
Proste ciasto z dynią i gruszką 150

wygodnie. Oczywiście, musiałam dodać coś od siebie. Przyprawę do piernika, której jeszcze nie przygotowałam w tym roku, zamieniłam na moje ulubione korzenne aromaty. A na wierzch wyłożyłam plastry gruszki - bardzo lubię ciasta z owocami, a wszyscy wiedzą, że dynia i gruszka to para wręcz wyborna. Ciasto mnie nie zawiodło - wyszło mięciutkie, wilgotne, obłędnie pachnące. Wszystkim bardzo smakowało, i spotkanie(...)dodać mąki; gdy wyjdzie za gęsta - dolać mleka. Nie ma więc powodów do niepokoju, a ciasto robi się łatwo i przyjemnie. Upieczcie, póki sezon na dynię trwa! Korzenne ciasto dyniowe z gruszką Składniki: (na keksówkę o wymiarach 11x29 cm) 200 g puree z dyni 130 g cukru trzcinowego 120 ml oleju 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Czekoladowe ciasto z gruszkami 176

byłam ostatnio u Rodziców zobaczyłam jak pięknie obrodziła nam grusza. Zerwałam kilka gruszek z myślą o jesiennym, imieninowym cieście. Przepis znalazłam na blogu Mama ugotuje. Oto pyszne czekoladowe ciasto z gruszkami.     Składniki: 250 g mąki Czytaj dalej... Artykuł Czekoladowe ciasto z gruszkami pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
ciasto czekoladowe z gruszkami 157

Lekkie ciasto z dużą ilością musu czekoladowego i mięciutkimi gruszkami. Biszkopt w tym cieście jest puszysty i wilgotny, nawet nie przypomina tradycyjnego biszkoptu. A to za sprawą oleju i odrobiny coca-coli, które go spulchniły. Jeśli piekąc biszkopt mam pod reką jakiś gazowany napój to zawsze dolewam odrobinką, wtedy ciasto jest mniej suche. Polecam Wam także ten trik i zapraszam(...)pokroić w ćwiartki, umieścić w rondelku, zalać wodą tak aby przykrywała gruszki i posłodzić. Gotować 2-3 minuty (uważać, żeby nie rozgotować), odcedzić i wystudzić. Na dolnej części ciasta położyć gruszki. Czekoladę rozpuścić w miseczce nad parą i przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno i zmiksować z czekoladą. Musem przykryć gruszki. Wierzch posypać pokruszonym ciastem. Gotowe ciasto wstawić do lodówki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kruchy placek z gruszkami 188

Przepis na to ciasto znalazłam  tutaj  i stwierdzam, że jest to najlepsze ciasto z gruszkami jakie jadłam. Chyba nie tylko ja tak uważam, bo duża blacha rozeszła się w ciągu jednego dnia :) Składniki na ciasto: 300 g mąki 2/3 szklanki cukru 120 g masła 1 jajko + 1 żółtko 2  łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier(...)wykładamy na blaszkę ( u mnie 24 x 35 cm). Na wierzchu smarujemy dżem i posypujemy pokruszone herbatniki. Następnie ciasno jedna przy drugiej układamy gruszki, posypujemy rodzynkami cynamonem i cukrem. Na koniec z pozostałego ciasta formujemy cienkie wałeczki i układamy kratkę. Pieczemy w 180 st. C przez ok 45 minut. ( na wierzchu można położyć papier do pieczenia, żeby rodzynki się

Słodka Kraina Wypieków
Pączki, faworki, oponki. Przepisy na Tłusty Czwartek 210

kilka chwil Faworki trydenckie (bez śmietany) Serowo-jogurtowe pączki 3-minutowe Szybkie mini pączki z bananami Szybkie mini pączki waniliowe Oponki jogurtowe Faworki na jogurcie Smażone banany w kokosowym cieście Gruszka azjatycka w cynamonowym cieście (w podobny sposób można przygotować jabłka

Słodkie okruszki
Ciasto z gruszkami 169

Dziś na deser ciasto z gruszkami – lekko zbite, aromatyczne i mocno czekoladowe. Do przygotowania ciasta polecam Wam czekoladę z dużą zawartością kakao – im więcej tym lepiej. Warto też przyłożyć się do ubijania jajek, do masy nie dodaje się żadnego proszku do pieczenia, dlatego ciasto rośnie tylko dzięki pęcherzykom powietrza z piany z jajek. Dziś użyłam tortownicy o średnicy(...)składników odstawiamy na bok do przestudzenia. Jajka wbijamy do miski i ubijamy na sztywną pianę dodając po trochu cukier. Warto poświęcić na to więcej czasu – dzięki temu ciasto ładnie urośnie. Gruszki obieramy ze skórki, przecinamy na połówki (lub trochę mniej niż połówki) i nacinamy na wierzchu. Do ubitej piany dodajemy po trochu mąkę i mieszamy trzepaczką

Ciastkozercy
Ciasto makowo-gruszkowe 294

oraz letnią roztopioną margarynę. Ciasto dokładnie wymieszać drewnianą łyżką lub zmiksować mikserem na bardzo wolnych obrotach. Tortownicę o średnicy 28 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wylać ciasto. Gruszki umyć, obrać z skórki, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Z wierzchu gruszki ponacinać i ułożyć płaska częścią na cieście. Piec do suchego patyczka. Zimne ciasto polukrować i posypać płatkami

Ala piecze i gotuje
Zawijaski z ciasta francuskiego z gruszką i gorgonzolą 170

Moje ulubione rollsy z ciasta francuskiego! Gruszka i gorgonzola to idealny duet, sprawdziły się i w tym wydaniu. Polecam nawet tym, którym to połączenie wydaje się dziwne:).  100g sera gorgonzola 2 spore gruszki 50g tartego sera mozzarella 1 arkusz ciasta francuskiego  1. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Razem z gorgonzolą kroimy w kostkę.  2. Rozkładamy płat ciasta

Szefowa kuchni
Ciasto migdałowe z gruszką 143

pieczenia 1 większa gruszka + odrobina oleju Gruszkę umyć i dokładnie osuszyć. Ściąć lekko przy szypułce w taki sposób, aby gruszka stabilnie stała. Bardzo delikatnie natłuścić ją olejem - chodzi o to, aby część wystająca powyżej poziomy ciasta ładnie się upiekła,a  nie wysuszyła. Mąkę przesiać razem z kakao. Dodać zmielone migdały, proszek do pieczenia i wymieszać razem. Jajka ubić(...)gruszkę ogonkiem ku górze. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Przed wyjęciem z piecyka sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Uwaga: nie wkłuwać patyczka w gruszkę ;) Upieczone ciasto można obsypać delikatnie cukrem pudrem. Zamiast piec jedno ciasto w dużej formie, można przygotować babeczki. Gruszki należy wtedy podzielić na mniejsze cząstki i powtykać w każdą babeczkę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tarta z gruszkami i polewą jogurtową 231

karpaczu kuszą zimowymi atrakcjami. Nigdy nie byliśmy w Karkonoszach, a chyba warto się wybrać i odkryć nowe, interesujące miejsca. Na dzisiaj mam dla Was fajną, lekką tartę z gruszkami, na cieście drożdżowym. Bardzo delikatne ciasto, soczyste owoce i pyszna polewa jogurtowa. Najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepła, taką Wam polecam :) Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej szczypta soli 1 łyżka(...)grecki wymieszać z cukrem, odłożyć. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, a następnie rozwałkować. Formę do tarty o średnicy 26 cm natłuścić i oprószyć mąką, umieścić w niej ciasto. Na cieście ułożyć gruszki. Tartę wstawić do piekarnika, nagrzanego do 210 stopni i piec przez około 10 minut. Po tym czasie na tartę wyłożyć przygotowany wcześniej jogurt, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni

Domowa cukiernia Ewy
Ciasto imbirowo – gruszkowe 203

zaglądałam do niej, gdyż przy wymianie okien gdzieś się zapodziała. Na szczęście się znalazła i oto z tejże książeczki prosty przepis na aromatyczne, mocno imbirowe, nie za słodkie ciasto z gruszkami. Przepis jest banalnie prosty, a składniki łatwo dostępne. Na blaszkę o średnicy 21 cm potrzeba : 200 g. miękkiego masła 175 g. mąki pszennej 175 g. drobnego cukru łyżeczka sody(...)przesiewamy mąkę i sodę oczyszczoną, wsypujemy cukier i imbir. Dodajemy masło i jajka – całość miksujemy na gładką masę. Część ciasta przekładamy do blaszki i układamy kilka plastrów gruszki. Nakładamy pozostałe ciasto i ponownie układamy gruszki tak, aby pokryły wierzch. Posypujemy gruszki cukrem trzcinowym. Blaszkę wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu

Niebieski kubek z kawa
Kasztanowa tarta z gruszkami- jesiennie i nostalgicznie 216

przy wypieku chleba, ciast, naleśników, kruchych ciasteczek, polenty i słynnego castagnaccio, oraz kasztanowych racuchów spożywanych na śniadanie, aby dodać energii szczególnie w zimowe poranki. Kasztanowa tarta z gruszkami- jesiennie i nostalgicznie Ciasto: * 200 g mąki krupczatki * 200 g mąki kasztanowej * 130 g cukru pudru * 2 żółtka * 250 g Kasi/ masła 80 ml lodowatej wody ( ile zabierze, aby ciasto się(...)Przykrywamy drugą połowąciasta i dekorujemy według uznania. Tartę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 30/35 minut. Przestudzoną tartę posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy gruszkami zrobionymi z masy marcepanowej. Ciasto podajemy w temperaturze pokojowej z ciepłym sosem gruszkowo cynamonowym. Na sos, gotujemy 2 gruszki do miękkości, miksujemy, do smaku dodajemy cynamon i cukier. Smacznego)) Tym wpisem dołączam

Mia Cucina Sofieta
Chałka z gruszką 144

Wczoraj piekłam drożdżówki z jeżynami i dziś znów przyszła ochota na drożdżowe. Tym razem są to chałki z gruszką. ciasto: 500 g mąki wrocławskiej 150 ml ciepłego mleka 50 g drożdży 4 łyżki cukru 2 jajka 1 żółtko 100 g masła szczypta soli 1 łyżka cukru z wanilią kruszonka: 50 g masła 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki(...)Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut by wyrosło. Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 części,z każdej uformować długi wałek. Zaplatać po 3 wałki w warkocz. Warkocze przełożyć delikatnie na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i pozostawić 15-20 minut by podrosły. Gruszkę pokroić w grubsze plastry i powtykać w warkocze.   Z masła,mąki,cukru zrobić

Kolorowa kuchnia Elki

Proponowane wyszukiwania