galaretka pomarańczowa – 2 op * masło – 120 g PIANKA STRACIATELLA: * śmietana 30% – 500 g * mascarpone – 250 g *jogurt grecki – 250 g * cukier puder – 4-5 łyżek * czekolada gorzka – 100 g * żelatyna sypka – 5 łyżeczek * woda – 80 ml DODATKOWO: * galaretka pomarańczowa – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: 170 g miękkiego masła ucieramy(...)170C. Studzimy. MASA JABŁKOWA: Jabłka ścieramy na grubych oczkach, dodajemy masło, gotujemy na wolnym ogniu ok. 3 minuty. Wsypujemy 2 galaretki, dusimy ok. 5 minut, aż galaretki się rozpuszczą. Studzimy. Lekko wystudzoną masę rozprowadzamy na schłodzonym cieście, wyrównujemy. PIANKA STRACIATELLA: Żelatynę zalewamy zimną wodą, mieszamy, podgrzewamy al nie gotujemy! Jogurt grecki mieszamy z mascarpone i cukrem pudrem, a następnie ( hartując
Ostra na Słodkobudyniu, aż do wyczerpania. ROBIMY MASĘ ŚMIETANOWĄ : Galaretką cytrynową rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Wlewamy zimną galaretkę. Dobrze miksujemy. SKŁADANIE CIASTA : Z biszkoptów usuwamy papier lub jeśli upiekliśmy jeden kroimy na pół. Blachę wykładamy folią spożywczą lub aluminiową i wkładamy biszkopt. Nasączamy herbatą i wylewamy tężejącą galaretką
Pani na desersłodkie. Jak dla mnie idealne ciasto na lato. Jest delikatnie waniliowe i migdałowe. Do jego przygotowania możemy użyć ulubionej galaretki, mi się ostatnio spodobały przezroczyste galaretki i przy tym cieście użyłam właśnie przezroczystej o smaku truskawkowo – waniliowym. Bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopt z Kremem, Owocami i Galaretką Składniki: Biszkopt(...)średnicy 25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt odstawić do całkowitego ostygnięcia. Składanie ciasta: 6. Obie galaretki zalać 800ml gorącej wody i mieszać, aż galaretka się rozpuści. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. 7. Biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem
Mała Cukierenkatemp. 180 st. C przez ok. 35 min. 2. Po upieczeniu studzimy ciasto studzimy i dzielimy na dwie podłużne połowy, jedną część ciasta układamy na dno blaszki 3. Galaretkę przezroczystą rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody i studzimy(...)Śmietanę obijamy mikserem, dodajemy śnieżkę i wlewamy stopniowo galaretkę 5. Masę wykładamy na ciasto i układamy pokrojone lub całe truskawki i przykrywamy drugą połową ciasta 6. Galaretki czerwone również rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody i studzimy 7. Jogurty truskawkowe miksujemy z galaretkami czerwonymi 8. Masę truskawkową wylewamy na wierzch ciasta
Kulinarna Chwilawiaderka) 4 jajka 200 g masła 150 g cukru 2 duże łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mleka skórka otarta z cytryny dodatkowo: 16 kruchych okrągłych ciasteczek 1 opakowanie galaretki truskawkowej Składniki ciasta posiekać a następnie szybko zagnieść. Podzielić na połowę, każdy kawałek owinąć folią i schłodzić w lodówce. Jeden kawałek ciasta wyjąć, szybko rozwałkować na wielkość dna blaszki, nakłuć(...)wyścielić dokładnie papierem do pieczenia, zarówno dno jak i boki. Wyłożyć pierwszy blat ciasta, wylać połowę gorącej masy serowej, przykryć drugim plackiem i wyłożyć resztę gorącej masy. Odstawić ciasto żeby przestygło. Galaretkę rozpuścić w półtorej szklanki wody. Na wystudzonym cieście ułożyć ciasteczka i zalać tężejącą galaretką. Odstawić do lodówki. Kroić najwcześniej kolejnego dnia po złożeniu
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapowinna być gładka bez grudek. Na koniec wsypujemy borówki i mieszamy składniki łyżką. Masę serową z borówkami wykładamy na nasze herbatniki. Wyrównujemy wierzch, tak aby później galaretka nie popłynęła nam na spód ciasta. Wkładamy nasz sernik do lodówki do stężenia. Rozpuszczamy nasze galaretki (u mnie wymieszane dwie różne). Studzimy. Rozpuszczoną i wystudzoną do temperatury pokojowej galaretkę wylewamy na nasz sernik(...)Polecam najpierw ostrożnie nałożyć łyżką cienką warstwę galaretki, włożyć sernik do lodówki, aby ta lekko stężała, a następnie delikatnie wylać resztę galaretki. Sernik można podawać, gdy galaretka całkowicie stężeje. Przed podaniem zdobimy ciasto termostabilne nadzienie kremowe o smaku waniliowym. Wystarczy je włożyć do szprycy i zrobić dowolne zdobienia na brzegach sernika. Smacznego
Słodkie okruszkiszachownicy ciasto. Pieczemy 35-40 minut w temp. 180 st.C. Krem budyniowy: 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru 1 i 3/4 szkl. mleka 4 czubate łyżki cukru 1 kostka masła (250 g) Z podanej ilości mleka i cukru gotujemy budyń. Studzimy. Miekkie masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce budyniu. Dodatkowo: okrągłe biszkopty (180 g) 2 galaretki czerwone(...)przestygnięcia. Ciasto kroimy na dwa placki. Jeden z nich smarujemy kremem, na wierzchu układamy zamoczone w kawie biszkopty, jeden obok drugiego. Biszkopty zalewamy mocno tężejącą galaretką i przykrywamy drugim plackiem. Wierzch ciasta można oblać polewą czekoladową
Cynamonowe szczęścieidealne na cieple dni, polecam. SKŁADNIKI : 2 galaretki truskawkowe 400 ml gorącej wody 3-4 suche wafle 500 ml mleka zagęszczonego ( niesłodzonego ) 2 cukry waniliowe 1 łyżka cukru GALARETKA : 2 galaretki truskawkowe 3 szklanki gorącej wody PRZYGOTOWANIE : 2 galaretki rozpuszczam w 400 ml wrzątku, mieszam i studzę(...)cukry i miksujemy aż masa się lekko ubije. Kiedy będzie ubite wlewamy zimne ( schłodzone ) galaretki i dalej miksujemy. Masę wylewamy na blaszkę i odkładamy na chwilę do lodówki. Kiedy prawie już zastygła, na wierzch kładziemy wafla i wylewamy 2 następne, rozpuszczone 2 zimne galaretki. Ciasto chłodzimy, po 2-3 godzinach można kroić, smacznego
Kulinarne Fantazje Marioliserowej i wszystko delikatnie mieszamy. Skórkę pomarańczową obtaczamy w mące. Na masę z kutii wykładamy masę serową i skórkę pomarańczową. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Galaretka: 2 galaretki pomarańczowe 1 łyżeczka żelatyny puszka brzoskwiń Galaretkę z dodatkiem żelatyny rozpuszczamy(...)litrze gorącej wody i odstawiamy w chłodne miejsce do lekkiego stężenia. Brzoskwinie odsączamy z soku i kroimy w kostkę. Układamy je na serniku. Na koniec całość zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wstawiamy do lodówki, by dobrze stężało. Smacznego
Pyszności Słodkościmalin, część z nich poszło na nalewkę malinową, która "się robi", a część wykorzystałam do ciasta. Ciasto jest bardzo pyszne, bardzo polecam Wam wypróbowanie go. Składa się z kilku warstw: kakaowego biszkopta,malin, masy białej, masy kakaowej, malin i galaretki. W przekroju pięknie wygląda,jest przepyszne. No to zaczynamy: SKŁADNIKI: *przepis na kwadratową blaszkę 25x25cm BISZKOPT: -3 białka(...)według przepisu na opakowaniu. Na ostudzony biszkopt wykładamy trochę malin, następnie masę białą, na masę biała dajemy masą kakaową, na masę kakaową dajemy resztę malin, i zalewamy je tężejącą galaretką. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień. I gotowe :-) Pyszne, ładne i z malinami :D POLECAM!!! SMACZNEGO
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokujajka szczypta soli Masa śmietanowa: 250 g mascarpone 200 g śmietany kremówki 2-3 łyżki cukru pudru skórka otarta z cytryny Dodatkowo: 300 g borówek 1 galaretka truskawkowa Ciasto: Wszystkie składniki dokładnie i szybko ze sobą zagniatamy. Zawijamy w kule, owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkowujemy je na wielkość formy i wykładamy ją ciastem(...)kruchym spodzie. Na masie śmietanowej układamy borówki i wkładamy całość do lodówki. Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody. Gdy zacznie tężej wylewamy ją na owoce. Ciasto schładzamy w lodówce aż galaretka całkowicie stężeje
My simple kitchenżelatyna 2.1/2 łyżki ( rozpuszczamy w 150 ml wody) Dodatkowo : galaretka truskawkowa 1 szt ( rozpuszczamy ją w 400 ml wody) jagody 300 g Spód kruchy: 400 g mąki pszennej 4 jajka śmietana 18% 2 łyżki cukier 150 g Wykonanie ciasta kruchego : Do misy wsypujemy przesiana mąkę . Dodajemy pokrojoną margarynę oraz cukier . Wbijamy jajka i dodajemy(...)ostudzonej tarty. Wkładamy do lodówki na godzinę do zastygnięcia . Galaretkę rozpuszczamy godzinę wcześniej w 500 ml wody ostudzoną wkładamy do lodówki . Rozmrożone jagody kładziemy na serek i zalewamy tężejącą galaretka . Ciasto wyszło przepyszne
Różowa kuchniaWymieszać dokładnie i odczekać aż zacznie tężeć. Banany obrać i przeciąć na pół. Ułożyć na cieście i pokropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Zalać banany tężejącą już galaretką. Wstawić ciasto do lodówki do całkowitego zastygnięcia galaretki. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Zostawić do ostygnięcia (ale ma być wciąż płynna). 350ml śmietanki ubić z 2 łyżkami cukru pudru(...)ciasta. Przygotować drugą porcję ponczu: 8 łyżek zimnej, przegotowanej wody zmieszać z 3 łyżkami soku z cytryny. Zwilżyć ponczem wierzch ciasta. Włożyć do lodówki. Zmiksować razem 150ml śmietanki i serek mascarpone. Dosypać 2 łyżki cukru pudru i razem wymieszać. Krem rozprowadzić po wierzchu tortu. Tort schładzać w lodówce przez kilka godzin przed podaniem. https://www.bardzogrubysmok.pl/tort-bananowy/ Warstwa bananów zalana galaretką
Bardzo Gruby Smokwody Wszystkie składniki wyrobić szybko, na ciasto/kulkę. Ja wszystko wrzuciłam do malaksera i siekałam parę minut, aż ciasto się połączyło. Ciasto podzielić na dwie równe części, owinąć w folię, włożyć do lodówki na 30 min. Po tym czasie, 1 część ciasta rozwałkować na kształt okręgu o średnicy nieco większej niż nasza forma do tarty, najlepiej rozwałkować między dwoma arkuszami(...)upieczone ciasto wyłożyć połowę kremu, resztę podzielić na 8 części i wyłożyć na tartaletki. Krem wyrównać, owoce pokroić, poukładać na tarcie, „polakierować” pędzelkiem moczonym w zastygającej galaretce. Ciasto przechowywać w lodówce, delikatnie przykryte folią, najlepiej smakuje następnego dnia, jak ciasto kruche nieco zmięknie od kremu. Smacznego! Tarta z Crème Pâtissière Tarta z Crème Pâtissière Tarta z Crème Pâtissière
moj przepis nawody Wszystkie składniki wyrobić szybko, na ciasto/kulkę. Ja wszystko wrzuciłam do malaksera i siekałam parę minut, aż ciasto się połączyło. Ciasto podzielić na dwie równe części, owinąć w folię, włożyć do lodówki na 30 min. Po tym czasie, 1 część ciasta rozwałkować na kształt okręgu o średnicy nieco większej niż nasza forma do tarty, najlepiej rozwałkować między dwoma arkuszami(...)upieczone ciasto wyłożyć połowę kremu, resztę podzielić na 8 części i wyłożyć na tartaletki. Krem wyrównać, owoce pokroić, poukładać na tarcie, „polakierować” pędzelkiem moczonym w zastygającej galaretce. Ciasto przechowywać w lodówce, delikatnie przykryte folią, najlepiej smakuje następnego dnia, jak ciasto kruche nieco zmięknie od kremu. Smacznego! Tarta z Crème Pâtissière Tarta z Crème Pâtissière Tarta z Crème Pâtissière
moj przepis na