ciasto z galaretka - 10076 przepisów (strona:63/672)

cygańska droga czyli walka z galaretką 175

ciasta to jak .. hm nawet nie wiem do czego porównać .. zupa bez soli? Wracając do przepisu, wizualnie ciasto jest bardzo ciekawe dlatego postanowiłam go wykonać.  Ciasto ogólnie jest bardzo proste poza kwestią galaretki. Jak zwykle musiałam wybrać coś dziwnego zamiast upiec standardowy placek. Na masie należało ułożyć paski biszkoptu co też zrobiłam i między nie wyciąć paski galaretki(...)lepiej jest wlać tężejącą galaretkę w rowki. Należy jednak uważać, żeby galaretka nie byłą zbyt płynna gdyż w przeciwnym razie rozleje się ona po całym cieście. Ja za pierwszym razem zrobiłam galaretkę zgodnie z przepisem i nie był to dobry pomysł. Galaretka nie chciała odkleić się od brytfanki, potargała się miejscami i musiałam ją rozpuścić i wlać lekko płynną między

ciastkarnia na kruchym spodzie
CIASTO KUBUŚ 197

Mega orzeźwiające ciasto, przyrządzone na bazie ulubionego soku, ja użyłam soku z limonki z nutą mięty, do tego bita śmietana pachnąca cytryną i galaretka morelową. Ciasto kuś swymi barwami oraz zapachem, najbardziej do gustu przypada maluchom. SKŁADNIKI (forma 25x30) Biszkopt Składniki: 5 jajka 5 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa 3 budynie waniliowe(...)pozostałym soku, mieszankę wlać do gotującego się soku, i energicznie mieszać aby nie powstały grudki. Gorący budyń wylać na blat biszkoptu i przykryć drugą częścią ciasta. Odstawić do przestygnięcia. Masa śmietanowa Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzącej wody i odstawić, aby letko stężała. Śmietanę ubić na sztywno, do ubitej śmietany cały czas miksując dodawać tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać. Śmietana

RAROSSA
Sernik na zimno ze śmietanką i granatem 146

czekoladą. Idealny na domowe spotkania. Dla mnie strzałem w dziesiątkę było przełamanie słodyczy ciasta owocem granatu. 100 g okrągłych biszkoptów 330 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 350 g serków waniliowych 100 g białej czekolady 2,5 łyżki żelatyny  200 ml ciepłej wody 1 galaretka truskawkowa 1 szklanka wrzątku 0,5 granatu Na dnie formy wyłożonej papierem(...)czekoladę oraz przestudzoną żelatynę. Miksujemy na wolnych obrotach. Gotową masę przelewamy na biszkopty. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku. Na serniku rozkładamy owoce granatu, zalewamy ostudzoną galaretką. Ciasto chłodzimy w lodówce do całkowitego stężenia

VioletoweKucharzenie
lekkie ciasto na lato. biszkopt kakaowy z galaretką i owocami 230

latem i wakacjami, zaraz po drożdżowym. Nie wymaga dużo pracy, jest banalne w wykonaniu. W dodatku można bez obaw zjeść drugi kawałek, bo nie należy do kalorycznych ciast ;) Owoce, które umieścicie w galaretce można dowolnie modyfikować w zależności od tego, co akurat macie pod ręką, najważniejsze, żeby nie było więcej niż ok. 400g. No to co, pieczemy? :) KAKAOWY BISZKOPT(...)tortownicy, usunąć papier do pieczenia i ponownie włożyć do tortownicy biszkopt. Gdy galaretka będzie już wystarczająco stężała wylać ją na biszkopt, wysypać owoce i wstawić ciasto do lodówki aż galaretka nie stężeje całkowicie. Ciasto należy przechowywać w lodówce. Smacznego! :) LUBISZ CHILI&SUGAR? POLUB TEŻ NA FACEBOOK'U! *klik

chili & sugar
Ciasto Droga Mleczna 91

Ciasto wydaje się pracochłonne, ale starałam się tak rozpisać przepis i kolejność wykonania, żebyście szybko się z nim uporali, bo warto. Przepis jest na blachę 28 x 36 cm. Co potrzeba: Biszkopt delikatny upieczony według TEGO przepisu 2 galaretki -niebieska i fioletowa, które na opakowaniu mają napisane na 500 ml wody 4 galaretki –żółta, zielona, niebieska, fioletowa, które na opakowaniu(...)dociskamy. Na wierzch dajemy pozostałą część bitej śmietany odłożonej do miseczki, rozprowadzamy równomiernie, posypujemy jagodami, zalewamy tężejącą niebieską galaretką. Gdyby okazało się, że macie już bitą śmietanę na cieście, a niebieska galaretka jeszcze jest za bardzo płynna, nie wysypujcie jeszcze jagód, włóżcie ciasto do lodówki, żeby śmietana nie spłynęła i poczekajcie, aż galaretka zacznie tężeć. Gotowe ciasto trzymamy w lodówce

Bułka z Chlebem
Wspomnienie lata: Sernik z wiśniami. 134

kaszy manny 2 galaretki wiśniowe 1 mały aromat cytrynowy  2 łyżki ciemnego kakao  500 g wiśni ( ja użyłam takich w syropie) WYKONANIE:  1. Mąkę mieszamy z 75 g cukru, przesianym kakao i szczyptą soli. Do mieszanki dodajemy miękkie masło oraz 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Ciasto zagniatamy na kruszonkę. Spód tortownicy (24 cm) wykładamy papierem do pieczenia(...)termoobiegiem 150 st C). Po 30 min pieczenia wierzch ciasta przykryć pergaminem. Po upieczeniu przestudzić.  3. Wiśnie delikatnie odsączyć z nadmiaru płynu i rozłożyć na cieście. Galaretki wiśniowe rozpuścić w 750 ml wody. Odstawić do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę rozłożyć na wierzchu równomiernie pokrywając wiśnie. Całość włożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny.  Smacznego

vaniliowoczekoladowa
Ciasto z obłędnym kiwi 359

Przepis mam od mamy, te ciasto robi furorę u nas w rodzinie.Ciasto z kiwiSkładniki biszkopt:5 jajek¾ szklanki cukru1 łyżeczka octu + łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej4 łyżki stołowe mąki tortowej (pszennej)1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanejSkładniki masa:100 g masła2 op. kisielu cytrynowego1 opakowanie galaretki agrestowejSkładniki pianka:100 g śmietany 30 %2 op. galaretki agrestowejponadto: kiwiBiszkopt:białka ubić(...)Masa:kisiele ugotować w 3 szklankach wody.Do gorącego kisielu wsypać galaretkę, dodać masło, wymieszać mikserem i wystudzić.Pianka:galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Śmietankę ubić. Dodać tężejącą galaretkę.Ciasto z kiwi:Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż. Jeden płat ciasta posmarować masą. Ułożyć plasterki kiwi. Przykryć drugim biszkoptem. Wyłożyć piankę, udekorować plasterkami kiwi i schłodzić w lodówce. ciasto kiwi

Bon Appetit Małgorzaty
Delicja siostry Anastazji 396

jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa : 1/2 l mleka 2 budynie waniliowe 250 g masła 2 łyżki cukru 1 czerwona galaretka Sposób przygotowania: Ciasto kakaowe: Ubić pianę z białek. Dalej ubijając , dodać , cukier , żółtka , przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Piec ok. 40 min. w temp. 180 C Ciasto jasne(...)resztę mleka zagotować z cukrem . Budyń wystudzić i zmiksować z miękkim masłem. Masę podzielić na pół. Składanie ciasta Ciasto kakaowe - pół masy - ciasto z dziurkami - dziurki zalać tężejącą galaretką - pół masy - ciasto kakaowe - polać polewą i ozdobić wedle uznania.  Smacznego

Różne smaki w kuchni
Niskokaloryczne, niskotłuszczowe ciasto pomarańczowo – kokosowe – idealne na gorące dni. 132

wymieszaj go z miodem a następnie z napęczniałą żelatyną. Następnie wymieszaj zresztą soku pomarańczowego. Odstaw do lodówki by galaretka lekko stężała. Nie wlewaj jej od razu na ciasto, gdyż biszkopt wszystko wchłonie. Galaretka musi mieć konsystencję gęstego kiślu. Galaretka kokosowa: żelatynę rozpuść w 2 łyżkach zimnej wody(...)Odstaw na minutę by napęczniała. Podgrzej 1/3 mleka kokosowego i wymieszaj go z miodem a następnie z napęczniałą żelatyną. Następnie wymieszaj zresztą mleczka kokosowego oraz wiórkami kokosowymi. Kiedy ciasto ostygnie a galaretka pomarańczowa lekko stężeje przelej ją na wierzch ciasta. Ułóż na wierzch cząstki pomarańczy a następnie zalej galaretką kokosową. Wstaw do lodówki do stężenia (około 2 godziny

wysmienity
OCZY CARYCY 162

Carycy, miał na myśli Cesarzową Katarzynę, czy nazwa związana jest z kimś lub czymś innym. Zawsze gdy słyszę słowa Caryca przed oczami widzę właśnie Carycę Katarzynę. Ciasto najładniej prezentuje się z zieloną galaretką, niestety zapomniałam kupić zielną i zmuszona byłam podmienić na czerwoną. SKŁADNIKI Ciasto jasne: 6 białek 0,5 szklanki cukru 1 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu(...)ucieramy na puch. Do masła dodajemy po łyżce przestudzonego budyniu ciągle miksując. Kawę parzymy w 3/4 szklanki wrzątku, Dodajemy cukier, mieszamy i studzimy. Galaretki rozpuszczamy w 0,5 litra wrzątku. Zostawiamy do wystudzenia i stężenia. Wystudzone ciasto kroimy na dwa placki. Na jedną część wykładamy połowę kremu. Na kremie układamy biszkopty delikatnie nasączone kawą. Między biszkopty wykładamy mocno tężejącą galaretkę

RAROSSA
Biszkopt z cytrynowym kremem 148

dodatkiem kiwi. Pamiętam jak byłam młodsza to kiwi było zawsze atrakcją moich urodzinowych deserów, za którymi jednak nie przepadałam, bo była tam też galaretka. Dziś jednak ciasto bez galaretki, za to z pysznym kremem i jest jeszcze pianka! Przepis na to ciasto znalazłam na Bon Appetit Małgorzaty a biszkopt robiłam wedle Moich wypieków . Składniki biszkopt 5 jajek 3/4 szklanki maki(...)mąką, i dałam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Po ok 40 min sprawdziłam patyczkiem czy ciasto suche, jak tak biszkopt był gotowy do ostygnięcia. Masa – kisiele ugotować w 3 szklankach wody. Do gotowego już kisielu dodać masło, wsypać galaretkę i mikserem wymieszać. Zostawić do wystudzenia, Pianka – galaretki ugotować w dwóch szklankach wody. Śmietankę ubić i dodać

Pink Envelope
Ciasto PRINCE POLO z brzoskwiniami i galaretką 311

Zapraszam na pyszne, szybkie w przygotowaniu „ciasto prince polo” z brzoskwiniami i galaretką. Przepis dostałam od czytelniczki Pani Marzeny Szportun, bardzo dziękuję. Wafelki mieszamy z ubitą śmietanką, brzoskwiniami lub morelami i kładziemy na biszkopcie. Wierzch polewamy truskawkową galaretką, pycha! W przepisie użyty jest fix do śmietany, więc nie musimy się martwić żelatyną, polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki(...)kawałki. 11. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i fixem. Dodać morele, wafelki i wymieszać. Masę wyłożyć na biszkopt w blaszce, wyrównać. Wierzch polać lekko tężejąca galaretką ( patrz film ). Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc. 12. Ciasto PRINCE POLO z brzoskwiniami i galaretką podawać pokrojone na spore kwadraty, ozdobić je kleksami bitej śmietanki

Mała Cukierenka
Serniczek truskawkowo-śmietankowy 539

stężenia.  Na wierzch:  Galaretke rozpuścic w 400 ml wody i odstawić do wystudzenia. Gdy masa śmietanowo-truskawkowa lekko stężeje na wierzchu ułożyć pokrojone truskawki i zalać galaretką. Ciasto ponownie wstawić do lodówki, aby masy dobrze stężały. Serniczek podany na dużym talerzu z kolekcji Agawa Gold Porcelana Bogucice a mały kawałek na talerzyku z kolekcji Sardynia Porcelana Bogucice

Monia miesza i gotuje
Gotowany sernik kajmakowy z gruszkami 70

Pyszny kajmakowy sernik gotowany, którego słodycz przełamuje kakaowe ciasto oraz warstwa gruszek z galaretką. Jak dla mnie ciasto idealne:) Zdecydowanie polecam! Ciasto: 3/4 szkl. mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/3 szkl. cukru 2 jajka 1/4 szkl. mleka (w temp. pokojowej) 1/4 szkl. oleju 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej Sernik gotowany: 500 g sernikowego(...)połączenia rózgą kuchenną. Do osobnej miski przesiewamy składniki sypkie: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz kakao. Zawartość obu misek łączymy, mieszamy rózgą kuchenną do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji (nie dłużej). Ciasto wylewamy do tortownicy (24cm) wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 40 minut (lub do suchego patyczka) . Do garnuszka

Smaki Na Talerzu
Ciasto bez pieczenia z truskawkami i galaretką. 161

Zapraszam na błyskawiczne w wykonaniu ciasto na zimno. Lekko słodkie, orzeźwiające, doskonałe na upały.  Równie dobre poza sezonem z wykorzystaniem innych owoców np. brzoskwiń z syropu, czy gruszek. Polecam :) Składniki ( na tortownicę 26 cm ) - 350 gram okrągłych biszkoptów - 500 gram śmietany 12% lub 18 % - 3-5 łyżek cukru pudru ( w/g smaku ) - 2 galaretki truskawkowe  - 70 dag truskawek Wykonanie(...)łyżką z cukrem pudrem, maczam w niej biszkopty i układam cegiełkowo na dnie tortownicy ( dwie warstwy) Resztę śmietany wylewam na biszkopty. Na wierzch układam truskawki i całość zalewam tężejącą galaretką. Ciasto wstawiam do lodówki i zostawiam na kilkanaście godzin, do całkowitego stężenia. Smacznego :) Przepis podpatrzyłam na tej stronie odrobinę zmodyfikowałam

Kuchnia z widokiem na ogród

Proponowane wyszukiwania