szklanka zagotowanego mleka do maczania biszkoptów 0,5 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe PRZYGOTOWANIE : Mleko wlewamy do garnka, trochę odlewamy do szklanki. W szklance mieszamy z budyniami, cukrem i mąką ziemniaczaną. Gotujemy gęsty budyń. Przekładamy go na talerze i studzimy. Galaretki mieszamy w 3 i 1/2 szklance wrzątku i studzimy. Truskawki oczyszczamy i kroimy na talarki(...)zagotowanym i ostudzonym mleku, wykładamy je na dno formy o wymiarach 25/30 cm. Na to rozkładamy część masy, ponownie biszkopty i masa, na to truskawki i tężejąca galaretka. Ciasto chłodzimy kilka godzin. Podajemy zimne, smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolikompotu można użyć owoców świeżych lub mrożonych. ok 500g herbatników 600g śmietanki kremówki 150g cukru pudru 2 śmietan fixy 2 łyżki kawy rozpuszczalnej słoik wiśni z kompotu galaretka wiśniowa Przygotować galaretkę wg przepisu na opakowaniu, odstawić do ostygnięcia. Śmietankę ubić na puszystą masę, pod koniec dodając cukier puder, śmietanfix i kawę. Herbatniki smarować z jednej strony masą i pionowo(...)Czynność powtarzać aż do samego środka. Na koniec herbatniki przekrawamy na pół. Pozostałą masą posmarować wierzch torcika. Wstawić do lodówki. Wiśnie odsączyć, wyłożyć na torcik i zalać tężejącą galaretką. Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Rada: Ja herbatniki przed posmarowaniem masą maczałam w mleku ale wg mnie torcik po pokrojeniu był mało stabilny, choć rozpływał się w ustach
Smakołyki AsiOstatnio trochę znudziły mi się letnie ciasta, galaretki i pianki. Ciągnie mnie już w stronę jesiennych smaków- jabłek, orzechów, cynamonu. Nie mogę się doczekać długich jesiennych wieczorów, ponurych deszczowych dni i spadających liści. A wtedy taki kawałek jabłecznika z kremem i czekoladą będzie jak znalazł:) *foremka 23*28 cm Składniki: 1,5 dużej paczki herbatników kakaowych 1 kg jabłek(...)łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Jabłka obrać, wrzucić do garnka, zaspać cynamonem i cukrem, zalać połową szklanki wody o dusić aż się rozpadną. Zdjąć z ognia, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać, odstawić do wystudzenia. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią. Na dnie rozłożyć 1/3 herbatników, wylać masę jabłkową i przykryć kolejną warstwą ciastek. Wstawić do lodówki żeby
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapianę,po czym dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując Do masy stopniowo przesiewamy mieszankę mączną powoli i delikatnie mieszając tylko za pomocą łopatki. Miksera już nie używamy. Gotowe ciasto przelewamy na blaszkę o wym. 25/35 cm wyłożoną (tylko na dno) papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut bez używania termoobiegu. Upieczony(...)czym wylać waniliową masę,wyrównać i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Galaretki przygotować wg instrukcji na opakowaniu,pozostawić do stężenia. Truskawki ułożyć na schłodzonym serniku i zalać tężejącą galaretką. Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia
Kolorowa kuchnia ElkiPrzychodzą upały i po ciasta na zimno z owocami sięgamy wyjątkowo chętnie. A hitem takich ciast jest z pewnością sernik na zimno z truskawkami, taki z galaretką i mnóstwem owoców. Mój sernik na górze nie jest doskonały, ale dodałam na górę tak dużo truskawek, że galaretka mi została. Dlatego nieco bardziej ją schłodziłam i kiedy już zaczęła się zsiadać, uzupełniłam(...)lodówki. Jak galaretka będzie już chłodna i zacznie gęstnieć, wyłóż górę ciasta truskawkami i zalej galaretką. Jeśli galaretki będzie więcej jak u mnie, a twój rant formy nie wystarczy, aby wlać jej więcej, schłódź galaretkę jeszcze bardziej i dodaj ją na ciasto kiedy będzie już miała formę żelu. Wtedy nic się nie zmarnuje i nie spłynie. Schładzaj ciasto przez minimum
nietylkopasta.plBanany kroję w niezbyt grube plasterki. Pierwszą część masy wylewam na delicje, układam plasterki banana i warstwę herbatników, powtarzam czynność. Następnie wylewam pozostały krem, układam banany i zalewam tężejącą galaretką. Ciasto chłodzę około 12 godzin (najlepiej pozostawić w lodówce
JejKuchniaCiasto bananowe bez pieczenia z galaretką cytrynową, mascarpone i wiórkami kokosowymi, na pysznym spodzie biszkoptowo-kokosowym, to jedno z tych ciast, które nie może się nie udać. Nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych a jedynie odrobiny cierpliwości. Jest smaczne, orzeźwiające i bardzo proste w przygotowaniu. składniki na tortownicę 26 cm 150 g biszkoptów 200 g wiórków kokosowych 150 g rozpuszczonego(...)niezbyt sztywno, stopniowo wsypujemy cukier puder oraz śmietan fix. Do ubitej śmietany dodajemy partiami serek mascarpone i jeszcze chwilę wszystko miksujemy. Gotową masę dokładnie rozprowadzamy na galaretce a wierzch ciasta posypujemy pozostałymi wiórkami kokosowymi. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc. Artykuł Ciasto bananowe bez pieczenia + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Daniasztywno. Dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy stopniowo żółtka cały cas miksując. Na koniec dodajemy stopniowo przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy ok. 25-30 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawimy do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu przy pomocy np. szklanki wycinamy(...)odstawiamy do całkowitego wystudzenia. wykonanie ciasta: Na deseczkę lub do blaszki wkładamy jeden biszkopt kakaowy, nasączmy go 1/2 ponczu. Smarujemy 1/2 masy. Wykładamy na nią ciasto z dziurami, do każdej dziurki nakładamy tężejącą galaretkę. Na całość wykładamy równomiernie pozostałą masę. Przykrywamy drugim ciastem kakaowym, nasączamy i polewamy polewą czekoladową. Całość odstawiamy na noc w chłodne miejsce. powycinany biszkopt jasny
Domowy Smak Jedzeniaśmietankowym na zimno. Może Was skuszę na zimny deser? Składniki: 2 galaretki agrestowe z cukrem 80 g cukru 300 ml śmietany 30% (duże opakowanie) ------------------------- 1 galaretka pomarańczowa z cukrem mała puszka mandarynek Wykonanie: Ciasto przygotowujemy w małej tortownicy o średnicy 16,5 cm -17 cm. Na dużą tortownicę, o średnicy 23 cm -24 cm, składniki podwajamy. Tortownicę wstawiamy do lodówki(...)tortownicy. Tortownicę wstawiamy do lodówki. Galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody. Studzimy. Sok mandarynkowy z puszki, przelewamy do galaretki pomarańczowej. Mandarynki z puszki rozkładamy na cieście. Gdy galaretka pomarańczowa zacznie tężeć, wylewamy ją na mandarynki. Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki. Smacznego
Smak mojego domusztywno pianę z białek. Dodać cukier, miksować, dodać żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na dużą blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170C, przez ok 35-40 minut. Masa truskawkowa: 1 kg świeżych lub mrożonych truskawek 3 galaretki truskawkowe Truskawki przekroić i włożyć do garnka, dodać 1/3 szklanki wody i chwilę poddusić pod przykryciem(...)puder i letnią żelatynę. Wierzch ciasta: 1/2 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe przygotować wg. przepisu Przełożenie ciasta: Biszkopt, masa truskawkowa, biszkopt, masa z bitej śmietany, truskawki, zalać tężejącą galaretką. Źródło ,,ciasta siostry Anastazji
Apetyczna babeczkaczasu na to mam zdecydowanie mniej. Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam przepis na przepyszne ciasto, które już nieraz gościło na moim stole. Połączenie kruchego ciasta, owoców zatopionych w galaretce, otoczonych śmietanką i przełamanych bezowym blatem to istna delicja. Ciasto wygląda i smakuje obłędnie, wbrew pozorom nie jest trudne do wykonania. Serdecznie polecam ;) Składniki ciasto(...)malin mrożonych bądź świeżych 750 ml wrzącej wody Wykonanie: Maliny mrożone rozmrozić. Galaretkę porządnie rozpuścić w wrzątku a następnie wymieszać z malinami. Galaretkę z owocami odłożyć do lekkiego zgęstnienia i wyłożyć na wystudzone ciasto kruche. Włożyć do lodówki do całego zastygnięcia. Składniki krem: 500 ml kremówki 36% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Wykonanie: Serek
Krakowskie smaki Anirózgą dokładnie wymieszać na masę nie za gęstą. Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wylać do formy. Jabłka wymieszać i wyłożyć na ciasto, piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 55 minut. Ciasto w formie dobrze wystudzić, galaretki wymieszać w gorącej wodzie i wystudzić, gdy zacznie tężeć wyłożyć na wystudzone ciasto, schować do lodówki(...)stężenia galaretki - bardzo łatwe, tanie, szybkie ciasto ucierane kakaowe, jabłka z kisielem wymieszane są smacznym nadzieniem, galaretka dopełnia smaku.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiętarczy zegara w ciągu dnia byłoby mile widziane :-). Zrobiłam ciasto, zrobiłam dżem domowej roboty i nalewkę truskawkową (za kilka dni będą na blogu!), trochę też zamroziłam. Ale to właśnie ciasto skradło moje serducho, dlatego wrzucam je w pierwszej kolejności. Pyszne! Lubicie kasze mannę? Ja uwielbiam ją na mleku z dodatkiem domowej konfitury lub z syropem truskawkowym . Postanowiłam więc wykorzystać stary(...)jednak galaretka może się kiepsko trzymać). Pozostawić do stężenia. Na blaszce układać warstwami kolejno: - herbatniki - pół kremu - cienka warstwa dżemu - herbatniki - drugie pół kremu - cienka warstwa dżemu - herbatniki - truskawki - galaretka Ciasto wstawić do lodówki by się schłodziło. Smacznego! Pozdrawiam ciepło :-) Jeżeli jeszcze nie obserwujesz bloga, to zapraszam do śledzenia go przez Facebook lub Instagram
Poezja Smaków - blog kulinarnyKruche ciasto z masą z białego ryżu i galaretką z brzoskwiniami. Doskonałe ciacho na weekend do kawy. Nikt przecież nie powiedział, że jak ryż to musi być risotto i koniecznie na obiad ;). W deserach też się sprawdza! Składniki: (na tortownicę o średnicy 18-20 cm) Ciasto kruche: 110 g mąki pszennej 60 g zimnego masła(...)mleka 100 ml śmietanki kremówki 36% 125 g serka mascarpone 50 g twarogu, zmielonego dwukrotnie 1 łyżka cukru waniliowego Dodatkowo: 1 duża brzoskwinia 1 galaretka pomarańczowa 400 ml wody Przygotowanie: Ciasto kruche: Wszystkie składniki umieścić w misce i szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Zbyt długie zagniatanie skutkuje twardym ciastem po upieczeniu! Ciasto wykleić
Nastoletnie WypiekanieWiśniowy sad to ciasto bez pieczenia. Świetny letni smak soczystych wiśni, puszysta śmietana i spód ze smażonych na patelni płatków owsianych. Wszystko razem smakuje obłędnie. Spróbujcie koniecznie Składniki na spód: 100 g masła 2 szklanki płatków owsianych 2 łyżki kakao 2 łyżki miodu 1 łyżka masła orzechowego 50 g masła (1/4 kostki) rozpuszczam na patelni, wsypuję płatki owsiane i smażę(...)wiśniowa 400 ml wody 300 g wiśni bez pestek Galaretkę rozpuszczam w wodzie i odstawiam do wystygnięcia. Kiedy galaretka jest zimna, wiśnie układam na białej masie i zalewam je galaretką. Ciasto ponownie wędruje do lodówki do zastygnięcia. Na koniec posypuję ciasto wiórkami tartej czekolady. Smacznego Artykuł Wiśniowy sad ze smażonymi płatkami owsianymi pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentyment