kakao. W drugiej misce ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy zblendowaną dynię z wodą i olejem, dokładnie mieszamy. Po wymieszaniu składników stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem. Na sam koniec dodajemy kropelki czekoladowe. Ciasto mieszamy tylko do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do foremek na muffiny
La grande e la piccola cuocaJeśli zrobiliście już ciasto bez pieczenia z dyni, zajadaliście się kremem z dyni i nadal nie wiecie co zrobić z jej nadmiarem to polecam przyrządzić taki właśnie mus z dyni. Dzięki temu przepisowi będziecie mogli cieszyć się dynią przez cały rok. Dynię kroimy na mniejsze kawałki. Wykładamy (skórką do góry) na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy
Pobite gary BarbaryPuszyste drożdżówki z dodatkiem pure z dyni o pięknej barwie z nadzieniem orzechowo-cynamonowym. Ciasto: ok. 400 g mąki pszennej, 150 ml ciepłego mleka, 100 ml pure z dyni, 30 g drożdży, 2 łyżki cukru, 1 jajko, 2 łyżki stopionego masła Nadzienie: 3 łyżki stopionego masła, 1 łyżeczka cynamonu, 80 g orzechów włoskich 3 łyżki brązowego cukru Dodatkowo: lukier(...)oraz 1 łyżkę mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Mąkę mieszamy z resztą cukru, dodajemy zaczyn, jajko i masło oraz pure z dyni. Wyrabiamy aż powstanie jednolite ciasto, formujemy kulkę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Następnie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy rozpuszczonym masłem, posypujemy zmielonymi orzechami wymieszanymi z cukrem
słodki bratekjajka 1/2 szklanki cukru 200g masy kajmakowej z puszki 1 budyń smietankowy w proszku 2 czubate łyżki mąki pszennej 250g musu z dyni łyżka cynamonu do posypania Przygotowanie: Sernik kajmakowo - dyniowy jest jednym z najprostszych ciast jakie robiłam. Jedynym warunkiem jest przygotowanie wcześniejsze produktów, aby wszystkie były w temperaturze pokojowej. Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od włączenia piekarnika (grzanie góra dół
ChilliJemyprzepyszne chrupiące, ale uwaga lepiej przygotować ich trochę więcej bo migiem znikają z talerza. Racuchy z kwiatów dyni,cukinii lub kabaczka na słono (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI kwiaty dyni,cukinii lub kabaczka 500 g mąki 400ml wody 10 g drożdży pół łyżeczki cukru 1 jajko płaska łyżeczka soli pieprz olej do smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Rozpuścić drożdże w letniej wodzie(...)dużego naczynia nasypać mąki, wbić jajko, wymieszać dodając drożdże rozpuszczone w wodzie. Po dodaniu całej wody do ciasta dodac sól i pieprz do smaku. Do ciasta drożdżowego dodać pokrojone lub pocięte nożyczkami kwiaty dyni lub cukinii czy kabaczka.Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na dwie godziny. (adsbygoogle = window.adsbygoogle
zielonacukinkadzięki temu łączą się idealnie z każdym składnikiem, można je przygotować i połączyć z wieloma składnikami takimi, jakie lubimy najbardziej i tym samym stworzyć przepyszne dania. Dlatego z dyni możemy zrobić ciasto, sernik, ciasteczka, placuszki, zupy, dania główne czy syrop do kawy! No to jedziemy, najważniejsza tak jak już wspominałam jest odmiana dyni, wybierz na początek dynię piżmową, Hokkaido
SMYKWKUCHNIjesień kulinarnie kojarzy mi się z dynią. Uwielbiam to warzywo za wszechstronne zastosowanie i wyśmienity smak. Świetnie tworzy kremowe zupy, jest idealnym dodatkiem do świeżo wyciskanego soku, ciasta lub potrawki. Dynia z dużą ilością curry i kremowym, delikatnie słodkim mlekiem kokosowym kreuje idealne danie na ocieplenie i umilenie tych chłodniejszych dni lata. Dorzucamy dużo białka (ciecierzyca), sporo kwasu foliowego
Jeść, by żyć w zdrowiuPaczka botwinki. Dwa woreczki czerwonych winogron. Wielkie pudełko malin. Pojemnik z wiśniami. Torebka rabarbaru. Worek czerwonych porzeczek. Trzy pudełeczka dyni. To nie jest lista moich zakupów. Ani relacja z wizyty na straganie. To po prostu zamrożone lato i trochę jesieni, które wciąż trzymam w zamrażarce. To nic wielkiego, jestem pewna, że i Wy tak macie. Ale przecież mamy wiosnę(...)rabarbarem. Na chłodnik jednak za zimno, a na świeży rabarbar za wcześnie. Co jest zatem na czasie? U mnie wiosenne porządki w zamrażarce. Ogrzewam się zupą z dyni, pocieszam malinowym ciastem i gotuję rabarbarowy kompot. To zdecydowanie moje ulubione porządki. Jedyne, na jakie zawsze mam ochotę. Szykując się na wiosenno-letnie smaki ogrzewam się ich wspomnieniami. A jak to jest
KUCHARNIAdzieciom. Jeśli chodzi o dynię to ja użyłam dyni muszkatołowej (prowansalskiej), która wyróżnia się bardzo słodkim miąższem w pięknym pomarańczowym kolorze. Idealnie nadaje się do ciast i słodkich przetworów, ale równie dobrze można wykorzystać dynię zwyczajną, piżmową czy hokkaido. Polecam zamiast masła dać olej kokosowy (tak jak w przepisie) – nie tylko doda on ciasteczkom chrupkości, ale dzięki takiemu zabiegowi(...)purée. 3 Suche składniki czyli płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon wymieszaj z mokrymi składnikami, czyli purée z dyni, miodem i olejem kokosowym. Na koniec wsyp żurawinę, dodaj ekstrakt z wanilii (opcjonalnie) oraz orzechy, i wmieszaj w ciasto. 4 Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia uformuj ciasteczka za pomocą łyżki. Piecz przez 20-25 minut w 175ºC
A to pestkaUwielbiam rogaliki, co zresztą Wam już wspominałam. Z nimi jest inaczej niż z ciastem, zawsze mi się wydaje, że wzięłam tylko malutki kawałek Oczywiście na jednym nigdy się nie kończy. Przedstawiałam Wam już rogaliki z ziemniaków , rogaliki drożdżowo-kruche , a teraz kolej na rogaliki dyniowe. Przepis podpatrzyłam u Dorot y i od razu wiedziałam, że muszę ich spróbować. Powiem(...)się rozpuści. Dodać masło i dalej mieszać chwilkę aż się rozpuści.Do miski przesiać mąkę i dodać drożdże. Wlać letnie mleko, dodać 1 jajko i puree z dyni. Wyrobić masę na gładkie ciasto. Przykryć czystą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość – około 1 godziny. Na stolnicę lekko oprószoną mąką wykładamy połowę wyrośniętego ciasta. Rozwałkujemy
dom-agi.plmasę, następnie dodajemy jajo, jeszcze chwilę ubijamy. Na końcu dodajemy mąkę i miksujemy do połączenia składników. Gotowe ciasto wyjmujemy z miski i chłodzimy w zamrażarce co najmniej 30 minut. MASA SEROWA: 600 g dwu, trzykrotnie mielonego twarogu 400 g puree z dyni 1,5 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju 1 duży budyń śmietankowy lub waniliowy (taki(...)szklanki mleka i podgrzewamy (np. w mikrofalówce) do około 50 stopni C, odstawiamy. Twaróg, dynię, cukier, olej, budyń, pozostałą szklankę mleka i jajka miksujemy na gładką puszystą masę. Po około 4-5 minutach dodajemy mleko ze skórką i jeszcze chwilę miksujemy. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki i wykładamy nim spód i brzegi (na wysokość 4-5 cm) tortownicy
Rozpustne gotowaniedyni pisałam już przy okazji Halloween, gdy przygotowałam zupę dyniową . Ponieważ dynia jest bardzo zdrowym warzywem, a sezon na nią mamy akurat w pełni, nie może jej zabraknąć w mojej kuchni. Nie zabraknie jej także na moim świątecznym stole - choć tym razem przygotuję ją na słodko 😁 Sernik z dynią - przepis na 12 porcji Do przygotowania sernika będziesz potrzebować: 600g twarogu(...)łyżki napoju migdałowego, garść orzechów pekan. 1. Wykrój kawałek dyni, obierz i pokrój w dużą kostkę. 2. Nagrzej piekarnik do180 stopni C. 3. Kawałki dyni wyłóż na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia, włóż do piekarnika i upiecz do miękkości - mi zajęło to 30 minut. 4. Po wyjęciu z piekarnika dynię przestudź, a następnie przełóż do wysokiego pojemnika, dodaj napój
Z notatnika dietetykaBułeczki dyniowe z bakaliami przygotowałam z ciasta drożdżowego z dodatkiem purée z dyni. Ich wnętrze wzbogaciłam o dużą ilość bakalii, które wspaniale uzupełniają miękkie ciasto drożdżowe. Bułeczki najlepiej smakują 1-2 dnia, choć i w kolejnych dniach odzyskają miękkość, jeśli krótko podgrzejemy je w kuchence mikrofalowej. Z podanego przepisu upiekłam 10 sztuk . Bułeczki dyniowe z bakaliami Składniki: 350g mąki pszennej(...)bakalie sparzyć gorącą wodą, posiekać na mniejsze kawałki - masło roztopić, ostudzić - do mąki z wyrośniętym rozczynem dodać purée z dyni oraz wodę (pozostałe 150ml lub mniej, jeśli użyjecie rzadszego purée) - wszystko wymieszać - dodać posiekane bakalie oraz roztopione masło, wyrobić ciasto, aż będzie odchodzić od miski - ciasto może być klejące, ale nie na tyle, żeby nie można z nim było pracować
Smakołyki BerenikiZostało Wam ziemniaków z obiadu, a macie dość tradycyjnych kopytek? Sezon dyniowy trwa więc wystarczy, że do tradycyjnego ciasta na kopytka dodacie upieczonej dyni, rach ciach i pyszny obiad gotowy. Te kopytka zachwycają słonecznym kolorem, posmak dyni jest prawie niewyczuwalny, więc znów udało mi się przemycić dynię Mężowi, który ciągle uparcie twierdzi, że jej nie lubi ;) Składniki(...)ostudzeniu przeciskamy przez praskę, mielimy w maszynce lub bardzo dokładnie rozgniatamy tłuczkiem jeśli nie posiadamy innych sprzętów. Na stolnicy umieszczamy ziemniaki, 1,5 szklanki mąki, dynię, wbijamy jajko i całość zagniatamy, jeśli ciasto bardzo lepi się do rąk dodajemy jeszcze trochę mąki, tak żeby udało nam się z ciasta uformować wałeczek i pokroić go nożem. Uważamy przy tym żeby
Cynamonowe szczęścieżółtka. Wymieszać. Dodać cukier, bułkę tartą, mąkę, proszek do pieczenia, orzechy, kakao oraz olej i wymieszać delikatnie do połączenia się składników. Ciasto wylać do formy i piec 20 min temp 180 st. Wystudzić. Przygotowujemy krem z dyni: Połowę mleka podgrzać z cukrem do rozpuszczenia się cukru. W drugiej połowie mleka rozpuścić budyń, mąkę, żółtka oraz puree z dyni(...)biszkoptu odcinamy i kruszymy na wiór. Na drugą grubsza warstwę wylewamy krem z dyni. Na krem z dyni układamy biszkopty a na nie smarujemy dżem truskawkowy. Dżem przykryć 2 warstwą herbatników. Na sam wierzch wylewamy krem śmietanowy i przykrywamy go pokruszonym ciastem biszkoptowym. Odłożyć ciasto do lodówki na kilka godzin. 'Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl
Kuchnia w oparach