Muffinki są bardzo sycące, proste do zrobienia, nie zawierają cukru, ani żadnych ulepszaczy Doskonałe na deser czy przekąskę. Świetnie sprawdzą się też na każdej imprezie. Składniki: Ciasto: 150 g puree z dyni 2 jajka 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego 1/3 szklaki mleka (może być roślinne) 1/2 szklanki ksylitolu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki(...)chudego lub półtłustego twarogu 1 jajko 80 g serka waniliowego (np. Bakoma) 3 łyżki ksylitolu 3 łyżki budyniu waniliowego Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Ciasto: Do miski przełożyć puree z dyni, dodać jajka, olej kokosowy, ksylitol oraz mleko i wszystko wymieszać. Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i przyprawy. Przesypać suche składniki do mokrych i delikatnie wymieszać
Healthy food explorermorelą na wierzchu. Są pyszne i treściwe, idealne jako drugie śniadanie. Z podanego przepisu można przygotować 12 sztuk . Drożdżówki dyniowe z twarogiem i morelami Składniki: CIASTO 350g mąki pszennej 400g gęstego purée z dyni (skorzystaj z przepisu na purée z dyni ) 1 żółtko 10g drożdży 60ml mleka 80g cukru 40g masła NADZIENIE 350g twarogu 75g domowego cukru waniliowego 2 żółtka(...)odrobiną mąki, aby w dołku powstała konsystencja gęstej śmietany - rozczyn pozostawić do wyrośnięcia - masło roztopić, ostudzić - po wyrośnięciu rozczynu, do miski dodać purée z dyni, cukier oraz żółtko, składniki wymieszać - ze składników zagnieść i wyrobić ciasto, dodając stopniowo roztopione masło - ciasto wyrabiać przez kilka minut, aż będzie odchodzić od dłoni (może się nieco kleić) - miskę z ciastem przykryć ściereczką, odstawić
Smakołyki BerenikiKanie w cieście naleśnikowo grzybowym, podałam z farszem z dyni hokkaido, makaronem łezki i papryką. Do ciasta naleśnikowego dodałam sos grzybowy, przez co ma fajny posmak.Całość polałam sosem grzybowym i posypałam parmezanem.Jesienne kolorowe danie dla miłośników grzybów. Zniknęło w mig. ciasto naleśnikowe: 4 grzyby kanie 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanka wody gazowanej 1/2 szklanka mleka(...)ciasto naleśnikowo grzybowe: Do miski wsypuję mąkę, dodaję mleko, wodę, jajko, sos grzybowy i miksuję. Grzyby kanie myję, osuszam i panieruję w cieście naleśnikowo grzybowym. Smażę na rozgrzanym oleju. Farsz: Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie. Dynię obieram i kroję w kostkę, paprykę też kroję. Na patelni przesmażam dynię, dolewam 1/3 szklanki wody żeby zmiękła, dodaję paprykę i dalej smażę
wesoła kuchniaKonfitury żurawinowej użyłam między innymi jako nadzienia do rogalików z orzechami laskowymi. Do ciasta dodałam również puree z dyni piżmowej. Są bardzo, bardzo smaczne.... Ciasto: 500 g mąki, 150 g miękkiego masła, łyżeczka cukru waniliowego, 2 żółtka, 1 jajko, 40 g drożdży, 150 bardzo drobnego cukru lub cukru pudru, 2/3 szklanki puree z dyni. Do posmarowania: 1 białko z łyżką
Czerwień i błękitbędą tu doskonale pasować.Przepis zamieszczam na listopadowej liście Na zakwasie i na drożdżach. Drożdżowe ślimaczki dyniowe z pomarańczą Składniki: Ciasto 3 szklanki mąki 15 g drożdży 3/4 szklanki pieczonej dyni 2 łyżki brązowego cukru 1/2 szklanki letniego mleka 1 łyżeczka esencji pomarańczowej 1 jajko 50 g roztopionego masła 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli(...)miski wlewamy letnie mleko, dodajemy cukier i rozkruszone drożdże. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, Drożdże powinny podwoić swoją objętość.Dynię rozgniatamy widelcem. Do miski z aktywnymi drożdżami dodajemy po kolei wszystkie składniki na ciasto i dokładnie wyrabiamy na gładkie elastyczne ciasto. Miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut. Ciasto powinno podwoić
Kulinarne przygody Gatityszybkie brytyjskie bułeczki pojawiły się już kiedyś na moim blogu w wersji podstawowej. A skoro sezon dyniowy to tym razem postanowiłam wzbogacić ciasto o puree z dyni, dzięki czemu scones zyskały przepiękny mocno żółty kolor. Natomiast przyprawy takie jak cynamon, gałka muszkatołowa, imbir i goździki, które są zarówno w cieście, jak i w glazurze, nadały im specyficznego korzennego smaku(...)proszek do pieczenia, cukier, sól i przyprawy. Dodać masło i rozetrzeć całość palcami do połączenia. W drugiej misce wymieszać puree z dyni, jajko, mleko. Następnie dodać suche składniki i szybko wyrobić na gęste, dość klejące ciasto. Ciasto przekroić na pół, a każdą połowę rozwałkować na okrąg o grubości około 1,5 cm, który podzielić na 6 trójkątów. Przełożyć
wyzwania kuchenneJeśli jesienne klimaty mają zagościć w naszej kuchni, to nie obędziemy się bez dyni – warzywem, które nierozłącznie kojarzy się z tą porą roku. Dynia doskonale nada się nie tylko na zupę, ale też na… ciasto. Na dodatek z czekoladą! Krótka charakterystyka: miękki czekoladowy spód, do którego pasuje określenie „lekko kremowy, soczysty i wilgotny”, a dopełnieniem jest(...)soli Dynię możemy przygotować na dwa sposoby – w piekarniku (łatwiejszy) lub w garnku z odrobiną wody (trzeba dynię, surową, pokroić, wypestkować i nie mam zazwyczaj ochoty na takie zabawy). Obojętnie na jaki sposób się zdecydujecie ostudzoną dynię umieśćcie w naczyniu, dodajcie miód, jajko i serek kanapkowy i całość zmiksujcie do otrzymania jednolitej konsystencji. W czasie gdy obrabiacie dynię przygotujcie spód
Szybko Tanio Smacznieciasto, a następnie dodać ulubioną mąkę. Polecam ten chleb, bo jest magiczny. Dlaczego? Bo rośnie bez zakwasu czy drożdży, jest zwarty, nie kruszy się zbytnio, ładnie się kroi i jest pyszny! Składniki na dużą keksówkę (30 cm x 11 cm): 1 litrowy słoik ziaren orkiszu, 1/3 litrowego słoika kaszy gryczanej niepalonej, woda, sól, 2 garści pestek dyni(...)Następnie blendujemy ziarna z wodą. Dodajemy stopniowo wody, możliwie jak najmniej, tyle, na ile pozwoli nam moc blendera. Do ciasta dodajemy łyżeczkę lub dwie soli oraz pestki dyni i słonecznika. Wykładamy ciasto do foremki, posypujemy kminkiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy z bardzo ciepłe miejsce na 8 - 10 h. Ciasto powinno zwiększyć objętość o minimum 50%. Pieczemy 3 h w temperaturze
Jeść, by żyć w zdrowiukuchnią zachodnią. Połączenie dyni i gorgonzoli tak poruszyło moją wyobraźnię, że postanowiłam poświęcić naszą ostatnią dynię na wypróbowanie przepisu. Czy było warto? O tak! QUICHE Z DYNIĄ I GORGONZOLĄ Na ciasto: 300g mąki 100g masła (w pokojowej temperaturze) szczypta proszku do pieczenia szczypta soli 3/4 łyżki lodowatej wody 5 listków szałwi Na nadzienie: ok. 500g puree(...)dyni (robiłam je tutaj ) sól i pieprz 100g Gorgonzoli 2 jajka 150ml mleka Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Okrągłą formę do ciasta (ok. 24 cm) natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą. Przesiewamy mąkę, dodajemy szczypty proszku i soli oraz drobniutko posiekane listki szałwii. Na kopczyk sypkich składników kładziemy masło i nożem kroimy je na drobne kawałki. Dodajemy bardzo zimną wodę
les mirabellesrazem pomagała mi Miśka. Część 1 filmu/przygotowanie ciasta: https://www.youtube.com/watch?v=q77e0cO7htg Składniki: 450 g mąki pszennej 200 g brązowego cukru pół łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli i pieprzu po poł łyżeczki: cynamonu, gałki muszkatołowej, imbiru lub kardamonu 2 banany 240 g puree z dyni 200 g brązowego cukru Krem: https://www.youtube.com/watch?v=q77e0cO7htg około(...)Przygotowanie ciasta: Utrzeć na gładką masę olej z cukrem i bananami. Mąkę wymieszać z przyprawami, proszkiem do pieczenia i sodą. Połączyć mąkę z masą bananową i puree z dyni. Upiec całe ciasto na raz lub podzielić na części i piec pojedynczo. Jako całość piec około 45-60 minut (sprawdzać suchość ciasta patyczkiem) w przypadku pieczenia w 3 częściach każda piec
greenscarfstopniowo do utartego masła, dalej ucieraj, aby cukier się rozpuścił. Następnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianą przez sitko, dokładnie wymieszaj. Na końcu dodaj startą dynię , wymieszaj. Gotowe ciasto wyłóż na blaszkę ( o wymiarach około 20 cm x 25 lub trochę mniejszą , możesz też wyłożyć do dużej tortownicy ) wyłożoną papierem do pieczenia, boki wysmaruj roztopioną margaryną . Ciasto
Przepisy i porady kulinarnepyszny sernik i dzisiaj chcę się podzielić z Wami przepisem. Wiem, że niektórzy nie cierpią szpinaku który jest w kremie ale miłośnicy szpinaku będą zachwyceni. Polecam Składniki: ciasto: 200 g dyni 600 g jogurtu naturalnego greckiego 3 jajka 1/2 szkl cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 op. budyni jasnych w proszku krem: 200 ml śmietanki 30% schłodzonej(...)dużych oczkach. Do miski przekładamy jogurt, dodajemy cukier puder, jajka, budynie i proszek do pieczenia oraz dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy startą dynię i delikatnie mieszamy razem. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy sernik przez ok. 1 godzinę w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu chłodzimy sernik. Krem: szpinak odcedzamy z nadmiaru
słodkie i nie tylko historie kulinarnedyni. Do przygotowania puree z dyni najbardziej moim zdaniem nadaje się dynia Hokkaido, chociaż inne gatunki dyń jadalnych również z powodzeniem wchodzą w grę. Moje puree z dyni wykorzystuję do ciasta, do sosów, zup, past do chleba a nawet […] Artykuł PUREE Z DYNI pochodzi z serwisu Gotowanie
Gotowanie-ukJeśli lubicie zupy (a my bardzo) to mamy dla Was idealną propozycję – zupa krem z dyni . Skorzystajcie z przepisu jeśli jeszcze jest czas i możemy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dynia już na dobre zagościła na polskich stołach i zaczyna robić coraz większą karierę. Najczęściej z dyni gotujemy zupy, ale coraz śmielej używamy jej jako składnika farszy, gulaszu, ciast, placków. Z dyni i serka jogurtowego przygotowałam przepyszne, puszyste placuszki. Dobrze smakują na ciepło i na zimno. Dodatkiem do placuszków jest delikatny w smaku dip czosnkowy. Dip jest połączeniem serka
Codziennik KuchennyZapraszam na prosty, bardzo smaczny deser – tiramisu z dynią. Dobrze nasączone kawą i alkoholem, ze sporą ilością korzennych przypraw. Jest idealne na jesienne wieczory, aromatyczne, rozpływa
Mała Cukierenka