Mini dynie pieczone z ciasta na pizzę, wypełnione mięsem mielonym oraz serem mozzarella to świetny pomysł na jesienną kolację. Dynie z pizzy będą idealne również jako jedno z dań na przyjęcie na Halloween. - pieczone z ciasta na pizzę - super do robienia z dziećmi - świetne na jesienne przyjęcie
AniaGotuje.plDYNIOWY,z poprzedniego posta.Kolejną pozycją jest.. Znów coś autorskiego.Tym razem dynia w wersji słodkiej.Co powiecie na..? KORZENNA SZARLOTKA DYNIOWA. /autorski; w oparciu o zwykłą szarlotkę;/ kostka margaryny 3 szklanki mąki szklanka cukru 2 jajka łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu Z podanych składników wyrobiłam ciasto kruche. Podzieliłam na 2 równe części. Wylepiłam jedną z nich blaszkę (małą(...)małe kawałki, przesmażyłam z cukrem i przyprawami tak, aby większość płynu, który puści, wyparował (ok 20 minut). Wtedy przesiałam do dyni mąkę, wymieszałam dokładnie i wyłożyłam na podpieczony spód. Na masę dyniową rozkruszyłam pozostawione ciasto. Piekłam w 200 stopniach aż do wypieczenia, zezłocenia kruszonki, jakieś 45-50 minut. Po upieczeniu zostawiłam do wystygnięcia, aby masa mogła trochę się ściąć. SMACZNEGO
W kuchni Karmel-itkiczasu. A zatem spróbujcie i napiszcie, jak Wam smakowały moje tartaletki z dynią. Dla 4 osób Przygotowanie: 15 min. Pieczenie: 30 min. ● 1 opakowanie ciasta francuskiego* ● 300 g dyni (zważonej po oczyszczeniu) ● 50 g cukru ● 2 łyżki miodu (najlepiej akacjowego) ● 30 g masła ● 4 łyżki orzeszków ziemnych ● kilka łodyżek szczypiorku ● sól, pieprz Rozgrzej piekarnik do temperatury(...)brązowej masy, zdejmij z ognia i domieszaj masło. Następnie postaw z powrotem na ogniu, wrzuć drobno pokrojoną dynię i podgrzewaj, mieszając drewnianą łyżką, aż dynia zmięknie. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw na bok. Rozwiń ciasto francuskie i wykrawaj prostokąty (lub kwadraty) o wymiarach około 10 cm x 8 cm (lub nieco większe). Ponakłuwaj je widelcem na całej powierzchni i ułóż
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaskoro sezon na dynię w pełni, to jedną taką w kuchni przerobię tej jesieni. Rodzina odmówiła zupy dyniowej, na myśl o znalezieniu dyni w gulaszu, mąż kręcił nosem... Nie pozostało więc nic innego jak upiec ciasto dyniowe. I tutaj sama zaczęłam stawiać warunki. To ciasto musi zawierać daktyle. I orzechy. I imbir.Czytaj więcej
bistro mamaZwyczajna niezwyczajna dynia. Tyle dobrego można z niej zrobić. Dzisiaj propozycja ciasta na zbliżający się weekend. Poniżej znajdziecie przepis na aromatyczną jesienną roladę z ciasta dyniowego i puszystym kremem. ROLADA DYNIOWA Składniki: ciasto: 3 jajka 300 g cukru 2/3 szkl puree z dyni 100 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2/3 łyżeczki cynamonu
Bon appetit mon amieSoczyste kolory tego ciasta przyciągają do siebie chyba każdego. Warstwa żółta zrobiona jest z pieczonej dyni, natomiast zielona- ze szpinaku. Wierzch zdobią plastry aromatycznych fig. Jest słodkie, ale odrobina cukru pudru, na pewno nie zaszkodzi. W zamian możemy także użyć roztopionej gorzkiej czekolady, ale ja zdecydowanie wolę słodszą wersję ;) Składniki na blaszkę 24x24cm Ciasto I: 3 małe jajka(...)miękkości (ok 30 minut w temp. 170st C). Po upieczeniu studzimy, obieramy ze skóry i miksujemy z olejem. Postępujemy tak jak przy pierwszym cieście: jajka łączymy z cukrami, dodajemy zmiksowane z olejem pure z dyni, a na końcu przesianą z proszkiem mąkę. 3. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowane ciasta naprzemiennie łyżką wylewamy na środek formy. Na wierzchu układamy
Kuchnia w czekoladziePączki - nie smażę ich często ale jakoś naszła nas na nie ochota. Kupiłam ładną dynię, więc postanowiłam zrobić eksperyment i dodać do ciasta właśnie trochę dyni. W środek oczywiście marmolada wieloowocowa i lukier. Oj jakie kaloryczne, a jakie pyszne :) Jakość fotki nie za ciekawa ale robiłam ją wieczorem. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniDzień dobry!Na zewnątrz mamy już ostatnie przebłyski lata, zaczyna się jesień, a z jesienią przychodzą jesienne ciasta z jabłkami, dynią i śliwkami. Dzisiaj przepis na pyszne ucierane ciasto, właśnie ze śliwkami i chupiącą kruszonką na wierzchu.Nie pożałujecie! :-)Przepis pochodzi z Moich Wypieków.Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćBardzo szybkie i proste ciasto z dodatkiem startej, surowej dyni, nafaszerowane orzechami włoskimi, o miękkiej i wilgotnej konsystencji oraz niesamowitym aromacie, którego nadaje cynamon, gałka muszkatołowa i aromat pomarańczowy (którego nie warto pomijać ani zamieniać na inny!). Ciasto nie jest zbyt słodkie więc możecie pokusić się np. o polewę kajmakową czy lukier na bazie soku pomarańczowego z dodatkiem startej skórki(...)przyprawami na jasną masę, wlać olej, aromat pomarańczowy, dodać startą dynię, orzechy i wymieszać. W drugiej misce połączyć mąkę z proszkiem oraz sodą, przesypać do miski z dynią i całość dokładnie wymieszać. Ciasto przelać na blaszkę (27x20 cm) posmarowaną masłem oraz oprószoną mąką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 25-30 minut. Smacznego
Kraina Miodem Płynącamąki i mieszam. Zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól, pure z dyni oraz żółtka które ubijam z cukrem mikserem. Ciasto zarabiam mikserem albo łyżką. Masło roztapiam studzę, i dodaję do ciasta na końcu. Dalej zarabiam. Jak ciasto jest za luźne dosypuję mąki, albo za gęste dodaję(...)pure z dyni. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około półtorej godziny. Po tym czasie wykładam na deskę podsypaną mąką i zagniatam rękoma. Dziele na dwie części i wałkuje w okrąg. Kroję nożem na trójkąty. Na każdym kawałku ciasta układam po dwie ćwiartki śliwek. Zwijam w rogalika. Układam na blaszce i odstawiam do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smaruję rozbełtanym jajkiem
wesoła kuchniaJesień w pełni, więc musi być ciasto dyniowe :-) Jest rewelacyjne w smaku, więc gorąco polecam. Puree z dyni można kupić gotowe lub przygotować samemu, bo jest to bardzo proste. SKŁADNIKI 130 g mąki orkiszowej jasnej typ 650 150 g mąki orkiszowej graham typ 1850 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka mielonego(...)łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 4 jajka szczypta soli 200 g cukru trzcinowego 150 ml oleju rzepakowego 450 g puree z dyni ( przepis ) 160 g rodzynek cukier puder do posypania wierzchu ciasta WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C, dno blaszki o wymiarach 25x30 cm posmarować masłem i posypać mąką. Do miski wsypać oba rodzaje mąki orkiszowej
Passions hobbies lifedrożdży. Chcąc przygotować oponki serowe z dynią, należy wcześniej przygotować , purée z dyni . Najlepsza dynia na purée to mała niepozorna dynia Hokaido . Dyni nie trzeba obierać ze skórki, wystarczy pokroić na małe kawałki i upiec w piekarniku. Po upieczeniu i zmiksowaniu purée jest bardzo gęste i treściwe. Dynia jest niewielkim dodatkiem do ciasta, ale daje piękny kolor, a w połączeniu(...)puree z dyni, skórkę z pomarańczy i śmietanę, całość wymieszać do połączenia się składników, następnie dodać pozostałe składniki zagnieść ciasto, ciasto będzie dość luźne! Do głębokiego rondla lub dużej głębokiej patelni wlać ole j, rozgrzać. Blat posypać mąką ciasto rozwałkować na placek o grubości około 0,5 cm do 1 cm, następnie przy pomocy okrągłej foremki wykroić kółeczka
SprawdzonaKuchnia.plwypestkowane oliwki z odrobiną oliwy. 30 g ziaren dyni kilka listków bazyli. Przepis Podgrzać piekarnik do 180°C (termostat 6°). Wymyć pomidorki, przepołowić, posypać solą i pozostawić na kilka minut w sitku, by puściły wodę. Pociąć w kosteczkę fetę. Odcedzić suszone pomidory, pokroić na cieńkie plasterki. Drobno posiekać listki bazyli. Przygotowanie ciasta : Wymieszać najlepiej przy użyciu miksera: połowę ilości(...)pieczenia. Posolić i dobrze wymieszać, tak by nie było grudek. Za pomocą szpatułki dodać do ciasta fetę, bazylię, pomidory (te suszone i te świeże), dodać połowę ziaren dyni. Połowę tak przygotowanego ciasta przełożyć do naczynia żaroodpornego (uprzednio posmarowanego w środku tłuszczem). Przełożyć warstwą tapenady (czyli zmiksowanych czarnych oliwek). Następnie nałożyć resztę ciasta, tak by forma była wypełniona do 3/4 wysokości
MODA NA BIOolejem i miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy jajka i miksujemy. Kolejno dodajemy puree z dyni i ekstrakt z wanilii, miksujemy do połączenia. Potem dodajemy partiami suche składniki dokładnie mieszając po każdym dodaniu. Czekoladę siekamy w drobną kostkę. Następnie dodajemy ją do ciasta i mieszamy. Na formę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy po łyżce ciasta formując w miarę regularne kształty
Słodka StrefaPowinnam mieć jakiś oficjalny zakaz pieczenia drożdżówek, mówię Wam. O ile tortu, czy jakiegoś ucieranego ciasta umiem sobie odmówić (ok, … Czytaj dalej →
brunetkawkuchni