masła 70 g. łuskanych orzechów włoskich 60 g. łuskanych migdałów szczypta soli Masa serowo-dyniowa: 400 g. mielonego twarogu sernikowego (może być z wiadereczka) 1,5 szkl. puree z dyni Hokkaido* 110 g. cukru trzcinowego 1 łyżeczka cukru z wanilią 2 żółtka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 białka 2 łyżki cukru zwykłego Kajmak: 1 szkl. mleka 1 szkl. kremowej śmietany(...)odrobiną masła. Dno blaszki wylep dokładnie ciastem i zrób w nim kilka nakłuć widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C i podpiecz przez 15 minut. W tym czasie przygotuj masę serową. Twaróg przełóż do wyższego naczynia, dodaj cukier trzcinowy, żółtka i cukier z wanilią. Miksuj przez minutę. Dodajwaj po łyżce puree z dyni a na koniec mąkę ziemniaczaną. Białka
Delicious Placepuszyste, mają piękny kolor. Dodałam do nich jabłko. Dynia i jabłko fajnie ze sobą harmonizują. Z miąższu dyni gotuję zupę i piekę sernik , a także np. muffiny i placki . Nie wyrzucam pestek, ale prażę je dodaję do chleba lub posypuję sałatkę . To warzywo… No właśnie, z botanicznego punktu widzenia dynia to owoc ze względu na swój słodki miąższ(...)formie na muffinki umieś papierowe papilotki. Nałóż ciast do papilotek prawie równo z brzegiem. Z mąki, migdałów, cukru i masła zrób kruszonkę, rozcierając składniki między palcami. Posyp muffinki kruszonką i wstaw formę do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 30 minut. Upieczone muffinki ostudź w formie. Smacznego! The post Dynia zawsze smaczna appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzenia500g mąki1 jajkogorąca woda1/2 łyżeczki soli2 łyżki olejunadzienie:750 g obranej i pokrojonej w kostkę dyni 3 łyżki cukru1/2 łyżeczki cynaomnu1/2 łyżeczki imbirudo podania: 1/2 szklanki kremówki150 jogurtu naturalnego1 łyżka cukru cynamon, imbir, gałka muszkatołowa do smaku Z podanych składników na ciasto wyrabiam elastyczną masę, któraz łatwością odchodzi od dłoni. Najpierw przesiewam na stolnicę mąkę,po czym wbijam(...)minut, aby puściła sok.Odcedzam, mieszam z przyprawami.Ciasto rozwałkowuję na posypanym mąką blacie. Grubość to około 3-4 mm. Wycinam za pomocą szklanki koła, na które nakładam porcje dyni i zlepiam brzegi,nawilżając je odrobiną wody. W tym samym czasie w wielkim garnku zagotowujęwodę z niewielką ilością oleju i soli. Kiedy zacznie wrzeć, wrzucam pojedynczo pierogi,aby się ugotowały. Mieszam delikatnie
W kuchni Karmel-itkismakowe czas zacząć. A jak jesień to ciasto drożdżowe ze śliwkami. Nie wiem dlaczego, ale tak już mam. Jak jesień to śliwki i gruszki. Nie mówiąc już o dyni. Drożdżowe ciasto jest jednym z naszych ulubionych, a ulubioną częścią tego ciasta naszej Miśki jest kruszonka - ale to chyba każde dziecko tak ma. Najpiękniejsze w tym wszystkim jest
Gotowanie z pasjąwyrabiania ciasta. Po 1,5 godzinie wykładamy ciasto na stolnicę i chwilę wyrabiamy. Formujemy bułeczki. Smarujemy mlekiem lub jajkiem. Posypujemy ulubionymi ziarenkami. U mnie: czarnuszka, sezam, mak, słonecznik, dynia. Dajemy ciastu kilka minut na podrośnięcie.Wstawiamy do rozgrzanego do 230 stopni piekarnika na 5 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 5-10 minut.Bułeczki najlepsze
Z butelką mleczka w tleOto idealna propozycja na jesienny sernik. Został upieczony z dodatkiem pure z pieczonej dyni. Natomiast na jego spód posłużyły zmielone płatki owsiane. Moim zdanie sernik
Kulinarne przygody Gatityniedawna dynia kojarzyła mi się tylko z wielkimi głowami wydrążonymi na halloween. Jednak coraz częściej słyszałam lub czytałam o zupach, kremach czy ciastach z dyni. Pomyślałam, że warto wypróbować jakiś przepis i przekonać się jakie walory smakowe kryje to warzywo. I tak pewnego dnia kupiłam na targu ponad kilogram tego pomarańczowego, nieznanego mi produktu, zrobiłam krem i... pokochałam dynię. Przepis
Animelka Blogmandarynek Sposób przygotowania 1. ciasto - mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia dodać cukier margarynę ,żółtka, startą skórkę z cytryny zagnieść ciasto włożyć do lodówki aż się ugotuje nadzienie 2. nadzienie - Dynię zetrzeć na dużych oczkach Włożyć na dużą patelnię zasypać cukrem smażyć aż się zredukuje sok - Dodać kwasek cytrynowy(...)się zagotuje - Na koniec wsypać galaretkę dobrze wymieszać 3. - Połowę ciasta wyłożyć na posmarowaną blachę i wyłożoną papierem do pieczenia - Na ciasto dać budyń z dyni 4. Piana - Z białek ubić pianę dodać stopniowo cukier cały czas ubijać Dodać budyń i olej na przemian pianę wyłożyć na budyń z dyni
W królestwie smaków Beatytakie placuszki z dyni i zupa z dyni na ostro ale nie było żadnego ciasta.Przepis na ten sernik znalazłam na blogu Moniki więc tam was zapraszam po inne równie smakowite przepisy :).Sernik wyszedł obłędny w lekko pomarańczowym odcieniu, :) SKŁADNIKI 1kg sera z wiaderka 5 jajek 100g masła 300g puree z dyni szklanka cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej(...)soli na sztywną pianę.Odstawiamy. Do żółtek dodajemy masło i cukier i ucieramy na gładką masę.Potem partiami dodajemy ser,gdy składniki się połączą dodajemy mąkę ziemniaczaną,puree z dyni oraz otartą skórkę z pomarańczy. Na koniec dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką nie mikserem. Tak przygotowaną masę serową wykładamy na herbatniki.Blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180C
Mała w garnku mieszaSezon dyniowy uważam za otwarty. Choć nie jesteśmy wielkimi fanami dyni, to jednak niekiedy ją jadamy. W tym roku był już sernik dyniowy i
Smaczne ZdrowePyszne ciasto z dużą ilością rodzynek i włoskich orzechów. Miękkie, wilgotne, pachnące przyprawą do piernika, a przede wszystkim - bardzo łatwe do przygotowania. Wystarczy składniki wymieszać łyżką i gotowe, nie potrzebujecie nawet miksera. Polecam :-) składniki: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 szklanka posiekanych orzechów 1 szklanka rodzynek 1 1/2 łyżeczki sody 1 łyżka domowej przyprawy(...)piernika 3 jajka 1 szklanka puree z dyni 2/3 szklanki oleju wykonanie: Puree z dyni, jajka i olej wlewam do miski i łączę łyżką. Wszystkie suche składniki, w tym rodzynki i orzechy, wsypuję do drugiej miski, mieszam i dolewam mokre. Wszystko razem mieszam krótko i delikatnie - tylko do połączenia składników. Ciasto przekładam do keksówki (28x9) wyłożonej papierem
babka w formiemąki żytniej razowej 5-6 łyżek prażonego sezamu 3 łyżki prażonej dyni 3 łyżki prażonego słonecznika 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 650 g ciepłego mleka z wodą pół na pół 2 łyżki nierafinowanego oleju 15-18 g soli himalajskiej Dodatkowo na około 3 godziny przed przygotowaniem ciasta: 50 g płatków owsianych górskich 1 łyżka nasion chia(...)łyżka nasion lnu 150 g wody z mlekiem pół na pół Płatki owsiane, nasiona lnu i chia moczymy w ciepłym mleku z wodą na 3 godziny przed wyrabianiem ciasta. Sezam, dynię i słonecznik prażymy na patelni. Robimy rozczyn z drożdży, cukru i odrobiny wody na 15 minut, by je uaktywnić. Do miski wsypujemy mąki, prażone ziarna, mieszamy do połączenia
Weekendy w domu i ogrodziepuszyste, wilgotne i delikatne ciasto, o waniliowym aromacie i pięknym żółtym kolorze. Robi się ją bardzo szybko i jeszcze szybciej znika z talerza ;) Przepis pochodzi z bloga Everyday Flavours plus moje niewielkie zmiany. Moja blaszka mierzona po dnie ma 27,5x8,5cm, a mierzona u góry 30x10cm. Składniki: 200g masła szklanka cukru 125g puree z dyni cukier waniliowy(...)rondelku, dodajemy cukier i puree z dyni, mieszamy, aż powstanie jednolita masa i zdejmujemy z gazu. Studzimy. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy je do wystudzonej masy. Dodajemy też mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy wszystko do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy je z ciastem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę wykładamy
Czerwona Porzeczkamąki pszennej typu 550 5 g świeżych drożdży 230 g wody 10 g soli 50 g suszonych fig, drobno pokrojonych 30 g nasion dyni Przygotowanie: Do misy robota (posiadającego mieszadło do zagniatania ciasta) dodaj wszystkie składniki(...)wyjątkiem soli, fig i dyni. Miksuj na minimalnym poziomie przez 4 minuty. Dodaj sól i miksuj ciasto na poziomie 2 ciasto przez 4 minuty. Dodaj figi i nasiona dyni i miksuj przez 2 minuty. Zdejmij mieszadło do ciasta, przykryj i zostaw ciasto do wyrastania w temperaturze 30 st. C na 90 minut, po upływie
Codziennik Kuchennydyniowy już powoli dobiega końca więc dziś pomysł na słodko. Zapraszam Was na pyszne , wilgotne ciasto dyniowe! Składniki; (foremka 18x30cm) 25 dag mąki pszennej 15 dag cukru kryształu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 10 dag roztopionego masła 25 dag puree z dyni (ok 5-6 łyżek) 15 dag marchewki ( 2 małe) Polewa; 15 dag cukru kryształu(...)się mocno pienić i można się poparzyć. Mieszamy energicznie aż śmietana połączy się z cukrem. Odstawiamy do przestygnięcia, w tym czasie karmel będzie gęstniał. Kiedy przestygnie polewamy nim ciasto. Ozdabiamy posiekanymi pistacjami. Gotowe! Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.