pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Żółtka, olej i puree z dyni rozmieszać na jednolitą masę. Mąkę, proszek, sodę i przyprawę do piernika przesiać, dodać cukier. Do składników suchych dodać mokre i dokładnie rozmieszać. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, wyrównać i piec przez ok. 40-50 minut w 180 stopniach. Wystudzić. Można polać polewą czekoladową
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieJoli wiedziałam, że upiekę je prędzej czy później. Cudny kolor i zwarta konsystencja nie dawały o sobie zapomnieć. Ponieważ miałam cały czas puree z dyni i chciałam je wykorzystać, ciasto to było rozwiązaniem idealnym. Moje ciasto wyszło jeszcze bardziej zwarte, niesamowicie wilgotne (wilgotność ciasta zależy od konsystencji dyniowego musu - mój był stosunkowo rzadki) i aromatyczne. Na zdjęciu wygląda
Pożeraczka, czyli raz adobrzeżółty biszkopt dyniowy i krem z masła orzechowego stworzyły doskonałe połączenie smaków. Mimo, iż ciasto jest dosyć słodkie to nie mogliśmy poprzestać na jednym kawałku ;) Polecam, na pewno pozytywnie zaskoczycie swoich bliskich takim rarytasem ;) Biszkopt: 3 jajka 1 szkl cukru 4 łyżki puree z dyni hokkaido 3/4 szkl maki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1/4 łyżeczki cynamonu Krem(...)kawałkami orzeszków gorzka czekolada do posypania Biszkopt: jajka ubić z cukrem na puszystą i jasną masę. Dodać puree z dyni, wymieszać. Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon przesiać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać. Blaszkę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec ok 15 minut w 180 stopniach. Czystą ściereczkę posypać cukrem pudrem, przełożyć na nią gorące ciasto, zwinąć
Smakołyki Asiproszkiem i dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Ciasto podzielić na 4 równe części. Do jednej dodać kakao i wymieszać. Do trzech pozostałych kisiel w rożnych smakach. Do części w której jest kisiel pomarańczowy dodać puree z dyni. Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać mąką. Po kolei wylewać poszczególne masy. Babkę wstawić
Kolorowa kuchnia ElkiWystarczy dyni wskazać kierunek, a na pewno nas nie zawiedzie :) Składniki: Spód: 200 g ciastek digestive 2 łyżki masła (rozpuszczonego) Ciasto: 750 g twarogu (dwukrotnie zmielony lub wiaderkowy) 250 g serka mascarpone 400 g musu z dyni 150 g drobnego cukru do wypieków 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej laska wanilii Wykonanie: Ciastka pokruszyć (powinny(...)minut). Upiec dynię i przygotować z niej mus. Do miski przełożyć twaróg, serek mascarpone, cukier, jajka, mus z dyni i ziarna z laski wanilii, a następnie wymieszać mikserem. Kolejno dodać mąki i znowu wymieszać. Ciasto wylać na schłodzony spód. Piekarnik nagrzać do 180°C. W piekarniku na najniższym poziomie wstawić blaszkę, w której będzie woda. Poziom wyżej na kratkę wstawić
zadanie-gotowanieukochanych warzyw; co roku rozprawiam się w kuchni z kilkoma egzemplarzami, kilka kolejnych C. przeistacza w halloweenowe lampiony. Ten sezon zaczniemy od dyni kandyzowanej. Tak naprawdę przygotowałam ją w zeszłym roku z myślą o pewnym cieście, ale... Została zjedzona jako nadzienie do naleśników. Jest boska! Przepis znalazłam na blogu Every cake you bake , i wzięłam go w ciemno(...)prosta w przygotowaniu, wychodzi karmelowo-słodka i mięciutka. W dodatku wygląda naprawdę ślicznie! W tym roku mam zamiar przepis powtórzyć; prawdopodobnie w większej ilości, żeby jednak starczyło do ciasta... Kandyzowana dynia Składniki: (na 2 małe słoiczki) 350 g dyni (waga bez skóry i pestek) 110 g cukru 1 łyżka masła Dynię pokroić w małą kosteczkę. W garnku podgrzewać cukier
Pożeraczka, czyli raz adobrzetych zwyczajnych po te bardziej urozmaicone. Tym razem w wersji jesiennej. Czekoladowe z dynią i serkiem, z przyprawami korzennymi… Bardzo nam smakowało i liczę, że Wam również posmakuje. Jak każde brownie jest wilgotne i rozpływające się w ustach. Bardzo polecam. Składniki na ciasto: 113 g masła 170 g gorzkiej czekolady 2 jajka 140 g cukru kryształu 1 łyżka ekstraktu(...)dyniowe (patrz niżej), przykrywamy pozostałą częścią surowego ciasta (nakładając je kupkami) i ponownie pieczemy około 30 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Nadzienie serowo-dyniowe: 1 jajko 120 g serka kremowego np. Philadephia 100 g puree dyniowego 55 g cukru kryształu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 3 łyżki mąki pszennej Z dyni wyjmujemy miąższ i blednujemy. Serek, za pomocą rózgi kuchennej
Made By Mom And Sonmiejsce na 10 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięty zaczyn, cukier, letnie mleko, żółtka i jajka, sól, cukier waniliowy, spirytus, skórkę z cytryny i pure z dyni. Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz i dalej wyrabiamy, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Miskę z wyrobionym ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykryte ściereczką, do podwojenia
Podróż w kulinariasprawdzić patyczkiem. Obraną dynią pokroiłam w kosteczkę i gotowałam z odrobiną wody w garnku pod przykryciem. Po zupełnym rozgotowaniu i odparowania soku- dynię zmiksowałam. Ciasto jest bardzo wilgotne, może trochę ciężkie, ale taki jest urok ciast wegetariańskich
Proste Potrawycukrowa w kształcie białych kosteczek Mąkę, proszek i sodę przesiać, wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Jajka roztrzepać, wymieszać z musem z dyni, mlekiem i olejem. Dodać mokre składniki do suchych, wymieszać tylko do połączenia. Podzielić ciasto na pół, do jednej części dodać przesiane kakao i mleko, dokładnie wymieszać. Formę wysmarować masłem. wykładać do formy na zmianę ciasto jasne
Pożeraczka, czyli raz adobrzedyniowe, z imbirem, bakaliami, cynamonem. Prawdziwie jesienne. Nie myśląc długo, namieszałam trochę rozpuszczalnej kawy z gorącą wodą, dodałam do ciasta i wyszło. Inne, mniej pachnące piernikiem, bardziej kawą. Ale dobre. Proste. Roboty przy nim tyle, co nic, tylko z dynią trzeba trochę powalczyć ;) Składniki: na keksówkę o rozmiarach 5x12 cm 2 szklanki mąki 1 szklanka dyni startej na tarce(...)cukier oraz olej. Dodajemy startą na drobnych oczkach dynię i na koniec dodajemy rozpuszczoną kawę w gorącej wodzie. Do masy dosypujemy mąkę z dodatkami i mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Keksówkę o wymiarach 25 cm x 12 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika
bistro mamaJesienne ciasto dyniowe z dodatkiem aromatycznych przypraw korzennych, chrupiących orzechów i słodkich rodzynek. Wilgotne dzięki sporej ilości dyni, nie za słodkie, zbliżone smakiem do ciasta marchewkowego ale jeszcze lepsze :) Składniki: (na blachę 25cm x 25cm) 2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka cukru 3 łyżki zmielonego przyprawy korzennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli(...)folię aluminiową. Pieczemy w 180 stopniach C przez 40 minut. Odwijamy z sreberka i pozostawiamy do odsączenia na sitku. Miksujemy na gładko. Sypkie składniki ciasta przesiewamy. W misie miksera miksujemy puree z dyni, całe jajka oraz olej. Dodajemy stopniowo po jednej łyżce suche przesiane składniki i miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy rodzynki i całe orzechy laskowe. Mieszamy
Pyry na Gazcukru pudru 10 g oleju lub oliwy 1 łyżka czarnego sezamu Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, puree z dyni, sezam i olej. W letniej wodzie rozpuścić drożdże i dodać do reszty składników. Wyrobić elastyczne ciasto i odstawić na 15-30 minut do podrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt (około 40 x 20) posmarować wierzch zimną wodą i zwinąć. Pokroić
Pieguskowa Kuchniazabrałam się do działania. Efekt? Słoneczne, puszyste i przepyszne ciasto, które dzięki dodatkowi puree dyniowego długo pozostaje miękkie. Czyż w taki chłodny i pochmurny dzień jak dzisiaj już od samego patrzenia na nie nie poprawia Wam się humor? :) Składniki: 20 dag masła 1 szklanka cukru 25 dag puree z dyni 3 jajka 30 dag mąki 2 łyżeczki proszku(...)mieszamy do jego rozpuszczenia. Tak przygotowaną masę maślaną przelewamy do miski i dodajemy do niej puree z dyni oraz żółtka. Wszystko dokładnie i energicznie mieszamy. Następnie dodajemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy, aby w cieście nie było grudek. W drugiej misce ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Partiami dodajemy pianę do masy dyniowej. Blachę
My simple kitchensoli 3 łyżki mieszanych ziaren (dynia, siemię, słonecznik, sezam) Mleko zagrzać, dodać cukier i rozpuścić w nim drożdże. Do dużej miski wsypać pół kilograma mąki, dodać mus dyniowy, jajka, sól i wymieszać. Następnie dodać rozmieszane w mleku drożdże , roztopione masło i dosypując mąkę partiami mieszać początkowo łyżką, Następnie dodać resztę mąki i wyrobić ciasto metodą tradycyjną aż będzie się odklejać(...)miski i ręki. Ciasto odstawić na 30-50 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Uformować bułeczki łożyć na blaszkach i znów zostawić na ok 20 min by podrosły, w tym czasie nagrzać piekarnik do 170 st. Piec bułeczki ok 20 min.. z termobiegiem 150 st z porcji wyszło 24 bułeczki. Mus z dyni ; Upiec dynię skropioną oliwą i odrobinę
Gotowanie jest łatwe