odmiany Uchiki Kuri i jakaś odmiana mieszańcowa, która pod koniec sierpnia okazała się niezbyt smaczna. Przyjdzie mi zatem albo dokupić jakieś okazy, albo oszczędnie gospodarować dynią z własnego ogródka. Nie mogłam jednak odmówić sobie ciasta na niedzielę w całkowicie moim stylu - sernikowego, niezbyt słodkiego,o konsystencji ptasiego mleczka, z ukrytą galaretką i w ciepłym kolorze. To zamiast tortu urodzinowego
Weekendy w domu i ogrodzieorzechów. Chleb zawiera idelanie (moim zdaniem) dobrane proporcje pszennej mąki chlebowej, razowej, wody i zakwasu. Co prawda użyta została pewna ilość drożdży piekarskich, ale w niczym to nie przeszkadza. Ciasto ma fajną konsystencję, po upieczeniu miękisz ze sporymi dziurkami, trochę przyciemniony od mąki razowej. Skórka nie za twarda, tuż po upieczeniu i ostygnięciu chleba fajnie chrupiąca. Takiemu chlebowi niewiele trzeba(...)dużej misce umieść zaczyn, wsyp mąki. Wlej wodę z solą i wodę z drożdżami. Wyrabiaj ciasto mikserem lub robotem. Całkowity czas mieszania wynosi około 10 minut. Dodaj do ciasta nasiona dyni i czarnuszkę. Mieszaj na najwolniejszych obrotach dopóty, dopóki nasiona nie rozmieszczą się równomiernie w cieście chlebowym. Uformuj z ciasta kulę i włóż ją do natłuszonej miski. Odstaw ciasto
Grahamka, weka i kajzerkaOkres jesienny sprzyja tworzeniu ciast z dodatkiem dyni :) Znalazłam fajna opcje na ciasto orzechowe z kremem dyniowym. Jeśli się zastanawiacie czy ciasto z takim warzywkiem jest dobre :) to odpowiadam Wam, ze jest bardzo pyszne i dynia ma tak neutralny smak, ze w kremie jest wlasciwie nie wyczuwalna a krem jest pulchniutki i nietłusty pomimo serka mascarpone :) Wymiary blaszki : 24x29
Słodkości i nie tylkopomarańczową glazurą, którą smarujemy ciasto tuż po upieczeniu. Dodatek pomarańczy sprawia, że ciasto pięknie pachnie i nadaje się nawet na święta. Ciasto jest szybkie do zrobienia, pod warunkiem, że wcześniej przygotowaliśmy PUREE Z DYNI . W momencie przekładania do formy powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. Jeśli mamy rzadkie puree, trzeba dodać więcej mąki, a jeśli bardzo(...)łyżkami mleka. Dodajemy puree z dyni oraz cukier. Mieszamy i odstawiamy z ognia. Dodajemy jajka i mieszamy do połączenia składników. Do drugiej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodajemy skórkę otartą z pomarańczy. Mieszamy. Do suchych składników dodajemy mokre i krótko mieszamy, tylko do połączenia składników (w niezbyt gładkie ciasto, bez widocznych grudek mąki
cool and mintypizzerek (wedle uznania): grillowany bakłażan cebula fioletowa bazylia świeża szpinak baby świeży pomidorki koktajlowe szynka wędzona surowa dojrzewająca oliwki ser feta owczo – kozi ser mozzarella w zalewie Przygotowanie: CIASTO NA PIZZERKI Dynię w kostce Hortex rozmrażamy, miksujemy na gładką masę, umieszczamy w garnku i redukujemy na małym ogniu większość płynu. Finalnie otrzymując 150 g musu z dyni. Z ciepłej wody(...)drożdży i cukru robimy zaczyn, pozostawiamy w ciepłym miejscu, aby drożdze zaczęły pracować. Przesianą mąkę, olej, sól, schłodzony mus z dyni oraz zaczyn drożdżowy umieszczamy w misie miksera i wyrabiamy ciasto (około 5-7 minut). Po tym czasie dzielimy je na porcje. Ja przygotowałam z mojego ciasta 6 małych pizzerek (po 50 g ciasta na każdą), oraz jedną większą pizzę
KierunekuchniaOkazuje się, że dynia i śliwka to bardzo zgrany duet. Uwielbiam dyniowe desery. Ciasta, ciasteczka, muffiny, serniki itd. Moje ulubione to te, które nie wymagają wiele zachodu. Weekend sprzyja temu, żeby coś dobrego upichcić. A dynia sprawia, że jesień staje się jakby bardziej znośna. Składniki: 450 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)wanilii 3 jaja 300 g puree z dyni (przepis) 100 ml mleka 240 ml oleju rzepakowego 6-8 śliwek Kruszonka: 25 g masła 25 g cukru 50 g mąki Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania kruszonki. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy masło i dokładnie wyrabiamy aż powstaną grudki z ciasta. Jeżeli z masy nie powstały charakterystyczne dla kruszonki grudki
Smakowity Blog KulinarnySKŁADNIKI na blachę o wymiarach 25 x 35 cm Ciasto: 500 g mąki pszennej ¾ szklanki cukru białego ¼ szklanki cukru brązowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej ½ łyżeczki mielonego cynamonu ½ łyżeczki mielonego imbiru ¼ łyżeczki mielonego kardamonu ⅛ łyżeczki mielonych goździków szczypta soli 2 szklanki purée z dyni* 100 g rozpuszczonego masła 2 szklanki maślanki 5 ekologicznych jajek(...)miękkiego masła 200 g serka Philadelphia ¾ szklanki cukru pudru Dodatkowo: kandyzowana skórka pomarańczowa orzechy włoskie * PRZYGOTOWANIE Ciasto Przygotuj dwie miski. Wszystkie składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, sodę i przyprawy połącz ze sobą. Jajka, maślankę, purée z dyni* i rozpuszczone masło (w temperaturze pokojowej) umieść razem w osobnej misie i ubij lekko trzepaczką. Dodaj do suchych składników
Food SquareProste i szybkie ciasto z trzech składników, kremowa dynia z twarożkiem, a do tego karmelizowana czerwona cebula. Po upieczeniu całość podana ze słoną fetą, szczypiorkiem i chili. Być może na taką nie wygląda, ale to jedna z lepszych tart na słono jakie kiedykolwiek jadłam. ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g masła 3 łyżki naturalnego twarożku(...)pół łyżeczki octu winnego sol i pieprz do smaku dodatkowo: feta szczypiorek płatki chili Mąkę siekamy z masłem i solą. Dodajemy twarożek i zagniatamy na gładkie ciasto. Przekładamy je do zamrażarki. Puree z dyni mieszamy z twarożkiem. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na maśle. Dodajemy miód i ocet i chwilę karmelizujemy. Dodajemy ją do nadzienia, doprawiając do smaku solą
Mienta blogCiasto z dodatkiem dyni to ciekawy pomysł na wykorzystanie tego bogatego w witaminy warzywa do przygotowania deseru. Ukryta, delikatna starta dynia połączona z aromatem cynamonu, do tego masa z mascarpone - to wszystko sprawia, że całość idealnie się komponuje ale przede wszystkim wyśmienicie smakuje. Składniki: Ciasto dyniowe: 6 jaj 1 szklanka cukru 300g mąki pszennej 3 łyżeczki cukru wanilinowego 1 łyżeczka(...)cukrem i cukrem wanilinowym na puch, dodać olej, wcześniej przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i przyprawą do piernika. Następnie zetrzeć dynię na tarce o małych oczkach, dodać do ciasta, całość dokładnie wymieszać, przełożyć do formy o wymiarach 24 x 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około
Szalona Kuchnia EwelinyDyni cały czas mam spory zapasik, więc w ten karnawałowy czas postanowiłam upiec pączki dyniowe według przepisu Pawła Ochmana (vel Weganon). Paweł nadziewa je po smażeniu,więc na Jego zdjęciach mają białą obwódkę. Ja nadziewam przed smażeniem i to bardzo dużą ilością marmolady, więc nie uzyskuję białej obwódki 😔 Cóż, praw fizyki nie uniknę 😉 Obwódkę uzyska się wówczas, gdy gęstość ciasta
Weekendy w domu i ogrodzieobrać, zetrzeć na tartce na dużych oczkach, odcisnąć z nadmiaru soku. Mąkę przesiać, dodać drożdże, sól, cukier, jajko, wodę i cukinię. Dokładnie wyrobić. Dodać 2/3 z porcji pestek dyni, przemieszać. Ciasto przykryć ściereczkę i odstawić do podwojenia objętości na ok 60 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie krótko wyrobić, przełożyć do keksówki (dł. 30 cm) wyłożonej papierem(...)pieczenia i znowu odstawić do wyrośnięcia na ok 45 minut. Gotowe ciasto za pomocą pędzelka posmarować jajkiem, posypać resztą pestek z dyni. Chleb wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec 15 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 30 minut. Chleb studzimy wyjęty z formy. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomimasę wylać na herbatniki,wyrównać i odstawić do wystygnięcia. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody,dodać puree z dyni,wymieszać i odstawić do stężenia. Tężejącą galaretkę wylać na sernik. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Kiedy ciasto porządnie stężeje,wyjąć z formy,ściągnąć folię i wyłożyć na talerz
Kolorowa kuchnia ElkiSkładniki: ciasto: 3/4 kubka puree z dyni 1 kubek mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka cynamonu 1 jajko 4 łyżki brązowego cukru 0, 5 kostki masła masa serowa: 600 g mielonego twarogu cukier waniliowy 1 limonka 1 łyżeczka kardamonu 1 jajka polewa: 1/4 kubka puree z dyni 0, 5 kubka śmietanki(...)budyń waniliowy Przygotowanie: mąkę przesiewamy z proszkiem oraz przyprawami masło ucieramy z cukrem na puszysta masę dodajemy puree z dyni i mąkę, mieszamy piekarnik ustawiamy na termoobieg temp 220, tortownice wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto ser ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i otartą skórką z limonki oraz jajkiem wylewamy na ciasto, wstawiamy do piekarnika składniki polewy ucieramy wylewamy
Luźna KuchniaTarta specjalnie dla miłośników dyni:) A Ci, którzy za dynią nie przepadają - zmienią zdanie po jej skosztowaniu (tarty, nie dyni;)) Słodkie purre z dyni połączyłam z
Słodko-Słony Świat Ilony