wykonać pierwszy zakwas ) 250 g razowej mąki orkiszowej 240 g jasnej mąki orkiszowej 60 g polenty (kaszy kukurydzianej) pół łyżeczki cukru 8 g soli łyżka ziaren dyni ok. 350 g wody Wieczorem Do ciasta z poprzedniego wypieku dolać niewielką ilość wody i całość wymieszać. Przykryć i odstawić na pół godziny. Do miski wsypać mąkę, polentę, cukier i sól. Wymieszać. Dodać(...)pojemnika sporą garść ciasta na kolejny wypiek (przechowywać w lodówce). Przełożyć resztę ciasta do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wilgotnymi rękoma wyrównać powierzchnię chleba i posypać pestkami dyni. Nakryć ciasto wilgotną ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia (zajmie to ok. 2 godzin). Piec chleb 1,5 godziny w temperaturze 190 stopni C. do tzw. suchego patyczka. Zaraz po upieczeniu
Weekendy w domu i ogrodziesera z niebieską pleśnią (u Auzeta to roquefort, u mnie polski lazur). Dla podkręcenia smaku dodałam jeszcze orzechy i pestki dyni. Smak wyborny! Polecam wypróbować w swoich kuchniach :) Składniki (na niski bochenek o średnicy ok. 28 cm): garść ciasta z poprzedniego wypieku 100 g mąki żytniej + woda 250 g razowej mąki orkiszowej 250 g mąki pszennej płaska łyżeczka soli(...)ciasta i wyrabiać drewnianą łyżką tak długo, aż zobaczycie, że ser został wmieszany w ciasto, a niektóre kostki się rozdrobniły. Odcedzić orzechy. Dodać je i pestki dyni do ciasta. Ponownie wyrabiać. Odstawić ciasto pod przykryciem (wilgotną ściereczką) na kilka godzin do wyrośnięcia. Przy obecnych temperaturach za oknem (ponad 20 stopni C) będzie to trwało ok. godzin. Ciasto przełożyć na blachę
Weekendy w domu i ogrodzieprodukcji domowego mleka kokosowego. Ale z powodzeniem możecie użyć "nienaruszonych" wiórków kokosowych, smak będzie jeszcze intensywniejszy:) Z tego ciasta możecie rówież upiec dyniowe muffinki:) Powinno bez problemu wyjść 12 sztuk. Bardzo polecam!SKŁADNIKI:1 szklanka puree z dyni*1,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki brązowego cukru0,5 szklanki oleju (użyłam rzepakowego)0,5 szklanki domowego mleka kokosowego (można(...)minut w temperaturze 200 stopni C na blasze wyłożonej folią aluminiową lub w naczyniu żaroodpornym. Po tym czasie wyjmij dynię z piekarnika, ostudź i zmiksuj w malakserze na gładkie puree. Odmierz potrzebną ilość do ciasta, a resztę zostaw na inny mój dyniowy przepis
Słodko-Słony Świat Ilonyciasta, ale zawsze to już coś… To już drugie ciasto dyniowe na blogu, co jest chyba najlepszym dowodem na to, jak bardzo uwielbiam dynię. Najbardziej zaś właśnie w deserach. Przepis na pierwsze możecie znaleźć tutaj . Ciasto jest wynikiem radosnej twórczości własnej oraz dużego zapotrzebowania na połączenie smakowe dyni i pomarańczy. Ma konsystencję zadziwiająco przypominającą sernik. Inspiracją był zresztą właśnie sernik(...)idealną odskocznię od jesiennych szarości. Polecam! Dania Deser , Przekąska Kuchnia Amerykańska , Europejska , Wege Keyword ciasto dyniowe Porcje 12 porcji Czas przygotowania 30 minut Czas gotowania 45 minut Składniki Ciasto 285 gram dyni Hokkaido upieczonej do miękkości sok z 1 pomarańczy 1/2 szklanki mleka kokosowego 160 gram jogurtu kokosowego 6 łyżek erytrytolu ewentualnie ksylitolu lub cukru kokosowego 4 łyżki mąki kokosowej
Modern Cave GirlUwielbiam jesień za dynię :) Robię zupy, ciasta, ciasteczka, placuszki :) Teraz przyszedł czas na hummus - bardzo go lubię, a dodatek dyni fajnie łagodzi i urozmaica jego smak. Taki hummus można zamknąć w słoiczku na zaś :) SKŁADNIKI 1 mała dynia hokkaido (ok. 800-900 g) 1 mała puszka ciecierzycy (240 g po odsączeniu) 35 g pasty tahini 1/2 łyżeczki(...)minut. Miksujemy na gładką masę (przy hokkaido nie musimy obierać skórki - w przypadku innej dyni jest to konieczne). Możemy wykorzystać w tym przepisie 1 szklankę gotowego puree z dyni jeśli je przygotowujemy wcześniej - ja mrożę i mam potem do ciast, zup itp. KLIK! Przestudzoną dynię miksujemy na gładko z pozostałymi składnikami, doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Moje Kuchenne Rewelacjeparze dyni butternut lub zwyczajnej ● 150 g mleczka kokosowego (lub śmietanki kokosowej) ● ½ łyżeczki mielonego cynamonu ● 3 łyżki syropu klonowego ● 2 łyżki skrobi kukurydzianej ● 1 łyżeczka agar-agar ● do dekoracji : kilka kwiatów physalis (miechunki)- opcjonalnie ● kilka suszonych owoców białej morwy ● kilka mini bez (opcjonalnie) ● pestki dyni Akcesoria : foremki do tarteletek, mniejsze lub większe, do wyboru Przygotowanie: Przygotuj ciasto. Zmiksuj(...)miski, odstaw do ostudzenia, mieszając od czasu do czasu. Wyjmij foremki z ciastem z lodówki. Wykładaj na spód ciasta równomiernie nadzienie, wstaw na nowo do lodówki na około 3 godziny. Przed podaniem udekoruj, wedle upodobania, kwiatami physalis, mini bezami, suszoną morwą i pestkami dyni
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskawspaniałe warzywo o wielu "twarzach" :) Pomysłów na dania z dyni jest wiele, ja podzielę się z Wami moją wersją tarty z dynią, cukinią, fetą i pomidorami. Składniki:Ciasto: http://tasteofmyday.blogspot.com/2013/06/ciasto-na-quiche-wytrawna-tarte.htmlNadzienie: dynia, ok 0,5kg mała cukinia 2/3 opakowania sera feta pomidor 3 łyżki śmietany, jajko(...)przyprawy Wykonanie: Z dyni usuwamy miąższ wraz z pestkami i kroimy cienko, podobnie jak cukinię. Dynię przesmażamy, by pozbyć się z niej wody, następnie na formie z ciastem układamy naprzemiennie warstwy dyni, cukinii, pomidorów z wydrążonymi gniazdami nasiennymi i sera feta. Kolejna warstwa: Wierzch tarty polewamy śmietaną wymieszaną z jajkiem i przyprawami, ja użyłam pieprzu, bazylii, koperku. Pieczemy w temperaturze
Taste Of My Daymojej kuchni jak zwykle królują owoce i warzywa sezonowe. Wykorzystuję ostatnie maliny, a już za chwilę biorę się za dynię. W planach mam tradycyjnie zupę i ciasto, ale dyni u mnie dostatek dlatego zaczęłam szukać inspiracji. Podczas szperania w sieci moją uwagę przykuł dżem z dyni o smaku pomarańczowym i chyba zrobię kilka słoiczków na próbę, myślę, że będzie idealnie(...)jakie przetwory robicie z dyni? Rozpisałam się o dyni, a chciałam Wam dziś przedstawić przepis na kostkę malinową. Wiem, że całkiem niedawno była malinowa chmurka , ale galaretka malinowa tak mi posmakowała, że postanowiłam jeszcze coś z nią zrobić. I tak powstało to eleganckie ciasto, powstało z połączenia delikatnych placków z ciasta ucieranego, słodkiego kremu budyniowego i orzeźwiającej galaretki
Cynamonowe szczęścieSmaczne, wilgotne i pachnące ciasto dyniowe z dodatkiem orzechów, rodzynek i pomarańczowej skórki. Spróbujcie, jest naprawdę dobre. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto dyniowe Składniki 500 g grubo startej dyni 3 jajka 0,5 szklanki cukru 2 szklanki mąki ¾ szklanki oleju rzepakowego 5 łyżeczek cynamonu 1 i ½ łyżeczki sody 100 g posiekanych orzechów włoskich garść rodzynek 1 łyżka skórki pomarańczowej Instrukcje(...)oraz cynamon oraz olej. Dorzucamy startą dynię, pomarańczową skórkę, orzechy i rodzynki, wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do formy o wymiarach 25×30 wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 40-45 minut. Do tzw. suchego patyczka. Artykuł Ciasto dyniowe pochodzi z serwisu
To co lubię - gotuję i polecamWitajcie:) Dzisiaj przygotowałam dla Was mały spis jesiennych wypieków:) Ponieżej znajdziecie przepisy na ciasta z jabłkami, gruszkami, śliwkami czy dynią, które do tej pory znalazly się na blogu :) Mam nadzieję, że każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :) Oczywiście, to nie koniec wypieków o tematyce jesiennej. Jeszcze pojawi się ich sporo w najbliższym czasie :) Ciasto marchewkowe z kremem
My simple kitchenjesienne obiady idealnie nadaje się dynia. Ma mnóstwo witamin, błonnika i całą masę innych dobroci w sobie, warto ja zajadać nie tylko jesienią. Natomiast właśnie jesienią jest najsmaczniejsza i najzdrowsza. Dynię w połączeniu z kozim serem ułożyłam na kruchym cieście i powstała przepyszna tarta. Polecam gorąco. Jesienny obiad. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniewegetariańskie lub mięsne. Mój burger będzie z wołowiną, serem, warzywami i sadzonym jajem. Do przygotowania dyniowych bułek potrzebujemy dwa dni. Pierwszego dnia pieczemy dynię na puree i mieszamy zaczyn poolish*. Drugiego dnia dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy ciasto, formujemy i pieczemy bułki. Składniki Bułki – 12 sztuk ZACZYN 100 g mąki chlebowej typ 750 100 g wody 5 g świeżych drożdży(...)około 30 minut do autolizy. Następnie dodajemy sól i przestudzone roztopione masło i wyrabiamy tak długo, aż utworzy się miękkie i gładkie ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 – 2 godziny. Z wyrośniętego ciasta formujemy 12 bułek, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko rozpłaszczamy. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy do wyrośnięcia
Tajemnice Smakutemu odkryłem, że dynia to jest idealny dodatek lub baza do ciast i każdego roku kiedy jest dużo dyni staram się robić ciasta z jej dodatkiem, ale babeczki dyniowe są o niebo lepsze niż ciasta, nie wiem czemu, ale dla mnie smakowały na dużo lepiej niż ciasta, może dlatego, że dopełniał je krem na bazie białek, a może dlatego(...)puree z dyni jest ciepłe dodajemy do jego cukier i energicznie mieszamy. Całkowicie ostudzamy. Do dyni dodajemy jaja, olej i mleko mieszamy trzepaczką i stopniowo dodajemy mieszankę z mąki, proszku do pieczenia i cynamonu, ciągle mieszamy, aby masa była gładka. Papilotki napełniamy ciastem do 3/4 czwartych wysokości i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez
Kuchnia Łukaszajakieś problemy z nietolerancją glutenu zajrzyj tutaj ( http://revitum.pl/test/ ) aby dowiedzieć się więcej szczegółów. A na blogu, szaleństwa dyniowego ciąg dalszy. Idealne ciasto na świąteczną niedzielę! :) Pyszne ciasto z dynią, migdałami i masą z serka Philadelphia Składniki: Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej (może być pszenna lub mieszanka bezglutenowa: mąka ryżowa, kukurydziana i ziemniaczana(...)Następnie łyżką wmieszaj po kolei do jajek mąkę z proszkiem i solą, cukier wanilinowy, startą dynię, płatki migdałowe, wiórki kokosowe a na końcu pokrojoną brzoskwinię. · Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej ciasto i wstaw do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Piecz około 1 godzinę a następnie
Moja Mama Gotujekolorów idealnie tutaj pasuje. Przepis nieco zmieniłam, dostosowując go do zawartości lodówki. Zamiast więc twarogu jest serek kremowy, dyni dałam całe mnóstwo (użyłam puree z dyni Hokkaido, stąd niezwykle intensywny kolor ciasta), za to ciasteczek nieco mniej. Muszę przyznać, że nieco obawiałam się, czy cokolwiek z tego wyjdzie - masa serowa była dość płynna, a ja jeszcze ograniczyłam ilość mąki(...)schłodzeniu konsystencja tego sernika jest absolutnie idealnie kremowa. Nigdy w życiu tak kremowego sernika nie jadłam! No coś cudownego. Przy tym nie jest ciężki, za to mocno sycący dzięki dyni. Ma delikatny korzenny posmak, nie jest też zbyt słodki. Nam smakował bardzo, i choć C. zdecydowanie woli te na zimno, ten zajadał z największą przyjemnością. Krem na początku
Pożeraczka, czyli raz adobrze