bita śmietaną też dyniową. Wykorzystałam dynię hokkaido która bardzo ładnie barwi. Najlepsza jest pieczona bo nie ma wtedy wody. Szybkie proste i jakie dobre naleśniki. Dynię można upiec dzień wcześniej. ciasto: 250 ml mleka 2 jajka szczypta soli 100 g mąki pszennej 70 g puree z dyni pieczonej hokkaido 2 łyżki oleju rzepakowego krem dyniowy: 1 opakowanie bita śmietana(...)obieram ich ze skóry, pozbawiam tylko nasion. Piekarnik nagrzewam do temp 180 stopni i dynię zapiekam około 20 minut aż będzie miękka. Potem miksuję blenderem. Skóra dyni hokkaido jest miękka i jadalna. Ciasto: Mąkę, jajka, sól, puree z dyni, olej, mleko przekładam do wysokiego pojemnika i ciasto miksuję blenderem. Naleśniki smażę na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Krem: Do miski
wesoła kuchniawidelcem lub w rękach. Suche składniki (mąkę, cukier, przyprawy, sodę i proszek) wymieszać, Jajka rozbić dodać rozpuszczoną margarynę , suche składniki orzechy i startą dynię, dobrze wymieszać. 2 foremki keksówki nasmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką. Wyłożyć ciasto i wstawić do piekarnika na ok 1 godzinę temp ok 180 st. Sprawdzać patyczkiem. W razie potrzeby dopiec
Gotowanie jest łatwemuszę tu dodać, że krem nie należy do najmniej kalorycznych (jego składniki to masło, cukier puder, cynamon i przyprawa korzenna), ale nadaje ciastu wyrazistości. Ciasto długo zachowuje świeżość dzięki dodatkowi aż 450 g puree z dyni. I znowu proponuję dynię odmiany Hokkaido, jest naprawdę pyszna. Minus za to, że do upieczenia dyniowego ciasta potrzeba aż trzech małych tortownic, więc jeśli(...)macie taką możliwość pożyczcie brakujące tortownice od mam czy babć (ja dziękuję Madzi:)). Dzisiejsze ciasto przypomina mi w smaku ciasto marchewkowe, jednak jest od niego delikatniejsze i lżejsze. Z okazji zbliżającego się Halloween ozdobiłam je pajęczyną z lukru i trochę "upasionymi" pająkami:D Od dziś na blogu będziecie mogli znaleźć więcej halloweenowych inspiracji między przepisami na inne potrawy. Serdecznie zapraszam
Słodko-Słony Świat Ilonyskładniki (tortownica o średnicy 22cm): Spód: spora garść suszonych moreli niesiarkowanych, szklanka płatków owsianych górskich, szklanka otrębów owsianych, łyżka kakao, 2 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego. Ciasto: 350g puree z dyni ( tutaj przepis, jak je zrobić), 1kg twarogu sernikowego, 2 łyżki skrobi ziemniaczanej, 3 jajka, około 1/6 łyżeczki sproszkowanej stewii (warto dodać jej najpierw mniej i wypróbować masę serową(...)wszystko mieszam. Powinna powstać dość gęsta masa, którą wykładam tortownicę (zarówno spód, jak i boki). Ja robiłam to za pomocą łyżki. Tak wygląda gotowy spód ciasta Ciasto: Najpierw wrzucam do miski puree z dyni oraz ser. Miksuję je razem na gładką masę za pomocą miksera. Później dodaję jajka, skrobię ziemniaczaną oraz stewię i ponownie wszystko miksuję na gładką masę. Przed
Natka Pietruszkidobre? Przepis opiera się na TYCH kruchych ciasteczkach z lekko zmodyfikowaną ilością składników. Zachęcam Was abyście sami eksperymentowali i bawili się w kuchni. Składniki (na 4 ciasta dyniowe ): 1 szklanka puree z dyni 1 szklanka mąki kasztanowej ¾ szklanki mąki ryżowej 50g masła 2 jajka 1/3 szklanki ksylitolu (+ – zależy jakie słodkie lubicie) 3 łyżki tapioki szczypta wanilii 1 łyżeczka cynamonu(...)mielonego ½ łyżeczki mielonych goździków 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Foremki smarujemy olejem kokosowym. Sypkie składniki mieszamy. Dodajemy do nich puree z dyni, jajka oraz masło. Ciasto przelewamy do foremek i pieczemy około 30-35 minut, aż będzie rumiane od góry, lub patyczek wbity w środek będzie wychodził czysty. Smacznego! Artykuł Mini ciasta dyniowe
PaleoLifeDynia nadal rządzi… a to jeszcze nie koniec, bo pomysłów na gotowanie nie brakuje. Jestem wielkim orędownikiem muffinów. Nie znoszę tylko tych z dodatkiem
Mam To Na Widelcusmaków dyniowych. Zanim zabiorę się za ciasto, muszę przygotować mus dyniowy. Wykorzystałam małą dynię hokkaido. Dynię wymyłam, przekroiłam, wydrążyłam pestki i pokroiłam na mniejsze kawałki, które ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowaną dynię piekłam w piekarniku przez 1 godzinę w 180 stopniach. Upieczoną dynię odstawiłam do wystygnięcia, a następnie zblendowałam na mus. To dosyć czasochłonne, ale możecie(...)słodkie ). Teraz mogę przystąpić do wykonania ciasta. Składniki na ciasto: 1/2 kilograma mąki pszennej 200 g masła 4 żółtka 1 płaska łyżeczka proszku o pieczenia 1 szczypta soli 1 łyżka cukru pudru Wszystkie składniki umieszczam w misce i zagniatam ciasto do uzyskania konsystencji mokrego piasku (nie trzeba zagniatać w kulkę). Ciasto wykładam na blaszkę (25×30 cm), dociskam
Słodki sentymentJeśli jesień, to bezsprzecznie musi pojawić się dynia rodem z Ameryki Środkowej U mnie oczywiście w wersji na słodko – super dynia z brzoskwiniami. Bardzo intensywnie ciasto dyniowe z owocami i kruszonką, wszystko na miodzie. Dla wyjątkowych miłośników smaków dyniowych. Zanim zabiorę się za ciasto, muszę przygotować mus dyniowy. Wykorzystałam małą dynię hokkaido. Dynię wymyłam, przekroiłam, wydrążyłam pestki i pokroiłam(...)piekarnika i piekę przez 20 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie zmniejszam temperaturę do 170 stopni i piekę kolejne 40-45 minut. Kiedy ciasto wystygnie, posypuję je cukrem pudrem i gotowe Smacznego Artykuł Super dynia z brzoskwiniami pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentymentzawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na 10 - 12 godzin (u mnie cała noc).Po upływie tego czasu do miski z zaczynem dodać pozostałe składniki ciasta właściwego (oprócz soli i pestek dyni) tj. mąkę, wodę, puree z dyni, dobrze wymieszać i pozostawić do autolizy na 30 minut. Po tym czasie dodać sól i pestki dyni i dobrze wyrobić (ja wyrabiam(...)wystudzeniu.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około 1,77 kg bochenek chleba.Moje puree z dyni było mocno pomarańczowe (zależy to od gatunku użytej dyni, moja miała zieloną skórkę), ale rzadkie, przez co ciasto było dość luźne i aby uformować bochenek musiałam użyć sporo mąki do podsypywania. W takiej sytuacji najlepiej upiec chleb w foremce keksowej. W związku
Gospodyni MiejskaPrzeglądając zamrażalnik znalazłam na chwilę zapomniane piure z dyni. Akurat w domu nie było nic słodkiego, więc wzięłam się za pieczenie. Ze względu na maluchy nie mogłam w kuchni zbytnio hałasować, dlatego postanowiłam poeksperymentować i i wymyślić ciasto bez użycia miksera. Z drewnianą łyżką w dłoni zaczęłam łączyć składniki... Potem był tylko ten cudowny zapach wydobywający się z piekarnika... Chwila(...)zagości w moim domu. Zachęcam Was do upieczenia tego ciasta. A ja już nie mogę doczekać się jutra, by znów siąść przy ulubionej książce i kawałku tego pysznego ciasta... Dzięki użyciu dyni i wiórków kokosowych ciasto jest miękkie i wilgotne, a kolor cieszy oczy. Niestety zdjęcie nie oddaje całego piękna (problemy ze sprzętem), a co ważniejsze nie oddaje też smaku
Słodkie okruszkikolację, przekąskę, smakują na ciepło i zimno. Posypane cheddarem lub/i fetą, wytrawne, udekorowane świeżą natką lub rukolą – idealne do czerwonego wina! Tartaletki z indykiem, oliwkami i dynią SKŁADNIKI na 12 sztuk: ciasto francuskie 275 g kilka łyżek farszu mięsnego z tego przepisu tarty cheddar i pokruszona feta do posypania PRZYGOTOWANIE: Ciasto kroje na 12 kawałków. Wykładam nimi silikonowe foremki
Zasmakuj KuchniPlacek bez wtrabiania, ciasto mieszamy łyżką. W cieście mamy puree dyniowe. Ale placek posypujemy jeszcze tartą dynią i kruszonką. Prosty, szybki i smaczny placek. Ciasto ; mąka pszenna 340 g drożdże 40 g puree z dyni 230 g mleko 125 ml cukier puder 100 g 2 mniejsze jajka olej 3 łyżki szczypta soli, cukier waniliowy ok. 1/2 łyżeczki Dodatek(...)tarki, ew. delikatnie odciśnijmy. Dynię mieszamy z galaretką i sokiem z cytryny. Kruszonka. Wszystkie składniki na kruszonkę rozprowadzamy dłońmi, aż powstanie miękki gruby piasek. Wyrośnięte ciasto przekładamy do blaszki. Na ciasto delikatnie wykładamy startą dynie oraz kruszonkę. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na ok. 50-60 min do zrumienienia
Smaczne mojePrzygotowanie empanadas jest o wiele mniej kłopotliwe niż się wydaje. Ja poszczególne etapy wplotłam w moje aktywności i nawet nie zauważam kiedy je zrobiłam :) Ciasto zagniotłam dzień wcześniej i chłodziłam przez noc. Dynię również upiekłam poprzedniego wieczoru. Potem wystarczyło dokończyć farsz, ulepić i usmażyć. Empanadas z pieczoną dynią i chorizoprzepis własnyna 10-12 sztukczas przygotowania: 10 min. zagniecenie ciasta(...)godz. chłodzenie + 30 min. pieczenie dyni + 20 min. przygotowanie empanadas + 15 min. smażenieSkładniki:ciasto:50 g masła150 ml wody300 g mąki pszennejszczypta solina farsz:ok. 400 g dyni (waga po usunięciu pestek, ale ze skórką), u mnie 1/2 małej hokkaido1 cebula120 g kiełbasy chorizo1 papryczka chilli1 łyżeczka cynamonu1/2 pęczka szczypiorkusól i pieprz do smakuolej do smażeniaPrzygotowanie
Chilli Czosnek i OliwaWilgotne i mięsiste ciasto z tartą dynią, orzechami pekan (lub włoskimi) oraz kawałkami gorzkiej czekolady. Łatwe i bezproblemowe w przygotowaniu. Długo zachowujące świeżość. W sam raz do filiżanki gorącej kawy na leniwy jesienny podwieczorek. Tartą dynię możecie zastąpić marchewką ( pamiętając, że 250 g tartej marchewki to około 2 szklanki), a pokrojone na porcje ciasto podać z powidłami śliwkowymi i kleksem(...)bitej śmietany. SKŁADNIKI 250 g dyni obranej ze skóry i startej na tarce o małych oczkach (1 pełna szklanka) 100 g masła 4 łyżki miodu skórka otarta z 1 pomarańczy lub 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 125 ml mleka 2 jajka 250 g mąki (1¹⁄₂ szklanki) 100 g cukru (¹⁄₂ szklanki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej
cool and minty