ciasto z dynia - 5166 przepisów (strona:34/345)

Sernik dyniowy 183

które ratowało mnie z każdej opresji i które zawsze poprawiało mi humor. Tradycyjnie wybieram ten tradycyjny – na kruchym cieście, bez zbędnych dodatków. Czasem eksperymentuje i bawię się z różnymi dodatkami. W związku z tym, iż mamy sezon dyniowy, dynia wpadła także do mojego sernika. I to był strzał w dziesiątkę. Dynia nadała sernikowi nie tylko piękny kolor, ale także(...)Koniecznie musicie wypróbować, póki sezon dyniowy trwa Sernik dyniowy przepis na tortownicę o średnicy 26 cm Ciasto: 300 g mąki orkiszowej 200 g masła 2 łyżki śmietany 30 g cukru szczypta soli Masa serowa: 1 kg sera na sernik 150 g puree z dyni 30 g budyniu waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka 100 g białej czekolady 4 łyżki

365 dni dookoła kuchni
Ciasto z dynią. I nie tylko... 173

Dynia to dla mnie pękata królowa jesieni, a świeża żurawina - nieomylny znak zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia. Tę pierwszą uwielbiam za neutralny, delikatny smak, który pasuje niemal do wszystkiego; cudowne kolory - od bladożółtego, przez krem i aż po intensywny pomarańcz, i za możliwość wycinania z niej lampionów na Halloween. Żurawina z kolei zdobyła moje podniebienie swym lekko cierpkim smakiem(...)pachnie i nadaje ciastu zupełnie wyjątkowego, subtelnego aromatu. Jeśli jej nie macie, łyżeczka ekstraktu z wanilii będzie w sam raz. Ciasto dyniowe z białą czekoladą i żurawiną Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) 200 g musu z dyni 115 ml oleju 3 jajka 1 starte ziarno tonki 180 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Puree z dyni 89

koktajli . A jak je zrobić? Purée z dyni można przygotować na dwa sposoby, gotując dynię lub piekąc w piekarniku a później miksując blenderem. Osobiście preferuję drugą opcję, ponieważ purée z pieczonej dyni jest bardziej esencjonalne. Gotowe purée można przechowywać w lodówce przez kilka dni lub zamrozić. Składniki: dynia (użyłam Hokkaido) Przygotowanie: Dynię umyć, pokroić na kawałki i usunąć pestki razem(...)przez około 40 minut, do miękkości. Im mniejsze kawałki, tym krócej pieczemy. Upieczoną dynię ostudzić, obrać ze skóry i zmiksować na gładkie purée. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Pasta z ciecierzycy, pieczonej dyni i słonecznika → Proste ciasto dyniowe → Semifreddo dyniowo – pomarańczowe → Smoothie pomarańczowo – dyniowe z imbirem → Sernik dyniowo – pomarańczowy Artykuł Puree z dyni

Oryginalny smak
Dyniowe bułeczki orkiszowe 75

pozostałe składniki, wyrabiamy ciasto, formujemy i pieczemy bułki. Dodatek zaparzonej mąki do ciasta poprawia walory smakowe oraz przedłuża świeżość gotowego wypieku. Składniki Zaczyn poolish 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100 g wody 5 g świeżych drożdży Mąka zaparzana 40 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 200 g wody Ciasto właściwe zaczyn poolish mąka zaparzana 100 g puree z dyni** 360 g mąki(...)właściwe Następnego dnia mieszamy zaczyn, zaparzoną mąkę, puree z dyni oraz pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto, najlepiej w mikserze z hakiem przez około 10 minut, aż utworzy się miękkie i gładkie ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 – 2 godzin. Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę, dzielimy na 15 części (około 60 g sztuka), z których

Tajemnice Smaku
Szybkie bułeczki twarogowe 97

szybki. Bułeczki są bez drożdży, długiego wyrabiania i czekania, aż ciasto wyrośnie.  Z podanych składników wychodzi 8 bułeczek. Aby bułeczki były podobnej wielkości, najlepiej jest podzielić zagniecione ciasto na pół. Potem znowu na pół i uformować po 2 bułeczki. Bułki w zależności od humoru, ozdabiam ziarenkami dyni, słonecznika, sezamu lub maku. Można też wziąć kminek, czarnuszkę, grubą sól(...)mąki 1 proszek do pieczenia= 15g ziarna: sezam, mak, dynia Wykonanie: 1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. 2. Twaróg przełożyć do miski. Wlać olej. Wbić jajko i wsypać sól. 3. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do sera. Zagnieść szybko na gładkie ciasto. 4. Formować okrągłe bułeczki i kłaść na foremkę. Posypywać

dolcevitainmykitchen
Ciasto dyniowe 183

Jakiś czas temu prezentowałyśmy ciasto marchewkowe. Obecnie w naszych sklepach króluje dynia, dlatego postanowiłyśmy przerobić nieco tamto ciasto, na ciasto dyniowe. Wyszło wyśmienite. Słodkie i pyszne :) Czas przygotowania: 20 minut + 70 minut pieczenia  Ilość porcji: połowa blachy  Składniki: Polewa  200g cukru pudru  100g serka kremowego (np. śmietankowego)  50g masła Ciasto:  2 jajka 150ml oleju(...)cukier puder cały czas mieszając.  Kiedy składniki połączą się w jednolitą masę chowamy do lodówki. Ciasto: Najpierw ubijamy jajka. Następnie bardzo powoli dodajemy cukier ciągle ubijając tak by w naczyniu była puszysta piana. Nie przerywając miksowania dolewamy ciągłym strumieniem olej. Następnie dorzucamy dynie, wiórki kokosowe, pokruszone migdały i pokrojoną w kostkę brzoskwinie. Mieszamy składniki łyżką. Dorzucamy cynamon, sód, sól

Kolizje Smaków
Piaskowa dynia 172

necie widziałam piękną dynię z cista, udekorowaną lukrem plastycznym..... ... również postanowiłam taką zrobić :) Muszę jeszcze popracować nad techniką, ale jak na pierwszy raz nie jest chyba bardzo źle? Piaskowa dynia Składniki:  4 jajka, szklanka cukru, szklanka mąki pszennej, 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 250 g margaryny, opakowanie cukru waniliowego, opakowanie żelek- robaków, lukier plastyczny(...)czas miksując dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia, margarynę i cukier waniliowy. Formę na babkę natłuszczamy, posypujemy bułką tartą i wlewamy ciasto. Babkę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 40- 50 minut. Aby wykonać naszą dynię potrzebne będą nam dwie babki z powyższego przepisu. Ostudzoną babkę przecinamy wzdłuż, połowę smarujemy kremem czekoladowym i przykrywamy pozostałą połową. Wierzch przygotowanej

paapilotkaa
BABA NA BANI - DROŻDŻOWA 279

słoiczku i wykorzystać go w późniejszym czasie, gdy nie będzie już w sklepach dyni. Wszystkie składniki suche zmieszać.Masło lub olej roztopić , dodać mleko,dynię ( przy oleju jeszcze wodę) i wmieszać do ciasta. Zostawić do podwojenia objętości ok.1h). Lekko wyrobić i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Odstawić przykryte ściereczką na ok.30-40 minut. Piec w temp.180*C aż się zrumieni ok.35

Smaczne Zdrowe
smaczne jesienne,warzywne ciasto-dynia,cukinia,fasola czarna... 169

cytryny 1 łyżeczka do dyni i 1 łyżeczka do cukini, cukier wanilinowy 1/2 opakowania do dyni i 1/2 opakowania do cukini, kisiel morelowy 2 opakowania do dyni, kisiel cytrynowy 2 opakowania do cukini CIASTO Z CZARNĄ FASOLĄ: jajka 8 sztuk "L", cukier 1,1/4 szklanki, miękka margaryna 250 gram, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 2,5 szklanki, proszek(...)składniki użyłam dwie formy (jedna na wynos do pracy męża) 20x10 cm, 29x16 cm wyłożone papierem do pieczenia (lub jedna duża forma 34X25 cm), do form przełożyć ciasto, następnie letnią cukinię, dynię z podanych składników zrobić w misce po cieście mikserem kruszonkę i rozsypać na wierzchu ciasta piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasta piec około

W Mojej Kuchni Lubię
Ruskie pampuchy z dynią 244

Pampuchy, parowce, kluski na parze to ciasto drożdżowe krótko gotowane na parze. Ciasto jest mięciutkie, delikatne, z mało wyczuwalną nutą dyni, ale to bardziej za sprawą gałki muszkatołowej. Pampuchy mają piękny, żółty kolor dzięki puree z pieczonej dyni Hokkaido. Nadzienie to ziemniaki z serem, czyli typowy farsz do pierogów ruskich :) Bardzo polecam! CIASTO: 25g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 200g(...)Mąkę przesiać do misy, w której będziemy wyrabiać ciasto. Wymieszać razem z solą i gałką, po czym dodać resztę ciepłego mleka, olej, rozmącone jajko, puree z dyni i zaczyn. Połączyć i wyrobić ciasto, zagniatając go około 10min. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni. Ziemniaki przecisnąć przez praskę

https:KKuchniaMniam
Kajmak z dyni 173

porze roku dynia króluje w kuchni. Mamy dyniową kawę, dyniowe piwo, dyniowe ciasto i dyniowy krem. Ten krem z dyni robi się błyskawicznie, więc jeśli potrzebujesz czegoś pysznego i masz spadek motywacji, to na pewno przepis cię nie przerośnie. Gotowy kajmak jemy prostu z pucharka albo używamy jako polewy do ulubionego ciasta. W przepisie jest odrobina whisky, którą możemy pominąć(...)Zmiksować dynię z kajmakiem, solą, cynamonem i whisky. Przelać do pucharków i udekorować orzechami. Taki kajmak to też doskonała polewa do ciasta np. dyniowego . Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie ! Artykuł Kajmak z dyni pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane

Ugotowane pozamiatane
Paszteciki z ciasta francuskiego z kurczakiem, dynią i soczewicą 144

Jesień w pełni, więc u mnie jeszcze troszkę dyni ;) Uwielbiam przygotowywać cudeńka z ciasta francuskiego, a to połączenie jest bardzo(...)smakowite. Dodatkowo wzbogacone soczewicą i kurczakiem - tego po prostu trzeba spróbować! Szybkie, ale niezwykle sycące danie jest idealne jako przekąska, ale i w wersji obiadowej. Paszteciki z ciasta francuskiego z kurczakiem, dynią i soczewicą  Składniki: / na 8 szt. 1 arkusz ciasta francuskiego   1 filet z kurczaka 1/2 szklanki czerwonej soczewicy ok. 100 g pieczonej dyni 8 plasterków sera

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Bułgarskie ciasto z dynią Tikewnik 139

się w całym domu. Myślę, ze to ciasto będzie ulubionym ciastem dla wegetarian. Dziś było u mnie na deser. Z gęstym jogurtem polanym lepkim miodem. Słodycz dyni złamana lekkim słonym ciastem. Dużo roboty, ale i dużo satysfakcji! Składniki: Ciasto: szklanka mąki łyżka oleju łyżeczka octu winnego 5 łyżek wody sól Farsz: 0,5 kilograma startej(...)masła 2 łyżki miodu 5 czubatych łyżek zmielonych orzechów włoskich łyżeczka mielonego cynamonu opakowanie cukru waniliowego olej Syrop: 3 łyżki cukru 5 łyżek wody Przygotowanie: Dynię zetrzyj na grubych oczkach. Zagnieć ciasto z podanych składników, odstaw na 30 minut . Podziel na 6 części, z których zrobisz placki cienkie jak pergamin. Kiedy ciasto będzie

AZgotuj!
Drożdżówka dyniowa 153

ruszyły.2. Resztę mleka wymieszać z puree dyniowym, masłem/olejem i skórką pomarańczową.3. Przesianą mąkę połączyć z solą, cukrem i cynamonem, wlać mieszankę mleka i dyni oraz rozczyn drożdżowy. Ciasto wyrobić, gdyby było za rzadkie dosypać 2 łyżki mąki, nie więcej-ja nie dosypywałam a ciasto nie było wcale rzadkie. Z ciasta uformować kulę i włożyć do oprószonej mąką(...)ciasto do napuszenia – powinno podwoić objętość. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 35-45 minut, do suchego patyczka. 6. Po przestudzeniu ciasto obsypać cukrem pudrem.Smacznego  Przepis zgłoszony do akcji Festiwal Dyni 2014Post Drożdżówka dyniowa pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Chleb pszenno-gryczany na żytnim zakwasie z dodatkiem pestek dyni 116

mąki gryczanej 1,5 łyżeczki soli 10 g świeżych drożdży łyżeczka płynnego miodu 300 ml letniej wody 150 g aktywnego  zakwasu żytniego KLIK 50 g pestek dyni + do posypania wierzchu masło i mąka do przygotowania formy Wykonanie: Do miski przesiałam obie mąki, wymieszałam je z solą i pośrodku zrobiłam wgłębienie, do którego wkruszyłam drożdże. Do drożdży dodałam miód(...)ciepłe miejsce do czasu aż podwoiło objętość. Keksówkę o wymiarach 9x37 cm (można wziąć troszkę krótszą, wtedy chleb będzie wyższy) wysmarowałam masłem i oprószyłam mąką. Do wyrośniętego ciasta dodałam pestki dyni i dokładnie wymieszałam, żeby je równomiernie rozprowadzić. Ciasto przełożyłam do keksówki, powierzchnię wyrównałam, posmarowałam ciepłą wodą i posypałam dodatkowymi pestkami dyni. Keksówkę przykryłam ściereczką i odstawiłam do ostatniego wyrośnięcia

Kuchenne zapiski Edyty

Proponowane wyszukiwania