ciasto z dynia - 5166 przepisów (strona:53/345)

SZARLOTKA DYNIOWA 182

totalne wariactwo pieczenia. Niby nic specjalnego, zwykła szarlotka dyniowa.Zwykła ale przy tym taka nie zwykła, bo z musem z dyni, który wyszedł delikatny ale wyrazisty dzięki dokładce w postaci 2 kwaśnych jabłuszek. Rewelacja. Do dzieła :-)  Składniki na ciasto:   400 g mąki  450 g zimnego masła  szczypta soli  60 g cukru  3 małe jajka(...)kiedy składniki z grubsza się połączą przekładam na blat obsypany mąką. Z 1/3 ciasta uformować kulkę, zawinąć w folię i do lodówki. Pozostałą częścią wyłożyć wcześniej wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą tortownicę. "Podziubać" widelcem i piec w 200 stopniach 20 min.  Dynię przekroić na pół, oddzielić pestki i miąższ od twardej części przy samej skórce, którą kroimy

pieprzny smaczek
Drożdżowe ślimaczki z dynią 153

której się wszystko zaczęło…, oraz na kilka innych przepisów – poszukajcie w kategorii „Potrawy z dyni„… Teraz przyszła pora na drożdżowe ślimaczki z dynią, bardzo mięciutkie ciasto drożdżowe z dodatkiem aromatycznego cukru. Po upieczeniu nie można się od nich oderwać Następnego dnia tracą ze swej miękkości ale jak w domu jest więcej niż dwie osoby(...)Przesianą mąkę, suche drożdże (ze świeżych należy najpierw zrobić zaczyn), cukier i przyprawy mieszamy w dużej misce.2. Roztopione masło, mleko, wodę, puree z dyni i jajko mieszamy. Następnie dodajemy do suchych składników i wyrabiamy aż ciasto zrobi się elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu aż podwoi objętość (1,5-2 godzin) 3. Na nadzienie: masło rozpuścić

UgotujmyTo.pl
Pierogi ze szpinakiem 145

Pierogi ze szpinakiem i serem feta, z dodatkiem czosnku i bazylii. Proponuję podawać z pestkami dyni oraz sosem czosnkowym. Z podanego przepisu wychodzi około 25 średniej wielkości pierogów. Przepis na ciasto znajdziecie przy przepisie na pierogi ruskie (link tutaj ) Farsz: 500 g mrożonego szpinaku(...)opakowanie sera feta (270 g) 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 5 liści świeżej bazylii 1/2 łyżeczki pieprzu łyżka oleju Dodatkowo: sól do wody do gotowania, pestki dyni do posypania Ciasto przygotować zgodnie z podanym wcześniej przepisem. Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, dodać zamrożony szpinak. Smażyć na średnim ogniu

Bullio
Pierogi ze szpinakiem 231

Pierogi ze szpinakiem i serem feta, z dodatkiem czosnku i bazylii. Proponuję podawać z pestkami dyni oraz sosem czosnkowym. Z podanego przepisu wychodzi około 25 średniej wielkości pierogów. Przepis na ciasto znajdziecie przy przepisie na pierogi ruskie: http://www.bullio.pl/?p=753 Farsz: 500 g mrożonego szpinaku(...)opakowanie sera feta (270 g) 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 5 liści świeżej bazylii 1/2 łyżeczki pieprzu łyżka oleju Dodatkowo: sól do wody do gotowania, pestki dyni do posypania Ciasto przygotować zgodnie z podanym wcześniej przepisem. Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, dodać zamrożony szpinak. Smażyć na średnim ogniu

Bullio
Proste ciasto ze śliwkami i cynamonową kruszonką 82

Idzie jesień, a wraz z nią sezon na moje ulubione ciasta z jabłkami, dynią i śliwkami. Dziś przedstawiam prosty przepis na orkiszowe ciasto ze śliwkami i cynamonową kruszonką. 200 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej 60 g cukru trzcinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 100 g maślanki 50 g jogurtu naturalnego 120 ml oleju rzepakowego

Mienta blog
Bezglutenowy piernik z dynią 227

kuchni czekała dynia do obrobienia, a w głowie myśl o zrobieniu ciasta 🙂 i tak powstał pomysł na ciasto bezglutenowe z dynią. Wyszło bardzo kruche, ale przepyszne! Musicie go spróbować. Składniki na małą blaszkę: 2 szklanki mąki (u mnie poszła mieszanka z: skrobia ziemniaczana i kukurydziana, mąka kukurydziana i ryżowa – podejrzewam, że nie  Continue Reading

Głodni Wrażeń - fit przepisy
półkruche ciasto z dynią i kruszonką 149

Jeśli lubicie domowe ciasta "jak u babci" to polecam właśnie to. Grube ale nie suche ciasto półkruche, na nim warstwa dyni i jabłek a wszystko to zwieńczone cynamonową kruszonką. Doskonałe nie tylko jako deser ale będzie też pysznym śniadaniem, jeśli podamy je ze szklanką mleka lub kakao.  *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 500 g mąki 4 żółtka(...)jabłka 1/2 szklanki cukru łyżka soku z cytryny szczypta cynamonu na kruszonkę: 150 g mąki 100 g masła 50 g cukru łyżeczka cynamonu  Składniki ciasta zagnieść i wylepić nim dno blaszki wyścielonej papierem. Dynię i jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, zasypać cukrem, wlać sok z cytryny i smażyć aż woda odparuje. Pod koniec dosypać cynamon (można dosłodzić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Instrukcja pieczenia sernika. I sernik dyniowo-cytrynowy 214

przyprawia mnie o ból głowy. Zdecydowanie wolę kupić dwie mniejsze Hokkaido, których wnętrze kusi intensywną barwą. No i nie trzeba ich nawet obierać - delikatna skórka jest bowiem jadalna.  Dynie kroję na mniejsze kawałki, usuwam pestki wraz z nitkami ze środka. Kawałki oczyszczonego warzywa układam na blasze i piekę w średnio rozgrzanym piekarniku do miękkości. Następnie łyżką oddzielam miąższ(...)sernik; w lodówce miałam bowiem ricottę, której termin przydatności do spożycia nieuchronnie zbliżał się ku końcowi.  Pieczenie serników to bułka z masłem ; moim zdaniem to jedne z najłatwiejszych ciast, które bardzo trudno zepsuć (nie wierzcie tym, którzy twierdzą, że to wielka sztuka; starają się Was przestraszyć i odwieść od odkrycia tajemnicy). Wystarczy zmiksować ze sobą kilka składników

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta z dynią, kurczakiem i szpinakiem. 150

pieprz, 3 jajka 350 ml śmietany kawałek sera żółtego (ok 10 dag) 1 łyżka masła suszony i świeży majeranek Przygotowanie; Z podanych składników zagnieść ciasto. Wyłożyć nim dno foremki, ponakłuwać widelcem i włożyć do lodówki. Dynię obrać i pokroić w kostkę , zalać niewielką ilością wody i gotować do miękkości lecz uważać aby się nie rozpadła. Odcedzić. Cebulę pokroić w kostkę(...)chwilę dusić aż cała woda wyparuje. Kurczaka oraz ser pokroić w kostkę. W misce wymieszać śmietanę z jajkami oraz wszystkimi przyprawami. Dodać przestudzony szpinak i wymieszać. Na ciasto wykładać kurczaka i dynię a następnie zalewamy sosem. Po wierzchu rozsypujemy kostki sera żółtego. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 40 min. do czasu aż wierzch tarty się zetnie

Radość kipiąca uśmiechem.
Chleb pszenno – żytni z mąką z pestek dyni 168

tłuszcz. Jedzmy je na co dzień w nieprzetworzonej postaci. Jednak dodatek mąki czy ziaren do różnego rodzaju wypieków czy deserów zwiększa wartość odżywczą tych dań. Do ciasta chlebowego dodałam odtłuszczonej mąki z pestek dyni. Co to jest mąka odtłuszczona? To mąka, z której przy pomocy czynności jaką jest tłoczenie na zimno, odciągnięto część tłuszczu / na opakowaniu zakupionej mąki zawartość tłuszczu(...)godzin w temperaturze pokojowej, najlepiej wieczorem na dzień przed pieczeniem chleba. Ciasto zajmie się sobą a my dopiero w następnym dniu rano przygotujemy... Ciasto właściwe 535g zaczynu, całość, 100g mąki z pestek dyni, 320g mąki pszennej typ 650, 150g mąki żytniej typ 720, 26g soli morskiej, odrobinę oleju, który użyjemy do składania ciasta, zamiast mąki. odrobinę mąki, którą użyjemy

Leśny Zakątek
Chlebek dyniowy 133

lubicie – na słodko lub wytrawnie. Ja polecam z rodzynkami i pestkami dyni. W wersji wytrawnej należy pominąć słodkie dodatki i dodać pół łyżeczki soli. Do przygotowania ciasta wykorzystałam puree z dyni bananowej, jednakże dobrze sprawdzi się także hokkaido lub piżmowa. Aby otrzymać puree dynię należy upiec w 180 st. C przez ok. 30 minut, a następnie miąższ wydrążyć łyżką(...)puree z dyni 100 g mąki 30 g słodziwa (opcjonalnie) po garści rodzynek i pestek dyni (po ok. 25 g) łyżka roztopionego masła (ok. 20 g) łyżeczka proszku do pieczenia Łączymy osobno suche i mokre składniki, a następnie łączymy je ze sobą. Ciasto przekładamy do niewielkiej keksówki (ok. 10 cm) i pieczemy przez 40 minut w 180 st. C. Chlebek

Kucharzyca
Ciasteczka czekoladowo - owsiane z dyni 186

Uwielbiam kuchnię sezonową, a w niej teraz króluje dynia z której możemy przygotowywać na prawdę kulinarne cuda.  Porcja ok 18 ciasteczek Składniki:  puree z

Niezły Młynek
Dyniowe drożdżówki ze śliwkami 126

tylko kolor ale również neutralny smak, dzięki czemu można dodawać ją do słodkich i wytrawnych dań.  Zawsze mrożę sobie spory zapas puree z dyni aby przez całą zimę móc z niego korzystać.  Ciasto drożdżowe: 2,5 szkl mąki pszennej łyżeczka soli 1/4 szkl cukru op. drożdży instant (7g) 1/2 szkl puree z dyni 1/2 szkl ciepłego mleka(...)łyżeczki cynamonu Lukier: 1 szkl cukru pudru łyżeczka soku z cytryny odrobina wody Ciasto: Do miski wsypać mąkę, sól, cukier i drożdże. Wymieszać. Dodać puree z dyni, masło i mleko. Wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Śliwki umyć, osuszyć i podzielić na połówki. Ciasto zagnieść, lekko podsypać mąką i rozwałkować

Smakołyki Asi
American pie w wersji dyniowej 188

jestestwo ogniście pomarańczowa dynia. Moje zapasy mocno się skurczyły - koniecznie muszę je uzupełnić, póki sezon trwa! Dynie bowiem znakomicie się przechowują, i można po nie sięgać nawet w środku zimy. Mniam! Tematem dzisiejszego pieczenia był klasyczny pumpkin pie . Jest to typowo amerykańskie ciasto, taka niby tarta, ale pieczona w nieco głębszym naczyniu, przez co cudownie kremowego nadzienia jest zdecydowanie więcej(...)mało słodkie, ja jeszcze zredukowałam ilość cukru. Moim zdaniem wyszło idealnie - słodko, ale nie mdląco. Spód jest idealnie kruchy, ciasto cudownie się listkuje i jest naprawdę pyszne. Nadzienie jest gęste, kremowe i sycące, smakuje czekoladą, korzennymi przyprawami i odrobinę dynią. Wierzch udekorowałam ubitą kremówką; większa ilość czekolady wydawała mi się zupełnie zbędna.  Moim zdaniem - coś pysznego. C. też był

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dynia tu i tam 123

Macie dosyć dyni, bo ja nie! Babka dyniowa marmurkowa dzisiaj piekła się przez 55 minut. Ciasto dyniowe jest mięciutkie i wilgotne. Lubię łączyć dynię z czekoladą , to prawdziwa fuzja smaków. Taka właśnie jest babka dyniowa marmurkowa, wilgotna, aromatyczna…po prostu pyszna. Babkę polałam czekoladową pomadą o smaku kawy. To ciasto jest bardzo proste, przepis stary jak świat(...)kawą. Dodaj cukier puder, mieszając trzepaczką. Jeśli zrobią się grudki to można pomadę zmiksować. Przestudź lekko pomadę i polej nią ciasto. Kiedy pomada zastygnie pokrój ciasto na kawałki. Smacznego!   The post Dynia tu i tam appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia