ciasto z dynia - 5166 przepisów (strona:61/345)

Dyniowe naleśniki 78

puszystą pianę. W misce umieścić mąkę, mleko, żółtko, proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli. Dokładnie zmiksować na jednolitą masę, jeszcze chwilę miksować, żeby ciasto nabrało trochę puszystości. Dodać wystudzone puree z dyni, dokładnie zmiksować. Dodać pianę z białka, wymieszać łyżką do połączenia się z masą. Ciasto jest trochę za gęste, dlatego trzeba dolać odrobinę mleka. Powinno się otrzymać konsystencję(...)przed dodaniem dyni. Na patelnię nalać odrobinę oleju (mniej niż pół łyżeczki), bardzo mocno rozgrzać, nalać porcję ciasta. Po kilkudziesięciu sekundach odwrócić naleśnik na drugą stronę, chwilę podpiec, przełożyć na talerz. Z podanych ilości otrzymuje się około 9 cienkich dyniowych naleśników. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Dyniowe naleśniki pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Keks dyniowo-piernikowy 113

przepis dla niezdecydowanych ;-) Jeżeli nie wiecie czy upiec keks, czy może piernik, to polecam dwa w jednym. A w zasadzie to nawet trzy, bo ciasto zawiera także dynię. I choć jej smaku nie wyczujecie, to sprawi ona, że keks będzie wilgotny i długo świeży. Wierzch ciasta można oblać polewą czekoladową lub polukrować. U mnie poniekąd jest jedno i drugie, ponieważ

Arabeska waniliowa
Puree z dyni 174

Puree z dyni to główny składnik m. in. dyniowych wypieków, więc dobrze mieć je pod ręką. Przygotowuje się je na kilka sposobów, najprostszy przedstawiam poniżej. Składniki

Domowa Cookierenka Agi
Wyśmienite, orkiszowe naleśniki dyniowe 173

uwielbiam je w każdej postaci to czemu by nie zrobić naleśników z ich udziałem? I to nie z farszem dyniowym, gdyż nie byłoby to takie trudne, ale z dynią jako składnik ciasta! Są wyśmienite, świetnie komponują się z musem jabłkowym lub musem jabłkowo-dyniowym (zdjęcie z propozycją podania poniżej). Idealne na deser, obiad, czy drugie śniadanie. Po prostu trzeba(...)grubości. Jeden naleśnik bez dodatków - 70kcal. Składniki:   - 575ml mleka sojowego - 170g mąki orkiszowej - 100g puree z dyni - 2 jajka - 2 łyżki oleju kokosowego/rzepakowego - 1 łyżeczka cynamonu - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki dokładnie łączymy za pomocą blendera lub bez. Ciasto mieszamy (przed każdym kolejnym smażeniem), wylewamy np. chochlą i smażymy na patelni, na średnim ogniu, bez użycia

Be Fit Be Strong
Ciasto z cukinią i bazylią 112

Delikatnie słodkie ciasto na cukinii przygotowane, do którego zielona pietruszka, listki bazylii, pestki dyni zostały dodane. Wszystko sokiem z cytryny, cynamonem zostało doprawione i w piekarniku upieczone. Smakuje bardzo nietypowo dlatego polecam je wyjątkowo. Składniki na formę 20/20 cm: 200 g małych cukinii, 2 płaskie łyżeczki soli, 125 g pestek dyni, 4 jajka, 200 g cukru, 1 łyżeczka cukru(...)odcinamy końce i trzemy razem ze skórką na tarce o grubych otworkach. Wiórki cukinii posypujemy solą, podlewamy 4 łyżkami wody, delikatnie mieszamy i pozostawiamy na czas przygotowania ciasta, żeby puściły soki. Pestki dyni prażymy na suchej patelni, studzimy i mielimy za pomocą miksera lub blendera. Jaja z cukrem miksujemy tak długo, aż masa powiększy swoją objętość , na kogel-mogel

Moniki Smakołyki
Strucla z dżemem morelowym i dynią 134

Strucla to pyszne ciasto drożdżowe. Nadzienie strucli możemy zrobić według swoich upodobań. Może być makowe, serowe lub z dżemem. U mnie strucla z dżemem morelowym. Do ciasta dodałam puree z dyni, dzięki któremu strucla ma piękny żółty kolor. Dodałam również skórkę pomarańczową, która nadaje strucli obłędnego aromatu... Składniki: ciasto: maka pszenna 1 kg, cukier drobny 0,5 szklanki, mleko(...)szklanki, jajko 1 szt, drożdże suche 2 łyżeczki, skorka pomarańczowa 3 łyżki, puree z dyni 1 szklanka, masło 3/4 szklanki, sol szczypta, dodatkowo: jajko 1 szt, dżem morelowy 1 słoik, cukier puder do posypania ciasta, Sposób przygotowania: Masło należy rozpuścić. Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto jest już dokładnie wyrobione to przykrywamy ściereczką

kulinarne odsłony pati
Pzepis na ciasto dyniowe 174

dary natury - w tym żurawina i dynia. Mimo, iż nie jestem szczególną fanką dyni- człowiek w końcu nie musi lubić wszystkiego, prawda? To uważam, że to ciasto smakuje świetnie. Co ciekawsze, smak dyni jest mało wyczuwalny, dlatego spokojnie mogę stwierdzić, że będzie to moje sztampowe ciasto dyniowe. A ta żurawina! Wiecie, że sprzedawcy na targowisku, zawsze dziwią się, że będę(...)osób, które lubią połączenie słodyczy z cierpkim smakiem owoców.  Składniki na ciasto dyniowe: 2 szklanki mąki 120 g cukru 1/2 szklanki orzechów laskowych duża garść suszonej żurawiny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu szczypta soli 3 jajka 1 szklanka ugotowanej i zmielonej dyni 100 g masła Dodatkowo: 100 ml śmietanki 30% 100 g białej czekolady

Słodkie Przyjemności
Pierogi z dynią IMBIR - KOLENDRA 234

wody, 1 jajko Farsz: 1 obrana pomarańcz 2 cm kawałek obranego imbiru pół łyżeczki zmiażdżonej bokiem noża kolendry (ziarna) cukier bądź ksylitol Dynia hokkaido 1-1,5 kg obrana i wypestkowana Olej rzepakowy Przygotowanie: 1// Wyrabiamy ciasto na pierogi i zawijamy w folię by było gotowe do wałkowania. W między czasie kroimy obraną dynię na mniejszą kostkę, natłuszczamy olejem dokładnie(...)Upieczoną dynię przekładamy do pojemnika dodajemy połowę z naszego syropu do dyni i delikatnie ubijamy tłuczkiem do ziemniaków mieszając na gęstą masę. 4/ Wałkujemy ciasto, wykrawamy i sklejamy pierogi nadziewając je masą z dyni.  5/ Gotujemy pierogi, odsączamy i podajemy na talerz oblewając resztą syropu po górze. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Placki z dyni. Przepis krok po kroku 94

mniejsze kawałki. Gotuj na parze 25 minut. Następnie zmiksuj na gładką masę. Tak przygotowane puree można zamrozić lub pasteryzować. Wykorzystuj do: ciast, zup czy placków.   W piekarniku:   Dynie umyj i obierz. Za pomocą łyżki wybierz nasiona z gniazda nasiennego.   Pokrój na mniejsze kawałki. Ułóż na papierze(...)pieczenia. Zapiekaj 45 minut w 180°C. Następnie zmiksuj na gładkie puree. Tak przygotowane puree można zamrozić lub pasteryzować. Wykorzystuj do: ciast, zup czy placków.     Sezon na dynię w pełni, warto zatem sięgnąć po dania właśnie z tym wspaniałym warzywem. Często przygotowuje się z niej dania wytrawne, rzadziej słodkie

kuron.com.pl
Dyniowe muffiny z kremem Toblerone 209

Okolice Halloween, czyli wszechobecna dynia! Zwykle w zupach kremach, sałatkach i makaronach, ale na słodko? Wyszłam z założenia, że jeśli da się zrobić fantastyczne ciasto marchewkowe to czemu by nie spróbować dyni w babeczkach? Z dodatkiem lekkiego kremu z dodatkiem Toblerone smakuje co najmniej niebanalnie :) Ciasto: 2 szklanki mąki tortowej szklanka cukru szklanka puree dyniowego 1/3 kostki masła 2 jajka(...)Jeśli się nie uda to posypujemy po wierzchu dużą ilością startej czekolady, żeby zakryć wytwór naszych dwóch lewych rączek.      Z niepozornej miniatury dyni wyszło tyle puree, że postanowiłam zrobić bonusowe mini-ciasto w mniejszej formie.      Muzykę Farben Lehre kocham za to, że zawsze, kiedy jestem chociaż odrobinę zestresowana, pozwala mi się kompletnie zresetować. Jakoś

sama złodycz
Ciasto dyniowo-marchewkowe 137

Ostatnie podrygi jesiennych wypieków, grudzień będzie już czasem pachnącym Świętami. Dziś ciasto z dodatkiem dyni i marchewki, które nie do końca mi wyszło, ale i tak smakowało. Poszewka na poduszkę oraz kocyk to rękodzieło wykonane przez moją zdolną Mamę :) Składniki 4 jajka 150 g cukru trzcinowego 150 ml oleju 250 g dyni 1 średniej wielkości marchewka 250 g mąki(...)płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać olej, startą dynię, marchewkę, mąkę wymieszaną z sodką i cynamonem i całość dokładnie zmiksować. Piekarnik nagrzać do 160 st. C. Przelać ciasto do foremki (u mnie prostokątna 27x21 cm) i piec 55 min. źródło: klik

Słodkie inspiracje
Ciasto z dziwnym, czerwonym składnikiem 211

jednak już wiem, że ta idea idiotyczna nie jest w żadnym razie, co więcej - uśmiechnęłam się na myśl o nowym wyzwaniu. W mojej kuchni nie raz gościło już ciasto marchewkowe, ostatnio dynia również sprawdziła się na słodko. Kilka niewarzywnych dziwactw też już przetestowałam z dużym sukcesem. O dodaniu buraczków do ciasta słyszałam już wcześniej, ale dopiero Shinju

Pożeraczka, czyli raz adobrze
czekoladowa niedziela #5 - dyniowe brownie 163

poszczególne pory roku. Od tygodnia mamy już jesień, więc czas na coś typowo jesiennego. Do dzisiejszego przepisu postanowiłam dodać dynię. I co się okazało? Że dynia i czekolada to świetne połączenie! Ciasto jest jak na brownie przystało wilgotne i ciężkie, jednak niemalże rozpuszcza się w ustach i jest mięciutkie. Dynia nie jest w nim bardzo wyczuwalna, aczkolwiek nadaje brownie ciekawego(...)pieczenia. Ubijamy jajka z cukrem, solą i ekstraktem do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy. Partiami dodajemy puree z dyni oraz rozpuszczoną czekoladę miksując na najmniejszych obrotach. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, miksujemy krótko, do połączenia składników (ciasto powinno być dość gęste). Formę, w której będziemy piec brownie wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i przelewamy

chili & sugar
Babka Dyniowa 97

puszystą masę (tak aby drobinki cukru nie były wyczuwalne ) ,nastepnie dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Do przygotowanej masy dodajemy na przemian mąkę i zmiksowaną dynie. Bialka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę dodajemy do ciasta i delikatnie łączymyze sobą. Dodajemy żurawinę i posiekane orzechy i wszystko razem mieszamy, Keksówke o wymiarach 25 cm/12 cm smarujemy masłem oprószamy maką wylewamy

Andzia Pichci
Chleb pytlowy na zakwasie z pestkami dyni w październikowej piekarni 186

może tylko to, że pestki dyni moczyły się około 6 godzin. Odnośnie pestek dyni. Można je moczyć nawet 8 godzin. Nie zabierają wody z ciasta i są bardziej miękkie w upieczonym chlebie. Namoczone pestki dyni czy inne ziarna smakują jak świeże i są lepiej przyswajalne przez organizm. Chleb bardzo smaczny i bezproblemowy. Bardzo polecam! Dziękuję wszystkim domowym piekarzom, którzy wzięli(...)wody. Do zakwasu dodać wodę, wymieszać, następnie mąkę. Wystarczy wymieszać łyżką i zostawić na 14 – 16 godzin przykryte, w temperaturze pokojowej. Ciasto chlebowe: • cały zaczyn, • 485 g mąki żytniej 720, • 80 g pestek dyni namoczonych na 2 h przed wyrabianiem chleba, • 375 ml wody, • 2 płaskie łyżeczki soli Do zaczynu dodać wodę i całość dobrze połączyć w jednolitą masę (przydatna

Leśny Zakątek