Niedawno odkryłam pasternak. Co prawda nie było to słodkie, tylko wytrawne, ale bardzo mi smakowało w połączeniu z dynią. Jako miłośniczka ciast marchewkowych pomyślałam, że wypiek z pasternakiem mógłby wyjść nieźle. Okazało się, że to faktycznie był świetny pomysł, bo wszystkim ciasto zasmakowało, a nawet było... Lepsze niż marchewkowe :) Bardzo delikatne, mimo pełnoziarnistej mąki orkiszowej jako bazy. Bez dodatku pszenicy
FitKotCiasto bananowe Składniki: Banany - 3 sztuki Jajko - 1 sztuka Białko jaja - 2 sztuki Płatki owsiane - 120g Wiórki kokosowe - 120g Jogurt naturalny - 150g Orzechy włoskie - 100g Pestki dyni - 50g Miód - 1/2 szklanki Cynamon - 2 łyżeczki Imbir suszony - 1/2 łyżeczki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Wykonanie: Płatki owsiane zmiksować z połową wiórek kokosowych. Wymieszać z imbirem, cynamonem i sodą oczyszczoną(...)Banany zmiksować na puree z jajkiem, jogurtem i miodem. Następnie ubić na sztywno pianę z białek wymieszać delikatnie z mokrymi i suchymi składnikami. Na koniec dodać do ciasta posiekane orzechy, pestki dyni i wiórki kokosowe. Całość wymieszać i przełożyć do foremki posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Ciasto piec przez 40 minut w 180 stopniach
Kuchnia Bon Appetitmnie na dobre, zresztą jak i dynia piżmowa Uwielbiam dynię piżmową. Dla tych, którzy mało ją znają kilka porad. Dynia piżmowa ma kształt dużej, żółtej gruszki. Wyrazisty smak, aksamitny miąższ i bardzo mało nasion. Obiera się dość łatwo nie ma tak twardej skóry jak ta pospolita dynia głowiasta. Jest nie co droższa od dyń tradycyjnych ale za to więcej miąższu(...)dyni piżmowej Dynię obieram, kroję na kawałki i piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 20 minut. Sprawdzam widelcem miękkość, wyjmuję i ubijam na gładki krem. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, białka na sztywno, odłożyć. Do żółtek dolewać powoli olej nie przerywając ucierania. Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą i dodać do masy jajecznej. Dołożyć puree z dyni
gotuj ze mnąponiedziałek. Jak sobie te dni umilić, od czego zacząć? Zdecydowanie od kawy i kawałka dobrego ciasta, a później już tylko błogie lenistwo, spacery i błogie lenistwo.... SKŁADNIKI: 80g oleju słonecznikowego otarta skórka z 1 cytryny 150 g cukru 3 jajka 2 łyżki dżemu z dyni 200g mąki pszennej 120 g jogurtu naturalnego szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia lukier(...)Cukier zmielić z otartą skórka z cytryny. Dodać jajka i zmiksować całość. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, wlać olej i jogurt, dołożyć dżem z dyni, ciągle miksując. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy na babkę (średnica około 22cm.) i piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto udekorować lukrem i kandyzowaną skórką
Kuchnia w opałachSkładniki na dyniowy chleb 500 g mąki pszennej 220 g puree z dyni 50 g świeżych drożdży 1 szklanka wody 1 1 / 2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 3 łyżki pestek dyni (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Puree z dyni przygotować z ok. 250 g miąższu z dyni, pozostawić do wystygnięcia. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, wlać 1 / 2 szklanki lekko(...)minut do wyrośnięcia. Do miski przesiać resztę mąki, dodać puree z dyni, sól, wlać resztę wody i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać jednolite i odchodzące od dłoni ciasto, pod koniec dodać 2 łyżki pestek dyni. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut. Ciasto krótko wyrobić, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia uformować bochenek, jego wierzch lekko zwilżyć mokrą dłonią. Posypać
niecodziennikparyCiasto na niedzielę" [ klik ] i dynia w temacie czyli "woda na mój młyn". Dynia to moja kolejna miłość i jemy jej dużo czy hokkaido żółciutkiej jak kaczuszka czy makaronowej udającej spaghetti a także muscat o bajecznym kształcie albo piżmowa wyglądająca jak gruszka i do tego mięciutka, wszystkie są pyszne na swój jedyny i niepowtarzalny sposób. Dlatego
Moje Małe CzarowanieNasz polski klimat zmiennym jest. Właśnie nadeszły chłodniejsze dni. Wietrznie i deszczowo. To idealna pora na zupę. Dziś chciałbym zaproponować Wam mój krem z pieczonej papryki
kulinarnyJaprzygotowuję sporą ilość, dzielę w około 250 g porcje, każdą z nich wkładam do woreczka i mrożę. Jest idealnym dodatkiem do zup, drożdżówek, serników i innych ciast. Polecam! Składniki na puree z dyni: dynia (około 2 kg) Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Dynię kroimy na pół, wyjmujemy miękki miąższ (nitki) wraz z pestkami. Blachę z piekarnika(...)jeśli nam się nieco dynia przypiekła to odcinamy zbyt zarumienione kawałki. Upieczony miąższ wydrapujemy z dyni, przekładamy do naczynia i miksujemy blenderem na gładką masę. Gotowe! Gotowy mus posłuży nam jako baza do pysznej i zdrowej zupy (już wkrótce), do ciasta drożdżowego (mam w planach na weekend) lub jako masa do słodkiej tarty (już za chwilę
Rozpustne gotowaniedrożdżami. W drugiej misce miksujemy puree z dyni z letnim kefirem i oliwą.Następnie dosypujemy po trochę mieszankę mąki z solą i drożdżami wyrabiając gładkie ciasto,na koniec wyrabiania dodajemy pestki dyni,mieszamy jeszcze żeby się ładnie połączyły. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godz. Po tym czasie ponownie zagniatamy i przekładamy ciasto
Swojskie jedzonkoCiasto na kruchym spodzie z kawałkami pomarańczy, startą dynią, uprażonymi orzechami włoskimi, suszonym imbirem, goździkami i lekką bezową pianką. Bardzo aromatyczne i oryginalne w smaku, pomarańcze i dynia świetnie do siebie pasują. Jeśli jesteście smakoszami takich połączeń, ten przepis przypadnie Wam do gustu Składniki: Kruche ciasto: 2 szklanki mąki 3 żółtka 160 g masła 1/3 szklanki cukru pudru 1 łyżka(...)szklanki startej na dużych oczkach dyni (użyłam hokkaido) 4 małe pomarańcze 3/4 szklanki orzechów włoskich 3 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru pudru skórka starta z 1/2 pomarańczy 1 płaska łyżeczka suszonego imbiru szczypta mielonych goździków Bezowa pianka: 6 białek 1 szklanka drobnego cukru 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli Przygotowanie: Kruche ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka
Oryginalny smaksobie niezliczoną ilość pomysłów na pyszne dania. Chcąc przedłużyć jej "życie" robię przecier dyniowy. Jest on podstawą zup zarówno słodkich jak i wytrawnych oraz wspaniałym dodatkiem do ciast i kremów. Dynię można podzielić na części i upiec. Ja natomiast duszę ją w niewielkiej ilości wody a później miksuję otrzymując gładki krem. Moja dynia miała po oczyszczeniu około 5 kg*. Dynię
kawawszklanceWilgotny chlebek z dyni, bardzo popularny w Stanach Zjednoczonych w okresie jesiennym. Jest to słodkie korzenne ciasto, mimo iż jego nazwa może kojarzyć się z rodzajem pieczywa. Podobnie jak chlebek bananowy lubię jeść go z dobrym masłem orzechowym. Spróbujcie! Składniki: 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej tortowej lub pełnoziarnistej 3/4 szkl. puree z dyni 1/2 szkl. cukru brązowego 2 jajka(...)pieczenia. Do miski przesiać mąkę, przyprawy, sodę. Dodać cukier i wszystko wymieszać. W środku zrobić wgłębienie, w które wlać olej, puree z dyni oraz wbić jajka. Całość wymieszać do momentu, aż powstanie gładkie ciasto bez grudek. Przelać je do formy, wyrównać wierzch łopatką lub łyżką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 50-55 minut do tzw."suchego patyczka
wyzwania kuchenneSkładniki: 400 g purée z dyni 100 g masła 3/4 szklanki cukru trzcinowego 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 240 g mąki pszenna 1 łyżeczka
czarrna od kuchniugotowaniu zupy, upieczeniu ciasta czy placków z dyni można wykorzystać jeszcze pestki! Oczyszczamy je z niejadalnego miąższu, opłukujemy na sitku i osuszamy papierowym ręcznikiem. Rozkładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia tak, aby nie leżały jedna na drugiej. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 100 stopni i suszymy przez około 25 minut. W międzyczasie należy przemieszać. Najlepiej jeśli
Lena Gotujespis przepisów z wykorzystaniem dyni, które do tej pory pojawiły się na blogu. Zupa waniliowo-dyniowa Koktajl dyniowo-bananowy z cynamonem Ciasto dyniowe ze skorupką Słoneczne smoothie dynia-jabłko-pigwa Mięciutkie ciasteczka dyniowe z czekoladą Ciasto na jesienną chandrę Dyniowe tosty francuskie Syrop dyniowy i Pumpkin Spice Coffee Masło
My simple kitchen