Piątek, a więc pieczywko. Mniam.I jednocześnie ostatni już dyniowy przepis w tym sezonie. Były ciasta, była kawa, była zupa, a jeszcze więcej przepisów niż się pojawiło, zostało zapisanych i skrzętnie ukrytych na sezon kolejny. Może lepiej zmieszczę się wtedy w czasie.To cudo znalazłam na blogu Antenki, i od razu się w nim zakochałam. Ma boski kolor i cudowne dziury(...)wodę na zaczyn dokładnie wymieszać, odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 12 godzin. Po tym czasie do zaczynu dodać rozpuszczone w wodzie drożdzę, puree z dyni, mąkę i sól. Zagnieść ciasto - może się nieco lepić.Odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.Po tym czasie ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem formy. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę
Pożeraczka, czyli raz adobrzebardzo proste. Dynię należy upiec w piekarniku, a później zmiksować – dokładny przepis poniżej. Do przepisu nadaje się każdy rodzaj dyni jadalnej, ale moim zdaniem najlepiej smakuje ta ekologiczna wychodowaną w przydomowym ogrodzie. Czas wykonania: 20 min (+ 50 min pieczenia) Ilość porcji: 7 słoiczków (300 ml) Składniki: 3 kg dyni (u mnie odmiana dyni olbrzymiej) Przygotowanie: Pokroić dynię w półksiężyce(...)dynię ze skóry, ale w późniejszym etapie będzie to o wiele szybsze i łatwiejsze. Tak przygotowaną dynię ułożyć na blasze do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni przez około 30-50 minut do czasu aż dynia zmięknie. Twardość dyni najłatwiej sprawdzić widelcem, który z łatwością powinien wchodzić w miąższ. Upieczoną dynię należy wystudzić oraz obrać ze skórki (dynię odmiany
KuchniaWeDwoje.pldyni uzyskasz w ten sposób: dynię muskat potnij na plastry i upiecz w piekarniku na papierze do pieczenia w temp. 200 stopni C, grzanie dół+termoobieg przez 20-25 minut. Oddziel łyżką miąższ od skóry, skóra jest niejadalna. Mus/ miaższ z upieczonej dyni przed dodaniem do ciasta na pancakes odciśnij w dłoni. Miąższ z dyni możesz zamienić na starte jabłko
SMYKWKUCHNIwiem dlaczego, ale jesienią zawsze znacznie częściej używam wszelkich ziaren. I tak na przykład do przygotowania tych bułeczek użyłam ziaren słonecznika oraz pestek dyni. Ponadto do ciasta dodałam sporą ilość białego sera i miód, nie użyłam zaś w ogóle drożdży. Żeby efekt końcowy cieszył oko zwinęłam je w ślimaczki:) Składniki:300g chudego twarogu,100ml stopionego masła + 2 łyżki masła(...)100ml mleka,garść ziaren słonecznika (użyłam Kresto),łyżka pestek dyni,szczypta soli,2 łyżki miodu,1/2kg mąki pszennej,3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,mleko do posmarowania,cukier do posypania. Przygotowanie Twaróg rozgnieść widelcem. Ziarna podprażyć na suchej patelni, ostudzić, posiekać i wymieszać z 2 łyżkami masła oraz twarogiem. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać rozgnieciony
Z miłości do słodkościDynia króluje u mnie w wypiekach jak również w daniach obiadowych. Ciasto: 25 g drożdży, 1/2 szkl. ciepłego mleka, 1/2 szkl. pure z dyni 3 łyżki cukru, szczypta soli, ok. 350 g mąki, 2 jajka, 50 g masła Dodatkowo: powidła, płatki migdałowe WYKONANIE Drożdże kruszymy(...)dużej misce, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy cukier i 1 łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na 10 min w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy mąkę, jajka, pure z dyni i ostudzone masło. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy na 2 okręgi, każdy tniemy na 16 trójkątów, smarujemy u podstawy każdego trójkąta dżemem, zwijamy w rogalika. Smarujemy rozpuszczonym masłem, posypujemy płatkami migdałów
słodki bratekwygodne porcje – po 1 szklance) pasteryzować – zagotować, przełożyć do słoików i ponownie gotować przez 20-30 minut Takie Puree z dyni można wykorzystać do zrobienia: ciasta, babeczek, tarty, zupy, placuszków. Krok po kroku: 1. Pokroić dynię w cwiartki 2. Wydrażyć środek dyni za pomocą łyżki 3 Upiec dynię w 180 stopniach(...)blendera 6. Zmiksować warzywo na jednolitą masę 7. Wykorzystać do zrobienia np. ciasta 8. Zagotować celem późniejszej pasteryzacji 9. Umyć słoiki 10 Przełożyć ciepłe puree do słoików 11 Słoiki zapasteryzować 12. Odwrócić słoiki do góry dnem Poprzedni 1 z 12 Następny Artykuł Puree z dyni pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.pljednak. W ostatnich dwóch tygodniach przerabiałam dynię na chlebek trzykrotnie. Co upiekłam chlebek to znikał. Miałam też związane z nim przygody. Jak nie zbyt sucha dynia mi się trafiła to ciasto zbytnio spiekło się z wierzchu. Okazało się, że najprostszym rozwiązaniem tej sytuacji będzie upieczenie z tego samego ciasta babeczek! Oryginał przepisu znajdziecie TUTAJ(...)pure. W dużej misce łączymy suche składniki: mąki, proszek do pieczenia, przyprawy oraz sól. Do drugiej miski wsypujemy cukier i dodajemy mus z dyni, olej i sok jabłkowy. Mieszamy i dodajemy do suchych składników. Dokładnie łączymy. Ciasto przekładamy do formy na babeczki. Wypełniamy je do 2/3 wysokości. Posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Pieczemy 25 minut w temp. 200 st.C. Studzimy
Dzieje kuchennej Wiewióryszczególnie lubimy. Ja poczęstuję Was babeczką drożdżową, delikatnie słodką, ale jednak nietypową. Ciasto z dodatkiem koncentratu pomidorowego przygotowałam, do którego dodatkowo zmiksowane pomidory suszone z pestkami dyni dodałam. W środek ciasta sera mocno słonego dodałam, którym lekką słodycz pomidorową przełamałam. Babeczki bardzo szybko przygotowałam, bo ciasto tylko miksowałam, nie czekałam tylko od razu do piekarnika powkładałam. Tam się ogrzewały(...)temp pokojowej. Za pomocą blendera miksujemy pomidory z olejem i pestkami z dyni. Do zaczynu drożdżowego dodajemy koncentrat pomidorowy, pieprz, jajka i całość dokładnie miksujemy. Stopniowo, cały czas miksując, dodajemy zmiksowane pomidory suszone, pozostałą cześć mąki, doprawiamy solą do smaku. Ciasto powinno być dość gęste, ale klejące. Połową częścią ciasta wypełniamy babeczki, na środek nakładamy po małej
Moniki Smakołykifetę, czosnek wcześniej podsmażony na maśle. Wszystko dokładnie wymieszać doprawić solą, pieprzem, ziołami. Na tej samej patelni, co podsmażał się czosnek prażymy pestki dyni. Przygotować sos: jajko roztrzepać ze śmietaną , gałką, serem. ciut osolić. Wyciągnąć ciasto z piekarnika, wypełnić farszem, polać sosem. Piec 15 minut do zarumienienia. Jeść!!!! Pyszności
pieprzny smaczekNiedawno odkryłam pasternak. Co prawda nie było to słodkie, tylko wytrawne, ale bardzo mi smakowało w połączeniu z dynią. Jako miłośniczka ciast marchewkowych pomyślałam, że wypiek z pasternakiem mógłby wyjść nieźle. Okazało się, że to faktycznie był świetny pomysł, bo wszystkim ciasto zasmakowało, a nawet było... Lepsze niż marchewkowe :) Bardzo delikatne, mimo pełnoziarnistej mąki orkiszowej jako bazy. Bez dodatku pszenicy
FitKotCiasto bananowe Składniki: Banany - 3 sztuki Jajko - 1 sztuka Białko jaja - 2 sztuki Płatki owsiane - 120g Wiórki kokosowe - 120g Jogurt naturalny - 150g Orzechy włoskie - 100g Pestki dyni - 50g Miód - 1/2 szklanki Cynamon - 2 łyżeczki Imbir suszony - 1/2 łyżeczki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Wykonanie: Płatki owsiane zmiksować z połową wiórek kokosowych. Wymieszać z imbirem, cynamonem i sodą oczyszczoną(...)Banany zmiksować na puree z jajkiem, jogurtem i miodem. Następnie ubić na sztywno pianę z białek wymieszać delikatnie z mokrymi i suchymi składnikami. Na koniec dodać do ciasta posiekane orzechy, pestki dyni i wiórki kokosowe. Całość wymieszać i przełożyć do foremki posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Ciasto piec przez 40 minut w 180 stopniach
Kuchnia Bon Appetitmnie na dobre, zresztą jak i dynia piżmowa Uwielbiam dynię piżmową. Dla tych, którzy mało ją znają kilka porad. Dynia piżmowa ma kształt dużej, żółtej gruszki. Wyrazisty smak, aksamitny miąższ i bardzo mało nasion. Obiera się dość łatwo nie ma tak twardej skóry jak ta pospolita dynia głowiasta. Jest nie co droższa od dyń tradycyjnych ale za to więcej miąższu(...)dyni piżmowej Dynię obieram, kroję na kawałki i piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 20 minut. Sprawdzam widelcem miękkość, wyjmuję i ubijam na gładki krem. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, białka na sztywno, odłożyć. Do żółtek dolewać powoli olej nie przerywając ucierania. Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą i dodać do masy jajecznej. Dołożyć puree z dyni
gotuj ze mnąponiedziałek. Jak sobie te dni umilić, od czego zacząć? Zdecydowanie od kawy i kawałka dobrego ciasta, a później już tylko błogie lenistwo, spacery i błogie lenistwo.... SKŁADNIKI: 80g oleju słonecznikowego otarta skórka z 1 cytryny 150 g cukru 3 jajka 2 łyżki dżemu z dyni 200g mąki pszennej 120 g jogurtu naturalnego szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia lukier(...)Cukier zmielić z otartą skórka z cytryny. Dodać jajka i zmiksować całość. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, wlać olej i jogurt, dołożyć dżem z dyni, ciągle miksując. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy na babkę (średnica około 22cm.) i piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto udekorować lukrem i kandyzowaną skórką
Kuchnia w opałachSkładniki na dyniowy chleb 500 g mąki pszennej 220 g puree z dyni 50 g świeżych drożdży 1 szklanka wody 1 1 / 2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 3 łyżki pestek dyni (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Puree z dyni przygotować z ok. 250 g miąższu z dyni, pozostawić do wystygnięcia. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, wlać 1 / 2 szklanki lekko(...)minut do wyrośnięcia. Do miski przesiać resztę mąki, dodać puree z dyni, sól, wlać resztę wody i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać jednolite i odchodzące od dłoni ciasto, pod koniec dodać 2 łyżki pestek dyni. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut. Ciasto krótko wyrobić, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia uformować bochenek, jego wierzch lekko zwilżyć mokrą dłonią. Posypać
niecodziennikparyCiasto na niedzielę" [ klik ] i dynia w temacie czyli "woda na mój młyn". Dynia to moja kolejna miłość i jemy jej dużo czy hokkaido żółciutkiej jak kaczuszka czy makaronowej udającej spaghetti a także muscat o bajecznym kształcie albo piżmowa wyglądająca jak gruszka i do tego mięciutka, wszystkie są pyszne na swój jedyny i niepowtarzalny sposób. Dlatego
Moje Małe Czarowanie