ciasto z dyni - 5787 przepisów (strona:299/386)

Bułeczki z pastą z awokado 38

biały sezam do posypania po wierzchu Pasta z awokado: 1 dojrzałe awokado (150g) 1 serek kanapkowy naturalny (150g) 1 łyżka oleju lnianego 1 łyżeczka oleju z pestek dyni  (doda bardziej zielonego koloru) 1 ząbek czosnku sok z ½ cytryny 2 suszone pomidory sól, biały pieprz do smaku Dodatkowo: dowolna sałata- u mnie roszponka ale sprawdzi się także rukola plastry szynki(...)Mieszamy i odstawiamy na ok 15 minut- do momentu jak drożdże zaczną pracować. Pozostałe mleko przelewamy do misy miksera, dodajemy olej, rozczyn, mąkę oraz sól. Mieszamy kilka minut, aż ciasto zacznie być gładkie i elastyczne. Odkładamy do wyrośnięcia na ok 45 minut. Na ten czas przykrywamy misę bawełnianą ściereczką. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, wałkujemy na grubość

Kuchnia w czekoladzie
Chlebek z mąki orkiszowej pełnoziarnistej 67

wyszedł doskonały, zatem polecam Wam go serdecznie. Dodałam do niego jeszcze pestki dyni oraz sezam aby było jeszcze zdrowiej. Ten chlebek ma wspaniałą, chrupiącą skórkę To co, pieczecie? Chlebek z mąki orkiszowej pełnoziarnistej – składniki: 500g mąki orkiszowej pełnoziarnistej, 2 łyżki pestek dyni, 2 łyżki białego sezamu, 8g suchych drożdży + 400ml ciepłej wody, 2 łyżeczki cukru, 2 płaskie łyżeczki soli(...)Następnie przygotuj keksówkę – wysmaruj ją delikatnie masłem i oprósz bułką tartą. Później w dużej misce wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki. Następnie dodaj do nich rozczyn i ponownie wymieszaj ciasto łyżką, aby powstała zwarta masa. Nakryj ciasto ręcznikiem i odstaw na około 30-40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie jeszcze raz przemieszaj ciasto i przełóż je do przygotowanej foremki

Natka Pietruszki
Racuchy z borówkami 93

gotowanych ziemniaków –  szakszuka –  placki z gotowanych ziemniaków z fetą –  placki z ziemniaków i marchewki –  placki z kalafiora –  placuszki pełnoziarniste na słodko –  placuszki z dyni –  placki serowe z jabłkami RACUCHY DROŻDŻOWE Ilość porcji: 2 porcje, około 10-12 racuchów Przygotowanie: 45 minut Składniki: – 300 g mąki pszennej – 7-8 g drożdży(...)olej lub oliwa do smażenia – cukier puder do posypania racuchów Przygotowanie: Składniki: mąkę, drożdże, cukier puder (2 łyżki), mleko i jajko, oraz szczyptę soli wymieszaj w misce tworząc jednolite ciasto. Powinno mieć ono konsystencję dość gęstą i przyklejać się do łyżki. Dodaj borówki i ponownie delikatnie wymieszaj aby znalazły się w całym cieście. Tak przygotowane ciasto odstaw

nietylkopasta.pl
Pancakes z dynią 156

jeść w Turcji. Przygotowanie takiej wersji naleśników pozwoliło mi również przemycić dynię do menu mojego trzylatka ;-) SKŁADNIKI 130 g masła 130 g twarogu półtłustego 200 g rzadkiego puree z dyni 4 jajka szczypta soli 70 g cukru 330 ml maślanki 350 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika lub cynamonu WYKONANIE Masło rozpuścić(...)proszek do pieczenia i przyprawę do piernika lub cynamon. Do składników mokrych wlewać maślankę i wsypywać na zmianę składniki sypkie miksując. Rozgrzać patelnię (średni ogień) i wlewać po chochli ciasta rozprowadzając je spodem chochli po patelni. Piec z obu stron na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami (np. syropem klonowym, owocami, dżemem

Passions hobbies life
Sernikobrownie dyniowe (VEGAN) 169

mniejsze kawałki, wydrążamy gniazda nasienne i pieczemy do miękkości w 180 stopniach C. Ostudzoną blendujemy na gładkie puree.  Płatki jaglane zalewamy ciepłą wodą, dodajemy 2 szklanki puree z dyni, masło orzechowe, cukier, mleko sojowe, sok z cytryny i cynamon , a następnie blendujemy na gładką masę. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilkę mieszamy.  1/4 powstałej masy łączymy z płatkami(...)minut w temperaturze 180 stopni C.  Po tym czasie na podpieczony spód wylewamy masę "dyniowo-sernikową" i delikatnie rozprowadzamy. Pieczemy kolejne 30-35 minut.  Ostudzone ciasto podajemy ze stratą gorzką czekoladą.      Smacznego! 🎃 ✩✩✩    Instagram  |  Facebook  |  YouTube

Kuchnia Ellie
93. Gofry śniadaniowe z ciasteczek BelVita 153

Gofry o smaku ciasteczek BelVita z serkiem homogenizowanym, kiełkami nasion i pestkami dyni są idealnym daniem na dzieńdobry. Smak ciastek przenika gofry i nadaje im śniadaniowy akcent. Pyszny serek i bomba witaminowa pestek oraz kiełek doskonale uzupełnia poranny zastrzyk energii. Składniki na 4 gofry: 4 ciastka BelVita (najlepiej musli z owocami) 1 jajko 3/4 szklanki mleka 100 g mąki(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1 naturalny serek homogenizowany kiełki nasion nasiona słonecznika Wykonanie: 1. Ciasteczka pokruszyć. 2. Masło rozpuścić i lekko przestudzić. 3. Jajko rozstrzepać, dodać wszystkie składniki na ciasto i dokładnie wymiaszać. 4. Ciasto piec w gofrownicy na złoty kolor. 5. Podawać z serkiem homogenizowanym, kiełkami i pestkami dynii

Jadło i czytadło
Chleb z ziaren – Beak Beak 22

Lubimy próbować różne zdrowe alternatywy pieczywa, od miękkich wypieków po te chrupiące. Chlebki Beak Beak znamy z Rossmanna ale można też zamówić je przez Internet. My

Candy Pandas
Kaszka z migdałów ziemnych/orzechów tygrysich (Chufli Chia) - Govinda 133

Ostatnio mieliście okazję przeczytać nasze zachwyty na temat dopiero co odkrytych przez nas migdałów ziemnych . Napój z nich i chlebek gryczany z dodatkiem owych orzechów przekonały

Candy Pandas
Deska serów 32

smak serów i wędlin. Dodatkowo podkreśla i ciekawie komponuje się z wędlinami i serami na desce. Świetnie sprawdzą się kolorowe, wydrylowane (lub faszerowane np. serem, papryką) oliwki, marynowana papryka, dynia, ogórki konserwowe, pikle w różnych zalewach, np. klasycznej lub musztardowej. Z ostrzejszymi serami idealnie komponują się suszone pomidory w oleju z ziołami, ewentualnie karczochy. Sosy zimne, pasty, pesto Domowe pasty(...)hummus, guacamole, pesto czerwone i zielone, pasta warzywna ajvar – z pieczonych papryk i bakłażana. Wszelakie ciekawe w smaku pasty sprawdzają się jako smarowidło na pieczywo, krakersy, przekąski z ciasta francuskiego. Pieczywo Do deski serów podawaj bagietki, chlebki, włoskie paluszki – grissini, bułeczki, bruschetty, cebularze, tosty, chlebki pita, chlebki naan, tureckie chlebki, pokrojone tortille, grzanki z pesto, chleb z oliwkami

Zasmakuj Kuchni
Tureckie bułki açma 79

przepis do ulubionych:) Polecam też inne przepisy na drożdżowe pieczywo: Słodkie mleczne bułeczki Chałka litewska Chleb pszenny - baton Chałka waniliowa Ciabatta Maślane rogale z makiem Śniadaniowe bułeczki z pestkami dyni Chleb pszenno-owsiany z ziarnami (na drożdżach) Nocne kajzerki Tureckie bułki açma Składniki na 8 sztuk: 400g mąki 200ml mleka (lub na pół z wodą) 20g drożdży 100ml oleju(...)było ciepłe. Wymieszać z drożdżami, cukrem, 2 łyżkami mąki, odstawić, aż zaczyn ruszy. Jajko roztrzepać z solą. Mąkę wsypać do miski, zrobić wgłębienie, wlać zaczyn i jajko, wymieszać. Wyrobić ciasto, dolewając olej. Ciasto będzie miękkie i gładkie. Z ciasta uformować kulę, przykryć, odstawić do wyrastania (musi co najmniej podwoić objętość). Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę, rozciągnąć na prostokąt (ok 30x40cm

Obiad gotowy
Sałatka z rukoli, buraczków i awokado 234

Sałatka z rukoli, buraczków i awokado to propozycja Madzi na pyszną kolację. Idealnie dobrane składniki, świetnie będą się komponowały z szybkim dressingiem. Lista składników i przepis

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa dyniowa krem z kukurydzą 200

Zupa dyniowa krem z kukurydzą to kolejna propozycja na jesienne, deszczowe dni. Wykorzystuję każdą okazję, aby w naszej kuchni pojawiły się jakieś kolorowe potrawy, bo szarości

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Batonik owsiany. Flapjack 188

Flapjack, czyli batonik owsiany to tradycyjna słodka, zdrowa przekąska brytyjska. Można je kupić w każdym sklepiku. Ale ja podam Wam mój przepis na angielskiego flapjacka. Flapjack

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
,,Prawdziwa rozkosz orzechowo- dyniowa” 111

Prezentuję Wam dziś przyjemność dla oka i rozkosz dla podniebienia delikatny krem z dużą dawką orzechów. Dzięki życzliwości marki Dom Akcesoria i Bogutynmlyn w mojej kuchni

Podróż w kulinaria
Pierożki a'la tortellini z dynią i czerwoną soczewicą 203

 Sezon dyniowy jeszcze w pełni, także mam dla Was propozycję na mini pierożki, takie na jeden raz, wypełnione dobrze doprawionym farszem o pięknej słonecznej barwie

Czerwona Porzeczka
Warzywne batony "Farmer": pomidor, szpinak, burak – Zmiany Zmiany 149

Nie sposób nie zauważyć na blogach "spożywczych" epidemię warzywnych batonów 😉 Jak widać teraz taki baton nie tylko musi być z daktyli i orzechów ale także

Candy Pandas
Pieczywo bezglutenowe 37

Składniki: – 250 g mąki gryczanej – 150 g mąki ryżowej – 100 g mąki kukurydzianej – 8 g drożdży instant – 2 łyżki siemienia lnianego – ½ szklanki pestek dyni – płaska łyżka soli – czubata łyżka cukru – 550-600 ml lub więcej, jeśli to konieczne lekko ciepłej wody. Wykonanie: 1. Suche składniki dokładnie mieszamy. Dolewamy wodę: najpierw 500ml(...)ciepłe miejsce do podwojenia objętości – na około 30 minut. 3. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Można dodatkowo posmarować ją olejem, łatwiej potem odejdzie chleb od papieru. Przekładamy do niej ciasto i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia – również na około 30 minut. 4. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 st. Celsjusza. Wstawiamy chleb i pieczemy go 50 minut na funkcji grzałki góra

Marcepanowa kuchnia
PRZEPIS NA RACUCHY Z JABŁKAMI 106

Prosty, łatwy i szybki przepis na najlepsze racuchy z jabłkami jak u babci. Racuszki bez drożdży, na kwaśnym mleku. Zamiast jabłek, do placuszków można dodać startą dynię lub pokrojony w plasterki rabarbar (w sezonie). Przepis na racuchy z jabłkami. Racuchy z jabłkami - składniki : 300g jabłek około 350-400g mąki pszennej 2 szklanki kwaśnego mleka 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej(...)przepis krok po kroku: Krok 1. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce do jarzyn, wymieszać z niewielką ilością cukru, skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały - odstawić. Przed dodaniem do ciasta, odsączyć starte jabłka z nadmiaru wody. Krok 2. Mąkę przesiać, kwaśne mleko rozmącić starannie z jajkami i mąką, wybijać łyżką na gładką i pulchną masę - pod koniec dodać sody

Moja Książka Kucharska
Keto bułki z babki jajowatej (Keto, Low Carb) 266

philadelphia * (ponad 20 g zawartości tłuszczu) pół łyżeczki soli 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (6 g) 2 jajka opcjonalnie nasiona i pestki jak siemię lniane , pestki słonecznika , pestki dyni Czas przygotowania:  15 min Czas pieczenia: 40 min Ilość:  5 bułek Przygotowanie Do miski dodajemy wszystkie składniki ( łuski babki jajowatej , ser , sól , proszek do pieczenia , jajka oraz opcjonalnie(...)babka jajowata nie wchłonie całego płynu. Po upływie tego czasu masa powinna być gęsta i pozwolić się lepić. W międzyczasie piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (termoobieg + górna grzałka). Następnie ciasto dzielimy na 5 części i lepimy z nich bułki (by ułatwić sobie pracę polecam zwilżyć dłonie wodą). W ten sposób przygotowane bułki pieczemy przez około 40 minut . Gdy bułki się

WegePrzepis
PIECZONY RABARBAR Z MORELAMI 132

Szybki i prosty pomysł na rabarbar, zazwyczaj rabarbar wykorzystuję do ciasta, ale chciałam zrobić rabarbar w wersji fit, bez tłuszczu i cukru. Połączyłam go ze słodkimi morelami i syropem klonowym. Upiekłam w piekarniku, przepięknie się skarmelizował i nabrał obłędnego koloru i smaku.  Tak przygotowane owoce mogą być same pysznym deserem, ale stanowią wyśmienity dodatek do np. owsianek, jaglanek, naleśników(...)Jeszcze ciepłe podane do lodów są znakomite. SKŁADNIKI: - 3 laski rabarbaru - 10 moreli lub brzoskwiń - 4 - 6 łyżek syropu klonowego - zdrowa posypka (u mnie siemię lniane, sproszkowana żurawina, pestki dyni, kardamon, płatki róży - kupicie w każdej herbaciarni) Całość piekłam 35 minut w temp 170 stopni

SMYKWKUCHNI
Chlebek na zakwasie 134

żytniej 1 szklanka otrębów pszennych 1 kg + 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki soli 1 łyżka cukru 6 szklanek letniej wody 2 łyżki miodu zakwas ziarna słonecznika lub dyni do posypania Sposób przygotowania: Dziewięć pierwszych składników (suche produkty) sypiemy do miski i mieszamy.  Wodę należy zagotować, ostudzić do temp. ok. 46 st.C i dodać 2 łyżki miodu(...)przechowywać od. 3 tygodni w lodówce do kolejnego wypieku chleba. Blaszki keksówki należny wysmarować olejem i wysypać otrębami pszennymi, silikonowe keksówki nie wymagają jednak tego zabiegu. Keksówki wypełniamy ciastem do ok. 2/3 wysokości i posypujemy ziarnami dociskając mokrą łyżką do ciasta. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 h przykryte ściereczką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180-190 st.C

Z notatnika
Chleb bezglutenowy - jaglany 155

wygody i piszącej i czytających:-)  Składniki lekko zmodyfikowałam w zakresie dodatków... Składniki: 500 g mąki bezglutenowej jaglanej 2 łyżki mielonego siemienia lnianego - opcjonalnie 4 łyżki pestek dyni 4 łyżki ziaren sezamu 100 g susz onych śliwe k ok. 3 łyżeczki zalanych łupin babki płesznik (nie więcej niż 1/2 szkl. wody) - lub błonnika z jabłek 3/4 łyżki soli(...)ziarna i pestki, droższe, siemię lniane, sól i cukier. Dodać pok rojone grubo suszone śliw ki i wymieszać. Dodać błonnik oraz wodę i wszystko energicznie wymieszać do czasu aż ciasto zacznie lekko odchodzić od miski. Polecam mieszanie metodą naszych babć - czyli ręką. Najlepiej łączą się składniki. Po mikserze zdarzyły mi się w upieczonym chlebie grudki nie wymieszanej mąki . Uwaga

Ze smakiem bez glutenu
Bulki z nadzieniem dyniowym i czekolada czyli Slodki Czwartek odc.115 157

Szał dyniowy w wiewiórczym domu trwa!  Tym razem z dyni zrobiłam krem, który stał się nadzieniem bułeczek., Słodko, korzennie i energetycznie. Bombowo! Przepis na krem i bułeczki zaczerpnęłam z super bloga Codojedzenia.pl Bulki z nadzieniem dyniowym i czekolada 24 bułeczki: 700 g pszennej mąki 35 g świezych drożdży 500 ml ciepłego mleka 150 g cukru 1 łyżka(...)jajko + 1 jajko do posmarowania 1 łyżeczka soli 300 g dyniowego kremu (przepis poniżej) 200 g gorzkiej czekolady Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Dodajemy cukier, mąkę i zagniatamy ciasto. Następnie dodaj jajko cały czas zagniatając ciasto. Dodajemy rozpuszczone masło z cynamonem i dalej zagniatamy. Ciasto powinno być elastyczne, lekko lepkie. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb z garnka z ziarnami 125378

soli 1 łyżka oliwy 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 i 1/2 szkl. ciepłej wody - nie gorącej! 1 szkl. dowolnych ziaren - u mnie siemię lniane, słonecznik i pestki dyni Drożdże wkruszyć do wysokiego kubka, zasypać łyżeczką cukru i maki, a następnie zalać połową ciepłej wody. Wymieszać do dokładnego rozpuszczenia. Odstawić na około 10 minut aż rozczyn "ruszy". Do dużej(...)rozrabiając ręką . Gdyby masa była zbyt gęsto, można dolać dodatkowe 2-3 łyżki wody. Miskę owinąć szczelnie folią spożywczą i odstawić na noc do wyrośnięcia do lodówki - uwaga, bo ciasto baaaardzo powiększa swoją objętość .  Rano na podsypanej mąką stolnicy wyrobić krótko chleb - aż przestanie się lepić do rąk . Uformować okrągły bochenek, nakryć ściereczką kuchenną i zostawić na 40 minut

Grunt to przepis!
Mój pierwszy chleb - chleb gryczany 131

kilka odłożonych wcześniej łyżek mąki. Dokładnie wymieszaj do połączenia składników, odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce.  Do misy miksera wsyp mąki, płatki owsiane, ziarna słonecznika oraz pestki dyni, siemię lniane, żurawinę, sól oraz dodaj łyżkę octu balsamicznego. Kiedy zaczyn drożdżowy wyrośnie, dodaj go do pozostałych składników na chleb gryczany i wyrabiaj hakami miksera około 10 minut. Ja najpierw(...)dokładnie się ze sobą połączyło. Tak przygotowaną masę odstaw na 15-20 minut w ciepłe miejscy, by wyrosła. Piekarnik nagrzej do 180'C, blaszki wyłóż papierem do pieczenia. Kiedy ciasto wyrośnie, przełóż je do blaszki (jednej dużej lub 2 mniejszych), wierzch każdego chleba gryczanego posyp łyżką czarnuszki. Piecz około 50-60 minut. Pozostaw do ostygnięcia w piekarniku. Chleb wychodzi wilgotny

Moje Qulinaria