ciasto z dyni - 5787 przepisów (strona:295/386)

Chleb bezglutenowy - jaglany 160

wygody i piszącej i czytających:-)  Składniki lekko zmodyfikowałam w zakresie dodatków... Składniki: 500 g mąki bezglutenowej jaglanej 2 łyżki mielonego siemienia lnianego - opcjonalnie 4 łyżki pestek dyni 4 łyżki ziaren sezamu 100 g susz onych śliwe k ok. 3 łyżeczki zalanych łupin babki płesznik (nie więcej niż 1/2 szkl. wody) - lub błonnika z jabłek 3/4 łyżki soli(...)ziarna i pestki, droższe, siemię lniane, sól i cukier. Dodać pok rojone grubo suszone śliw ki i wymieszać. Dodać błonnik oraz wodę i wszystko energicznie wymieszać do czasu aż ciasto zacznie lekko odchodzić od miski. Polecam mieszanie metodą naszych babć - czyli ręką. Najlepiej łączą się składniki. Po mikserze zdarzyły mi się w upieczonym chlebie grudki nie wymieszanej mąki . Uwaga

Ze smakiem bez glutenu
Bulki z nadzieniem dyniowym i czekolada czyli Slodki Czwartek odc.115 167

Szał dyniowy w wiewiórczym domu trwa!  Tym razem z dyni zrobiłam krem, który stał się nadzieniem bułeczek., Słodko, korzennie i energetycznie. Bombowo! Przepis na krem i bułeczki zaczerpnęłam z super bloga Codojedzenia.pl Bulki z nadzieniem dyniowym i czekolada 24 bułeczki: 700 g pszennej mąki 35 g świezych drożdży 500 ml ciepłego mleka 150 g cukru 1 łyżka(...)jajko + 1 jajko do posmarowania 1 łyżeczka soli 300 g dyniowego kremu (przepis poniżej) 200 g gorzkiej czekolady Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Dodajemy cukier, mąkę i zagniatamy ciasto. Następnie dodaj jajko cały czas zagniatając ciasto. Dodajemy rozpuszczone masło z cynamonem i dalej zagniatamy. Ciasto powinno być elastyczne, lekko lepkie. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb z garnka z ziarnami 125415

soli 1 łyżka oliwy 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 i 1/2 szkl. ciepłej wody - nie gorącej! 1 szkl. dowolnych ziaren - u mnie siemię lniane, słonecznik i pestki dyni Drożdże wkruszyć do wysokiego kubka, zasypać łyżeczką cukru i maki, a następnie zalać połową ciepłej wody. Wymieszać do dokładnego rozpuszczenia. Odstawić na około 10 minut aż rozczyn "ruszy". Do dużej(...)rozrabiając ręką . Gdyby masa była zbyt gęsto, można dolać dodatkowe 2-3 łyżki wody. Miskę owinąć szczelnie folią spożywczą i odstawić na noc do wyrośnięcia do lodówki - uwaga, bo ciasto baaaardzo powiększa swoją objętość .  Rano na podsypanej mąką stolnicy wyrobić krótko chleb - aż przestanie się lepić do rąk . Uformować okrągły bochenek, nakryć ściereczką kuchenną i zostawić na 40 minut

Grunt to przepis!
Mój pierwszy chleb - chleb gryczany 141

kilka odłożonych wcześniej łyżek mąki. Dokładnie wymieszaj do połączenia składników, odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce.  Do misy miksera wsyp mąki, płatki owsiane, ziarna słonecznika oraz pestki dyni, siemię lniane, żurawinę, sól oraz dodaj łyżkę octu balsamicznego. Kiedy zaczyn drożdżowy wyrośnie, dodaj go do pozostałych składników na chleb gryczany i wyrabiaj hakami miksera około 10 minut. Ja najpierw(...)dokładnie się ze sobą połączyło. Tak przygotowaną masę odstaw na 15-20 minut w ciepłe miejscy, by wyrosła. Piekarnik nagrzej do 180'C, blaszki wyłóż papierem do pieczenia. Kiedy ciasto wyrośnie, przełóż je do blaszki (jednej dużej lub 2 mniejszych), wierzch każdego chleba gryczanego posyp łyżką czarnuszki. Piecz około 50-60 minut. Pozostaw do ostygnięcia w piekarniku. Chleb wychodzi wilgotny

Moje Qulinaria
Ognista zupa dyniowa z ziemniaczanymi kuleczkami - Listopadowe Wyzwanie Blogerek - "Rozgrzewające Dania" 217

łyżki oleju.Cebulę i czosnek obrać i posiekać drobno. Olej rozgrzać w garnku na średnim ogniu, zeszklić na nim cebulę i czosnek, dodać startą dynię i poddusić przez kilka minut. Imbir oskrobać delikatnie ze skórki i zetrzeć na tarce jarzynowej - dodać do garnka. Podlać bulionem lub rosołem w takiej ilości, żeby wyszła odpowiednia dla nas konsystencja. Dodać sól(...)najzwyklejszymi kopytkami uformowanymi w kuleczki i ugotowanymi w zupie :)Ugotowane dzień wcześniej ziemniaki zmielić przez maszynkę lub zmiażdżyć praską. Dodać jajko, odrobinę soli i mąkę. Zagnieść dość zwarte ciasto. Formować niewielkie kuleczki i ugotować je w zupie dyniowej - po około 2-3 minutach od wypłynięcia są gotowe.Ilość mąki uzależniona jest od rodzaju ziemniaków. Jeśli nie jesteśmy

Codzienna kuchnia niecodzienna
MLEKO FISTASZKOWE I SEREK Z FISTASZKÓW 188

Mleko roślinne w diecie beznabiałowej to znakomity odpowiednik zwykłego mleka krowiego. Jest lżejsze, dla mnie osobiście - smaczniejsze i obfituje w bogactwa, jakie skrywają w sobie te

W kuchni Karmel-itki
Pieczywo piekarnie_cukiernie_putka 64

prostu nie mogłam się oprzeć i po kolei wszystko próbowałam. Paczka zawierała: - chleb magnat bio 300g chleb w 100% z mąki ekologicznej żytniej na zakwasie wzbogacony ziarnami słonecznika i dyni- zdecydowanie nr jeden dla mnie, bardzo pyszny i wstyd sie przyznać ale sama go zjadłam na jedno posiedzenie... i zasiało to we mnie nutę ciekawości i chęć spróbowania innych chlebków(...)obłędne, lekkie z niesamowitym smakiem jabłek w środku. - bajgiel z żurawiną 3 sztuki które z jajeczkiem gotowanym jest prze prze prze pyszne.. lekkie pieczywo i bardzo smakowite. - Noi ciasta marchewkowe (545g) i dyniowe (700g) choć ciast raczej nie kupuje, to Putka zdecydowanie zachęcił mnie do sięgania po nie.. Bardzo fajne jak na te czasy jest to ze Cukiernie

Dziś Ja gotuje
Orkiszowo-owsiane pierniki z naturalnymi dodatkami 72

owoce i warzywa, które znalazły się w przepisach w mojej książce, to właśnie produkty tej marki. Korzystam z nich już od dawna i z całym przekonaniem polecam. Nawet do ciasta dodałam sekretny składnik, czyli kaszkę owsianą :) Mam nadzieję, że wypróbujecie, a przy dekorowaniu będziecie się bawić tak samo dobrze jak my. Uprzedzając ewentualne pytania, pierniki z tego przepisu(...)wody owocowe/warzywne Bio Różdżki Smaku Helpa owocowe Bio Łyżki Smaku Helpa dodatki: Bio Suchy Prowiant Helpa Bio eksPandy Helpa Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wszystkie składniki zagniatamy na gładkie ciasto. Wałkujemy na grubość 0,5 cm i wycinamy pierniczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 10 minut w 180 stopniach. Studzimy na kratce. Do cukru pudru

Mienta blog
Dyniowe muffinki z lukrem 114

jesienią muffinki,  na bazie pulpy z dyni polane lukrem. Propozycja na słodki poczęstunek zarówno dla gości jak i dla najmłodszych szczególnie, że dynia w ogóle jest niewyczuwalna w tym wypieku. Pomarańczowy intensywny kolor zachęca do spróbowania. Na pewno na jednej się nie skończy! Składniki na 24 sztuki: 5 jajek 50 dag dyni Hokkaido bez pestek ½ szklanki wody(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka naturalnego aromatu z pomarańczy Dr.Oetker     Lukier: ½ szklanki cukru pudru 1 łyżka wody Kilka kropli naturalnego ekstraktu z pomarańczy   Sposób przygotowania: Dynię pokroić w kostkę (odmianę Hokkaido nie obieramy ze skórki) przełozyć do rondelka   wlać wodę i gotować na wolnym ogniu aż będzie miękka, wsypać brązowy   cukier   , dodać masło

Wanilia i Kardamon
Kluski serowe z sosem dyniowo-cukiniowo-pieczarkowym 140

plastry. Dynię pokroić na kawałki, a umytą cukinię w kostkę. Na patelni stopić masło, wrzucić obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pieczarki. Chwilę smażyć. Dodać cukinię i dynię, smażyć do odparowania płynu z pieczarek i cukinii. Dodać mąkę i chwilę smażyć, mieszając. Zalać szklanką zimnej wody i rozprowadzić zasmażkę w płynie. Wlać śmietankę i zagotować mieszając. Dodać starty(...)łyżki oleju płaska łyżeczka soli Na początku w dużym garnku zagotować wodę na kluski. Zimny twaróg rozdrobnić widelcem, dodać jajka, olej i sól. Wymieszać. Dodać mąkę i zagnieść ciasto. Odstawić na chwilę do lodówki. Z ciasta odrywać porcje wałkować na podsypanej mąką stolnicy lub desce. Wałeczki lekko spłaszczać, kroić w poprzek w romby. Kiedy woda zagotuje się, dodać łyżkę soli

Czerwień i błękit
Dyniowo-pomarańczowe cupcakes 184

staram się ją do czegoś wykorzystać. 8 sztuk: 60 g masła 30 g cukru kokosowego 4 łyżki soku z pomarańczy skórka starta z połowy pomarańczy 130 g puree z dyni 50 g pulpy owocowo-warzywnej powstałej po wyciskaniu soku (lub startej marchewki) 170 g mąki pszennej pół łyżeczki sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta cynamonu 8 łyżeczek konfitury(...)cukrem. Dodajemy sok i skórkę z pomarańczy, puree, pulpę i ponownie miksujemy. Suche składniki mieszamy ze sobą i dodajemy do masy. Miksujemy na gładko. Do papilotek nakładamy po łyżce ciasta oraz łyżeczce konfitury. Przykrywamy je jeszcze jedną łyżką ciasta. Całość pieczemy około 25 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka). Odstawiamy do ostudzenia. Mascarpone miksujemy z konfiturą, puree i skórką

Mienta blog
Bułeczki drożdżowe na maślance 187

drożdży  - 1 jajko  - 5 g cukru ( mała łyżeczka )  - 6 g soli ( można dać odrobinę mniej lub więcej zależy od smaku ) Do posypania użyłam łuskany słonecznik , ziarna dyni i siemię lniane ale jak ktoś lubi inne ziarna to każde będą dobre . Sposób wykonania : Połączyć mleko i maślankę i lekko ogrzać tak aby było jedynie letnie, odlać trochę(...)wlać wyrośnięty rozczyn ,dolać resztę płynów i jajko i wyrabiać ok 8 minut w mikserze lub ręcznie , ale pamiętajmy ,że ręcznie wyrabiamy trochę dłużej tak ok 12 minut , gdy ciasto jest już gładkie i nie klei się do rąk odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę , możemy przykryć ściereczką lub tak jak ja silikonową "deską ". Po tym czasie posypujemy

Wypieki Rene
Chleb na wodzie z ogórków kiszonych 175

ciasto drewnianą łyżką, stopniowo dolewając wodę z ogórków. Nie trzeba tego ciasta dobrze wyrabiać. Będzie miało mokrą konsystencję, więc nie powinniście mieć problemu z mieszaniem łyżką. Czysta robota :) Odstawić ciasto pod przykryciem (wilgotną ściereczką) na ok. 1,5 godziny. Przełożyć je do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać ziarnami (u mnie siemię lniane) i odstawić na ok. pół godziny(...)ostygnie. Chleb pachnie mocno ogórkowo. Do tego stopnia, że gdy jecie kanapkę z nim, ludzie myślą, że macie wewnątrz kiszone ogórki ;) ----------- Podobne: Chleb marchewkowy na zakwasie Chleb z dynią i chili Chleb toskański

Weekendy w domu i ogrodzie
Produkty EKO- logiczne Biooaza używać czy nie - oto jest pytanie.. 184

Kcal Białko: 21,0 g Węglowodany: 76,2 g Tłuszcz: 51,5 g  Słonecznik idealnie pasuje jako dodatek do ciast , karmelizowany następnie polany czekoladą . Przekładamy go na wierzch ciasta i delektujemy się pysznym smakiem . Na pewno wielu z was tak robiło , a potem raczyło swoich znajomych czy rodzinę . Tak więc słonecznik używamy również do wypieku  chleba czy bułeczek(...)pozwalają na przechowywanie słonecznika przez kilka miesięcy. Słonecznik łuskany jest bardzo dobrym źródłem witamin i składników mineralnych dzięki czemu został okrzyknięty jednym z najzdrowszych produktów naturalnych - zaraz obok dyni . Dzięki zawartości błonnika uczucie sytości jest dłużej odczuwalne.1 łyżka = 10 g = 30 kcal. Optymalna ilość spożywanego słonecznika to ok. 2-3 łyżki dziennie.       Soczewica zielona

Różowa kuchnia
Co można przygotować w blenderze? 45

dodać sól, pieprz i inne przyprawy według uznania (np. paprykę, kurkumę, zioła) i zmiksować na jednolitą masę. Następnie rozgrzać patelnię z odrobiną oleju lub masła i wlać na nią ciasto z blendera. Smażyć omlet z obu stron na złoty kolor, a następnie podawać z ulubionymi dodatkami (np. serem, szynką, warzywami). Owsianka z blendera – to doskonały sposób na przygotowanie pożywnego(...)można przygotować w blenderze na obiad? Oto kilka propozycji: Zupa krem – to delikatna i aksamitna zupa, która powstaje z użyciem blendera. Wystarczy ugotować warzywa (np. brokuły, marchew, dynia, pomidor) w bulionie lub wodzie z dodatkiem soli, pieprzu i innych przypraw według uznania (np. czosnku, imbiru, curry). Następnie przełożyć warzywa do blendera i zmiksować na gładko. Można także dodać

ProstePesto.pl

Proponowane wyszukiwania