chrupiące Składniki na 8 sztuk: 1 szklanka płatków owsianych 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych 2/3 szklanki wody garść pestek dyni sól i pieprz do smaku mąka owsiana do podsypania ciasta Wykonanie: Do blendera wsypujemy płatki i miksujemy aż uzyskamy mąkę. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy aż utworzą kulkę ciasta. Przekładamy ją na czysty blat podsypany mąką(...)minut. Po ostudzeniu możemy je od razu jeść Polecam wypróbować je z guacamoli , pastą buraczkową albo z wegańskim serkiem . Smacznego! * Przepis pochodzi od JessBeautician . Artykuł Krakersy owsiane z pestkami dyni pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.plKurczak z dynią i pieczarkami to prosty i pyszny pomysł na obiad. Delikatne mięso kurczaka i słodka dynia tworzą zaskakująco pyszne połączenie z grzybowym aromatem, który pojawia się tu za sprawą pieczarek i suszonych grzybów. Kurczak z dynią i pieczarkami – niepodziewanie pyszne połączenie Jesień to czas, kiedy dania z dynią pojawiają się na moim stole na śniadanie, obiad, kolację(...)jeszcze na deser! Zupa dyniowa i ciasto dyniowe przygotowuję średnio raz na tydzień w tym okresie. W związku z tym, że jest takie natężenie dyni w moim menu, cały czas szukam nowych pomysłów na wykorzystanie tego pysznego warzywa (w rzeczywistości to owoc, ale dla mnie pozostaje warzywem ;)). Kurczak z dynią i pieczarkami to pomysł, który podpatrzyłam na stronie BBC Good
Na-talerzu.plziś coś dla miłośników najbardziej jesiennego warzywa czyli dyni 🍁 Puree z dyni możemy wykorzystać na tysiąć sposobów. Ja wykorzystuję je głównie do słodkich wypieków. Wspaniale "koloruje" ciasta i nadaje im fajnej wilgotności. A zrobienie takiego puree jest na prawdę proste i mało skomplikowane. Polecam! PS. Nadmiar takiej dyni możemy spokojnie zamrozić. Dynię umyć, pokroić na ćwiartki
Walijskie PichcenieLubicie dżemy, powidła czy smarowidła? Ja staram się codziennie na śniadanie wcinać jedną małą kanapeczkę na słodko. Taki nawyk. Jak wiecie dynia jest świetnym warzywem, które
Niezły MłynekDynia kandyzowana jest świetnym dodatkiem do keksów, deserów czy świątecznej masy makowej. Ten przepis jest sprawdzonym przepisem mojej mamy. Właśnie jesienią przygotowujemy wspólnie dynię
Niezły MłynekTo podstawa jesiennych wypieków i potraw. W tym roku króluje na naszym stole. Gotowe pure możecie przechowywać około 4 dni w lodówce, bądź zamrozić. 70 min
Ania i Marcin gotujądrożdże suszone ..i bułeczki rosły jak szalone...Mi takich bułeczek wyszło 12 ..ciasta nie dzieliłam na części..tylko brałam po kawałku ciasta...i bułeczki były jedne ciut mniejsze a inne ciut większe.. 1/2 szkl. musu z dyni 7g suchych drożdży Wypiekacz 2 łyżki stopionego masła 3/4 łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka cukru 1 żółtko 2,5 szkl. mąki(...)misce połączyć składniki suche - drożdże, sól i cukier, a w drugiej mleko, mus z dyni, masło i żółtko. Mokre połączyć z suchymi za pomocą trzepaczki a następnie dodać stopniowo mąkę i zagnieść elastyczne ciasto.Odstawić do wyrośnięcia na około godzinkę. Następnie ciasto podzielić na części i z każdej części zrobić wałeczek, na środku zawiązać supełek i wetknąć końce
Moje domowe kucharzeniesmakować z pomarańczą więc postanowiłam i ją dodać do mojego dżemu. Okazało się to bardzo trafnym posunięciem.Tak przygotowany dżem możemy wykorzystać do ciast, tortów, deserów, mięs czy jako smarowidło do słodkiego pieczywa. Składniki: 1 kg dyni melonowej, wypestkowanej, obranej i pokrojonej na mniejsze kawałki sok wyciśnięty z dwóch dużych pomarańczy, skórka starta z 1 pomarańczy sok z 1 cytryny
Życie ze smakiemciasto. Dodać żurawinę i wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Keksówkę wysmarować masłem i wysypać otrębami, a następnie przełożyć do niej ciasto, odstawić na 20 min.. Wierzch chleba posmarować mlekiem i posypać ziarnami dyni. Piec 50-60 minut w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu przestudzić na kratce. źródło: klik
Słodkie inspiracjezakwasie, dostępne zwykłym śmiertelnikom. Wystarczy odrobina cierpliwości - ciasto potrzebuje duuużo czasu - i wyciągniemy z piekarnika cudnie pachnący bochenek z niesamowicie chrupiącą skórką i zwartym, sycącym miąższem. W takim chlebie dziury wyglądają niemal jak w zakwasowcach. Gwarantuję - jeśli raz spróbujecie, przepadniecie. Ten chleb smakuje wyjątkowo za sprawą chrupiących ziaren dyni i słonecznika, sezamu i siemienia lnianego. Ma rewelacyjną strukturę(...)wymieszać z mąką. Odstawić na 5-6 godzin.Pozostałe drożdże rozpuścić w wodzie. Mąkę wymieszać z solą, dodać wodę z drożdżami i cały poolish. Zagnieść. Dodać ziarna, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Po tym czasie ciasto złożyć, odstawić na kolejne 40 minut.Uformować z ciasta podłużny bochenek, odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.Chleb naciąć
Pożeraczka, czyli raz adobrzedobrze się złożyło, że nie miałam możliwości opublikować przepisu wcześniej, bo dziś robię to w ramach akcji "Ciasto na niedzielę", która w tym tygodniu dotyczy dyniowych słodkich wypieków :-) Spróbujcie, bo babka jest warta zachwytu... SKŁADNIKI 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki dyni startej na drobnej tarce 1 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju 3 jajka 1 pomarańcza 1 łyżeczka(...)dodajemy żółtka. Gdy masa uzyska jednolity kolor didajemy na zmianę mąkę zmieszaną z proszkiem, sodą i cynamonem oraz olej. Na koniec dodajemy dynię, skórkę i sok z pomarańczy, miksujemy jeszcze przez chwilę (naprawdę krótko) i przelewamy ciasto do foremki (u mnie tortownica 22 cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. godzinę. Mleko podgrzewamy w rondelku, zestawiamy
Czary - gary w kuchniCiasto: jajko 1/3 kostki zimnego masła 1,5 szklanki mąki szczypta soli Farsz: mięso, np. kiełbasa lub boczek 300 g dyni pół cukinii cebula 2 jajka 300 ml śmietany przyprawy: sól, pieprz, majeranek, chilli, curry Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto energicznie ze sobą mieszamy zagniatając ciasto. Wyrabiamy je jak najkrócej, tylko do połączenia składników i chowamy do lodówki na godzinę
Taste Of My Dayjeszcze nie próbował to koniecznie musi to nadrobić! Nasza dzisiejsza Pani Walewska jest z dodatkiem suszonych moreli, rodzynek i prażonych pestek słonecznika - następnym razem zrobimy z orzechami włoskim. Ciasto: 500 g. mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 200 g. margaryny (lub masła) 6 żółtek Beza: 6 białek 1,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka(...)cukru waniliowego 200 g. masła kilka kropel aromatu migdałowego (opcjonalnie) dżem np. śliwkowy bakalie, np. rodzynki, orzechy włoskie, suszone śliwki, morele, prażone pestki słonecznika, dyni, płatki migdałowe (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na pół. Przygotować bezę: białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania partiami dodawać cukier i mąkę ziemniaczaną. Dużą blachę wyłożyć papierem
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniezawartości kakao minimum 70% łyżka wody Puree z dyni mieszamy z jajkami oraz płatkami owsianymi i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dodajemy mąkę, olej, jogurt naturalny, siemię lniane, otręby, cukier, cynamon, gałkę muszkatołową oraz sodę i dokładnie mieszamy. Śliwki kroimy na mniejsze części i wrzucamy do miski z ciastem, dodajemy również nasiona słonecznika i całość przelewamy
Mango Papajamelasy trzcinowej (Radix-bis) szczypta soli himalajskiej masło klarowane/olej kokosowy do smażenia Dodatki: dżem jagodowy (Radix-bis) żurawina suszona (Radix-bis) pestki dyni prażone z solą (Radix-bis) Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto przełóż do miski i wymieszaj dokładnie za pomocą trzepaczki lub zmiksuj. Odstaw na 5 minut. Na patelni rozgrzej odrobinę wybranego tłuszczu. Ja smażyłam na maśle(...)każdym razem nabierania porcji wymieszać ciasto) i rozlej po całej powierzchni patelni. Smaż na średnim ogniu. Kiedy naleśnik z wierzchu będzie już "ścięty"(po ok. 1,5 minuty) drewnianą szpachelką poodklejaj jego krawędzie, a następnie przewróć na drugą stronę i smaż ok. 1 minuty. Podawaj z dżemem jagodowym, żurawiną i pestkami dyni
Zdrowie na języku :P