miksujemy blenderem lub rozgniatamy widelcem. Dodajemy cebulkę oraz drobno posiekane pomidorki suszone i posiekany ząbek czosnku. Dodajemy bułkę tartą i mieszamy. Ciasto powinno mieć delikatną lepiącą się konsystencję. Zostawiamy na 5 minut by bułka wchłonęła wilgoć z dyni. Dodajemy przyprawy. Solimy i pieprzymy. Rozgrzewamy patelnię z olejem, formujemy małe kotleciki i smażymy je na złoto. Odsączamy na ręczniku papierowym
Dzieje kuchennej Wiewiórymandarynkowym zapachu. Wilgotność zachowuje przez kilka dni i jest wciąż mięciutkie. Przepis znalazłam w internecie i skorzystam z niego jeszcze nie raz, ponieważ ciasto znalazło uznanie w mojej rodzinie. Składniki: 250 g puree z dyni (ok. szklanki) 200 g masła 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy skórka starta z 2 mandarynek 3 jajka 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej(...)dyni i skórkę startą z mandarynek, wymieszać i ostudzić. Odłożyć dwie łyżki masy do polewy. Do większości lekko ciepłej masy dodać żółtka i wymieszać. Mąkę z proszkiem przesiać do miski. Dodawać do masy w trzech partiach delikatnie mieszając łyżką. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodać do masy delikatnie mieszając. Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto
talerz przyjemnościHalloween. Tym razem kruchutkie, dyniowe ciasteczka z pajęczyną. Nikt się im nie oprze! Dzięki dyni mają piękny, żółtawy kolorek. Proste do przygotowania, choć trzeba przyznać, że zrobienie pajęczyn z czekolady wymaga troszkę cierpliwości. Polecam! :) Składniki: (na około 25-30 sztuk) Ciasto: 300 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 1/2 szkl cukru pudru 2 żółtko 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika 150 g puree z dyni Lukier: 1,5 szkl cukru pudru kilka łyżek soku z cytryny lub wody Dodatkowo: 50 g gorzkiej czekolady do dekoracji 1 łyżeczka masła 1 łyżka mleka Przygotowanie: 1. Ciasto: Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść w kulę. Owinąć ciasto folią spożywczą i schłodzić 30 minut w lodówce
Nastoletnie Wypiekaniepszennej chlebowej typ 750 Symbio 60 g płatków owsianych górskich 20 g pestek dyni 50 g ziaren słonecznika 25-30 g soli morskiej 200 g kefiru lub jogurtu naturalnego 75 g drożdży pół lyżeczki cukru woda (ok 3 szklanki w zależności od konsystencji ciasta) odrobina tłuszczu i otrąb żytnich do wysmarowania i podsypania foremek Do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy(...)minut w ciepłe miejsce. W tym czasie możemy się zająć przygotowaniem reszty chlebowego ciasta. Do dużej misy przesiewamy mąkę pszenną i orkiszową. Dodajemy również mąkę żytnia graham, której nie przesiewamy przez sitko. Następnie dodajemy płatki owsiane, pestki dyni, ziarna słonecznika, sól i mieszamy. Sprawdzamy, czy nasze drożdże "ruszyły"-jeśli ich ilość zwiększyła sie, a na powierzchni zaczęła pojawiać się piana
Zawsze głodna!Przepis autorski (mój). Ostatnio żadne słodycze mnie nie kuszą i nawet moja ulubiona biała czekolada leży nietknięta. Nie robię tak dużo słodkości jak wcześniej, hmmm
Di gotujePestki dyni łuskane Przygotowanie domowego chleba może bazować także na dodaniu pestek dyni łuskanych. Niezwykle istotne jest to, że pestki posiadają kwasy omega 3 i duże ilości fitosteroli. Miłośnicy chleba domowego docenią smak pestek i aspekt prozdrowotny. Co ciekawe, pestki dyni łyskane obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, zapobiegają rozwojowi chorób cywilizacyjnych i miażdżycy. Regularne sięganie po pestki dyni pozwoli(...)wzbogacają smak ciasta chlebowego. Istnieje wiele przepisów na chleb domowy z dodatkiem słonecznika łuskanego. Dzięki temu każdy dobierze takie rozwiązanie, jakie zadowoli całą rodzinę. Przygotowanie domowego chleba nie jest trudne, jak mogłoby się wydawać. W tym wypadku pomocne są różnorodne ziarna do wypieku, jakie dodadzą smaku i zdrowia. Na uznanie zasługuje przykładowo słonecznik łuskany, pestki dyni łuskane, czy też
I LOVE LIFENiedawno mój zachwyt wzbudził jabłkowy kołacz. Zajadałam ze smakiem, siedząc pod zwisającymi z sufitu pająkami, w świetle świecących dyni i lampionów. Celebracja Tego kontrowersyjnego w opinii wielu dnia, w moim przekonaniu nie jest godna potępienia. Nie przypisuję jej jakiejkolwiek ideologii. Dla mojej córki to możliwość spotkania się z przyjaciółmi i bezkarnego wypaćkania twarzy cieniami do powiek, tuszami i kredkami(...)Halloween w kalendarzu mieszkańców USA i Kanady, to trzecie co do ważności święto. Więc wspominaliśmy, otwieraliśmy drzwi wrzeszczącym dzieciakom domagającym się słodyczy. Ale dyniowego ciasta nie było na naszym stole. Na talerzu w kształcie szczerbatej dyni położono drożdżową szarlotkę i była obłędna. Dziś starałam się upiec podobną. Efekt zbliżony. Co ciekawe, w ocenach innych - lepszy od pierwowzoru. W mojej ocenie
Kronika Piekarnikawięc może nie wyglądają za dobrze, ale wyszły naprawdę pyszne. Składniki: farsz: 250 g musu z dyni 1 mała cebula 1 łyżka oliwy 1 łyżka mielonych migdałów 1 płaska łyżka bułki tartej ½ łyżeczki kurkumy 1 jajko sól morska pieprz ciasto: 300 g mąki 2 jajka 1 żółtko 1 łyżeczka soli 4 łyżki gorącej wody 1 białko oraz: świeże liście(...)łyżki masła Wykonanie: Przygotować farsz: cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Do cebuli dodać dynię, migdały, bułkę tartą, jajko, kurkumę, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Farsz zagotować, zmiksować blenderem a następnie ostudzić i wstawić na godzinę do lodówki. Przygotować ciasto: mąkę przesiać przez sito i dodać sól. W mące zrobić wgłębienie do którego wbić 2 jajka
Mama Gotujenatka pietruszki 2 łyżki sosu uniwersalnego jasnego Łowicz olej rzepakowy 1 cebula sos dyniowy: 40 dkg pieczonej dyni ze skórą hokkaido 1 cebula 2 ząbki czosnku sos jasny uniwersalny Łowicz pozostały 3 łyżki tartego sera żółtego 1 szklanka wody sól, pieprz czerwony ciasto na sakiewki: 1 szklanka mąki pszennej 1/4 szklanki gorącej wody sól szczypta Farsz: Kaszę gryczaną gotuję według(...)temp 200 stopni na blaszce 25-30 minut. Sos: Na patelni przesmażam pokrojoną cebulę, dodaję czosnek, pokrojoną dynię. Miksuję blenderem. Wstawiam ponownie na gaz, dodaję sos jasny, wodę, na końcu ser i mieszam aż się rozpuści. Doprawiam solą, pieprzem. Ciasto na 6 sztuk sakiewek: Do miski wsypuję mąkę, dodaję sól, wodę gorącą i mieszam widelcem. Ciasto zagniatam rękoma i wałkuję
wesoła kuchniapowrócę. Przepis już znam na pamięć. Można zamiast wody do ciasta używać różnego rodzaju soków warzywnych do całości lub połowy ciasta, różnego rodzaju ziaren, świeżych lub suszonych ziół. Do połowy ciasta dodałam 2 pęczki zmielonej natki pietruszki z łodyżkami. Przemieliłam natkę przez maszynkę elektryczną, aby bardziej zabarwiła ciasto. Mogę go zaliczyć do chlebów pszennych z najwyższej półki! Użyłam samej(...)ciasto nie będzie przyklejało się do boków miski. Zeskrobać miękkie ciasto z trzepaczki, miskę starannie przykryć i odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia: 3. Wyjąć ciasto z lodówki i pozostawić w temperaturze pokojowej na 2-3h dla ocieplenia przed dalszym formowaniem. 4. Delikatnie wyjąć ciasto na omączony blat i oprószyć mąką po wierzchu. 5. Podzielić ciasto na cztery
Leśny Zakątekczasie. Co się odwlecze, to nie uciecze :) Zachęcam do przygotowania tego prostego, szybkiego i przepysznego deseru :) ciasto: 100 g mąki pszennej 50 g mąki krupczatki 1 łyżka cukru pudru 100 g masła 1 żółtko 1 łyżka śmietany nadzienie: 3 łyżki puree z dyni 2 łyżki konfitury z moreli dodatkowo: 3 małe gruszki (użyłam rocha) łyżka konfitury z moreli pół łyżeczki(...)zagniatamy na gładkie ciasto. Wkładamy je do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm i przekładamy do formy do pieczenia (moja miała około 20×25 cm). Na wierzch nakładamy dynię wymieszaną z konfiturą morelową oraz gruszki pokrojone w cieniutkie plasterki (1mm). Resztę konfitury podgrzewamy w rondelku, aż stanie
Mienta blogszpinaku ( biedronka) kilka suszonych pomidorów w oleju ( najlepsze z Biedronki z dynią ) Pierś kroimy w drobną kostkę, obsypujemy przyprawą kotani i smażymy na patelni z odrobiną oleju z zalewy pomidorów. Dodajemy pokrojone suszone pomidory i szpinak. Smażymy, aż szpinak zmniejszy objętość. Można lekko dosolić do smaku. Ciasto: Proponuję pomieszać mąki, 100g pełnoziarnistej 400 g mąki pszennej. 7g drożdzy(...)zachowując odstępy. Górę pierogów smarujemy białkiem żeby się pięknie zarumieniły. Na wierzch można położyć kilka pestek dyni, które znajdziecie w zalewie olejowej z pomidorów suszonych. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 15min, aż się pięknie zarumienią. Artykuł Najlepsze ciasto na pieczone pierogi pochodzi z serwisu Rusty fork
Rusty ForkPachnie bosko, ma cudowny, żółciutki kolor. Jest mięciutki i ma przyjemnie chrupiącą skórkę. Pestki dyni sprawiają, że ma ciekawszą strukturę, no i te cudowne dziury... Mogłabym na niego patrzeć i patrzeć.Jedyna wada, to czas oczekiwania. Najpierw poolish strasznie długo rośnie, a potem wyrobione ciasto niemal drugie tyle. Cóż, czasem trzeba się poświęcić... Moim zdaniem jak najbardziej warto - efekt jest
Pożeraczka, czyli raz adobrzezastosowań czynią z niej ze wszech miar pożądane warzywo. Bardzo łatwa w "obsłudze", a dzięki neutralnemu smakowi ląduje dzisiaj nie tylko w zupach. Dynię można wykorzystać praktycznie we wszystkich daniach. Z jej udziałem przygotujesz cudowne jesienne ciasta, upieczesz drożdżówki, chałki, chlebki i bułeczki. Zrobisz pomarańczowe lane kluseczki, kopytka i kluski śląskie. Idealnie sprawdzi się w zapiekankach i jako składnik dań
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!świetnie się z koperkiem komponuje. Kiełbasę można pominąć lub zastąpić inną - ja akurat taką dostałam w sklepie, a chciałam, żeby bułeczki nadawały się do jedzenia samodzielnie. Wierzch posypałam ziarnami dyni, bo ten dodatek po prostu uwielbiamy - do wszystkiego niemal.Najlepsze oczywiście w dniu pieczenia, jednak następnego jedliśmy je stostowane z żółtym serem - też bardzo smaczne.I choć są już tylko pysznym wspomnieniem(...)pęczek koperku100 g kiełbasy pepperoni50 g masła1 łyżeczka oliwyskórka otarta z 1/2 cytrynydodatkowo:1 jajko15 g ziaren dyniMąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i drożdżami. Wlać wodę, zagnieść ciasto. Masło rozpuścić i przestudzić, dodać do ciasta; wyrobić. Ciasto powinno być gładkie, może się delikatnie lepić.Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.Pepperoni pokroić w niedużą
Pożeraczka, czyli raz adobrze