Magda Kolejny cudowny sezon na dynie nadszedł więc jedna ogromna sztuka wylądowała już w piekarniku i została przerobione na dyniowe purée . A wiadomo, że takie dyniowe purée może być użyte dosłownie do wszystkiego, możliwości są niezliczone. Ja wchodzę w dyniowy czas na słodko, przygotowując prościutki, mieszamy łyżką i naprawdę niezawodny chlebek dyniowy. Aby był jeszcze lepszy, dodałam duuuużoooo czekolady, wszystko(...)jajka 2/3 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju rzepakowego 2/3 szklanki purée z dyni 2 łyżeczki esencji waniliowej około 100g posiekanej gorzkiej czekolady – użyłam czekoladowych groszków Nastawiamy piekarnik na 180°. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Do miski przekładamy mokre składniki – purée z dyni, jajka, mleko, olej, esencje waniliową oraz wsypujemy cukier – mieszamy wszystko do połączenia
Smaczna Stronapiękny żółciutki kolor :). Nadzienie z powideł śliwkowych pasuje tutaj idealnie. Z ciastem trochę ciężko się pracuje, ponieważ wychodzi dość luźne, ale konsystencja ciasta zależeć będzie tak naprawdę od puree dyniowego - im mniej wodniste puree, tym bardziej zwarte będzie ciasto. Warto się jednak trochę pomęczyć, gdyż takie luźniejsze ciasto daje gwarancję bardzo mięciutkich i delikatnych bułeczek :). Bardzo bardzo polecam! Przepis inspirowanym(...)oprószenia Wykonanie: Puree z dyni oraz jajko powinny być w temperaturze pokojowej. Masło roztopić, odstawić do przestudzenia. Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z suchymi drożdżami ( ze świeżych należy najpierw zrobić rozczyn ), cukrem, solą, cynamonem i otartą skórką z pomarańczy. Dodać jajko, puree z dyni, wlać letnie mleko i wyrabiać przez kilka minut. Jeśli ciasto wyda się zbyt luźne, dosypać mąki
Opowieści z piekarnikadyni 250 g mąki pełnoziarnistej 130 ml letniego mleka 20 g drożdży 1 łyżka oleju szczypta soli 1/2 łyżeczka cukru trzcinowego Przygotowujemy warstwę jasną: Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku. Dodajemy 2 łyżki mąki oraz cukier. Mieszamy i odstawiamy na bok. Mąkę, sól, olej wielkopolski mieszamy. Dodajemy rozczyn drożdżowy i ugniatamy do uzyskania miękkiego ale nie lepkiego ciasta. Ciasto odstawiamy(...)miejsce. Przygotowujemy warstwę dyniową: Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku. Dodajemy 2 łyżki mąki oraz cukier. Mieszamy i odstawiamy na bok. Mąkę, dynię, sól, olej wielkopolski mieszamy. Dodajemy rozczyn drożdżowy i ugniatamy do uzyskania miękkiego ale nie lepkiego ciasta. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkiego dodajemy jeszcze odrobinę mąki. Jeżeli ciasto jest zbyt twarde dodajemy odrobinę mleka. Ciasto odstawiamy
Kuchnia w oparachpełni! Nie marnujmy go :) Batoniki są szybkie i łatwe do przygotowania. Nie wymagają pieczenia :) A jeżeli zostało Wam jeszcze troszkę dyni.. polecam Wam zrobić z niej na śniadanie placki dyniowe lub upiec ciasto idealne do kawy. Składniki: 1 szkl. płatków owsianych 1 szkl. płatków gryczanych 200g puree dyniowego 3 łyżki rodzynek lub żurawiny 4 łyżki
Czarnawisienkaprzygotowania 1. Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, wiórki kokosowe i cukier. 2. Mieszamy jajko, mleko i olej. Dodajemy puree z dyni. 3. Łączymy składniki suche z mokrymi i delikatnie mieszamy. 4. Foremki silikonowe napełniamy ciastem do ¾ wysokości foremki. 5. Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 25 minut. Muffiny są bogate w: - błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachJesienna sałatka z rukolą, smażoną dynią, serem feta i piersią kurczaka z dodatkiem uwielbianego przeze mnie czosnku niedźwiedziego, który jest niezwykle zdrowy i smaczny Składniki:2
Oryginalny smakTrzeba przyznać, że gdyby nie dynia oraz pachnące gałką muszkatołową i cynamonem wypieki z jej dodatkiem, to jesień byłaby zdecydowanie bardziej ponura. Wszystkim miłośnikom dyniowych słodkości oraz tym, którzy nie zdążyli się jeszcze do owych wypieków przekonać, polecam pyszne wegańskie i bezglutenowe muffiny z orzechami. Ponieważ dyniowe purée świetnie spaja ciasta, babeczki obchodzą się bez jajek czy ich zamienników(...)jesienne podwieczorki. Składniki na 4 duże lub 5 mniejszych babeczek: 75 g orzechów włoskich lub pekan, zmielonych 60 g mąki ryżowej 40 g cukru kokosowego 100 g purée z dyni 125 ml mleka roślinnego + 2 łyżki naturalnego octu jabłkowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej garstka suszonej żurawiny (opcjonalnie) szczypta soli, po 1/2 łyżeczki cynamonu i imbiru, szczypta mielonych goździków i gałki
Even Better Foodpowstały trzy blaty, które później przełożę kremem (po świętach podam przepis) oraz prawdziwy hit - przepyszne pierniczki w czekoladzie nadziane domowym dżemem pomarańczowym z dyni . Podobne pierniczki wraz z opisem przygotowania pokazywałam tutaj . Ponieważ przepisy na ciasto piernikowe podawałam już na blogu, odsyłam do wcześniejszych wpisów, tutaj podam zaś przepis na lukier królewski, jakiego użyłam do dekoracji większości pierniczków. składniki
6niebofantastyczną cebulką duszoną w słodkim winie. Akurat tym kopytkom nadałam kształt kółeczek poprzez wycięcie ich kieliszkiem z rozciągniętego ciasta, ale oczywiście można je przygotować tradycyjnie, czyli uformować wałek, lekko spłaszczyć i kroić. Do dzieła! :))) Gnocchi dyniowe: * ugotowane ziemniaki- 250 g * dynia- 250 g * mąka pszenna- 300 g (+ do podsypania) * mąka ziemniaczana- 100 g * jajko- 1 szt. * szczypta soli Cebula: * cebula(...)olej ryżowy/masło klarowane- 3 łyżki * wino białe, słodkie- 50 ml * szczypta soli Gnocchi dyniowe: Dynię obrać ze skórki i zmiksować na puree, połączyć z ziemniakami uprzednio przeciśniętymi przez praskę oraz jajkiem, dodać obydwie mąki, szczyptę soli i dokładnie wyrobić. Ciasto podzielić na 3-4 części, i każdą z nich- na oprószonej mąką stolnicy- dłońmi rozciągnąć tak, aby grubość
Kraina Miodem Płynącaciasto patyczek będzie suchy. Wyjąć z piekarnika, przestudzić przez około 10 minut, następnie zdjąć obręcze i wystudzić ciasta na kratce. Ciasto wersja 2 (bez glutenu) 200 g mąki ryżowej 25 g skrobi ziemniaczanej 230 g puree z dyni - przepis jak zrobić tutaj 60 g ciemnego kakao 100 g ciemnego cukru muscovado 250 ml wrzątku 125 g miękkiego masła(...)Dodać drugie jajko i znów mąkę. Stopniowo dodawać pozostałą mąkę miksując cały czas. Masa stanie się dość gęsta. Dodać puree z dyni i dokładnie wymieszać. Powoli po łyżce wlewać rozpuszczone kakao z cukrem, mieszając masę łyżką lub szpatułką. Ciasto przelać po równo do przygotowanych tortownic. Piec około 30 minut, do momentu aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Wyjąć
maniapieczeniaTrzeba przyznać, że gdyby nie dynia oraz pachnące gałką muszkatołową i cynamonem wypieki z jej dodatkiem, to jesień byłaby zdecydowanie bardziej ponura. Wszystkim miłośnikom dyniowych słodkości oraz tym, którzy nie zdążyli się jeszcze do owych wypieków przekonać, polecam pyszne wegańskie i bezglutenowe muffiny z orzechami. Ponieważ dyniowe purée świetnie spaja ciasta, babeczki obchodzą się bez jajek czy ich zamienników(...)jesienne podwieczorki. Składniki na 4 duże lub 5 mniejszych babeczek: 75 g orzechów włoskich lub pekan zmielonych, 60 g mąki ryżowej, 40 g cukru kokosowego, 100 g purée z dyni, 125 ml mleka roślinnego + 2 łyżki naturalnego octu jabłkowego, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, garstka suszonej żurawiny (opcjonalnie), szczypta soli, po 1/2 łyżeczki cynamonu i imbiru, szczypta mielonych goździków i gałki
Even Better Foodminut, a następnie na drugiej prędkości ok. 2 minuty. Po zakończeniu wyrabiania przełożyć ciasto do foremek wysmarowanych olejem. Ciasto także posmarować olejem i przykryć folią spożywczą. Odstawić do wyrośnięcia - czas rośnięcia ok. 2-3 godziny – ciasto rośnie stosunkowo wolno i trzeba odczekać do pełnego wyrośnięcia (można także wyrastać krócej w podwyższonej temperaturze np. 30 st.). Chleby(...)minutach chleby spryskać wodą – będą miały ładny kolor i błyszczącą skórkę. Dodatkowe uwagi: Ilość wody można zwiększyć, aby konsystencja ciasta pozwalała na przekładanie łyżką, ale nie była lejąca. Nasiona można urozmaicić o pestki dyni, słonecznika i np. kminek lub czarnuszkę. Chleb wypiekali autorzy blogów: Akacjowy blog Kuchennymi drzwiami Kuchnia Alicji Kuchnia Gucia Moje małe czarowanie Ogrody Babilonu
Weekendy w domu i ogrodzieDzieciom naleśniki dziś się wymarzyły i o zrobienie ich mnie poprosiły. Gdy ciasto przygotowywałam to tak sobie pomyślałam, że wszędzie nas straszą dyniami i Halloweenowymi potworami, to ja naleśniki takie usmażę i dzieciom pokażę, że te stwory i potwory nie są takie straszne jak wyglądają, a nasze w dodatku smak ulubionych naleśników mają. Składniki(...)mąki, 2 jajka, 300 ml mleka, 2 płaskie łyżki cukru brązowego, szczypta soli, woda mineralna lekko gazowana, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Należy przygotować dwa ciasta, gęste i rzadkie. Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka, mleko, cukier i sól. Wszystkie składniki miksujemy, dodajemy do ciasta wodę w takiej ilości, aby uzyskać rzadką konsystencję. Połowę ciasta odlewamy
Moniki Smakołykiużywanego do barwienia świeżych makaronów, kopytek, ravioli, sosów czy risotto. Burak nadał pierogom piękny, różowy kolor, zaś ziarenka maku dodałam to "białego ciasta" i powstały pierogi w kropki. Wszystkie pierogi nadziałam pysznymi farszami: niebieskie - smażonymi krewetkami i dynią; zielone - cudownym połączeniem buraczka i koziego sera; żółte - delikatną mozzarellą i kwiatami klitorii; czarne - ricottą, mozzarellą i sezamem; różowe - fetą i rukolą(...)wystarczy tylko zblendować lub wymieszać skladniki, a krewetki i pieczarki podsmażyć, i pyszne, oryginalne danie gotowe! To jak, macie ochotę "olać konwenanse" i zaskoczyć bliskich?! 🙈👌😋 SKŁADNIKI NA CIASTO: 500 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 1 łyżeczka soli 90 ml rzepakowego Oleju Wilkopolskiego 200 ml gorącej wody 2 łyżki suszonych kwiatów klitori (zaparzonych w 0,75 szklanki
Słodko-Słony Świat Ilonyłyżeczka soli 1/2 szkl pestek dyni+ do posypania 1 łyżka oleju 1 szkl ciepłej wody Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, pestki dyni, sól oraz drożdże i mieszamy razem. Następnie dolewamy ciepłą wodę oraz olej. Wyrabiamy ciasto, aż przestanie przyklejać się do rąk, potem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Następnie przekładamy wyrośnięte ciasto do foremki
słodkie i nie tylko historie kulinarne