Dynia,prawdziwa krolowa jesieni nadal zajmuje poczesne miejce w mojej kuchni.Nadaje sie nie tylko na pyszna ,rozgrzewajaca zupe,dodatek do ciast i nalesnikow,sprawdzi sie rowniez swietnie w roli dania glownego.Najlepiej nada sie tu malenka dynia o wadze 700-800 g,jesli jej polowka ma stanowic porcje dla jednej osoby.Danie bardzo latwe do przygotowania,smaczne i niezwykle efektowne.Jest
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!robicie z gotowanego kurczaka? :) Skła dniki: 3 udka 2duże marchewki 1/2 szklanki musu z pieczonej dyni (przepis TUTAJ ) duża cebula sól, pieprz papryka ostra i słodka (do smaku) 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, ziół prowansalskich Ciasto: 4 szklanki mąki 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki oleju około 1,5 szklanki ciepłej wody + jogurt naturalny, natka pietruszki Przygotowanie: Ugotowane(...)udka kurczaka, oraz ugotowaną w rosole marchewkę umieszczamy razem z musem z dyni w miseczce (uprzednio usuwając kości). Cebulę obieramy, siekamy drobno i szklimy na odrobinie oleju. Wszystkie składniki miksujemy i doprawiamy do smaku. W osobnej misce ugniatamy wszystkie składniki na ciasto. Należy je wyrabiać około 15 minut. Kiedy jest ono gotowe, wykładamy je na lekko posypaną mąka deskę
ChilliJemyniego też są przepyszne. Z przepisu tego wyjdą wam 24 muffinki, ale możecie też całość ciasta przelać do prostokątnej formy i upiec dyniowe ciasto, które można posypać mieszanką cukru pudru i cynamonu. MUFFINY DYNIOWE Składniki: (24 szt.) 200 g puree z dyni 3 jajka 2 szkl mąki 1 szkl brązowego cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu(...)cynamon Przygotowanie: W misce łączymy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon. W oddzielnym naczyniu mieszamy puree z dyni, jogurt, jajka, olej i ekstrakt waniliowy. Do wymieszanych składników mokrych dodajemy składniki suche. Mieszamy do połączenia składników i otrzymania gładkiego ciasta. Ciasto przelewamy do 3/4 wysokości papilotek na muffiny. Formę z muffinami wstawiamy do piekarnika rozgrzanego
Bon appetit mon amiemąką. Pomysł (z lekkimi modyfikacjami) na farsz natomiast pochodzi folderu reklamowego Biedronki. (4-5 porcji) Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 1/2 szklanki wody (ciepłej) 1/4 szklanki mleka 2 łyżki oliwy 1 jajko 1/2 łyżeczki soli Farsz: 250g mięsa mielonego (użyłam wieprzowego) 350g dyni (waga po obraniu) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki bulionu warzywnego (może być woda(...)stolnicę, wbić jajko, dodać sól, wodę, mleko i całość dobrze wyrobić (ciasto ma być wolne). Odstawić na czas przygotowania nadzienia. Przygotować farsz. Sezam uprażyć na suchej patelni. Mięso podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i startą (na grubych oczkach tarki) dynię. Smażyć przez około 5 minut. Po tym czasie farsz wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez
Di gotujePrzygotowanie puree z dynii nie nastręcza wiele trudności. Warto zrobić je w trochę większej ilości, by później wykorzystać do przygotowywania zup, past do chleba, klusek, deserów i ciast. W lodówce można je przechowywać przez dobre kilka dni i sukcesywnie zużywać do zaplanowanych dań. Nie zamrażam i nie wekuję puree z dynii, ponieważ nie mam własnej dynii z ogródka, a jest(...)zabarwionym pomarańczowym i mączystym miąższu. Mączysty miąższ jest szczególna zaletą, gdy puree ma zostać wykorzystane jako dodatek do ciast i wypieków drożdżowych, czy farszu do pierogów. Składniki: około 1kg dynii na 1 blaszkę z wyposażenia piekarnika sól, olej, rozmaryn - przyprawy do dyni na wytrawnie laska cynamonu, anyż gwiaździsty - przyprawy do dynii na słodko Wykonanie: dynię dokładnie umyć. Przekroić na ćwiartki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Wraz z końcem wakacji zaczyna się sezon na śliwki, jabłka i dynie – a ja zaczynam myśleć nad nowymi przepisami :) Dziś bajecznie proste ciasteczka z ciasta francuskiego ze śliwkami. Jeśli macie nieco więcej czasu i lubicie takie kulinarne zabawy możecie upleść na wierzch ciasteczek coś na kształt koszyczków – wygląda ślicznie po upieczeniu! Jeśli jednak zależy Wam na czasie ciasteczka
Ciastkozercysera feta ząbek czosnku szczypta soli pieprz do smaku 50 dag parmezanu łyżka masła Dodatkowo: 1 jajko, pestki dyni. Sos czosnkowy: 200 g śmietany 18% łyżka majonezu pieprz ząbek czosnku Drożdże rozrobić w ciepłym mleku. Dodać cukier, sól oraz mąkę. Wyrobić ciasto, które należy przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (na około pół godziny). W tym czasie(...)sól oraz pieprz. Po chwili smażenia dorzucić rozdrobniony ser feta oraz utarty parmezan. Smażyć do momentu rozpuszczenia serów. Ciasto rozwałkować. Nakładać po łyżce farszu i wykrawać pierogi. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C. Pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać pestkami dyni. Piec około 2o minut do zarumienienia. Przygotować sos. Śmietanę wymieszać z majonezem, pieprzem oraz wyciśniętym czosnkiem
Bulliosera feta ząbek czosnku szczypta soli pieprz do smaku 50 dag parmezanu łyżka masła Dodatkowo: 1 jajko, pestki dyni. Sos czosnkowy: 200 g śmietany 18% łyżka majonezu pieprz ząbek czosnku Drożdże rozrobić w ciepłym mleku. Dodać cukier, sól oraz mąkę. Wyrobić ciasto, które należy przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (na około pół godziny). W tym czasie(...)sól oraz pieprz. Po chwili smażenia dorzucić rozdrobniony ser feta oraz utarty parmezan. Smażyć do momentu rozpuszczenia serów. Ciasto rozwałkować. Nakładać po łyżce farszu i wykrawać pierogi. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C. Pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać pestkami dyni. Piec około 2o minut do zarumienienia. Przygotować sos. Śmietanę wymieszać z majonezem, pieprzem oraz wyciśniętym czosnkiem
Bulliosera feta ząbek czosnku szczypta soli pieprz do smaku 50 dag parmezanu łyżka masła Dodatkowo: 1 jajko, pestki dyni. Sos czosnkowy: 200 g śmietany 18% łyżka majonezu pieprz ząbek czosnku Drożdże rozrobić w ciepłym mleku. Dodać cukier, sól oraz mąkę. Wyrobić ciasto, które należy przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (na około pół godziny). W tym czasie(...)sól oraz pieprz. Po chwili smażenia dorzucić rozdrobniony ser feta oraz utarty parmezan. Smażyć do momentu rozpuszczenia serów. Ciasto rozwałkować. Nakładać po łyżce farszu i wykrawać pierogi. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C. Pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać pestkami dyni. Piec około 2o minut do zarumienienia. Przygotować sos. Śmietanę wymieszać z majonezem, pieprzem oraz wyciśniętym czosnkiem
Bulliokilku tygodni internet obiegają zdjęcia różnych wypieków w formie żebrowanej dyni. Mnie też ten kształt zaintrygował i postanowiłam go wykorzystać. Nie byłabym sobą, gdybym nie upiekła w tym kształcie chleba. W moim domu króluje chleb na zakwasie, a to prawdziwe wyzwanie dla uformowania bochenka, bo ciasto na zakwasie rośnie dłużej i inaczej niż na drożdżach. Trzeba było zapanować nad kształtem(...)dużo na tę ilość mąki, ale trzeba pamiętać o zrównoważeniu smaku słodkiej dyni) 250 g musu z pieczonej dyni 130 ml wody olej do smażenia Mąkę wymieszać z zakwasem i musem dyniowym za pomocą drewnianej łyżki. Stopniowo dolewając wodę, wyrabiać ciasto, by miało jednolity kolor. Wyrabiałam ręcznie. Na koniec dodać sól i wyrobić ciasto. Odstawić na kwadrans dla tzw. autolizy
Weekendy w domu i ogrodziewycisnąć z woreczka z odciętym końcem) ubite białka i wstawić do piekarnika jeszcze na 20-25 minut. Upieczone ciasto wyciągnąć, zdjęć papier i z powrotem włożyć do brytfanki. Posmarować powidłem śliwkowym. Przygotowanie masy dyniowej: Mascarpone i puree z dyni powinny być dobrze schłodzone. Żelatynę zalać 1/2 szklanki zimnej wody, odstawić na kilka minut, a następnie podgrzać lekko na gazie(...)mikrofalówce (nie zagotowywać!). Przestudzić. Mascarpone, dynię, cukier puder i cynamon wymieszać w mikserze. Na koniec wlać żelatynę i jeszcze raz wymieszać mikserem. Masę dyniową wyłożyć na wystudzone ciasto i włożyć do lodówki. Gorzką czekoladę zetrzeć na lekko stężałą masę dyniową. Udekorować śmietaną kremówką ubitą z cukrem pudrem. Ciasto chłodzić przez kilka godzin, a najlepiej przez
Trzeci talerzsoli zagnieść do połączenia składników i uformować kulę. Jeśli jest taka potrzeba dodać łyżkę zimnej wody. Ciastem wyłożyć dno torownicy o przekroju 26 cm , wyłożonej papierem do pieczenia, mocno docisnąć ręką. Wstawić do lodówki piekarnik nastawić na pieczenie góra-dół na 200`C dynię obrać, przekroić wzdłuż, pozbawić pestek i miękkich części, następnie zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Cytrynę(...)skórki cytrynowej odłożyć do dipu jogurtowego, resztę wmieszać do masy dyniowej. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać, następnie wymieszać ze startą dynią. Doprawić solą, pieprzem i roztartymi w moździerzu ziarnami kolendry przprawina masę dyniową wyłożyć na przygotowane ciasto. Oliwki przepołowić i rozsypać na placku. Piec około 45 minut pomidorki umyć i w zależności od wielkości przepołowić lub podzzielić na mniejsze
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!miesiącach przerwy w końcu powróciłam na łono piekących i skorzystałam z zaproszenia Amber do Październikowej Piekarni . Przygód z chlebem nie miałam. Dwiema zmianami jakie wprowadziłam były pestki słonecznika zamiast dyni i większa ilość soli. Chleb jest wilgotny, kwaskowy i długo świeży czyli taki jaki lubimy :) Chleb pytlowy na zakwasie z pestkami słonecznika zaczyn: 115 g aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego(...)wody Do zakwasu dodajemy wodę, mieszamy i łączymy z mąką. Mieszamy łyżką i zostawiamy na 14 – 16 godzin przykryte, w temperaturze pokojowej. ciasto chlebowe: cały zaczyn 485 g maki żytniej 720 80 g pestek dyni lub słonecznika namoczonych na 2 h przed wyrabianiem chleba 375 ml wody 2 płaskie łyżeczki soli (u mnie 1 łyżka, ok 20 g) Do zaczynu
Dzieje kuchennej WiewióryPumpkin pie, czyli tarta dyniowa to obowiązkowe ciasto w kuchni północno-amerykańskiej, szczególnie o tej porze roku. Pamiętam gdy pierwszy raz skosztowałam domowej tarty dyniowej podanej na gorąco z zimną bitą śmietaną… Siedzieliśmy na zewnątrz w ogrodzie świętując zakończenie jesieni , a jeszcze ciepły i słodziutki “pumpkin pie” pachnący aromatycznie korzennymi przyprawami wspaniale nas rozgrzał. Po latach zapragnęłam odtworzyć jego smak(...)agawy i całość dokładnie mieszamy. Wyrabiamy krótko ciasto,żeby było jednolite i wykładamy je na foremkę do tarty. Pieczemy przez około 10-12 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do lekkiego przestudzenia (na około 10 minut). W międzyczasie do blendera wrzucamy puree z dyni razem z przyprawami: mielonym imbirem, cynamonem i świeżo startą
Lamarida.plzielonej. I pominęłam cukinię. Wyszło naprawdę pysznie. Skąd pomysł na dzisiejszą potrawę? Na jednej z moich fejsbukowych grup zapytam o pomysły na potrawy z dyni. Zależało mi na czymś nie do końca oczywistym. Racuchy, ciasta, to już było. Jedna z dziewczyn zaproponowała leczo. I to było to czego szukałam. Proste, jednocześnie nieoczywiste. Podstawą dobrego leczo jest oczywiście papryka(...)czas na leczo jest idealny. Do wyboru, do koloru. Tak jak napisałam Wam na początku posta, u mnie stanęło na czerwieni i zieleni. W związku z tym, że dynia jest koloru pomarańczowego, zrezygnowałam z tego koloru papryki. I tak, wiem, że to nie kolor papryk ma główne znaczenie w potrawie, a jej smak. Bo tak jak wiadomo każda papryka smakuje
Kardamonovy