ciasto z dyni - 5787 przepisów (strona:142/386)

Tortelli z dynią i amaretti 53

podstaw. Zaopatrzona jestem w cztery książki kucharskie o tej tematyce więc inspiracji nie brakuje. Tym razem padło na tortelli czyli włoskie pierożki przygotowywane z ciasta na makaron jajeczny. Farsz miał być ciekawy więc padło na dynię w połączeniu z pysznie migdałowymi włoskimi ciasteczkami amaretti. Wyszło tak jak lubię czyli niby słodko, niby słono. Samo lepienie tortelli to nie lada wyzwanie

Milion Smaków
Chleb pełnoziarnisty – najprostszy przepis 117

pełnoziarnistej (użyłam 250 gram mąki żytniej i 250 gram mąki pszennej, 2 łyżeczki suchych drożdży, 1,5 łyżeczki soli 0,5 litra letniej wody ulubione dodatki takie jak słonecznik, dynia, siemię lniane, żurawina (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Chleb pełnoziarnisty – Wykonanie Do miski wsyp całą mąkę w dowolnych proporcjach. W tym przypadku użyłam 250 gram mąki pszenne pełnoziarnistej i 250 gram(...)gorąca sparzysz drożdże, za zimna spowoduje, że drożdże nie zaczną wyrastać. Wyrabiaj przez kilka minut na jednolite ciasto za pomocą miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego. Ciasto na chleb pełnoziarnisty będzie miało lekko mokrą konsystencje. Dodaj ziarna np. słonecznik, dynię, siemię lniane w dowolnej proporcji. Możesz zrobić również wersję klasyczną bez żadnych dodatków. Miskę przykryj ściereczką, by nie wyschło

To Musisz Wiedzieć
WEGAŃSKA TARTA Z ZIELONYMI SZPARAGAMI I MIĘKKIM TOFU 29

białego sezamu ● sól, pieprz Składniki na ciasto : ● 100 g mąki z ciecierzycy ● 80 g mąki pszennej ● ½ łyżeczki soli ● 1 łyżeczka ziaren kuminu ● 5 łyżek oliwy z oliwek ● 4 łyżki wody   Przygotowanie : Przygotuj ciasto: wymieszaj przesiane mąki, sól, ziarna kuminu, dodaj oliwę i wodę. Wymieszaj najpierw drewnianą łyżką, a następnie wyrabiaj lekko ciasto, aż do uformowania elastycznej kuli. Jeśli jest(...)formę do tarty (lub wyłóż papierem do pieczenia). Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę do tarty, dociskając dobrze do brzegów. Wstaw do schłodzenia na około 15 minut. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C, ponakłuwaj widelcem ciasto, przykryj papierem do pieczenia i wysyp na papier fasolę lub szklane kulki, aby ciasto nie wyrosło i się nie zniekształciło. Wstaw do nagrzanego piekarnika

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Pierogi z dynią, wędzonymi śliwkami i białą kaszą gryczaną 251

kaszy gryczanej świeży majeranek świeża szałwia 50g masła 200g pomidorków koktajlowych sól pieprz biały oliwa lub olej do skropienia dyni Przygotowanie: Mąkę wsypujemy do miski i robimy w niej dołek. Dodajemy dużą szczyptę soli, olej i gorącą wodę. Mieszamy ciasto, a następnie zagniatamy ostrożnie, aby się nie poparzyć. Zawijamy w ściereczkę i odstawiamy na około 20-30 minut. Wodę możemy(...)minut w temperaturze 180 stopni. Miękką dynię studzimy i rozgniatamy na puree. Śliwki wędzone drobno kroimy i dodajemy do dyni. Na koniec dokładamy ugotowaną białą kaszę gryczaną, drobno posiekany majeranek i doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem i papryką wędzoną. Ciasto dzielimy na kilka porcji. Każdą rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Na środek krążka kładziemy porcję farszu. Pierogi zlepiamy

Jacob Tastes
Bigos z dynią i pieczarkami 219

Dynia jest genialnym, bardzo zdrowym dodatkiem pasującym do wielu dań. Oprócz musu, dyniowego ciasta, kremowej zupy czy dyniowej latte można przygotować z jej dodatkiem wiele innych potraw. Po jesiennym leczo przyszła pora na bigos z dynią. Pyszny! A do czego Wy lubicie dodawać dynię? Na średni garnek bigosu: 600 g łopatki wieprzowej bez kości 300 g dyni hokkaido

Ze smakiem i z pasją
Naleśniki gryczane z sosem dyniowym i grillowaną kukurydzą. Pycha! 162

pękatą i pomarańczową w kuchni, oj się działo, oj pachniało i jak smakowało! Mniammm! Sezon na dynię ruszył pełną parą. Moja ulubiona to dynia piżmowa Hokkaido, bardzo mocno pomarańczowa, o gęstym miąższu, idealna do zup, sosów, ciast czy do wytwarzania syropu do kawy. Jest dość słodka a jej miąższ po upieczeniu aksamitny w smaku. Dzisiaj właśnie z takiej dyni przygotowałam

SMYKWKUCHNI
ŚWIĄTECZNE MUFFINY 162

smakują jak piernik, a robi się je o wiele szybciej, mała słodkość do świątecznej kawy     SKŁADNIKI Ciasto: 1 szkl. mąki, ½ szkl. cukru, 1/2 szkl. pure z dyni, 1/3 szkl. oleju, 1/3 szkl. śmietany 2 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżeczka przyprawy korzennej, ½ łyżeczki cynamonu, 2 łyżki kakao, szczypta soli Polewa: ¼ kostki masła

słodki bratek
Ciasto marchewkowe dla gości 149

ciasto idealne na takie chwile. Zainspirowały mnie muffiny, które przygotowałam jakiś czas temu. Postanowiłam na ich bazie upiec całe, duże ciasto - i muszę powiedzieć, że był to bardzo dobry pomysł. Nieco oczywiście zmieniłam: zamiast tartej dyni - marchewka. Nie było w domu żadnych świeżych owoców, dałam więc suszone morele. Otarta skórka z cytryny nadaje ciastu lekkości i świeżości, maślanka cudownej wilgoci

Pożeraczka, czyli raz adobrze
7 pomysłów na pierogi — odkryj nowe smaki! 35

wodzie, ostudź i obierz. Następnie na patelni podsmaż cebulę, czosnek i pokrojony w kostkę boczek. Dodaj bób i zmiksuj całość na jednolitą masę. Teraz wystarczy nadziać przygotowane wcześniej cienkie ciasto naszym farszem, ugotować w osolonej wodzie i gotowe! Sprawdź cały przepis na stronie: https://uwielbiam.pl/przepis/pierogi-z-bobem Pierogi z karpiem Jeżeli jesteś fanem rybnych smaków, koniecznie spróbuj pierogów z karpiem(...)ugotuj do miękkości. Pierogi z dynią Czy jest coś bardziej jesiennego niż dynia? Wykorzystaj jej delikatny smak do stworzenia wyjątkowych pierogów. Upieczoną dynię zmiel wraz z białym serem, dodaj przesmażony czosnek i świeży szpinak, a następnie starty imbir, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Na koniec wykładaj gotowy farsz do pierogów na przygotowane wcześniej cienkie ciasto, dokładnie zlep i ugotuj

Swojskie jedzonko
Tarta z dynią, kurczakiem i papryką oraz pomidorem 178

piersi z kurczaka oregano majeranek  natka pietruszki  Mąkę, jogurt naturalny, 1 jako i szczyptę soli mieszamy i wyrabiamy kruche ciasto. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie dynię ścieramy na tarce o dużych oczkach, wrzucamy do garnka, wlewamy kilka łyżek wody i dusimy. Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka oraz pokrojone

Mango Papaja
Bajecznie proste ciasto z figami 177

końcu mimo, że to właśnie teraz jest na nią sezon, jej smakiem można się cieszyć jeszcze długo po nim. Całe dynie bardzo dobrze się przechowują w chłodniejszych pomieszczeniach, dynię pokrojoną w kostkę lub przerobioną na mus można zamrozić, a ten ostatni również zapasteryzować. Dzięki temu u mnie nawet w marcu czy kwietniu pojawiają się dyniowe drożdżówki i inne smakołyki(...)tylko suszone, i nie bardzo je lubiłam. Były za słodkie, lepkie, i miały jakąś taką dziwną, nietypową konsystencję... Później zdanie zmieniłam, i polubiłam suszone figi, jednak ciągle raczej w ciastach niż jako samodzielną przekąskę. Szczerze, to nie pamiętam, kiedy po raz pierwszy świeżych fig spróbowałam. Wiem jednak, że nie zrobiły na mnie większego wrażenia. Trochę słodkie, trochę mdłe, pełne

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pizzerinki na dzień pizzy 156

smacznie. Wyszło mi 10 sztuk na grubym cieście, ale spokojnie można zrobić 12-14 sztuk, wtedy ciasto będzie cieńsze. Ciasto: 50 dag mąki 42 g drożdży 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki oleju Dodatki: 5 łyżek keczupu z dyni lub koncentratu pomidorowego kilka plasterków szynki 1 ogórek konserwowy 4 łyżki kukurydzy mała cebulka 1 pieczarka 1/4 papryki czerwonej(...)odstawić na około 15-20 minut do wyrośnięcia. Następnie do pozostałej mąki dodać rozczyn, olej, sól i wszystko dokładnie zagnieść. Z ciasta uformować 10 okrągłych placuszków. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Placuszki posmarować dżemem z dyni lub koncentratem pomidorowym, ułożyć pokrojoną w paski szynkę, pokrojoną cebulkę, paprykę i pieczarkę. Całość posypać ziołami prowansalskimi, kukurydzą i startym serem

Ewusiowe Smaki
Muffinki dyniowo-pomarańczowe 59

pulchne i mięciutkie. Idealne dla maluchów! Moja Zosia się nimi zajadała jak tylko wyciągnęłam je z piekarnika. Bardzo polecam Muffinki dyniowo-pomarańczowe – składniki (12 sztuk): 300g pulpy z dyni ( tutaj przeczytasz jak ją zrobić), 1 mała pomarańcza, 80g płynnego oleju kokosowego lub rozpuszczonego masła, 100ml mleka lub napoju roślinnego, 250g mąki orkiszowej jasnej ( tutaj o tym, dlaczego warto(...)łyżeczka sody oczyszczonej, płaska łyżeczka cynamonu, szczypta soli, 1/4 łyżeczki sproszkowanej stewii ( tutaj kilka słów o niej). Muffinki dyniowo-pomarańczowe – sposób przygotowania Najpierw wrzucam do miski pulpę z dyni. Następnie dodaję do niej startą skórkę z pomarańczy oraz wyciśnięty sok z owocu. Dolewam także mleko i całość dokładnie mieszam rózgą. W osobnej misce mieszam ze sobą wszystkie suche składniki

Natka Pietruszki
Muffiny dyniowe z pestkami 146

Zaproszono mnie na wydarzenie z cyklu "Ciasto na niedzielę" [ klik ] a tym razem padło na muffiny. Myślałam ze nie dam rady czasowo ale jak przygotowałam gulasz z dynią na obiad to pomysł sam wpadł do głowy i w kilka minut muffiny gotowe. Polecam serdecznie, są wilgotne i puszyste, posypane chrupiącymi pestkami dyni. Muffiny dyniowe z pestkami. ROZWIŃ

Moje Małe Czarowanie
Kopytka z dyni z szałwią i mięsem mielonym w pomidorach 167

dyni to bierzemy 1 kg surowej, obieramy kroimy w kostkę i pieczemy w piekarniku ok. 20 minut aż zmięknie. Dynię miksujemy i dusimy jeszcze w garnku aby jak najwięcej wody odparowało. Jak puree będzie za wodniste to ciasto na kopytka będzie za rzadkie i klejące. W międzyczasie przygotowujemy sobie mięso. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i dodajemy cebulę pokrojoną(...)przyprawy i dusimy kilka minut do połączenia mięsa z sosem. Teraz czas na kopytka. Do miski wrzucamy puree z dyni. Dodajemy przesiane mąki, jajko, sól i posiekane listki szałwii. Wszystkie składniki razem wyrabiamy ale tylko do połączenia składników. Jeżeli ciasto za bardzo klei się do rąk to trzeba dosypać troszkę mąki. Ciasto dzielimy na 4 części. Stolnicę posypujemy mąką

Kuchenne Wariacje