ciasto z ciasta francuskiego - 3180 przepisów (strona:99/212)

Kostki francuskie 159

niestety mój piekarnik uległ awarii i z powrotem dopiero będzie prawdopodobnie w połowie stycznia :( Więc niestety wszystkie słodkości trzeba robić w inny sposób. Takim sposobem było smażenie ciasta francuskiego w głębokim oleju. Wyszło całkiem smaczne! Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Ciasteczka francuskie z szynką i cukinią 143

Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 10 dkg sera żółtego 10 dkg szynki kawałek cukinii sól i pieprz 1 jajko czarny sezam Przygotowanie: Szynkę pokroić drobno, ser i wydrążoną cukinię zetrzeć … Czytaj dalej Ciasteczka francuskie z szynką i cukinią

czarrna od kuchni
Paluchy pizzowe z ciasta francuskiego 788

Bardzo prosta trzyskładnikowa przekąska. Składniki: -ciasto francuskie -sos pomidorowy  (gotowy ze słoika, domowy z pomidorów w puszce, przecier pomidorowy lub po prostu keczup) -ser żółty

Ditecz
ekspresowe francuskie ciasteczka z bitą śmietaną i truskawkami 212

składniki: 1 płat ciasta francuskiego 200 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru ok. 2 łyżki cukru trzcinowego truskawki ok. 3 kostki startej czekolady wykonanie: Z ciasta wykrawamy ok. 8 równych prostokątów lub więcej mniejszych. W każdym wycinamy mniejszy prostokąt, pozostawiając dwa kąty nie do końca przecięte. Następnie przeplatamy. Boki dociskamy (sklejamy) widelcem a środki nakłuwamy. Przekładamy

Domowy Smak Jedzenia
Ciastka francuskie z budyniem i suszonymi figami / Pastries with pudding and dried figs 155

wysiłku przy ich wykonaniu, a wyglądają i smakują obłędnie. Polecam! Scroll down for recipe in English Ciastka francuskie z budyniem i suszonymi figami (10-12 ciastek) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (450 g), rozmrożonego 1 opakowanie (100 g) suszonych fig Bakalland , 100 ml soku jabłkowego 1 opakowanie budyniu śmietankowego z białą czekoladą Delecty 1 jajko, roztrzepane cukier do posypania cukier(...)sokiem, zagotowałam i odstawiłam na kilka minut. Następnie wyjęłam figi i drobno posiekałam. Włączyłam piekarnik i ustawiłam go na 180 oC. Wyłożyłam dużą blaszkę papierem do pieczenia. Rozwałkowałam ciasto na prostokąt o bokach 50 na 35 cm. Na środek, wzdłuż dłuższego boku wyłożyłam równomierną warstwą budyń i posypałam go suszonymi figami. Po obu stronach nadzienia powinny pozostać dwa płaty

karmelowy
Rożki francuskie z jabłkiem 207

jabłkiem to popularne ciastka sprzedawane w cukierniach. Warto wykonać je w domu ponieważ są bardzo szybkie w wykonaniu. Wystarczy pokroić gotowy płat ciasta francuskiego na kwadraty, nałożyć jabłka pokrojone w drobną kostkę z cynamonem i zlepić. Wychodzą bardzo chrupiące, delikatne z dużą ilością nadzienia. Z podanego przepisu wychodzi

Marta Gotuje
Jednomyślmość i podwójne szczęście. Czekoladowe croissants z Moniką. 155

zastąpiłam nią tradycyjnie używane rodzynki, których szczerze nie znoszę).  Zapytacie o smak. Brak mi słów - cudowny, maślany, czekoladowy. Ciasto chrupie z wierzchu, ciągnie się w środku. Pachnie, kusi, uzależnia. Już po pierwszym urwanym kawałku zawędrowałam myślami na ukochane francuskie uliczki i nie prędko stamtąd wróciłam. Monika! Dziękuję - mogłabym z Tobą przewałkować jeszcze nie jeden dzień i nie jeden(...)murami miasta podkop. Zauważyli to piekarze, którzy o świcie podążali do pracy. Wszczęli natychmiast alarm i Turcy musieli się wycofać. Jako znak swego zwycięstwa piekarze uformowali z ciasta francuskiego pieczywo w formie półksiężyca - symbolu potęgi tureckiej.  Rogaliki zrobiły furorę w Wiedniu, skąd dopiero w XVIII wieku trafiły do Francji za sprawą królowej Marii Antoniny, z pochodzenia Austriaczki.** CROISSANTS

KUCHARNIA
Deser z ciasta francuskiego 224

Pomysł na taki deser podpatrzyłam  tutaj. 2 op. ciasta francuskiego 500 g serka mascarpone 1,5 szkl śmietany 36% 1 szkl cukru pudru 1 łyżeczka wanilii sok z połowy cytryny 5 łyżeczek żelatyny kieliszek ajerkoniaku dowolne owoce Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.Jeden płat ciasta upiec w całości, drugi pokroić na równe prostokąty/kwadraty i również  upiec

Moje domowe kucharzenie
Łosoś na szpinaku w cieście francuskim 145

danie :) Składniki: 300-400 g fileta łososia  1 opakowanie szpinaku 3 ząbki czosnku  4 łyżki twarogu 1 łyżka masła 1 łyżeczka oliwy z chilli 1 płat ciasta francuskiego ( kupiłam gotowe ) sól pieprz ćwiartka cytryny 1 jajko Szpinak umyć i odsączyć z wody. Na maśle poddusić posiekany czosnek i dodać czosnek. Smażyć aż zmniejszy swoją objętość. Doprawić solą

Jemy Pijemy
Mini Croissants 118

Croissants to popularne, urocze rogaliki przygotowane z ciasta francuskiego. Tradycyjne rogale możemy przygotować również w wersji mini, są bardziej podzielne, ładnie wyglądają i przypadną do gustu szczególnie dzieciom. Mini Croissants świetnie smakują z dodatkiem marmolady, dżemu lub innych ulubionych konfitur - idealne na śniadanie lub podwieczorek. Mini Croissants - Składniki: 250 g masła 10 g świeżych drożdży 220 ml mleka(...)pozostawiamy do wystygnięcia.   Po tym czasie dodajemy do rozczynu resztę mąki, ok. 3 łyżki cukru, pozostałe 120 ml ciepłego mleka, 30 g roztopionego masła oraz sól. Zagniatamy elastyczne ciasto (możemy je także przygotować w food procesorze). Ciasto przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h do podwojenia objętości. Następnie ciasto uderzamy pięścią

Słodka Strona
Mini Croissants z Czekoladą i Orzechami 172

Croissants to popularne, pyszne rogaliki przygotowane z ciasta francuskiego. Mini Croissants są bardziej podzielne, ładnie wyglądają i przypadną do gustu szczególnie dzieciom. Croissanty z czekoladą, oprószone orzechami lub wiórkami kokosowymi to idealny pomysł na śniadanie, podwieczorek lub słodką przekąskę. Mini Croissants z Czekoladą - Składniki: 250 g masła 10 g świeżych drożdży 220 ml mleka 420 g mąki pszennej płaska(...)pozostawiamy do wystygnięcia. Po tym czasie dodajemy do rozczynu resztę mąki, ok. 3 łyżki cukru, pozostałe 120 ml ciepłego mleka, 30 g roztopionego masła oraz sól. Zagniatamy elastyczne ciasto (możemy je także przygotować w food procesorze). Ciasto przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h do podwojenia objętości. Następnie ciasto uderzamy pięścią

Słodka Strona
Ekspresowe paluchy serowe 146

Ekspresowa propozycja przekąski na imprezę, dla niespodziewanych gości lub gdy mamy ochotę na coś małego do przekąszenia. Gotowe w 20 minut! Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (275g) ser żółty 100g jajko sól gruboziarnista/mak/kminek Sposób przygotowania: Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ciasto rozwijamy, smarujemy pędzelkiem rozkłóconym jajkiem oraz posypujemy równomiernie serem. Kołem do krojenia pizzy kroimy ciasto

Pyry na Gaz
Francuskie ciasteczka z mirabelką i jabłkami 127

przygotowałam dla Was wpis bardzo słodki - choć bez cukru, chrupiący i soczysty, a co najważniejsze, barrrrrdzo prosty! Zapraszam na f rancuskie ciasteczka z mirabelką i jabłkami. Składniki : opakowanie ciasta francuskiego dobrej jakości słoiczek dżemu mirabelkowego / świeżych mirabelek jabłko ¼ szklanki mleka Sposób przygotowania: Płat ciasta wykładamy na oprószony mąką blat i kroimy na równe części – 12 dużych albo

Słodkie Przyjemności
TARTA FRANCUSKA Z JAGODAMI I SERKIEM MASCARPONE 146

Tarta francuska Słodkie klasyczne,kruche ciasto idealne na gorące dni. Można podawać ją z przeróżnymi owocami, kremami, budyniem lub galaretką. Składniki ciasto: 125g masła 125 cukru pudru 1 jajko 250g mąki sól łyżeczka aromatu waniliowego Składniki krem: 500 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 1-2 łyżki cukru pudru parę kropli aromatu waniliowego Ciasto można wymieszać

potrawyregionalne
Medalion z polędwiczki wieprzowej na chrupkim chlebku 149

Niedawno pokazywałam wam tę polędwiczkę wieprzową w cieście francuskim. Dzisiaj to samo danie prezentuje w innej odsłonie, bardziej lunchowej czy jako kolacje albo przekąskę dla gości. Zapraszam na jej niecodzienną odsłonę. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik