pisałam poprzednio, przy okazji zamieszczenia przepisu na tartę ze szpinakiem i serem pleśniowym , lubię mieć pod ręką gotowe ciasto francuskie. Możemy je wykorzystywać do przygotowania przeróżnych dań słodkich i wytrawnych. Posłuży nam w momentach awaryjnych, gdy niespodziewani goście pojawiają się w drzwiach, lub jako element dania "na winie"... Już tłumaczę o co mi chodzi :-). Czasami(...)rękę jak otworzymy lodówkę ! Ja otworzyłam i ujrzałam resztę szpinaku, który został mi po tarcie i 2 samotne cukinie :-). Szybka tarta z warzywami Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 małe okrągłe cukinie 2 ząbki czosnku 300 g świeżego szpinaku 2 jajka 200 ml śmietany 18 % sól świeżo zmielony pieprz 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowa Wykonanie: Szpinak płuczemy, usuwamy
Kulinarne przygody Gatitydużo czasu. A zatem spróbujcie i napiszcie, jak Wam smakowały moje tartaletki z dynią. Dla 4 osób Przygotowanie: 15 min. Pieczenie: 30 min. ● 1 opakowanie ciasta francuskiego* ● 300 g dyni (zważonej po oczyszczeniu) ● 50 g cukru ● 2 łyżki miodu (najlepiej akacjowego) ● 30 g masła ● 4 łyżki orzeszków ziemnych ● kilka łodyżek szczypiorku ● sól, pieprz Rozgrzej piekarnik(...)domieszaj masło. Następnie postaw z powrotem na ogniu, wrzuć drobno pokrojoną dynię i podgrzewaj, mieszając drewnianą łyżką, aż dynia zmięknie. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw na bok. Rozwiń ciasto francuskie i wykrawaj prostokąty (lub kwadraty) o wymiarach około 10 cm x 8 cm (lub nieco większe). Ponakłuwaj je widelcem na całej powierzchni i ułóż na blasze wyłożonej papierem
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskatowarzyszą suszone pomidory marynowane w oliwie z ziołami oraz ser camembert. Przygotowanie takiej tarty zajmuje niewiele czasu, więc jest do idealne danie z gatunku "na szybko". Składniki: gotowe ciasto francuskie , zielone szparagi , suszone pomidory w ziołowej zalewie z oliwy , ser camembert , odrobina oliwy , grubo mielony pieprz . Szparagi oczyścić, usuwając zdrewniałe końcówki, opłukać i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Przesmarować(...)delikatnie oliwą i zgrillować. Pod koniec grillowania można oprószyć grubo mielonym pieprzem. Ciasto francuskie rozłożyć na blasze wyłożonej papierem. Na nim ułożyć szparagi, odsączone z zalewy suszone pomidory oraz kawałki sera camembert. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i zapiekać do lekkiego zrumienienia się. Wolicie zielone czy białe szparagi
Codzienna kuchnia niecodziennacukinii i sosu czosnkowego. To szybkościowy i tani obiad, który każdemu przypadnie do gustu. Jeżeli jesteście ciekawi, zapraszam do lektury! Do przygotowania tarty potrzebujemy: – 1 opakowanie ciasta francuskiego – 2 cukinie – 1 opakowanie jogurtu greckiego – łyżkę majonezu – 2 ząbki czosnku – sól, pieprz, curry opcjonalnie: ser feta, roquefort Przygotowania zaczynamy od sosu czosnkowego. W misce(...)umieszczamy jogurt, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy (sól, pieprz i curry). Mieszamy i odstawiamy do lodówki. Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy i smarujemy dokładnie sosem czosnkowym. Na wierzchu układamy pokrojone plastry cukinii (najlepiej by trochę na siebie nachodziły). Wierzch posypać serem. Zapiekamy ok 20 minut w 200 stopniach w piekarniku bez termoobiegu. Życzę Wam smacznego
Szybko Tanio SmacznieSkładniki: -pierś z kurczaka -ser feta -jarmuż -suszone pomidory w zalewie -ciasto francuskie -sól, pieprz, curry, słodka papryka -oliwa -ząbek czosnku -jajko Przygotowanie: 1. Pierś z kurczaka należy przyprawić solą, pieprzem, curry, słodką papryką i nasmarować oliwą. Smażymy na patelni grillowej. 2 . Jarmuż dokładnie myjemy, smażymy na maśle i dodajemy posiekany ząbek czosnku. Doprawiamy do smaku solą(...)cieście francuski układamy jarmuż, ser feta, suszone pomidory i kawałek przygotowanego wcześniej kurczaka. 4 . Zawijamy, smarujemy jajkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika 200 stopni C na około 25min
Coś z niczegoardzo Wam się spodobały wczorajsze propozycje na sylwestrowy stół. Zrobiłam zatem drugie takie zestawienie, może komuś jeszcze coś wpadnie w oko :) 1. Ślimaczki ze szpinakiem w cieście francuskim Kliknij tu po przepis. 2. Nadziewane sałatką muszle makaronowe Kliknij tu po przepis. 3. Bułki "ślimaki" Kliknij tu po przepis. 4. Jajka faszerowane Kliknij tu po przepis(...)Sałatka z tortellini Kliknij tu po przepis. 6. A la "Buritto" Kliknij tu po przepis. 7. Szparagi w cieście francuskim Kliknij tu po przepis. 8. Ryżowa sałatka z kurczakiem i ananasem Kliknij tu po przepis. 9. Kulki ryżowe Kliknij tu po przepis. Szczęśliwego Nowego Roku
W kuchni u Monikiłyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%, 1 jajko, 140g startego sera żółtego, 3 kawałki czerwonej papryki konserwowej, pieprz i sól do smaku, opakowanie ciasta francuskiego. Przygotowanie: Przygotować wszystkie składniki: Białko oddzielić od żółtka. Paprykę, szynkę i szczypiorek pokroić. Cebulę pokroić w mniejszą kostkę. Natkę pietruszki posiekać. W misce wymieszać razem starty ser żółty, paprykę szynkę(...)szczypiorek, natkę pietruszki, śmietanę, białko. Doprawić solą i pieprzem. Przygotować blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonem. Ciasto francuskie rozłożyć i nałożyć na nie farsz. Zawinąć w rulon i wycinać ślimaczki. Układać na blaszce, ale tak by nie dotykały się. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 200-220 stopni C ( ja podczas pieczenia temp. sobie ją reguluję
W kuchni u MonikiSKŁADNIKI 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 250 g białego twarogu 150 g szynki i salami 50 g żółtego sera 4 łyżki mleka szczypta gałki muszkatołowej papier do pieczenia SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA Wymieszać ze sobą twaróg, szynkę, salami, ser starty na wiórki, szczyptę gałki muszkatołowej i 4 łyżki(...)mleka. Na tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć ciasto francuskie i wypełnić je dokładnie wymieszaną masą. Piec w nagrzanym do 200° C piekarniku przez okolo 20 minut. SMACZNEGO
zielonacukinkapowstała pięknie wyglądająca tarta warzywna. Przyznam że, jest troszkę pracochłonna, ale uwierzcie na prawdę warto. Uraczy Nas swoim smakiem i wyglądem. Składniki: Ciasto francuskie 3 marchewki 1 cukinia 1 łyżeczka tymianku 2 ząbki czosnku 2 jajka 35 ml mleka 1 łyżeczka mąki pieprz, sól Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 180'C. Formę(...)tarty smarujemy tłuszczem. Najlepiej nada się do tego okrągła forma to tart, jeżeli jej nie mamy możemy użyć tortownicy. Wykładamy ją ciastem francuskim. Marchewkę i cukinie kroimy na cienkie długie plasterki, dobrze jest użyć do tego tarki lub obieraczki do warzyw. Pokrojone warzywa układamy na przemian marchewkę
cookplciasto. Potrzebujemy: - 250 ml mleka - 250 ml śmietany 30% - 175 g cukru - 50 g mąki pszennej - 5 żółtek - 1 laska cynamonu - skórka z połowy cytryny - 500 g ciasta francuskiego - forma do tarty Do garnka wlewamy mleko, śmietanę, wsypujemy cukier, mąkę, żółtka. Mieszamy energicznie trzepaczką do jajek, do momentu gdy składniki się połączą. Dodajemy laskę cynamony oraz skórkę(...)cytryny. Całość gotujemy na niewielkim ogniu przez około 20 minut, cały czas mieszając. W międzyczasie nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Ciasto francuskie rozwałkowujemy i wyklejamy nim wysmarowaną masłem formę. Z ugotowanego kremu usuwamy cynamon i skórkę z cytryny, a następnie przelewamy go do formy. Pieczemy około 25 minut. W tym czasie wierzch tarty ma się miejscami lekko
W mojej holenderskiej kuchnipomiędzy klasycznymi lodami śmietankowymi, a sorbetem. Warto spróbować! Jagodowe semifreddo 300 ml jogurtu naturalnego 1 Śnieżka 1,5 szklanki mrożonych jagód herbatniki z czekoladą łódeczki z ciasta francuskiego (do podania) Jagody rozmroziłam i rozdrobniłam z pomocą miksera. W miseczce połączyłam Śnieżkę z jogurtem i zmiksowałam na gładką masę. Delikatnie dodałam jagody i wymieszałam łyżką. Okrągłą foremkę wyłożyłam(...)folią, wlałam masę lodową. Na wierzchu ułożyłam herbatniki. Całość wstawiłam do mrożenia (min. 4h). Gotowy deser podałam w łódeczkach z ciasta francuskiego
bastalenabędę się tu dużo rozpisywać, bo dla mnie takie rozwiązanie jest najlepsze, gdy muszę przygotować coś na szybko. Mam nadzieję, że i Wam posmakuje. Dla 4 osób : gotowe ciasto francuskie (275 gr.) 350-400 gr. mozzarelli w kawałku 300 gr. kiełbasy średniej wielkości czerwona cebula Piekarnik należy nastawić na 200 stopni. W tym czasie ser zetrzeć na tarce(...)grubych oczkach. Kiełbasę pokroić w plastry. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Blachę do pieczenia posmarować cienką warstwą oleju. Położyć płat ciasta francuskiego. Ułożyć warstwę startego sera, kiełbasę i cebulę. Piec około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika pokroić na nieduże kawałki. I tym oto sposobem mamy szybką przekąskę, czy to na imprezę czy nawet na kolację
Niebieski kubek z kawaSzybka przekąska,idealnie sprawdzi się na imprezy rodzinne lub Wigilię,na ciepło i na zimno,idealne do barszczyku-po prostu pyszne..... Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, 500g kiszonej kapusty duża cebula kostka rosołowa, kminek,majeranek,sól pieprz, czarnuszka do posypania wierzchu olej do smażenia Przygotowanie: Kapustę odcisnąć, obgotować w wodzie z kostką rosołową(lub bulionie),lę Cebulę pokroić(...)kostkę i przyrumienić w rondelku,dodać kapustę,przyprawy i smażyć przez ok 10-15 min żeby nabrało smaku. Ciasto francuskie rozwinąć,wyłożyć na nie kapustę na całej powierzchni i zwinąć jak roladę,pokroić na ok 1,5 cm kawałki i ułożyć na papierze do pieczenia,posypać czarnuszką. Piec w 180 stopniach ok 15 min(aż się ładnie przyrumieni) Smacznego
Swojskie jedzonkoSkładniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 100g szynki gotowanej ( ja miałam w plasterkach ), 60g startego sera żółtego, 65g czerwonej papryki konserwowej, 10-15g słonecznika, majeranek, bazylia, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, jajko. Przygotowanie: Szynkę i paprykę pokroić w drobną kostkę, dodać do nich starty ser żółty, koncentrat pomidorowy i łyżeczkę bazylii - wymieszać razem wszystkie te składniki.. Ciasto francuskie
W kuchni u Monikisię, że jabłka cudownie wyparowały i trzeba było dokupić nowych. Ciastka są bardzo smaczne, najlepsze na ciepło do kawy, herbaty lub ciepłego mleka. 3 - 4 jabłka 2 opakowania ciasta francuskiego dżem (np. z mirabelek) cynamon 3 szklanki wody 1 łyżeczka kwasku cytrynowego cukier puder do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jabłka umyć, podzielić na połowę, delikatnie wydrążyć środki i pokroić(...)cienkie plasterki. Wodę z kwaskiem zagotować, wrzucić do niej plasterki jabłek i trzymać około 1 minuty (aby plasterki delikatnie zmiękły). Następnie plasterki jabłek wystudzić. Ciasto francuskie rozłożyć na stolnicy i rozwałkować, aby było jeszcze cieńsze. Pokroić nożem w paski o szerokości ok. 4 cm. Każdy pasek posmarować dżemem. Na pasku posmarowanym dżemem ułożyć ostudzone półplasterki jabłek. Pasek zawinąć
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie