Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 1 cebula kilka plastrów kiełbasy żywieckiej (lub innej podsuszanej) pół szklanki żółtego startego sera 3 łyżki fety 4 łyżki sosu pomidorowego plus połowa papryczki chili sól, pieprz jajko siemię lniane mielone Wykonanie: Ciasto francuskie rozłóż na blacie lub stolnicy. Posmaruj je sosem pikantnym pomidorowym wymieszanym z fetą, połóż cebulkę pokrojoną
Zasmakuj KuchniDzisiaj pokażę Wam jak zrobić pyszną i szybką przekąskę . To fajny pomysł na coś do schrupania kiedy nawiedzą nas niespodziewani goście. Oczywiście trzeba mieć pod ręką ciasto francuskie i ser, ale te akurat mam w domu prawie zawsze. Paluchy robi się bardzo szybko - zanim nagrzeje się piekarnik już je przygotujecie a potem tylko 10-12 minut pieczenia i można(...)podawać! Ciasto francuskie można zapiec też z bardziej bogatym farszem - z warzywnym omletem i kiełbaskami Do przygotowania dzisiejszych paluchów użyłam sera półtwardego wyprodukowanego z pasteryzowanego mleka koziego marki Soignon zmieniającej właśnie nazwę na Merci Chef! Ten ser ma łagodny, mleczny aromat. Jest elastyczny i delikatny. Nadaje się doskonale do kanapek, jako samodzielna przekąska a także do zapiekanek. W moich
Smaczna PyzaMargaret Atwood Danie wyraźnie tłuste , więc niezalecane jako częsty posiłek lub w przypadku, gdy w ciągu dnia zjedliśmy już coś bogatego w tłuszcz. Składniki: Ciasto francuskie (1/3 arkusza, ok.92g) 1 cebula Winiary pomysł na francuską zapiekaną zupę cebulową (danie było inspirowane przepisem podanym na opakowaniu, składniki tego pomysłu są wegańskie, jedynie produkt może zawierać śladowe(...)dodajemy połowę zawartości mniejszej saszetki pomysłu na i mieszamy. Zdejmujemy cebulę z ognia, odsączamy z nadmiaru tłuszczu i odkładamy na bok. Przygotowujemy 1/3 arkuszu ciasta francuskiego, czyli ok. 92g i zawijamy brzegi prostokąta w małe ruloniki. Na środek nakładamy przygotowaną wcześniej cebulę. Całość pieczemy w 200 stopniach C przez ok.15 minut. Można polać ketchupem
Weganizm infantylnyjaja 2 ½ szklanki maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody ½ szklanki oleju ½ szklanki cukru 2 cukry waniliowe 1 kg świeżych owoców lub mrożonych 1 płat ciasta francuskiego (dodatek- niekoniecznie) tłuszcz wiórki do formy Wykonanie: Ubijamy jajka z cukrem na pulchną masę i wlewamy maślankę, następnie olej i dodajemy kolejno resztę składników. Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy wiórkami(...)czym wlewamy ciasto i na nim układamy owoce. Z ciasta francuskiego wycinamy koło wielkości tortownicy i nakrywamy owoce. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 190 stopni około 40 minut
Tradycyjna KuchniaDzięki temu przepisowi, który wygrał w konkursie "Smaki lata" TESCO mogłam przeżyć smaczny weekend w Krakowie. Organizatorom jeszcze raz dziękuje ;-) 1 opakowanie ciasta francuskiego 200 g krewetek 3 jajka ugotowane na twardo 1 avocado 1opakowanie serka homogenizowanego 3-4 łyżki majonezu 1 jajko 5 ząbków czosnku sól, pieprz 3 łyżki oleju do smażenia kilka liści sałaty(...)ciasta francuskiego wyciąć kwadraty o wymiarach ok. 7x7 cm. Wyciąć również paski o szerokości 1 cm i nimi obłożyć kwadraty robiąc tzw. ramkę, którą przyklejamy roztrzepanym jajkiem z odrobiną wody. Ciastka pieczemy na złoty kolor. Do środka możemy włożyć jakieś obciążenie, aby wyrosły tylko po bokach, tworząc kwadratowe miseczki. Czosnek rozgnieść i wymieszać z krewetkami, solą
Jadło i czytadłoIdealne desery to takie, które są proste w przygotowaniu no i pyszne. Takim deserem jest francuz. Składniki: ciasto francuskie 300 g moreli ( ja używam w syropie ale mogą być świeże) 100 g jagód 100 g migdałów 100 g orzechów laskowych 1 jajko 2 białka 100 g śmietany 18% 150 g cukru Przygotowanie: Ciasto rozłóż
Niezły Młynekprzykrością widzę ją właśnie w nieco przyciemnionej barwie. Dlatego, reasumując, mam dziś proste danie w kolorowym wydaniu, by uciekać od szarości życia i wykorzystuję gotowe ciasto francuskie prosto ze sklepu, czasu zabrakło na przygotowanie domowej podstawy tarty. Ostatnio nieomal nadużywam szpinaku. Najczęściej baby w jego cudownej naturalnej postaci, ale dzisiaj wykorzystuję prawie gotowca. Nie jest(...)wysiłku i przeszkód. Też tak chcę. Dlatego będę ciągle próbować. Może po kolejnej takiej szpinakowej kolacyjce poczuję te moc? Spróbujcie ze mną. Przygotujcie dla: - 1 płat gotowego ciast francuskiego - 1 op. szpinaku ok. 400g - 4 jajka - 100g sera cheddar - kubek gęstej kwaśnej śmietany - 1 ząbek czosnku - 1 łyżka masła lub oliwy - szczypta gałki muszkatołowej - sól, pieprz - pomidorki koktajlowe
I tu będę miała takie teprzedłużam już, żebyście sami mogli ocenić ich letniość, lekkość, prostotę i smak :) Biegnijcie po porzeczki! Mini ptysie z cytrynowym kremem i porzeczkami Potrzebujesz: 1 opakowanie ciasta francuskiego 200g mascarpone 2 kopiaste łyżki cukru pudru 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżka soku z cytryny skórka otarta z 1/2 cytryny ok. 1 szklanka czerwonych porzeczek cukier puder do posypania Sposób przygotowania(...)gotowego ciasta francuskiego wycinaj szklanką krążki. 2. Wycięte krążki układaj na blasze do pieczenia lub w metalowej formie na muffiny i piecz 8-10min w 210*C. 3. Mascarpone wymieszaj ze śmietaną, skórką i sokiem z cytryny oraz 2 łyżkami cukru pudru - niech powstanie gładki krem. 4. Ostudzone ptysie przekrawaj w poprzek na pół. 5. Jedną z ptysiowych
Kuchnia w Słońcu SkąpanaRóżyczki z ciasta francuskiego Sałatka z selerem konserwowym i ananasem Salsa z mango i chili Mini-calzone z kabanosami Sałatka z tuńczykiem na krakersach Kotlety mielone inaczej czyli greckie kebabiki na patyku QUICHE LORRAINE inaczej Carpaccio z buraków Paszteciki z ciasta francuskiego Sałatka z makaronem w kształcie ryżu, szynką i świeżym ogórkiem Skrzydełka w miodzie Chipsy
Atlas SmakówRyba w innej odsłonie:) SKŁADNIKI: 12 krewetek Tiger filet z ryby (dorsza, mintaja, łososia) 250 g sera mascarpone 1 jajko pietruszka zielona kilka pomidorków koktajlowych przekrojonych pół ciasto francuskie białe wino sól, pieprz, 1 ząbek czosnku, papryka ostra Rozmrożone krewetki podgotować w białym winie. Natomiast rybę ugotować na parze. Do serka mascarpone dodać wyciśnięty ząbek czosnki, posiekaną pietruszkę(...)przyprawy i jajko. Wszystko razem wymieszać. Na wyłożoną ciastem francuskim formę do tarty nałożyć ser a na niego kawałki ryby, krewetki i połówki pomidorków. Piec w piekarniku nastawionym na 200 stopni przez 25-30 minut. Ahhhhhh te Święta
MarciochaKucharzysmaczna przekąska, którą łatwo się przygotowuje i niewiele kosztuje. Można w piekarniku je piec, albo na grillu z pokrywą. Składniki na 8 porcji: 1 opakowanie ciasta francuskiego (250 g), 3 łyżki kapary, 2 ząbki czosnku, 60 g startego sera żółtego, świeży tymianek, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: Oliwki drobno szatkujemy i mieszamy(...)przekładamy paluszki niżej (drugą stroną). Pozostawiamy na ok. 2 min do uzyskania złotawego koloru. Paluszki można podać z mięsem lub samym sosem np. salsą. Smacznego Rada : Ciasto francuskie powinno być mocno schłodzone. Można go samemu wcześniej zrobić lub kupić gotowe, skraca to czas wykonania i takie paluszki można przygotować w każdej chwili. Takie paluszki możemy również
Moniki SmakołykiSkładniki: ciasto francuskie (1 opakowanie) szpinak (wiązka świeżego lub 30 dag mrożonego) zielone oliwki (ok. 15 szt.) sól pieprz ziołowy Czas przygotowania: 30 min Przygotowanie: Szpinak myjemy i kroimy. Następnie dusimy przez kilka minut. Dodajemy pokrojone oliwki. Przyprawiamy pieprzem i solą. Ciasto francuskie kroimy na kilka prostokątnych części (wielkość wedle uznania). Na każdą z nich nakładamy trochę szpinaku
Weganka gotujeodbiegają od rzeczywistych tartaletek. Jednak tak jak i te tradycyjne są małe i pyszne. Ze słonym nadzieniem. Polecam. Składniki: ciasto kruche, przepis tu: klik lub ciasto francuskie 50 gram sera feta dwa plasterki szynki parmeńskiej garść startej goudy dwie łyżeczki ricotty (ricotta świetnie w tym daniu sprawdza się jako osłabienie słoności sera fety i szynki parmeńskiej(...)feta, szynkę parmeńską, ricottę, goudę i doprawiamy pieprzem oraz wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 10 minut. Gotowe. Zamiast ciasta kruchego można użyć gotowego ciasta francuskiego- znacznie mniej pracy. Mimo to, jest to świetna przekąska
Mango Papajaśniadaniowe bułeczki z jajkiem KWIECIEŃ: Pierogi z białą kiełbasą z sosem rzeżuchowym W MAJU jak w raju: Schab zapiekany ze szparagami w sosie serowym wakacyjny CZERWIEC Tarta z ciasta francuskiego z kurkami w LIPCU: Lasagne z bobem i fasolką szparagową SIERPIEŃ: Pomidory faszerowane szpinakiem z czosnkiem, makaronem i parmezanem Nasz WRZESIEŃ: Sajgonki z krewetkami Jesienny PAŹDZIERNIK Najlepsza szarlotka LISTOPADOWO(...)Aromatyczne flaki z boczniaków i wreszcie GRUDZIEŃ Szpinak z jajkiem w cieście francuskim Oby ten rok był tak samo udany co poprzedni
MarciochaKucharzykońcówka jogurtu greckiego?? Chyba najlepszym pomysłem jest Tarta z pieczarkami SKŁADNIKI: kilka pieczarek ser feta ser biały jogurt naturalny zielona pietruszka 1 cebula 1 op. ciasto francuskie 1 jajko sól, pieprz, lubczyk, masło Cebulę pokroić w pióra. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Podsmażyć na maśle do miękkości, doprawić. Gdy pieczarki już delikatnie przestygną dodać pokruszone sery(...)posiekaną natkę pietruszki i jajko i jogurt. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto francuskie rozłożyć na blasze. Następnie ułożyć farsz i piec 20-30 minut w piekarniku nastawionym na 190 stopni. Tarta najlepiej smakuje po ostygnięciu. Smacznego
MarciochaKucharzy