Składniki: 250 g mięsa mielonego 1 pomidor 1 mała cebula oregano, pieprz, sól ciasto francuskie Pomidora i cebulę kroimy w kostkę dodajemy do mięsa, przyprawiamy i smażymy na patelni - studzimy. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty 10x10 cm, nakładamy farsz, Tworzymy kieszonki (rogi zaklejamy do góry). Pieczemy w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach (ja 10 minut przed
Moje-pitraszeniecukinią i kalafiorem z dodatkiem czosnku, cebuli i bazylii Mini penne z żółtą fasolką szparagową i cukinią w ziołach Świderki z salami,cukinią i grana padano Tarta z ciasta francuskiego z cukinią z czosnkową oliwą z oliwek extra vergine, solą morską i oregano Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem
Moja smaczna kuchniaMakaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta Ogórki małosolne w plasterkach Ratatuja z bobem Sałatka z soczewicy i cukinii Spaghetti ze szpinakiem i grana padano Tarta z ciasta francuskiego z cukinią z czosnkową oliwą z oliwek extra vergine, solą morską i oregano Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą z czosnkową oliwą z oliwek extra
Moja smaczna kuchniaZielone babeczki z pecorino Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Tarta z ciasta francuskiego z cukinią z czosnkową oliwą z oliwek extra vergine, solą morską i oregano Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą z czosnkową oliwą z oliwek extra vergine, solą morską i oregano
Moja smaczna kuchniacukinią i kalafiorem z dodatkiem czosnku, cebuli i bazylii Mini penne z żółtą fasolką szparagową i cukinią w ziołach Świderki z salami,cukinią i grana padano Tarta z ciasta francuskiego z cukinią z czosnkową oliwą z oliwek extra vergine, solą morską i oregano Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem
Moja smaczna kuchniabrzmi bardzo wykwintnie, lecz wykonanie tego dania jest banalnie proste. No chyba, że zamiast użyć gotowego ciasta francuskiego z Biedronki będziemy się trudzić pół dnia nad zrobieniem własnego. Ja się tego nie podejmuję, gdyż przeraża mnie stopień trudności wykonania dobrego ciasta, no i czas jaki trzeba temu poświęcić. Ciasto z Biedronki uważam za bardzo dobre :) Ulubione warzywka(...)opakowanie warzyw na patelnię (moje to warzywka po włosku z Biedronki) -400g pieczarek -150g startego sera mozzarella (z Biedronki) -ok. 400g piersi z kurczaka -2 opak. ciasta francuskiego (z Biedronki oczywiście ;p) -sól, pieprz, czosnek w przyprawie -oliwa/olej Wykonanie: Warzywka dusimy na patelni do momentu, aż zmiękną. Dodajemy przyprawę z opakowania, dokładnie mieszamy. Kurczaka kroimy w kostkę
KasiekGotujezapraszam na małe co nieco w wersji słodkiej. Dla niespodziewanych gości, albo kiedy to nam nagle zachce się coś słodkiego. Oto tartaletki z rabarbarem przygotowane na bazie gotowego ciasta francuskiego, wypełnione delikatną masa jogurtową i wykończone kwaskowym rabarbarem. Mówię Wam - pyszności ! Tartaletki z rabarbarem Czas przygotowania: 50 minut Proporcje(...)Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 1 szklanka jogurtu greckiego 1 jajko 3 łyżki cukru pudru otarta skórka z cytryny 4 łodygi rabarbaru brązowy cukier do posypania cukier puder do posypania Wykonanie: Rabarbar płuczemy, kroimy w ukośne plasterki, a plasterki na dwie, trzy podłużne części. Ciasto wyjmujemy z lodówki i odkładamy na 10 minut w temperaturze
Kulinarne przygody Gatityzbawiennie na naszą skórę, włosy i paznokcie), zamiast cukru – trochę ksylitolu mającego pozytywny wpływ na nasze zęby, zamiast masła – odrobina cennego dla zdrowia oleju kokosowego, a zamiast francuskiego ciasta – herbatniki (u mnie pełnoziarnisto – owsiane). Smaku napoleonce nadaje prawdziwa wanilia. Porcja takiej jaglanej napoleonki ma ok. 140 kcal – to tyle, co 1 łyżka masła orzechowego(...)niemal trzy razy mniej, niż jej podobnych rozmiarów koleżanka na cieście francuskim z kremem maślanym. Czy jest lepsza? Smak prawdziwej jest nie do podrobienia, ale mimo to jest przepyszna! Świetny zamiennik tradycyjnego ciasta. Mnie kupiła – wkrótce robię ją ponownie. Odchudzona napoleonka (napoleonka jaglana): 1 szklanka kaszy jaglanej (200 g) 1 laska wanilii (nie pomijajcie, to ważny element
Poezja smakuSkładniki: 1 budyń o smaku waniliowym, 500ml mleka, 2 opakowania ciasta francuskiego, 8 połówek brzoskwiń ( jeżeli są malutkie, to 16 połówek) z soku lub syropu, 1 jajko, cukier puder. Przygotowanie: Ugotować budyń zgodnie z opisem jaki jest na opakowaniu. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto francuskie pokroić na dość duże prostokąty lub kwadraty. Położyć po łyżce budyniu
W kuchni u Monikiopakowanie ciasta francuskiego, 2 piersi kaczki, 6 fig, 150 ml czerwonego wytrawnego wina, 1 łyżka miodu, 2 łyżki orzechów włoskich w miodzie*, 2 naleśniki lub bułka maślana, brioszka,** 2 łyżki zimnego masła, sól, Pierś kaczki oczyścić, usunąć resztki piór, umyć, osuszyć. Skórę naciąć w kratkę, nie przecinając mięsa. Położyć piersi skórą do dołu na zimnej patelni i powoli(...)dodać miód, zagotować. Włożyć plastry fig, zagotować, gotować 2 minuty. Figi wyjąć, osączyć. Sos, w którym się gotowały zagęścić przez gotowanie. Dodać masło, mieszając zagotować. Zdjąć z ognia. Ciasto francuskie podzielić na pół, lekko rozwałkować obie połówki (tak, aby można było dokładnie zawinąć pierś). Na lekko rozwałkowanym kawałku ciasta położyć kromki brioszki, na nich rozsmarować połowę orzechów
królestwo garówSzybka, tania i łatwa w wykonaniu przekąska będzie świetnym dodatkiem do wieczornego seansu filmowego lub grilla w gronie przyjaciół. Składniki - 1 opakowanie ciasta francuskiego - 1 jajko - ser żółty z plastrach Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe i chciałbyś aby ten blog rozwijał się nadal to proszę abyś przed opuszczeniem tej strony kliknął(...)reklamę zamieszczoną poniżej. Dla Ciebie to będzie dosłownie chwila a dla mnie miły gest doceniający moją pracę i poświęcony czas. Z góry dziękuję. Wykonanie Ciasto francuskie podzielić na dwie równe części. Plastry sera równo ułożyć na jednej części, przykryć drugą częścią i docisnąć. Dwuwarstwowy placek pokroić w jednocentymetrowe paski, które następnie skręcić wokół własnej osi. Świderki posmarować
Świat Smakuniedzielne drugie śniadanie. Jak pomyślałam tak zrobiłam! :) Zapraszam na świeżuteńkie croissanty z rabarbarem. Idealne na drugie śniadanie, czy podwieczorek. Szybkie i pyszne. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, 3 łodygi rabarbaru, skórka starta z cytryny, 4 łyżki cukru* Rabarbar należy dokładnie umyć i odciąć końcówki. Następnie każdą łodygę przekroić na pół wzdłuż, tak samo postąpić z otrzymanymi połówkami. Rabarbar należy pokoić(...)niewielkie kawałki, takie pół centymetrowe. Wrzucić wszystko do miseczki, dodać skórkę startą z całej cytryny oraz cukier. Wszystko dokładnie wymieszać. Płat ciasta francuskiego przekroić na pół, a każdą z połówek naciąć po skosie otrzymując cztery duże trójkąty - chciałam, aby każdy rogalik był duży. Na każdy trójkąt ciasta wykładamy ok. dwóch łyżek rabarbaru z cukrem i skórką cytrynową
Plate of JoySkładniki : 1,5 kg ciasta francuskiego 1 kg średnich jabłek cukier cynamon kasza manna 1 całe jajko do smarowania cukier puder do dekoracji Sposób wykonania : Ciasto francuskie rozwałkować w kształcie prostokąta na grubość 3-4 mm. Pokroić na kwadraty o bokach 13 cm. Na każdy środek kwadratu wsypać po łyżeczce kaszy manny. Jabłka umyć,obrać ze skórki, przekroić(...)Posmarować górę smarówką z całego jajka. Piec na złoty kolor w temperaturze 200 C. Po upieczeniu przełożyć szlafroczki da czystą deskę, przestudzić. Przestudzone posypać cukrem pudrem. Z tej porcji ciasta powinno nam wyjść około 20 sztuk szlafroczków. Zamiast jabłek możemy dać połówki brzoskwiń. Możemy też zrobić takie szlafroczki z morelami, ale wtedy kroimy ciasto na mniejsze kwadraty, ponieważ
Przepisy i porady kulinarneprzepisów Madzi Składniki: opakowanie ciasta francuskiego xxl 200 gram sera żółtego ( w plastrach ) 150 gram szynki babuni ( w plastrach ) kethup Sposób przygotowania: Ciasto francuskie rozłożyć, posmarować cienko kethupem, rozłożyć ser żółty, na niego szynkę, ponownie posmarować kethupem, przykryć serem żółtym. Delikatnie zwinąć w rulon. Powstałą roladę pokroić na 2 - 3 cm plastry ułożyć na blasze delikatnie posmarowanej tłuszczem
Darcia w kuchniSummer mushrooming. Składniki. 1 płat ciasta francuskiego 300 g malin 200 ml śmietany 36% 2 łyżeczki cukru pudru jajko do posmarowania Wykonanie. Z ciasta francuskiego wyciąć kółka o średnicy 5 cm. Ułożyć na lekko natłuszczonej blaszce ,posmarować jajkiem i piec w temp. 200 stop. około 7 min, aż się ładnie zarumienią. Pod koniec można włączyć nawiew. Sos coulis
Kulinarny karnet Christophera