ciasto z ciasta francuskiego - 3180 przepisów (strona:80/212)

Tarta z łososiem, szpinakiem i pomidorem (ryba) 159

szpinaku, pomidora, a całość polana sosem jajeczno-pomidorowym.  Ciekawy pomysł na wykorzystanie usmażonego łososia. Przepis dodaje do akcji Pudliszki - Pomidorowe inspiracje. Składniki na 4 porcje: 1 opakowanie ciasta francuskiego (300 g) 300 g świeżego łososia 1 pomidor 2 garście świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku 100 ml śmietany 30% 50 ml mleczka kokosowego starty żółty ser 2 łyżeczki koncentratu(...)umyć, osuszyć. Czosnek obrać i drobno posiekać. Rozgrzać garnek z odrobiną masła, przesmażyć czosnek a na sam koniec dodać szpinak i chwilę smażyć (aż szpinak straci na objętości). Ciasto francuskie rozwinąć i wyłożyć na formę do pieczenia tarty. Przygotowane ciasto nakłuć widelcem, aby za mocno nie urosło. Na samo dno ułożyć przesmażony szpinak, następnie pokrojonego pomidora, rozdrobnionego łososia

Ugotować
Francuskie ramekiny z gruszką 141

latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki (na 6 sztuk, ramekiny o średnicy 9 cm) 1 paczka ciasta francuskiego 3 duże gruszki cukier puder, cynamon, kardamon  masło do wysmarowania ramekinów Ramekiny delikatnie posmarować masłem.  Płat ciasta francuskiego podzielić na 6 kwadratów. Każdy z kwadratów delikatnie

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Tarta z łososiem na cieście francuskim 100

łyżka usiekanego szczypiorku kilka listków oregano sól pieprz otarta skórka z cytryny 50 g mozzarelli z bloku szczypta oregano pomidorki cocktailowe lub jeden mały pomidor 1 op ciasta francuskiego szczypiorek sałata Łososia przeciąć na cienkie plastry, skropić oliwą i sokiem z cytryny, odstawić na ok godzinę. Formę na tartę posmarować oliwą, wyłożyć ciastem francuskim.  Jajka roztrzepać

Gotowanie jest łatwe
Paprykowe mumie 157

Czas gotowania 20 min Czas przygotowania 50 min Czas przygotowania 30 min Czas gotowania 20 min Czas przygotowania 50 min Ingredients 250 g mini papryk słodkich 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 mały filet z kurczaka 3 łyżki kukurydzy z puszki 3 łyżki fasoli czerwonej z puszki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki przyprawy chili con carne 1 czubata łyżka(...)smaku pozostałymi przyprawami i mieszając co jakiś czas gotujemy około 2-3 minut. Pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i odstawiamy do wystudzenia. Paprykę nadziewamy przygotowanym farszem. Schłodzone ciasto francuskie kroimy na cienkie, półcentymetrowe paski, zaczynając od dłuższego boku ciasta. Paseczkami owijamy każdą paprykę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Wędrówki po kuchni
Tarta z cebulą i oliwkami 90

Szybka tarta na cieście francuskim z uwielbianym przez nas serem feta <3   Składniki 300 g ciasta francuskiego 3 jajka 500 g cebuli cukrowej oliwa do smażenia 150 g sera feta 10 szt czarnych oliwek 10 szt zielonych oliwek kminek biały pieprz sól do smaku     Przygotowanie   Oddzieliłem białka od żółtek. Obraną cebulę posiekałem(...)grubą kostkę. Zeszkliłem na oliwie, a gdy przestygła dodałem rozdrobnioną widelcem fetę, żółtka, poprzekrawane na pół oliwki, sól i pieprz. Z białek ubiłem pianę, delikatnie połączyłem z masą. Ciastem wylepiłem formę do pieczenia tart, nakłułem widelcem. Na cieście rozłożyłem farsz. Z reszty ciasta uformowałem wąskie paski, ułożyłem je na farszu tak, by tworzyły kratkę. Posypałem kminkiem. Zapiekałem

R'n'G Kitchen
Róże z ciasta francuskiego 226

Składniki ciasto francuskie, 1 opak jabłka, 2-3 szt woda, 3 szkl cukier, 1/2 szkl sok z cytryny, 5 łyżek Przygotowanie Jabłka myjemy, kroimy na pół i wycinamy gniazda nasienne. Następnie kroimy każda połówkę w cienkie plasterki. W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy cukier i sok z cytryny. Wrzucamy pokrojone na plasterki jabłka i gotujemy około 3 minut na wolnym(...)ogniu. Jabłka mają być elastyczne, ale nie mogą się rozpaść. Ciasto francuskie kroimy na paski ok 3-4 cm. Na każdy pasek ciasta kładziemy plasterki chłodnego jabłka, tak aby na siebie nachodziły, zawijamy i wkładamy do foremek na muffiny. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 190st

Gotowanie moimi oczami
Ślimaki z szynką 397

Pomysł na kolację w nowszej odsłonie? Co można zrobić z kilku podstawowych produktów, które mamy w lodówce? Proponuję ślimaki z szynką, czyli ciasto francuskie w wersji nie słodkiej ;) Idealne na ciepłą kolację :) Ślimaki z szynką Składniki: opakowanie ciasta francuskiego przecier pomidorowy (3-4 łyżki) szynka ser żółty podsmażone pieczarki zioła: bazylia, oregano, zioła prowansalskie  Przygotowanie: Najlepiej zacząć

Lawendowe Niebo
Tarta porowa z boczkiem 204

jakieś ciepłe, smaczne danie.  W takie dni przygotowuje słoną tartę. Składniki możemy swobodnie zmieniać, w zależności od zawartości lodówki ;)  Warto mieć w zamrażarce awaryjną porcje ciasta francuskiego.  Składniki (na okrągłą formę, o średnicy 30 cm): -250 gram ciasta francuskiego  -100 gram boczku pokrojonego w kostkę  -1 duży por -średnia cebula(...)Następnej dodajemy pokrojony drobno por. Doprawiamy porządna szczyptą gałki muszkatołowej.  Dusimy przez ok. 10 minut pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, by całość się nie przypaliła.  Ciasto wykładamy na formę, pokrytą papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem powierzchnie ciasta i przykrywamy kolejna warstwą papieru, lekko dociskając by boki ciasta nie opadły.  Wstawiamy do piekarnika

Smakuj życie!
Krokiety inaczej 183

startego żółtego sera 50 g ugotowanych i pokrojonych w paski grzybów 1/2 pęczka natki pietruszki 1 cebula 1/2 łyżki smalcu 1 jajko Sól i pieprz Bulion warzywny 1 ciasto francuskie Przygotowanie Kaszę ugotować w bulionie ,osączyć ,ostudzić. Natkę pietruszki drobno posiekać. Cebulę pokroić w kostkę ,zeszklić na smalcu ,ostudzić. Wszystkie produkty wraz z tartym serem połączyć ,dokładnie wymieszać ,doprawić(...)solą i pieprzem. Ciasto francuskie rozwinąć ,posmarować rozmąconym jajkiem i podzielić na 6 równych części. Na każdy kawałek ciasta nałożyć farsz ,zawinąć ,posmarować wierzch rozmąconym jajkiem. Piec przez 25 min w temperaturze 180 stopni. Podawać z sosem grzybowym

R'n'G Kitchen
Paszteciki z ciasta francuskiego 157

kolejne wykorzystanie gotowanego mięsa np. wieprzowiny z rosołu lub szybki obiad. Jeśli mięso ugotujecie dzień wcześniej, przygotowanie pasztecików zajmie Wam chwilę! Polecam koniecznie z czerwonym barszczem! 137 g ciasta francuskiego ( zużywam pół płata gotowego opakowania 275 g) żółtko  350 g mięsa wieprzowego ( użyłam schabu ) ząbek czosnku 2-3 ziarenka ziela angielskiego jajko cebula pół puszki kukurydzy puszka czerwonej(...)sicie. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju. Ugotowane mięso drobno pokroić lub zmielić w maszynce. Dodać jajko, odciśniętą bułkę, cebulę, kukurydzę i fasolę. Doprawić do smaku. Ciasto francuskie przekroić na pół wzdłuż dłuższego boku. Nałożyć farsz i zwinąć ciasto jak roladę ( łączenie ciasta powinno znaleść się pod spodem, boki zawijamy pod spód ). Paszteciki układamy na papierze

Atlas Smaków
Paszteciki z makrelą 112

potrzebuje szybką przekąskę ,to moja myśl kurczowo trzyma się ciasta francuskiego . Ma się rozumieć gotowego . Raz w życiu próbowałam zrobić sama takie ciasto i wyszło jak wyszło czyli totalna klapa , obolałe ramiona po 2 godzinnym wałowaniu,składaniu i wałowaniu itp............... Powiedziałam sobie nigdy więcej , żeby samemu skazywać się na ciężkie roboty to trzeba mieć nie po kolei(...)rzeczone ciasto , upieczoną makrelę i jajo . Z drugiej strony - można z tego całą ucztę zrobić . O TO CO WYSZŁO Składniki na 10 szt 1 ciasto francuskie 1/2 makreli upieczonej 2 jajka  ugotowane na twardo 1 łyżeczka majonezu gęstego 1 łyżeczka musztardy. Wykonanie makrelę , jajka, majonez ,musztardę dokładnie mieszam . Można zmiksować ale ja gniotę składniki widelcem ,ponieważ

Eli Gotowanie
Kurczak w cieście francuskim ze szpinakiem i brokułami 347

ładnie. A farsz? Szpinak z fetą i czosnkiem, brokuły i dużo sera. Czy nie brzmi to smacznie? 600 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do gyrosa 1 opakowanie ciasta francuskiego (25x40 cm) 2 łyżki masła 200 g szpinaku (mrożonego) 3 ząbki czosnku 100 g sera feta 5 różyczek brokuła 200 g żółtego sera 1 jajko Sól Pieprz Filet(...)praskę czosnek, pokrojony w kosteczkę ser feta, sól i pieprz.  Przygotowanym szpinakowym farszem smarujemy każdy płat kurczaka. Zwijamy w rulon na kształt roladki. Roladki układamy na środku ciasta francuskiego. Obsypujemy je serem, a na wierzchu dociskamy różyczki brokułu. Boki ciasta nacinamy w 3 cm paseczki. Przeplatamy je dociskając do mięsa (zaplatamy jak warkocz). Wierzch ciasta smarujemy

VioletoweKucharzenie
Biała kiełbasa w cieście francuskim. 192

Biała kiełbasa zapiekana w cieście francuskim z podwójnym sosem musztardowym. Wciąż słyszę w radiu reklamy białej kiełbasy, a na dodatek są to propozycje różnych na nią przepisów. Być może dlatego wrzuciłem ją do koszyka w sklepie odpowiedzialnym za tę akcję? Pewnie tak i nie ma na to rady ;) Tuż  tuż przed świętami każdy prosty pomysł na urozmaicenie dań(...)dzieła :) Aha, a dlaczego sos jest podwójny? Otóż są w nim dwa rodzaje musztardy - francuskiej, chociaż pomysł jest pewnego sympatycznego Anglika ;) Składniki: 8 białych parzonych kiełbasek paczka ciasta francuskiego 1 nieduża cebula 1 łyżka majeranku 1 jajko sól 100 ml słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki francuskiej musztardy pełnoziarnistej 1 łyżka musztardy Dijon Wykonanie: Z kiełbasek odciąć końcówki.  Zdjąć

zadanie-gotowanie
Babeczki migdałowe 140

opakowania ciasta francuskiego, 220 g migdałów bez skórki, 100 g cukru pudru, skórka otarta z 1 cytryny, 1 białko, 2 jajka, Oczywiście można zrobić ciasto francuskie, ale można skorzystać z gotowego. Ja często korzystam z gotowego, a dlaczego? Czas, czas, czas... Ważne, aby ciasto było z masłem! Migdały zmiksować, dodać białko, cukier i skórkę cytrynową, zmiksować razem

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania