ciasto z ciasta francuskiego - 3180 przepisów (strona:98/212)

Rogaliki francuskie z szynką i serem 120

Składniki (na 7-8 rogalików): 1 gotowe ciasto francuskie 1 jajko 2 plasterki szynki 2 plasterki sera żółtego 1. Ciasto rozwijamy i kroimy na trójkąty (podstawa mniejsza niż boki). Jajko rozdzielamy na żółtko i białko. Smarujemy białkiem krawędzie naszych trójkątów (żeby się lepiej zlepiło). 2. Ser i szynkę kroimy w paseczki. Kładziemy na nasze trójkąty po kilka paseczków

My Culinary Art
PASZTECIKI Z PIECZARKAMI 172

czerwonego barszczu i do zupy pomidorowej lubię zjeść paszteciki. Koniecznie pikantne i z dużą ilością czosnku. Nie potrafię robić ciasta francuskiego. Kilka prób przygotowania takiego ciasta skończyło się fiaskiem. Ułatwiam sobie życie ciastem kupnym. Dzięki temu w 30 minut można zajadać gorącą zupę z parującymi pasztecikami. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
Roladki z mięsa mielonego z cukinią 168

Roladki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym, suszonymi pomidorami, grillowaną cukinią i aromatem czosnku sprawdzą się zarówno jako danie główne jak i przekąska. Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Nie ukrywam, ze bardzo lubię to danie z racji łatwości przygotowania. Składniki na jego przygotowanie zawsze znajdę w lodówce więc jeśli nie mam weny do wymyślania obiadu

Pyry na Gaz
szarlotkowe drożdżówki z ciasta francuskiego 121

Zima trzyma dalej a najlepiej przeczekać ją przy kubku ciepłej czekolady i domowych drożdżówkach.  Składniki: Gotowy rulon ciasta francuskiego 5 jabłek cukier puder Wykonanie: Ciasto dzielimy na kwadraty i układamy na nich plasterki jabłek. Przykrywamy drugim kawałkiem ciasta i dociskamy brzegi widelcem. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Gdy ostygnie posypać cukrem pudrem

ciastkarnia na kruchym spodzie
Zielone szparagi w cieście francuskim 124

Składniki: 1 op. szparagów 1 op. ciasta francuskiego 1 op. szynki włoskiej lekko wędzonej-najlepiej prosciutto cotto 1 kulka mozzarelli lub 1 kubek tartego sera dojrzewającego typu parmezan sól i pieprz oliwa z oliwek Przygotowanie: szparagi myjemy, obcinamy twarde końce, obgotowujemy ok. 10 minut ciasto tniemy w nieduże kwadraciki, na których układamy po pół plasterka szynki, plasterek mozzarelli

Luźna Kuchnia
Kolorowa zapiekanka z grillowanych warzyw i boczku-na cieście francuskim 178

pyszna,podałam ją z pesto i sosem balsamicznym i wyszło na prawdę pysznie... Grillowana cukinia i papryka,do tego wędzony boczek,czerwona cebulka i ser-wszystko na pysznym cieście francuskim-mego kolorowo,mniam.... Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 2 małe cukinie(najlepiej żółta i zielona) czerwona papryka 1 czerwona cebula, 10 dag boczku wędzonego surowego 10 dag sera feta(...)jajko sól,pieprz,ulubione zioła łyżka oleju Przygotowanie: cukinię kroimy w okrągłe plastry,solimy,paprykę również kroimy na 4-5 kawałków i grilujemy na odrobinie oleju razem z cukinią, ciasto rozwijamy na papierze do pieczenia,odcinamy z boku 4 cienkie paski i całe ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem,na brzegi dookoła doklejamy odcięte paski żeby brzegi były trochę grubsze

Swojskie jedzonko
Rogale marcińskie czyli zawijasy z ciasta drożdżowo-francuskiego nadziane białym makiem 101

przygotowanie poniższych słodkości jest czasochłonne, dlatego też polecam zacząć je robić dzień przed ich podaniem. Na samym początku najlepiej przygotować nadzienie, a dopiero później wyrobić ciasto. Składniki: ciasto drożdżowo-francuskie 1 kg mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 25 g świeżych drożdży 400 ml letniego mleka 2 duże jajka + 1 żółtko pół łyżeczki(...)jajka (wbijać je powoli, ponieważ masa nie może być rzadka!); wszystko ze sobą połączyć, np. za pomocą miksera, - przygotowaną masę makową odstawić w chłodne miejsce. 2. Następnie przygotować ciasto drożdżowo-francuskie: - 300 g masła schłodzić w zamrażalce, - w międzyczasie lekko podgrzać mleko, a w drugim rondelku rozpuścić 120 g masła, - do miski dodać pokruszone drożdże, wsypać 1 łyżkę cukru

Ugotować
Francuskie ciacha z bitą śmietaną i truskawkami 91

Coś słodkiego? nic prostszego ;) 1 op ciasta francuskiego białko z jajka cukier brązowy śmietana kremówka cukier puder truskawki Ciasto pokroić w kwadraty posmarować białkiem i posypać brązowym cukerm, upiec w temp 210 st przez ok 12 min z termoobiegiem Śmietanę ubić z cukrem pudrem.. Dekorować ciastka przy pomocy dekoratora i truskawkami

Gotowanie jest łatwe
ŚWIDERKI SEROWE Z CZARNUSZKĄ 154

Proste świderki z ciasta francuskiego będą doskonałym (i rozkosznie chrupiącym) dodatkiem do kremowych zup, np. do kremu paprykowo-pomidorowego z bazyliową śmietaną . Świderki też nadadzą się wieczór przy piwie :). Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym

Przepisy Aleksandry
Francuskie ciastka z śliwką 190

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ciasteczka z ciasta francuskiego z śliwką są ekspresowe i bardzo proste do wykonania. Wystarczą 2 składniki z których można wyczarować pyszny deser. Najlepiej smakują tuż po upieczeniu, jeszcze ciepłe, polecam. Post Francuskie ciastka z śliwką pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Pizza trochę inaczej (w dwóch wersjach) 169

nadzieję, że żaden Włoch nie będzie miał mi za złe, że to co przygotowałam nazwałam pizzą. A mogłoby być tak dlatego, że ciasto do tej pizzy to nie tradycyjne drożdżowe, ale francuskie. Jest bardzo łatwe w użyciu, a także nie musi rosnąć co najmniej kilkudziesięciu minut w przypadku tego pierwszego, co zaoszczędza nam sporo czasu. Tym razem postanowiłam zrobić(...)też warto dodać takie, które najbardziej lubicie. W ten sposób uzyskacie potrawę w 100% odpowiadającą Waszym gustom. Składniki na 2 małe pizze (2-3 porcje): Wspólne: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 przecier pomidorowy 200g lub puszka pomidorów bez skórki  1 kulka sera mozzarella  220 g sera żółtego w kawałku (gouda, edamski) 1 pomidor pół puszki groszku

Zakręcony Widelec
CHRUPIĄCE CIASTECZKA Z TRUSKAWKAMI 209

Kolejna wariacja z ciasta francuskiego :)  Można z niego wyczarować naprawdę smaczne i szybciutkie ciasteczka. Składniki: op.ciasta francuskiego 1 jajko cukier waniliowy do posypania kilka truskawek listki mięty do dekoracji Wykonanie: Płat ciasta pokroić na kwadraty (u mnie o boku ok 5cm). W połowie kwadratów wyciąć okrągły otwór  kieliszkiem. Na cały kwadrat kłaść kwadrat z otworem, docisnąć

Walijskie Pichcenie
Palmiery czekoladowo-orzechowe 141

składniki * gotowe ciasto francuskie * 8 łyżek kremu orzechowo-czekoladowego np. nutella * 50 g posiekanych orzechów laskowych * 2 łyżeczki cukru Sposób wykonania Rozwinąć ciasto. Krem orzechowo-czekoladowy nieco podgrzać w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, ale żeby nie był za ciepły. Rozsmarować krem na cieście, a następnie posypać go orzechami.Zrolować jeden brzeg ciasta do wewnątrz

Mix smaku
Ciasteczka francuskie z nutellą 144

Coś na szybko? Nie ma problemu. Ciasto francuskie kroimy wedle upodobań nakładamy nutellę, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy cukrem i pieczemy 15-20 min w temp ok 200stopni. Co mnie miło zaskoczyło, to nutella po upieczeniu nie zachowuje się tak jak normalna czekolada. Jest cały czas miękka. No może nie tak jak w słoiku, ale nie kruszy się i się

Malinowe Pocałunki

Proponowane wyszukiwania