Zima trzyma dalej a najlepiej przeczekać ją przy kubku ciepłej czekolady i domowych drożdżówkach. Składniki: Gotowy rulon ciasta francuskiego 5 jabłek cukier puder Wykonanie: Ciasto dzielimy na kwadraty i układamy na nich plasterki jabłek. Przykrywamy drugim kawałkiem ciasta i dociskamy brzegi widelcem. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Gdy ostygnie posypać cukrem pudrem
ciastkarnia na kruchym spodzieSkładniki: 1 op. szparagów 1 op. ciasta francuskiego 1 op. szynki włoskiej lekko wędzonej-najlepiej prosciutto cotto 1 kulka mozzarelli lub 1 kubek tartego sera dojrzewającego typu parmezan sól i pieprz oliwa z oliwek Przygotowanie: szparagi myjemy, obcinamy twarde końce, obgotowujemy ok. 10 minut ciasto tniemy w nieduże kwadraciki, na których układamy po pół plasterka szynki, plasterek mozzarelli
Luźna Kuchniapyszna,podałam ją z pesto i sosem balsamicznym i wyszło na prawdę pysznie... Grillowana cukinia i papryka,do tego wędzony boczek,czerwona cebulka i ser-wszystko na pysznym cieście francuskim-mego kolorowo,mniam.... Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 2 małe cukinie(najlepiej żółta i zielona) czerwona papryka 1 czerwona cebula, 10 dag boczku wędzonego surowego 10 dag sera feta(...)jajko sól,pieprz,ulubione zioła łyżka oleju Przygotowanie: cukinię kroimy w okrągłe plastry,solimy,paprykę również kroimy na 4-5 kawałków i grilujemy na odrobinie oleju razem z cukinią, ciasto rozwijamy na papierze do pieczenia,odcinamy z boku 4 cienkie paski i całe ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem,na brzegi dookoła doklejamy odcięte paski żeby brzegi były trochę grubsze
Swojskie jedzonkoprzygotowanie poniższych słodkości jest czasochłonne, dlatego też polecam zacząć je robić dzień przed ich podaniem. Na samym początku najlepiej przygotować nadzienie, a dopiero później wyrobić ciasto. Składniki: ciasto drożdżowo-francuskie 1 kg mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 25 g świeżych drożdży 400 ml letniego mleka 2 duże jajka + 1 żółtko pół łyżeczki(...)jajka (wbijać je powoli, ponieważ masa nie może być rzadka!); wszystko ze sobą połączyć, np. za pomocą miksera, - przygotowaną masę makową odstawić w chłodne miejsce. 2. Następnie przygotować ciasto drożdżowo-francuskie: - 300 g masła schłodzić w zamrażalce, - w międzyczasie lekko podgrzać mleko, a w drugim rondelku rozpuścić 120 g masła, - do miski dodać pokruszone drożdże, wsypać 1 łyżkę cukru
UgotowaćCoś słodkiego? nic prostszego ;) 1 op ciasta francuskiego białko z jajka cukier brązowy śmietana kremówka cukier puder truskawki Ciasto pokroić w kwadraty posmarować białkiem i posypać brązowym cukerm, upiec w temp 210 st przez ok 12 min z termoobiegiem Śmietanę ubić z cukrem pudrem.. Dekorować ciastka przy pomocy dekoratora i truskawkami
Gotowanie jest łatweProste świderki z ciasta francuskiego będą doskonałym (i rozkosznie chrupiącym) dodatkiem do kremowych zup, np. do kremu paprykowo-pomidorowego z bazyliową śmietaną . Świderki też nadadzą się wieczór przy piwie :). Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym
Przepisy AleksandryWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ciasteczka z ciasta francuskiego z śliwką są ekspresowe i bardzo proste do wykonania. Wystarczą 2 składniki z których można wyczarować pyszny deser. Najlepiej smakują tuż po upieczeniu, jeszcze ciepłe, polecam. Post Francuskie ciastka z śliwką pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujenadzieję, że żaden Włoch nie będzie miał mi za złe, że to co przygotowałam nazwałam pizzą. A mogłoby być tak dlatego, że ciasto do tej pizzy to nie tradycyjne drożdżowe, ale francuskie. Jest bardzo łatwe w użyciu, a także nie musi rosnąć co najmniej kilkudziesięciu minut w przypadku tego pierwszego, co zaoszczędza nam sporo czasu. Tym razem postanowiłam zrobić(...)też warto dodać takie, które najbardziej lubicie. W ten sposób uzyskacie potrawę w 100% odpowiadającą Waszym gustom. Składniki na 2 małe pizze (2-3 porcje): Wspólne: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 przecier pomidorowy 200g lub puszka pomidorów bez skórki 1 kulka sera mozzarella 220 g sera żółtego w kawałku (gouda, edamski) 1 pomidor pół puszki groszku
Zakręcony WidelecKolejna wariacja z ciasta francuskiego :) Można z niego wyczarować naprawdę smaczne i szybciutkie ciasteczka. Składniki: op.ciasta francuskiego 1 jajko cukier waniliowy do posypania kilka truskawek listki mięty do dekoracji Wykonanie: Płat ciasta pokroić na kwadraty (u mnie o boku ok 5cm). W połowie kwadratów wyciąć okrągły otwór kieliszkiem. Na cały kwadrat kłaść kwadrat z otworem, docisnąć
Walijskie Pichcenieskładniki * gotowe ciasto francuskie * 8 łyżek kremu orzechowo-czekoladowego np. nutella * 50 g posiekanych orzechów laskowych * 2 łyżeczki cukru Sposób wykonania Rozwinąć ciasto. Krem orzechowo-czekoladowy nieco podgrzać w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, ale żeby nie był za ciepły. Rozsmarować krem na cieście, a następnie posypać go orzechami.Zrolować jeden brzeg ciasta do wewnątrz
Mix smakuCoś na szybko? Nie ma problemu. Ciasto francuskie kroimy wedle upodobań nakładamy nutellę, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy cukrem i pieczemy 15-20 min w temp ok 200stopni. Co mnie miło zaskoczyło, to nutella po upieczeniu nie zachowuje się tak jak normalna czekolada. Jest cały czas miękka. No może nie tak jak w słoiku, ale nie kruszy się i się
Malinowe Pocałunkiwrzące mleko, intensywnie mieszając trzepaczką. Gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż krem nabierze odpowiedniej konsystencji. Odstawić do wystygnięcia. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni C. Gotowe opakowanie ciasta francuskiego dzielimy na pół. Na każdej połówce nakładamy krem i dokładnie sklepiamy ze sobą ciasto (można użyć widelca). Gotowe ciasto smarujemy białkiem i do rozgrzanego piekarnika na około
Kredowe MenuSkładniki: 2 płaty ciasta francuskiego 20 dkg szynki 10 dkg sera żółtego 1/2 czerwonej papryki sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie 1 jajko czarny sezam Przygotowanie: Szynkę drobno pokroić, a … Czytaj dalej Zawijaski z farszem
czarrna od kuchniskładniki: 1 arkusz ciasta francuskiego 2 – 3 jabłka 1 płaska łyżeczka cynamonu 2 łyżki brązowego cukru wykonanie: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki. Ciasto dzielimy na 6 lub 12 równych prostokątów. Na połowie każdego prostokąta układamy plasterki jabłek, posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem i przykrywamy drugą połową ciasta. Dokładnie zlepiamy brzeg przy
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: 1 op. szparagów 1 op. ciasta francuskiego 1 op. szynki włoskiej lekko wędzonej-najlepiej prosciutto cotto 1 kulka mozzarelli lub 1 kubek tartego sera dojrzewającego typu parmezan sól i pieprz oliwa z oliwek Przygotowanie: szparagi myjemy, obcinamy twarde końce, obgotowujemy ok. 10 minut ciasto tniemy w nieduże kwadraciki, na których układamy po pół plasterka szynki, plasterek mozzarelli
Luźna Kuchnia