ciasto z ciasta francuskiego - 3180 przepisów (strona:155/212)

Friand, Lesmirabelordzie. 165

gałkę muszkatołową, następnie śmietankę i dobrze mieszamy. Ciasto umieszczamy w foremkach, wierzch każdej babeczki dekorujemy kawałkami śliwki i pieczemy 20-25 minut do suchego dźgulca. Anglicy radzą jeść na ciepło, z dużą ilością kawowego karmelu. Sos karmelowy z butelki też dał radę;) Okazuje się, że słowo "friand" po francusku oznacza "łasuch"- to wiele wyjaśnia:-) PS. Niestety wpisów ogrodowo-harkówkowych

les mirabelles
Galette z cukinią i ricottą 208

elegancka “nouvelle cuisine”. Poza wyrafinowanymi potrawami kuchnia francuska proponuje również proste dania i takim daniem jest rustykalne galette. Popularne w wersji słodkiej z różnymi, sezonowymi owocami jak i w wersji wytrawnej, z różnymi nadzieniami. Dziś postawiłam na wytrawną wersję, która świetnie komponuje się z lekkim, czerwonym winem. Kruche i delikatne ciasto, pyszne nadzienie serowe i świeża cukinia - nieziemskie połączenie

Wędrówki po kuchni
Maślana bułka Brioche 229

wywodzą się z kuchni francuskiej i podawane są na słodko, najczęściej na śniadanie w towarzystwie masełka, dżemu, miodu itp. Szukając przepisu, natknęłam się na wiele, ale żaden w pełni mnie nie zadowolił. Postanowiłam więc kilka zmodyfikować i tak powstał ten przepis. Serdecznie polecam!     Składniki: (na dwie Brioche)   Ciasto: 20 g świeżych drożdży

Nastoletnie Wypiekanie
Chlebek cynamonowy. 130

Czasami posmaruję go sobie masłem, czasami wystarczy kakao do picia. Kawałek zabieram do pracy, idealnie komponuje się ze smakiem białej kawy. Czasami zostaje kawałek na podwieczorek, wtedy przygotowuję tosty francuskie. Pycha!!! Polecam! Składniki na chlebek cynamonowy: 120 g roztopionego, letniego masła 1/2 szklanki brązowego cukru (może być też zwykły) 1 jajko 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku(...)miksujemy z cukrem i jajkiem, dodajemy mleko, a na końcu przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na gładka masę. Cukier mieszamy z cynamonem. Do formy wykładamy 1/3 ciasta, posypujemy 1/2 cynamonu, na to 1/3 ciasta, resztę cynamonu i pozostałą część ciasta. Pieczemy około 25-30 minut (przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem). Studzimy na kratce

Rozpustne gotowanie
Galettes complètes - gryczane naleśniki z szynką, serem i jajkiem sadzonym 147

naleśników o średnicy 25 cm Naleśniki gryczane: 100 g mąki gryczanej ¼ łyżeczki soli morskiej 250 ml wody 1 jajko olej do smażenia Dodatki (ilość wg uznania) : jajko szynka, np. francuska jambon lub włoskie prosciutto ulubiony ser żółty, polecam ementaler pieprz i sól do smaku masło do smażenia * PRZYGOTOWANIE Naleśniki gryczane Wszystkie składniki na naleśniki starannie mieszamy w misce za pomocą(...)bardzo ważne, bez tego naleśniki będą przywierać do patelni). Następnie ponownie energicznie mieszamy. Patelnię do naleśników mocno rozgrzewamy i dodajemy odrobinę oleju kokosowego, który równomiernie rozprowadzamy. Wylewamy porcję ciasta i rozprowadzamy je po całej powierzchni patelni, przechylając ją. Smażymy na małym ogniu, aż naleśnik zacznie odchodzić od patelni i stanie się złotobrązowy. Obracam na drugą stronę i dosmażamy

Food Square
Ziemniaki Dofinki (Dauphine) - ptysie ziemniaczane 1838

Belgii i specjalizujących się w kuchni francuskiej. Kuleczki są fantastyczne w smaku, choć przyznam, że wymagają czasu i zabawy podczas przygotowań... Idealnie nadają się jako dodatek obiadowy, a ja uwielbiam ich podjadanie nawet w wersji solo. Smakują jak wytrawne i lekkie pączusie.  Na dniach zaprezentuję Wam mój pomysł na wykorzystanie ciasta ptysiowo-ziemniaczanego, ale teraz polecam kuleczki! 500g

Di gotuje
Francuska tarta grzybowa z dwoma serami w 35 minut 142

rosta, pyszna i szybka w przygotowaniu tarta francuska z aksamitnym farszem pachnącym grzybami i tymiankiem... czego chcieć więcej :). Kilka składników a efekt znakomity, polecamy na ciepło i zimno, choć najlepiej smakuje na ciepło. Można ją podać solo z lampką wina, lub jako dodatek do zupy. Do jej przygotowania będzie potrzebne gotowe ciasto na tartę lub ciasto kruche

SzczyptaSmaQ
Masło orzechowe Primavika 178

koktajli, jak również do ciastek, babeczek, ciast i kremów.  W wersji wytrawnej mozna je podawać jako dodatek do mięs, sosów czy warzyw. Oczywiście można je również po prostu wyjadać łyżeczką :) Nam bardzo posmakowało nam modne na zachodzie połączenie masła orzechowego i dżemu - zrobiłyśmy z córcią z takim nadzieniem pyszne tosty francuskie oraz muffinki. W wersji wytrawnej zrobiłam m.in

Kto ugości moich gości?
Biszkopt – wszystko co chcieliście wiedzieć ale nie mieliście kogo zapytać 342

Biszkopt podstawowej formie składa się tylko z jajek, cukru i mąki odpowiednio potraktowanych i użytych w odpowiednich proporcjach. Ciasto biszkoptowe to podstawa do tortów i wielu wymyślnych ciast. Warto wiedzieć jak upiec biszkopt i co sprawia, że biszkopt opada.   Kiedy macie do przygotowania tort, pierwsze co nasuwa się na myśl – o nieeeee, tylko nie biszkopt. Utrapienie(...)okazał się moment, w którym moje biszkoptowe wykształcenie dostało w łeb po wnikliwym przestudiowaniu przepisu na biszkopt genueński wg Michela Roux.   Kim jest pan Roux? To kucharz-cukiernik francuskiego pochodzenia, od lat pracujący i mieszkający w Wielkiej Brytanii. Razem ze swoim bratem założyli pierwszą poza terytorium Francji restaurację, która otrzymała zaszczytne trzy gwiazdki i utrzymywała ten najwyższy restauracyjny standard

Karo in the Kitchen
AMERYKAŃSKIE RURKI ORZECHOWE 108

samo jest z naszą czy Francuską , która wprost opływa masełkiem.Gdyby nie te tuczące,pyszne składniki , kuchnia by była smutna , mdła i niejadalna.Dlatego od czasu do czasu trzeba sobie raz w miesiącu zjeść cos tuczącego , by się nagrodzić za dni odchudzania:).Wszystko jest darem , tylko trzeba jeść z głową :)Zapraszam.    Ciasto naleśnikowe: **************************** 1szkl.z czubkiem mąki pszennej

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Ciasto migdałowo-jabłkowe i "Natura" 145

warstwowe a la pleśniak Szafranowe ciasto drożdżowe Drożdżowe z czekoladą i rodzynkami "Natura" Marii Kuncewiczowej nie należy do lektur łatwych i przyjemnych. Ja często gubiłam wątek (ale sama Autorka również) i musiałam wracać do momentu, który został mi w świadomości. Lektury nie ułatwia język odmienny od współczesnego, wtrącenia w języku francuskim (nie wszystkie tłumaczone w wydaniu, które czytałam

Weekendy w domu i ogrodzie
TORT NALEŚNIKOWY Z KREMEM BUDYNIOWYM 351

niego oderwać, ale również mój francuski piesek - Szanowny Mąż - wyraził swe uznanie o owym naleśnikowym torcie, także nie pozostaje mi nic innego jak tylko wpisać go do naszego stałego repertuaru :D  Naleśniki usmażyłam ze znanego już Wam mojego przepisu na naleśniki, który znajdziecie TU . Aby tort był wysoki, użyłam podwójnej porcji ciasta, z którego wyszło mi 19 naleśników

Słodko-Słony Świat Ilony
Placuszki z cukinii z sosem jogurtowym i łososiem. 166

SKŁADNIKI ( około 20 niedużych placuszków) ciasto na placki:  1 cukinia 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili 1 nieduża cebula 2 jajka 3 łyżki mąki kukurydzianej 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki parmezanu pieprz sól sos: jogurt 150 ml mały pęczek koperku świeża mięta bazylia ogórek gruntowy 2 ząbki czosnku łyżka musztardy francuskiej łyżka oliwy sok z połowy cytryny

DefinicjaSmaku
Ciasta 429

gruszkowe Czekoladowe ciasto z malinami Ciasto odwracane z mirabelkami Kruche z pianką i borówkami Clafoutis z czereśniami i borówką Kruche z pianką i owocami Rolada truskawkowa Kefirowe z rabarbarem i kruszonką z otrębów owsianych Jogurtowiec z rabarbarem i kruszonką migdałową Szach-mat wg siostry Anastazji Ucierane z truskawkami Rabarbarowiec kruszony Francuskie ciastka z owocami Podwójnie czekoladowa rolada

Ala piecze i gotuje
Zjadłabym ciasto, ale piec nie umiem :( Najprostsze ciasto z jabłkami. 360

jeszcze nie daj Boże poleci na inną parę pończoch a nam pozostanie zjedzenie tego wszystkiego. Wszystkie wiemy, że takie kulinarne dogadzanie osobnikowi męskiemu to stres. Bo może księciunio jest francuskim pieskiem? Bo może akurat ma zły nastrój i spożywał nie będzie? No nie trafisz. Mogłoby się wydawać, że wystarczy im podetkać kawał mięcha pod nos i będzie spokój. Otóż(...)blogi czy artykuły to normalnie mamy kraj ekspertów kulinarnych. Dziwne, bo podobno kucharze jak lekarze całe życie się uczą. Wiem jedno – ja piec nie będę. No może jakieś proste ciasta z gatunku „zamieszać i wstawić”. Najcierpliwszy pogodził się z faktem, że mój cukierniczy repertuar obejmuje 6 ciast i jeden suflet czekoladowy a po resztę niech się na miasto

ladykitchen