ciasto z ciasta francuskiego - 3180 przepisów (strona:149/212)

Frużelina truskawkowa z pomarańczą 186

musem truskawkowym na markizowym spodzie SAMA SŁODYCZ I SZCZYPTA CHILI - Ciasteczka francuskie z serem i truskawką   KULINARNA MANIUSIA - Lody truskawkowe MOJE MAŁE CZAROWANIE - Pianka jogurtowa z truskawkami na zimno MARCEPANOWY KĄCIK - Panna cota z truskawkami NA CIASTECZKOWYCH PAPIERACH - Pasiasty misz-masz truskawkowo - jagodowy KUCHNIA I PODRÓŻE - Ciasto truskawkowe na zimno MOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Deserki piankowe z galaretk

Grunt to przepis!
Lemoniada truskawkowa 185

musem truskawkowym na markizowym spodzie SAMA SŁODYCZ I SZCZYPTA CHILI - Ciasteczka francuskie z serem i truskawką   KULINARNA MANIUSIA - Lody truskawkowe MOJE MAŁE CZAROWANIE - Pianka jogurtowa z truskawkami na zimno MARCEPANOWY KĄCIK - Panna cota z truskawkami NA CIASTECZKOWYCH PAPIERACH - Pasiasty misz-masz truskawkowo - jagodowy KUCHNIA I PODRÓŻE - Ciasto truskawkowe na zimno

Grunt to przepis!
Tarta lotaryńska, czyli quiche lorraine 231

może być serwowane na ciepło lub na zimno. Przepis wykorzystywany przeze mnie od lat, a zaczerpnięty z książki "Kuchnia francuska na co dzień i od święta" B. Buczma, B. Bonik, 1988 r. Tarta lotaryńska, czyli quiche lorraine Składniki na ciasto: 250-260 g maki 125 g masła 1 jajo 1/3 szklanki śmietany 18% szczypta soli Składniki na farsz

Kulinarne przygody Gatity
ślimaki czyli deser po francusku:) 242

Przepis na te dziwne zwijaki poleciła mi moja koleżanka Ania. Zainteresował mnie on z dwóch powodów po pierwsze ich wygląd jest dosyć ciekawy i nietypowy, a

ciastkarnia na kruchym spodzie
Dietetyczny Quiche z dynią, gruszką i orzechami włoskimi 192

orzechów włoskich 80 gram twardego, żółtego sera- u mnie francuski Comte szczypta gałki muszkatołowej nać pietruszki/świeża zielenina do podania kilka orzechów włoskich do posypania tuż przed podaniem sos czosnkowy lub inny dip, np. takie: DIPY Z mąki pszennej, orkiszowej, gryczanej oraz jajka, jogurtu naturalnego i szczypty soli zagniatamy ciasto, które wkładamy do lodówki na minimum 30 minut

Mango Papaja
Clafoutis z czereśniami 125

kogo: dla mających ochotę na pyszny letni deser dla fanów czereśni dla chcących skosztować tego francuskiego przysmaku o ciekawie brzmiącej nazwie Składniki: 650g czereśni 200g mąki 4 jajka 270ml śmietany 12% 125g cukru kopiata łyżka cukru waniliowego szczypta soli skórka otarta z cytryny melisa lub mięta (do dekoracji) cukier puder (do dekoracji) Wykonanie: Czereśnie umyj, oderwij łodyżki i wydryluj. Włóż(...)dodaj do mącznej mieszanki i wymieszaj. Dolej śmietanę i kolejny raz wymieszaj. Blachę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Na dnie blaszki ułóż czereśnie (bez soku). Zalej je przygotowanym ciastem. Piecz ok. 40-45 minut w temperaturze 180 stopni, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów i się zarumieni.  Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw

Mania Wypiekania
Kolorowa tarta z mąki żytniej razowej 278

zrobiłam. Z 300g mąki, 150 masła i 2 jaj zagniotłam ciasto w identyczny sposób, jak na kruche, a następnie chłodziłam w lodówce ponad godzinę.   Po tym czasie ciasto było już bardzo twarde, zatem na blaszkę starłam je na tarce o grubych oczkach i dokładnie wypełniłam nim blaszkę. Spód podpiekłam przez 20 minut w 180 stopniach C. Tartę(...)się roztopił, avocado i pomidorki lekko zmiękły, a ciasto chrupało między zębami . Przyznam szczerze, iż sama byłam bardzo zaskoczona efektem końcowym! A zajadając kęs po kęsie czułam się zdrowo najedzona. Koniecznie spróbujcie! :) Tapenada , czyli po prostu pasta z oliwek - bardzo szybka i łatwa do przygotowania w domu.   Oto tradycyjny francuski przepis: 6 ząbków czosnku 50g kaparów 10 filetów

Sajkofanka smaku
Empanada z kurczakiem 323

lecz pieczone w piekarniku. No dobrze wracając do naszej empanada i do czego to przyrównać. To coś pomiędzy francuskim quiche a polską pizzą, tylko oczywiście pyszniejsze. Można ją jeść na zimno można również na ciepło. Pokrojona w kawałeczki jak ciasto stanowi pyszną przystawkę i przekąskę na imprezach z szwedzkim stołem. Można przygotować empanada z kurczakiem  można

Smaki Brazylii
I AKCJA piekarnie w twoim mieście 157

mnie. Ja w tej piekarni jak tylko jestem na deptaku to zawsze zaglądam. Jest mnóstwo pieczywa do wyboru. Ciasta, ciasteczka, bezy. Bardzo duży wybór bułek słodkich. Obsługa zawsze miła i uśmiechnięta. Cena zwykłego chleba niekrojonego to 2,50 , ciastko francuskie znajdziemy za 1,50 a pizzerkę w cenie 2,50. Bułki słodkie np. z makiem

Magiczne Życie Marty
Rogaliki francuskie - Croissants - wypiekanie na śniadanie 264

rogalików francuskich przymierzałam się niczym piec do jeża. Już dawno miałam ochotę je zrobić, ale obawiałam się porażki. Dość długi czas przygotowania ciasta i pracochłonność zniechęcały mnie. Myślałam, że samodzielne ich zrobienie jest bardzo trudne. Kiedy pierwszy raz mam już za sobą wiem, że niepotrzebnie się bałam. Rzeczywiście cały proces trwa wiele godzin, ale większość czasu to leżakowanie ciasta

Smaczna Pyza
PUSZYSTY MURZYNEK Z DŻEMEM PORZECZKOWYM. 380

elementem jesiennych dywagacji jest czekolada. A najlepiej w postaci polewy na jakimś pysznym, pulchnym i mięciutkim cieście. "Ostatni raz tak puszyste murzynka zrobiła moja mama" - aż serce podskoczyło na te słowa, gdy wspólnie siedząc przy stole, zajadaliśmy się świeżo upieczonym smakołykiem, popijając francuskie wino. PUSZYSTY MURZYNEK Z DŻEMEM PORZECZKOWYM. / inspiracja: Gotowanie ze stylem . / 2 duże jajka 5 łyżek stołowych(...)cienkim strumieniem, nieustannie mieszając, wlewam olej oraz mleko.  Porcjami dodaję sypkie  składniki do mokrych, mieszając dokładnie. Na samym końcu wrzucam dżem. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto i wkładam  do piekarnika na 45-50 minut, piekę w 180 stopniach do "suchego patyczka". Następnie wyjmuję i zostawiam do wystudzenia. Do małego rondelka wrzucam drobno posiekaną czekoladę

W kuchni Karmel-itki
RISOTTO Z KURKAMI NA CYDRZE 206

    Ktoś mógłby mi zarzucić profanację francuskich klasyków. Cydr? Jak tak można?! W końcu jakość dodanego alkoholu odzwierciedla się w potrawie, a cydr nijak się

W kuchni Karmel-itki
Poolish 170

Polsce i wyemigrował przez Austrię do Francji. Poolish został wybrany przez francuskich piekarzy do wypiekania symbolu chleba francuskiego - bagietki. Poolish jest mieszaniną mniej więcej tej samej ilości mąki pszennej i odrobiny drożdży. Posiada konsystencję dość rzadką (podobną do gęstego ciasta naleśnikowego), która szczególnie nadaje się do rozwoju bakterii odpowiedzialnych za wytwarzanie kwasu mlekowego. Zaczyn jest gotowy do użycia

Grahamka, weka i kajzerka
Jabłecznik z ciasta ucieranego z pianką 203

tarty, muffiny, babeczki, kruche i półkruche, francuskie i półfrancuskie. Istnieje kilka przepisów, które wykorzystuję najczęściej: szwedzkie babeczki z jabłkami i cynamonem , tarta z jabłkami w masie śmietanowej , tradycyjny apple pie z cynamonem i karmelem . Czasami jednak potrzebuję odmiany. Ten przepis z pewnością dołączy do stałych pozycji w moim menu :) JABŁECZNIK Z CIASTA UCIERANEGO Z PIANKĄ Składniki: - 200 gram masła

Życie zamknięte w smaku
Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym z gorczycą 132

Polędwiczki, które rozpływają się w ustach, otulone sosem ze śmietany kremówki i smażonymi pieczarkami Wyrazistości całej potrawie nadaje gorczyca z mojej ulubionej musztardy francuskiej i sosu

Ania i Marcin gotują
Tosty francuskie z owocami i bitą śmietaną 182

Kuchnia francuska niektórym z nas kojarzy się ze ślimakami lub żabimi udkami, czyli wyrafinowanymi potrawami w wersji mini. Czy rzeczywiście taka jest? Tak naprawdę jest bardzo

Oryginalny smak