ciasto z ciasta francuskiego - 3180 przepisów (strona:158/212)

MAGDALENKI 134

Magdalenki to   małe francuskie biszkoptowe ciasteczka  o charakterystycznym  kształcie muszelki, który uzyskuje się dzięki pieczeniu w specjalnych foremkach z wgłębieniami. Będąc w Polsce dostałam silikonową foremkę do magdalenek, więc postanowiłam jak najszybciej ją wypróbować. Składniki: 1 szklanka mąki 0.5 szklanki cukru, 0.5 szklanka oleju, 2 całe jajka, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, skórka otarta(...)cytryny, kilka kropel cytryny Wykonanie: Wszystkie składniki zmiksować. Ciasto nakładać łyżką do foremek od magdalenek na wysokość 3/4 foremki, gdyż magdalenki urosną. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Foremki smarujemy tłuszczem (ja używałam silikonowych, więc teoretycznie nie musiałam ich smarować tłuszczem, ale okazało się, że ciasteczka przykleiły mi się  do formy, więc piekąc kolejne partie smarowałam każdorazowo foremki masłem

Walijskie Pichcenie
Ciastka serowe (z twarogu sernikowego) 197

Fajne, smaczne i bardzo proste ciasteczka z twarogu sernikowego, w smaku przypominające trochę ciastka francuskie. SKŁADNIKI: 150 g masła 1,5 szklanki mąki pszennej (lub trochę więcej jeśli twaróg jest rzadki) 3 łyżki cukru z wanilią 1 szkl twarogu sernikowego (z wiaderka)   szczypta soli jajko do posmarowania ciastek (może być samo białko)   cukier kryształ do posypania ulubiona konfitura(...)mnie jagodowa) ewentualnie 1 banan 1. Masło posiekać z mąką, cukrem i solą. Dodać twaróg i wyrobić ciasto. Schłodzić w lodówce ok 1 godziny. Ciasto rozwałkować na ok 4 mm.  2. Rurki z konfiturą jagodową : rozwałkować okrąg, podzielić na trójkąty, przy szerszym końcu wyłożyć konfiturę, zwinąć rurkę. 3. Trójkąty z bananem : banana pokroić na plasterki, z ciasta

Kto ugości moich gości?
Żegnamy truskawy 170

kilkoma łyżkami waniliowego cukru pudru i polałam nimi pierożki. Recenzje? Pozytywne- KonQbek docenił ciasto i rozmiar pierożków. Jeśli jednak chcecie, żeby wasze pierogi były bardzo miękkie to zróbcie ciasto tylko z mąki i wody. A wy jakie pierogi lubicie najbardziej?  Pierożki jedliśmy jeszcze dziś na śniadanie, bo 80 to liczba, która przerosła rodzinę- szczególnie(...)pojechaliśmy na pchli targ, gdzie udało mi się upolować piękny drewniany koszyk (za 5zł) i trzy talerze (po złotówce sztuka). W domu okazało się, że talerze wyprodukowane są przez francuską firmę K & G Luneville- istniejącą od osiemnastego wieku i będąca swojego czasu Fabryką Królewską Króla Polski (za anglojęzyczną wikipedią ). Logo świadczy o tym, że wyprodukowano je po 1968 roku

les mirabelles
Nogi z kaczki z wiśniami i orzechami 205

Dość dawno nie publikowaliśmy już przepisów na kaczkę, warto więc trochę poszerzyć ich katalog. Dzisiaj będzie coś z kuchni francuskiej. Danie przyrządzone wg przepisu widocznego poniżej składa się z dwóch wyraźnie odrębnych, aczkolwiek doskonale komponujących się składowych. Pierwszą z nich są uduszone w soku z wiśni z dodatkiem porto i bulionu nogi z kaczki. Sok, wino oraz dodatkowo laska cynamonu(...)orzechów. W gruncie rzeczy można by ją potraktować jako samodzielny byt – co zdarza mi się czasami robić. Tu jednak zawartość słoika z wiśniami w zalewie (takimi jak do ciast) dzielimy w ten sposób, że w soku dusi się mięso, a owoce podajemy na zimno w sałatce. To w zasadzie bardzo proste do przygotowania danie. Kaczkę i przyprawy wkładamy

Kulinarna Pokusa
Idealne ciasto na pierogi 280

żeby odpoczęło.   Teraz można przygotować farsz. Ciasto odkrawałam porcjami, rozwałkowałam bardzo cieniutko, bez potrzeby podsypywania mąką. Rewelacja. Wykrawałam okrągłe placuszki i układałam na nich przygotowany farsz.   Ciasto nie wysycha, nie klei się. Do końca jest miękkie. Pięknie zawija się pierogi, nie pęka i nie rozchodzi się.       Podczas gotowania pierogów (około 1-2 minut(...)półmisek nie sklejają się. Nie ma więc potrzeby dodawać oleju do wody do gotowania pierogów.     Przepis dostałam od mojej przyjaciółki Grażynki. Wyczytała go w książce " Kuchnia polsko-francuska" Antoniego Teslara Polecam ten przepis, bo łatwy, bo pierogi wychodzą SUPER, bo... warto. Powodzenia i życzę SMACZNEGO Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu.   Będzie mi miło, jeśli zostawisz

Kuchnia u Krysi
Croquembouche- ptysie z nadzieniem w karmelu 158

Croquembouche tradycyjny, francuski tort weselny. Składa się on z piramidki ptysi zlepionych ze sobą karmelem .  Każde ciasteczko wypełnione jest kremem . Mogą osiągać nawet metr .   Składniki na  Croquembouche : 1 szklanka wody 100 g margaryny 1 szklanka i 2 łyżki mąki pszennej 5 jaj  szczypta soli     Karmel: 1 szklanka cukru 1/4 szklanka(...)wody   Nadzienie do Croquembouche : serek waniliowy 150 g serek o smaku moreli 150 g   Wykonanie ciasta na Croquembouche : Do garnka wlewamy wodę , wkładamy margarynę , wsypujemy odrobinę soli i czekamy chwile , aż nam się rozpuści margaryna. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do połączenia składników . Zostawiamy do ostygnięcia. Ciasto mamy już chłodne , wbijamy po jednym jaju

Różowa kuchnia
ŻYTNIE TOSTY FRANCUSKIE Z OWOCAMI 170

Lubię wspólne śniadania. Kiedy kawa lub herbata smakuje inaczej niż zwykle. Kiedy już zwykła owsianka nie wystarcza. Kiedy przez uchylone okno wpada rześki powiew wiatru, a

W kuchni Karmel-itki
Fougasse z oliwkami Hamelman'a - Marcowa Piekarnia 173

pierwszy wzięłam udział we wspólnym pieczeniu chleba do którego zaprosiła mnie organizatorka akcji -  Amber , prowadząca blog Kuchennymi Drzwiami. W Marcowej Piekarni piekłyśmy niezwykły francuski chleb o nazwie fougasse, a pomysł na upieczenie tego pięknego chleba wyszedł od Magdy z bloga  Konwalie w Kuchni . Chlebki wyszły pyszne, najsmaczniejsze jeszcze ciepłe, moczone w oliwie z czosnkiem i solą. Nie potrafię(...)smakowały następnego dnia - żaden nie doczekał :)  Przepis z książki "Chleb"   J. Hamelmana Przepis i rysunki z bloga Amber Fougasse to regionalna specjalność Prowansji o gęstym, chrupiącym cieście, niezwykłym kształcie i smaku. Smakuje wyjątkowo ze względu na dużą ilość chrupiącej skórki[...]„ J. Hamelman Składniki na 2 chlebki pâte fermentée 122 g  mąki chlebowej 79 g  wody

Stare Gary
Chleb francuski pieczony w garnku 158

mamy pod ręką aktywnego zakwasu chleb francuski będzie doskonałą alternatywą. I faktycznie jak twierdzi Bernika, nie może się nie udać :) Chleb francuski pieczony w garnku Składniki: 30 g świeżych drożdży 1/3 szklanki letniej wody 3 1/2 szklanki mąki pszennej 650 1 1/2 łyżeczki soli 1 1/4 szklanki wody Wykonanie: W sporej misce(...)dodajemy do nich pół łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy około minutę. Miskę z ciastem przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. Następnie ciasto wykładamy na posypany mąką blat i kilkukrotnie składamy w kopertę, po czym

Kulinarne przygody Gatity
Tarta cytrynowa - ulubiony deser Raymonda Blanc'a 132

końca jest prawdziwa prawda w tym, co ktoś napisał. Co nie zmienia faktu, że natrafiłem, moim amatorskim zdaniem, na bardzo dobry przepis niejakiego Raymonda Blanc’a, znanego francuskiego szefa kuchni. Z racji tego, że wczoraj miałem urodziny, a jego tartą cytrynową zajadam się od niedzieli, postanowiłem dokładnie zacytować jego przepis w tym poście. Jak sam autor pisze jest to jego(...)trafił póki co na szczyt mojej króciutkiej listy deserów. Wykonanie jest dość proste ale i czasochłonne. Niemniej jednak warto wytrwać do końca i skosztować kruchej tarty cytrynowej Raymonda.  Ciasto kruche: 120 g masła o pokojowej temperaturze 75 g cukry pudru przesianego przez sito 3 żółtka 250 g mąki 2 łyżki wody Słodkie, kruche ciasto Krem cytrynowy

Right Behind The Kitchen
Tarta z wędzonym łososiem i cukinią 124

Krucha, aromatyczna tarta z wędzonym łososiem i cukinią. Do tego sporo sera, świeże pomidorki. Tarta z wędzonym łososiem jest szybka, ale efektowna. Lekko słony smak łososia

Pociąg Do Kuchni
Clafoutis z burakami i karmelizowaną marchewką 150

 Eksperymentów ciąg dalszy. Koncepcja była już od dawna ułożona w mojej głowie, brakowało jedynie czasu. Wczoraj wieczorem miałam go aż nadto, postanowiłam więc zabrać się

W poszukiwaniu inspiracji
Czak czak 184

Parę dni temu dzięki uprzejmości firmy Brześć otrzymałam przesyłkę i mam przyjemność testować ich produkty.Firma ta ma w swojej ofercie różne produkty..między innymi ciastka francuskie,ptysiowe, kruche, drożdżowe oraz babki .Groszek ptysiowy nadaje się przeważnie jako dodatek do zup, ale ja postanowiłam zrobić coś innego[ do zupy też na pewno wykorzystam]. W necie wynalazłam przepis na czak czak..zwany(...)pochodzi z kuchni wschodniej, głównie tatarskiej.Tradycyjnie Czak Czak powinien mieć formę piramidy .U mnie jest w innej formie, ale to nie ma żadnego znaczenia.W oryginalnym  przepisie robi się ciasto , kroi na małe kawałeczki i smaży w głębokim oleju..ja poszłam na łatwiznę i wykorzystałam groszek ptysiowy Brześć. groszek ptysiowy Brześć  [ 1 opak.] 100 g cukru

Moje domowe kucharzenie
Drożdżówki z konfiturą z dyni 141

Czasami są takie dni, że nie wypędzicie mnie z kuchni, no chyba że siłą lub ewentualnie może mi zabraknąć produktów :), kończę robić drożdżówki a francuskie fugassy już czekają w kolejce :). Lubie kucharzenie, czasem przesadzę i zrobię za dużo, ale wtedy dzielę się z innymi, ważne aby czas spędzony między garami był radością i odpoczynkiem, a nie smutnym obowiązkiem!. No cóż(...)każdy ma jakiegoś bzika.... Składniki na ok. 15 sztuk: 75 dag mąki pszennej 1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka 12 dag masła 15 dag cukru 1 jajo, żółtko do ciasta i białko do smarowania 5 dag świeżych drożdży szczypta soli Dodatkowo: słoik konfitury z dyni cukier puder 1. Roztopić masło i odstawić do wystudzenia. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże

Apetyczna babeczka
Domowe haburgery 359

łyżeczki cukru 7g drożdży suszonych lub 14g świeżych 2 łyżki masła jajko do posmarowania sezam Kotlet podwójna pierś z kurczaka (600-700g) 2 łyżki musztardy miodowej lub francuskiej jajko sól, pieprz posiekana natka pietruszki   Dodatki: sałata pomidor cebula łyżka sosu sojowego ser camembert ogórek kiszony musztarda ketchup lub sos barbecue Bułki: Do miski wrzucamy mąkę, sól i cukier(...)miski z mąką. Mleko z wodą lekko podgrzewamy, nie może być za gorące. Dodajemy do pozostałych składników. Na koniec kruszymy drożdże (jeśli używamy świeżych) lub wsypujemy suche. Zagniatamy ciasto. Jeśli ciężko się zagniata, dodajemy wody, jeśli jest zbyt luźne, podsypujemy mąką. Wyrobione ciasto odstawiamy w cieple miejsce na godzinę. Po tym czasie dzielimy je na mniejsze części

Czerwona Porzeczka