ciasto z ciasta francuskiego - 3180 przepisów (strona:165/212)

Nie tylko miłość... Po japońsku 98

pracowałam za dużo i za wcześnie, więc wszystko mnie usypiało - czytanie, oglądanie telewizji, nawet najciekawszych programów kulinarnych i wyczekiwanych filmów. Do kuchni nie wchodziłam z obawy, że zasnę wpół ciasta... Teraz wszystko wraca do normy, minimum pięćdziesiąt stron dziennie i niedługo znów wyprzedzę plan. Póki co o książce, którą udało mi się wchłonąć jeszcze przed tym feralnym okresem(...)zawsze i z wielką radością przywitała możliwość zamieszkania w Tokio. Nauka języka, którego nie używała od lat okazała się nie tak prosta, jak się spodziewała. Postanowiła więc dawać lekcje francuskiego, które okazały się idealnym sposobem poznania japońskiego. Jej uczniem zostaje 21letni student, Rinri. Chłopak pochodzi z dobrej rodziny, jednak jako dziecko nie zdał ważnego egzaminu i teraz najlepsze japońskie uczelnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kisz lotaryński - tartaletki 163

Kisz lotaryński to zwykła, niezwykła tarta. W dodatku dość uboga, jeśli chodzi o dodatki, bo w klasycznym przepisie nie ma ani cebuli, ani sera. Żeby nie

W kuchni wieczorem
SURÓWKA Z MARCHEWKI I POMARAŃCZY 154

SURÓWKA Z MARCHEWKI I POMARAŃCZY Dzisiaj zapraszam Was do skosztowania aromatycznej i soczystej surówki, która może stanowić oryginalną przystawkę lub samodzielną przekąskę, na przykład na podwieczorek

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
541. Tosty i takie tam leniwe... kluski? 152

cynamonowe tosty francuskie* z masłem orzechowym i dżemem jagodowym(więcej dżemu *.*) * z domowego chleba tostowego Jem jedne z najlepszych tostów. (wcale nie mówię tak za każdym razem >.<) Czytam. Oglądam. Uśmiecham się sama do siebie. Słońce świeci przez okno jakby już była wiosna . Lubię ferie. Może pójdę pobiegać, może poczytam, spotkam się ze znajomymi. Fajnie jest mieć(...)ok.1/2 jajka) szczypta  soli Ugotowane i przestudzone ziemniaki przepuszczam przez praskę. To samo robię z serem( zrobiłam to dwa razy ). Dodaję żółtko, sól, mąkę i zagniatam na jednolite ciasto. Rozwałkowuje ciasto( na oprószonym mąką blacie ) na długi wałek i kroję. Wrzucam na wrzącą, osoloną wodę, mieszam( aby nie przywarły ) i czekam, aż kluski wypłyną na powierzchnię, przykręcam

More food, love and dreams
Naleśniki z wanilią i karmelowymi jabłkami 179

Składniki: 1,5 szklanki mąki- może być 1 szkl pszennej i pół kukurydzianej lub razowej 2 szklanki gazowanej wody mineralnej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy

Luźna Kuchnia
Dietetyczna tarta z kabaczkiem, chilli i serem Reblochon de Savoie 204

Składniki: 50 gram mąki orkiszowej 80 gram mąki gryczanej 120 gram mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 sól 4 jaja (1 jajo do ciasta/3 jaja do farszu

Mango Papaja
,,Czekoladowe makaroniki z nutellą’’ 104

Zabieram Was tym razem w podróż do Francji. Dziś prezentuję Wam słodkie, lekkie, aromatyczne czekoladowe ciasteczka, które zaspokoją nie jedno podniebienie. Makaroniki to francuskie, malutkie, migdałowe beziki, łączone ze sobą w pary i przekładane najróżniejszymi kremami. W Paryżu dostać je można w różnych smakach, kolorach i wielkościach. Inspiracją do ich powstania była życzliwość marki Garneczki.pl oraz marki Bogutynmlyn.pl . Składniki(...)białek dodajemy stopniowo mieszankę z mąki migdałowej oraz cukru pudru i delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy krążki ok 2cm. na silikonową matę. Gdy ciasto zostanie wyciśnięte, matę z ciasteczkami odkładamy na 30 min. Piekarnik nagrzewamy do 140 C pieczemy 16 min. W tym czasie robimy krem różany. Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem. Dodajemy

Podróż w kulinaria
Domowe Bagietki. 132

Bagietki z tego przepisu wychodzą bardzo dobre. Chrupiąca skórka i miękki miąższ, taka właśnie powinna być bagietka. Prawdziwe Francuskie bagietki muszą mieć 1 metr długości, lecz takie dużego piekarnika chyba nikt nie będzie miał, więc bagietki robiłem ok. 30 centymetrów długości, ale to nie mieniało smaku. Także nie mam formy na bagietki, więc musiałem robić je bez niej(...)dodajemy pokruszone drożdże, cukier i mąkę, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 0,5-1 godzinę.  Mąkę mieszamy z solą, dodajemy cały rozczyn i wodę. Ciasto wyrabiamy ok. 5-10 minut. Ciasto po wyrabianiu będzie bardzo lepkie, ale nie należy do jego dodawać mąki, bo bagietki wyjdą suche. Ciasto odstawiamy pod przykryciem

Kuchnia Łukasza
Chleb z suszonymi pomidorami i "Matecznik" 139

godzinach Odłożyć do pojemnika sporą garść ciasta na kolejny wypiek (przechowywać w lodówce). Do miski z ciastem dodać pomidory połamane na kawałki. Wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić (pod przykryciem) do wyrośnięcia na ok. godzinę-dwie. Piec 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni C. do tzw. suchego patyczka. Usunąć papier do pieczenia(...)sprzątanie, pranie, prasowanie i inne domowe prace jej nie stłamsiły, codziennie po wyjściu męża do pracy i starszych córek do szkoły odrabia ćwiczeniówki, ucząc się hiszpańskiego, włoskiego, niemieckiego i francuskiego. Choć bohaterce zdarzają się chwile słabości, nie wszystko idzie po dobrej myśli oraz denerwuje ją rutyna, to ma wiele powodów do dumy i jest kobietą spełnioną, szczęśliwą, kochaną i kochającą

Weekendy w domu i ogrodzie
Pyszności w Domaine La Francoise 146

Pascal jeszcze nie raz coś smacznego dla mnie przygotuje:) A więcej o tym magicznym miejscu poczytasz tutaj:   Domaine La Francoise... Na początek przystawki: Pyszny ser na kromeczce prawdziwie francuskiej bagietki polany lawendowym miodem, posypany ziołami prowansalskimi i odrobiną morskiej soli. Całość krótko zapieczona i ułożona na sałacie z zapieczonymi koktajlowymi pomidorkami polanymi delikatnie vinegretem:)   Kolejna pyszność- kawałki słodkiego(...)podduszonym fenkfułem i lekko zapieczone w piekarniku. Pieczony dorsz z bekonem ułożony na sosie beszamelowym. Achhh... palce lizać:) A teraz coś, na co zawsze czekałam z niecierpliwością... desery:) Ciasto kawowe i malinowe z lekkim musem podane z kulką lodów kawowych na keksie bitej śmietany:) Pyszny naleśnik przełożony ... cukrem brązowym i podsmażony na masełku, a jakby tego było mało

In my kitchen
Babeczki waniliowe z lukrem i malinami 181

klasyczne australijskie babeczki waniliowe to coś pomiędzy angielskimi muffinami a francuskimi magdalenkami. Są niezwykle delikatne, puszyste i maślane, a w dodatku pięknie pachną wanilią. Przybrane lukrem i malinami wyjątkowo ładnie się prezentują. Idealne na zakończenie malinowego sezonu! Składniki (na 12 babeczek) : 120 g miękkiego masła 150 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 jajka(...)wsypać do masła. Wlać mleko (w temperaturze pokojowej). Wymieszać za pomocą łyżki. Piekarnik nagrzać do 180 °C. Do każdej papilotki o średnicy 5 cm wlewać 1 czubatą łyżkę ciasta, a następnie umieścić je w formie na muffiny. Piec 25 minut do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić. Składniki na lukier dokładnie utrzeć i polać nimi babeczki. Ozdobić malinami. * Przepis pochodzi

Food Square
DOMOWY BUDYŃ MALINOWY – z bitą śmietaną i orzechami 234

ciasta budyniowe uwielbiam to Wy wiecie, prawda? No wiecie, wiecie, bo przecież pisałam o tym milion piecet sto dziewięcet razy :D Od czasu do czasu lubię przekąsić zamiast ciacha zwykły budyń. Zazwyczaj robię z niego taką wersję, która nie tylko idzie mi w biodra ( bita śmietana i bakalie ) , ale też pieknie wygląda i wspaniale smakuje! Dziś(...)wiecie, że 31 marca obchodzimy Światowy Dzień Budyniu?! Budyń znany jest od czasów średniowiecznych. Źródło polskiej nazwy „budyń” (oraz angielskiej „pudding”) wywodzi się od francuskiego „boudin”, co jednak oznaczało wcale nie słodki deser a… krwawą kiszkę. W dawnym francuskim „boudin” znaczyło bowiem tyle, co „wnętrzności”, a potrawa o której

Ostra na Słodko
Poczuj miętę do The One - relacja z medialnego otwarcia restauracji! 126

się, że t akie połączenie może tak dobrze smakować. Sernik w nowej odsłonie był delikatny i puszysty. Jako nałogowa "seroholiczka" nie mogłam odmówić sobie zjedzenia więcej niż jednej porcji ciasta. Dla gości oprócz degustacji specjałów przygotowanych przez szefa kuchni Tomasza Łagowskiego, czekał również open bar, losowanie atrakcyjnych nagród oraz prezent na zakończenie zabawy. Trudno mi się wypowiedzieć na temat(...)tego miejsca wrócić - ja na pewno wrócę . Serdecznie zachęcam Was do odwiedzenia tego miejsca abyście i Wy poczuli miętę :) .....  Tekst i zdjęcia: Agnieszka Kaim  The One ul. Francuska 3 , 03-906 Warsaw Telefon: 22 616 35 97 http://www.theonefrancuska3.pl/ Pon - Czw: 09 :00 - 2 3 :00  Pt - Sob: 09 :00 - 24:00   Niedz

Projekty ze smakiem
Tarta po lotaryńsku (Quiche Lorraine) 155

Piyrszy rołz jołd 1 żech takoł tarta we Lotaryngii (to je tyn regi ōn zaroz przi Niymcach) i tak mi ł ōna 2 zasmakowała , że musiołech

Chop w kuchni