się ciepłymi kocykami z kubkiem gorącej herbaty w ręku. Jesień to także czas na pyszne sezonowe owoce: jabłka, śliwki, gruszki czy brzoskwinie - teraz smakują najlepiej, dlatego warto je wykorzystać. Stąd właśnie przyszedł mi do głowy pomysł na kruche ciasto z owocami. Tradycyjna wersja jest pewnie wszystkim znana, moje ciasto powstało na bazie mąki kukurydzianej czyli jest bezglutenowe. Idealne nie tylko
Health-Fit-Lifejajka z cukrem na puszystą masę, dodajemy po trochu olej. Następnie dodajemy wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (proponuję tortownicę), na wierzch układamy dowolne owoce np. jabłka, brzoskwinie, truskawki. Pieczemy ok. 40 min. w 180 stopniach (do suchego patyczka). Po wystudzeniu możemy oprószyć cukrem pudrem
Pelusiowa KuchniaOetkera. Taki oto deser na szybko. Użyłam galaretkę o smaku truskawkowy i pomarańczowym. Udekorowałam bitą śmietaną, posypką czekoladową i brzoskwiniami. Galaretka Pyszne, owocowe galaretki Dr. Oetkera to najbardziej elegancki z deserów. Są wspaniałe jako dekoracja lodów, ciast z owocami i na zimno. Ich wesołe kolory, owocowy aromat oraz orzeźwiający smak sprawiają, że są wspaniałym pomysłem
kolorowotorcikowobiszkopty. Pokrojone brzoskwinie układamy na jednym blacie biszkoptu, jak galaretka już stężeje (nie tak do końca) wykładamy ją na brzoskwinie, na galaretkę wykładamy ok. 2/3 masy chałwowej, przykrywamy drugim biszkoptem. Na drugi biszkopt wykładamy pozostałą masę, posypujemy ją startą czekoladą. Ciasto wkładamy do lodówki
kruche babeczkiulubiony sernik w wersji na zimno niewątpliwie przywołuje ciepłe dni. Na majówkę sprawdzi się rewelacyjnie i cóż z tego, że ma padać, dobre ciacho nie potrzebuje przecież pięknej pogody. Ciasto jest na tyle ciekawe, że używa sie do niego mleka skondensowanego niesłodzonego. Sernik jest na pewno lekki, kremowy, i orzeźwiający. Zapraszam... Skala smaku 10/10 - zamiast delicji można użyć zwykłych(...)szklanki cukru 250 g mocno schłodzonego w zamrażarce niesłodzonego mleka skondensowanego Do dekoracji: brzoskwinie mogą być z puszki lub inne sezonowe owoce Sposób przygotowania Przygotowujemy tortownicę o średnicy 26 cm lub blaszka 25x29 (może być większa wtedy ciasto wyjdzie niższe) i wykładamy dno oraz boki podwójną warstwą folii aluminiowej. Żelatynę mieszamy w wodzie, a następnie podgrzewamy
Kubki smakubędzie to trudne. Przełóż masę na oprószony mąką blat. Dodawaj pozostałą mąkę do momentu, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i nie będzie się kleić. Gotowe ciasto przełóż do miski wysmarowanej oliwą, olejem, zakryj ściereczką i odstaw na minimum godzinę do wyrośnięcia. 3. Wyrośnięte ciasto podziel na 8 części. Każdą z części rozwałkuj na placki, na każdym z placków połóż przekrojony(...)kiedy będzie to trudne. Przełóż masę na oprószony mąką blat. Dodawaj pozostałą mąkę do momentu, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i nie będzie się kleić. Gotowe ciasto przełóż do miski wysmarowanej oliwą, olejem, zakryj ściereczką i odstaw na minimum godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podziel na 8 części. Każdą z części rozwałkuj na placki, na każdym z placków połóż przekrojony
globuskulinarnyostygnięciu zmiksować, tak aby powstała piana. Nadal miksując powoli dodawać mleko zagęszczone. Gotową masę wylać na ostygnięte ciasto i włożyć do lodówki do zgęstnienia. 4. Dwie galaretki o smaku brzoskwiniowym rozpuścić w 700ml gorącej wody. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki i poukładać na zgęstniałej masie ( z galaretek agrestowych z mlekiem zagęszczonym), następnie wylać galaretki brzoskwiniowe. Włożyć(...)wcześniejsze warstwy. 6. Na ubitą śmietankę poukładać serca z galaretek. Z papieru do pieczenia wyciąć tyle serc ile jest w tym kształcie galaretek i położyć na nie. Zetrzeć na ciasto czekoladę na tarce o małych oczkach. Ściągnąć papiery z serc. Włożyć ciato do lodówki na całą noc lub po prostu na kilka godzin. Smacznego
W kuchni u Monikimiał być wypiek na szybko do popołudniowej herbaty. Nawet nie przypuszczałam, że ciasto to wyjdzie tak przyjemnie wilgotne i tak długo zachowa świeżość. Co bym jednak w przyszłości zmieniła? Podmieniłabym mandarynki na brzoskwinie;) Jakoś mi się mimo wszystko mandarynki straciły w tym keksie – niby były, niby nadawały smaku i wilgotności, ale… jakby ciut za mało;) 4 jajka(...)mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, a następnie osączone mandarynki wraz z niewielką ilością syropu z puszki. Na końcu, delikatnie mieszając szpatułką, dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni na około 50-60 minut ( lub dłużej, do tzw suchego patyczka). Uwagi: Mandarynki otoczyłam
Smaki Na Talerzusobie smak drożdżowego ciasta, serowe nadzienie i owoce. Dla mnie takie zestawienie to strzał w 10! Ciasto jest nie za słodkie, mięciutkie i dość długo (jak na ciasto drożdżowe) zachowuje świeżość. Gorąco polecam miłośnikom drożdżowych wypieków :)) Składniki: 400 g m ąki 20 g świeżych drożdży 150 ml mleka 100g cukru 100g masła 1 całe jajko+1 żółtko(...)odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1h. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. Dzielimy na 3 pasy. Na każdy z nich nakładamy wzdłuż masę serową i zwijamy jak roladę. Okrągłą foremkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Nasze rolady układamy spiralnie dookoła foremki. Na wierzchu układamy pokrojone plasterki brzoskwini. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175st na ok. 45 minut
Walijskie PichcenieSmaczny i prosty w przygotowaniu deser z musem brzoskwiniowym. Idealny na każdą okazję. Składniki 1 puszka brzoskwiń (560 g) 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki
Wasze Przepisypomysł niż przepis, dlatego nie będzie sztywnych proporcji. Sami wiecie co lubicie najbardziej, prawda? :) Składniki : ciemny biszkopt lub inne kakaowe ciasto, śmietana kremówka , 1 śmietan-fix lub inny stabilizator, galaretka o dowolnym smaku, dowolne owoce w syropie - użyłam brzoskwiń, opcjonalnie: koniak, brandy, likier kawowy, czekoladowy lub amaretto. Galaretkę przygotować odpowiednio wcześniej, zalać nią owoce odsączone z syropu(...)galaretka z owocami. Deser możemy podawać od razu lub odstawić do lodówki nawet na kilka godzin. Jest to fajna alternatywa dla tradycyjnie podawanych przekładanych kremem ciast. O tym, że wygląda atrakcyjniej niż kawałek ciasta na talerzu, już nawet nie wspomnę ;) Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaczekoladę. Dodajemy do nich rozpuszczone wystudzone masło i dokładnie łączymy. Gotową masę przekładamy na dno foremki na ciasto i dokładnie ugniatamy (w moim przypadku tortownica o średnicy 24cm). Spód wrzucamy do lodówki na min.2h. Zajmijmy się masą sernika - do robota wrzucamy ser, brzoskwinie i ananasa - mielimy na gładką masę. W 150 ml ciepłej przegotowanej wody rozpuściłem 6 łyżeczek (około
Smacznie Pysznie KalorycznieCiasto jogurtowe jest bardzo prostym, tanim i bardzo szybkim przepisem, do którego można dodać praktycznie wszystkie letnie owoce (chodź można użyć owoców z puszki np. brzoskwini) i najważniejsze, że zawsze wychodzi :) Przepis poleciła mi kiedyś koleżanka Małgorzata. Składniki: 3 jajka , 1 szklanka jogurtu naturalnego , 3 szklanki mąki , 1 szklanka cukru(...)oleju , 2 łyżeczki proszku do pieczenia , śliwki . Jajka ubić z cukrem. Dodać jogurt, olej wymierzać. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do masy. Delikatnie mieszać. Powstałe ciasto wylać na blaszkę. Wierzch ciasta obsypać odrobiną mąki, najlepiej za pomocą sitka. Na cieście ułożyć pokrojone śliwki (dzięki mące nie opadną na dno). Piec przez około 1 godz. w temperaturze
Konrad GotujeCalibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Bardzo smaczne a zarazem bardzo proste ciasto jogurtowe, które można upiec z dowolnymi owocami. Idealnie pasuje do śliwek, truskawek, rabarbaru czy jabłek. U mnie tym razem z brzoskwiniami z puszki Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej 4 jajka 3/4 szklanki oleju 1 szklanka jogurtu naturalnego ( 250ml(...)dokładnie ubić mikserem na puszystą masę. Dodać jogurt oraz olej. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i już ręcznie za pomocą łyżki całość wymieszać. Wylać ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Na cieście wyłożyć owoce oraz kruszonkę. Piec w 180stopniach około 40 minut, każdy piekarnik piecze trochę inaczej więc najlepiej sprawdzać ciasto patyczkiem
W garach u Gosinami dwa dni wolnego. A więc pora na deser :) Moją propozycją tym razem będzie torcik borówkowy z serków homogenizowanych . Ciasto jest przepyszne , rozpływające się w ustach. Dodałam borówki bo je bardzo lubię , ale mogą byc inne owoce tj. maliny, brzoskwinie , jagody. Składniki : 250 g herbatników pełnoziarnistych 4 łyżki śmietany 2 szkl. borówek ok. 300 g 650 g serka homogenizowanego(...)formy wyłóż herbatnikami , przełóż na nie masę serowo-borówkową. Wstaw do lodówki do stężenia. Na końcu wysyp pozostawione wcześniej borówki do dekoracji i zalej tężejącą galaretką. Na drugi dzień ciasto gotowe do jedzenia. Rada Spód ciasta możesz przygotowac w inny sposób. Herbatniki pokrusz i wymieszaj z rozpuszczonym masłem (ok. 50 g ) na zwarta masę . Wyłóż nią spód tortownicy. Smacznego
Słodkości i nie tylko