ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:244/932)

Ciasto metrowiec 106

imprez okolicznościowych. Dziś podzielę się z Wami sprawdzonym przepisem na to ciasto które pochodzi z notesu mamy z jej lat młodości :). W moim rodzinnym domu to ciasto często gościło na naszym stole. Czasem lubię powrócić smakowo do tamtych chwil :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na I ciasto: 4 jajka L 8 łyżek ciepłej wody 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej ( szklanka(...)Żółtka miksujemy z cukrem, następnie mieszając dodajemy wodę, olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Ubite białka dodajemy do naszej masy delikatnie mieszając przy pomocy szpatułki aż powstanie jednolite ciasto. Przygotowanie ciasta II: Przygotowujemy je tak pierwsze na koniec dodając po prostu kakao z mlekiem

Blog kulinarny S9.PL
Makowy pleśniak 385

rozwałkować na papierze do pieczenia i przełożyć na mak).   Beza: 5 białek 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę dodajemy mąkę, miksujemy wykładamy na brązowe ciasto. Na wierzch ścieramy na tarce ciasto z zamrażalnika. Pieczemy ok 45 minut w 170 st. C na złoty kolor

Cynamonowe szczęście
Czekoladowe ciasto drożdżowe do odrywania 387

krokiem jest przekrojenie  ciasta w poprzek w kwadraciki i ułożenie ich w pionie w podłużnej blaszce, jedno koło drugiego. Całość smarujemy białkiem z wierzchu i wkładamy do piekarnika na 40 minut / 180 stopni.   Gotowe ciasto zostawiamy do ostygnięcia. Gotowe możemy odrywać i delektować się smakiem, smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
SERNIK SIOSTRY ANIELI 242

Ciasto podzielić na pół.  4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.  5. Jedną połowę ciasta kakaowego poskubać w kopczyki i ułożyć obok siebie na blaszce.  PRZYGOTOWANIE MASY SEROWEJ   1. Zmielić ser.  2. Białka oddzielić od żółtek.  3. Ubić białka.  4. Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną(...)puch.  5. Dodać do sera ; - utarte żółtka - budynie - cukier waniliowy  6. Wszystko dobrze wymieszać mikserem.  7 . Dodać białka i delikatnie wymieszać dużą łyżką.  8. Ser wylać na ułożone kopczyki z ciasta.  9. Na serze ułożyć takie same kopczyki jak na spodzie.  10. Piec w temperaturze 190 stopni około 60 minut. Z termo

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto kruche z budyniem, rabarbarem i bezą 401

schłodzone masło posiekać z cukrem, mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, zimne mleko i szybko zagnieść ciasto. Wylepić dno formy 21×25. W cieście zrobiłam wgłębienia, aby nie było równe jak stół. Schłodzić w lodówce przez około 30 min. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez 15-20 min. Rabarbar pokroić na kawałki, zasypać(...)zacznie się rozpadać. Można dodatkowo zmiksować blenderem. Kremówkę wymieszać z proszkiem budyniowym i wlać do bulgoczącego rabarbaru. Gorący budyń wylać na upieczone ciasto i przykryć folią spożywczą, aby nie zrobił się kożuch w trakcie przygotowywania bezy. Schłodzone białka ubijać z solą do momentu, aż zaczną sztywnieć. Wtedy ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać porcjami cukier, po łyżce

https:KKuchniaMniam
Torcik bananowo-kokosowy 171

Przepis z takim właśnie zestawieniem znalazłam na portalu Wielkie Żarcie . Nanioslam jedynie kilka poprawek, dostosowując je bardziej pod własny gust. Serdecznie polecam to ciasto, jest lekkie, puszyste i niezbyt słodkie. Prawdziwa pychota.  Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier. Następnie zmniejszyć obroty miksera i pojedynczo dodawać żółtka. Na koniec dodać(...)przesiana makę. Mieszać jeszcze przez chwile. Przygotować tortownice o średnicy 26 cm. Wysmarować ją tłuszczem i wysypać bułką tartą. Przełożyć przygotowane wcześniej ciasto (fot.1) . Wyrównać. Piec 30-40 minut w temperaturze 180°C. Odstawić do wystudzenia. Po tym czasie ściąć górną wartstwę biszkoptu (sam spieczony wierzch). Włożyć go z powrotem do formy tortowej. Banany obrać i pokroić na plasterki

Świat Ciasta
Kruche ciasto z makiem i wiśniami 193

cukier. Dodać pokrojone na drobne kawałki masło oraz jajka. Ze składników wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę do lodówki. Masa makowa (można użyć również gotowej masy makowej): 500 g maku 1/2 szklanki miodu 1/4 szklanki cukru 60 dag masła 3 białka skórka otarta z jednej pomarańczy 1,5 łyżeczki esencji migdałowej 1/2 szklanki rodzynek(...)pianę z białek i otrzeć skórkę z pomarańczy. Do maku dodać miód, cukier i skórkę pomarańczową. Na koniec dodać pianę z białek, rodzynki, posiekane orzechy oraz esencję migdałową i delikatnie wymieszać. Ciasto po wyjęciu z lodówki podzielić na dwie części (większą na spód ciasta, mniejszą do starcia na wierzch). Formę do ciasta wysmarować masłem i posypać

Bullio
Kruche ciasteczka 146

owocami. S kładniki: na ciasto: 100 gramów miękkiej margaryny (u mnie Kasia) 180 gramów mąki 50 gramów cukru pudru 1 jajko - do ciasta dodajemy żółtko, ale jeśli nie mamy pomysłu na wykorzystanie białka, to możemy dodać całe jajko 1 łyżka śmietany 18% Ciasteczka można polać niedbale roztopioną w kąpieli wodnej, czekoladą - białą lub czarną, wedle uznania. Możemy też(...)ozdobić lukrem. Wszystkie składniki na ciasto razem mieszamy, formujemy kulę i zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy na 30-40 minut do lodówki Po tym czasie wyjmujemy, wałkujemy na grubość nie większą niz 0,5 cm i szklanką (bądź foremką) wykrawamy ciasteczka Nagrzewamy piecyk do 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej ciasteczka. Pieczemy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kruche ciasto z makiem i wiśniami 354

cukier. Dodać pokrojone na drobne kawałki masło oraz jajka. Ze składników wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę do lodówki. Masa makowa (można użyć również gotowej masy makowej): 500 g maku 1/2 szklanki miodu 1/4 szklanki cukru 60 dag masła 3 białka skórka otarta z jednej pomarańczy 1,5 łyżeczki esencji migdałowej 1/2 szklanki rodzynek(...)pianę z białek i otrzeć skórkę z pomarańczy. Do maku dodać miód, cukier i skórkę pomarańczową. Na koniec dodać pianę z białek, rodzynki, posiekane orzechy oraz esencję migdałową i delikatnie wymieszać. Ciasto po wyjęciu z lodówki podzielić na dwie części (większą na spód ciasta, mniejszą do starcia na wierzch). Formę do ciasta wysmarować masłem i posypać

Bullio
Quiche ze szpinakiem 203

kremówkę, jajka, parmezan i przyprawy wymieszać. Ciasto rozwałkować. Można przez folię jak się lepi. Okrągłą formę wysmarować tłuszczem.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.  Wykleić wnętrze okrągłej formy nakłuć widelcem wyłożyć przeciętym papierem i posypać grochem Zapiekać 12 min.  usunąć papier i groch. Posmarować spód placka resztą białka, rozłożyć szpinak  polać śmietaną wymieszaną z dodatkami. Posypać

W kuchennym oknie Ewy
Ciasto potrójnie czekoladowe 599

wbić 3 żółtka. Całość utrzeć na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą czekoladową. Przełożyć do wysmarowanej masłem tortownicy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut. Masę czekoladową pozostawioną w szklance wymieszać z dwoma łyżkami powideł śliwkowych. Przestudzone ciasto skropić sokiem z cytryny i posmarować masą ze szklanki(...)pianę i mieszamy z przestudzoną czekoladą. Żelatynę mieszamy z 20ml wody, następnie dodajemy likier kawowy i podgrzewamy. Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier, następnie dodajemy przestudzoną masę czekoladową i rozpuszczoną w likierze kawowym żelatynę. Mus wylewamy na ciasto, wyrównujemy powierzchnię i wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Mus biały:  Czekoladę łamiemy w kostki, umieszczamy

Zapiski Młodej Żony
RabArbar Pod Chmurką 203

ubijamy ze szczyptą soli i pozostałym cukrem, dosypujemy łyżkę mąki ziemniaczanej ciasto wyklejamy na oprószoną mąką foremkę, może być np. do tarty ciasto wstawiamy na nagrzanego piekarnika na około 10-15 minut, po tym czasie na podpieczony spód wykładamy owoce, a na wierzch wykładamy pianę z białek wstawiamy do piekarnika na kolejne 15- 20 minut do chwili

Luźna Kuchnia
Tarta hokkaido 136

włożyć do blendera, dodać pół szkl cukru, aromat, sok z cytryny, otartą skórkę, śmietankę i zmiksować dokładnie, dodać mąkę kukurydzianą i wymieszać. Następnie ubić białka i wymieszać z masą i wyłożyć masę na ciasto. piec w temp 180 st przez 30 min. pod koniec można włączyć termoobieg dla podpieczenia. Jeszcze ciepłe ciasto posypać posiekaną czekoladą, która się ładnie

Gotowanie jest łatwe
Babka z jabłkami 264

łatwe i tanie ciasto. Świeżość zachowuje przez 2-3 dni.  Składniki na małą formę keksową: 2-3 średniej wielkości jabłka 1 szklanka mąki pszennej tortowej ½ szklanki mąki ziemniaczanej ½ szklanki cukru 100 g miękkiego masła 3 jajka 3 łyżki oleju 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do dekoracji Białka oddzielić od żółtek. Do miski(...)miksera. Pod sam koniec miksowania dodawać powoli mąkę. W osobnym naczyniu, białka ubić na sztywną masę. Do masy żółtkowo-mącznej dodać ubite białka. Za pomocą, np. trzepaczki delikatnie połączyć je z ciastem. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Jabłka umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki (z 1 jabłka powinno powstać 8 kawałków). Wlać połowę ciasta. Ułożyć

Ugotować
Francuskie ślimaki z szynką i serem 216

Cebulę i szynkę kroimy w małą kosteczkę i lekko obsmażamy. Możemy dodać bez podsmażania. Ser ścieramy na tarce i wszystko mieszamy ze śmietaną. Dodajemy białko i doprawiamy solą i pieprzem. Farsz wykładamy na ciasto i smarujemy. Pozostawiamy brzegi do sklejenia. Zawijamy jak roladę, kroimy plastry  2-3 cm i układamy na blasze wyłożonej papierem. Ja smaruję jeszcze żółtkiem

Olikowa kuchnia