ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:239/932)

Rolada śmietankowa 175

super .    Składniki na ciasto          6 jajek         6 łyżek gorącej wody         180 g cukru         100 g mąki         szczypta soli    Wykonanie  Żółtka oddzielamy od białek ,posypujemy cukrem i dodajemy    6 łyżek gorącej wody .Miksujemy na krem .  Przesiewamy małymi porcjami mąkę ,delikatnie mieszamy łyżką . Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie dodaje do ciasta . Całości wylewamy na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy całości za pomocą łyżki . Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopni

Mój Smak
Malinowa pantera 297

Ciasto: 2 3/4 szklanki mąki pszennej  1 łyżka dobrego kakao 1/2 kostki (100 g)  masła 1/2 szklanki cukru 1 białko 100 g kwaśnej śmietany 1 łyżeczka sody Z podanych składników zagniatamy ciasto, a następnie jak to bywa z kruchym ciastem chłodzimy przez ok godzinę w lodówce. Dzielimy na 4 części i każdą część rozwałkowujemy na placek wielkości

Cynamonowe szczęście
Porzeczkowy przekładaniec 229

przyjęcia w ogrodzie. Ciasto: 2 3/4 szklanki mąki pszennej (używam Mąki Szymanowskiej Ekologicznej) 1/2 kostki (100 g)  masła 1/2 szklanki cukru 1 białko 100 g kwaśnej śmietany 1 łyżeczka sody Z podanych składników zagniatamy ciasto, a następnie jak to bywa z kruchym ciastem chłodzimy przez ok godzinę w lodówce. Następnie dzielimy na 4 części i każdą część rozwałkowujemy

Cynamonowe szczęście
Migdałowe oczka 188

migdały siekane marmolada Przygotowanie: Wszystkie składniki zagnieść na gładkie i jednolite ciasto. Uformować kulkę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki. Odrywać po kawałku ciasta, zrobić wałek o grubości około 2cm i pokroić na kawałki około 1,5cm. Uformować kulki, połowę zanurzyć w białku i obtoczyć w migdałach. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Ala piecze i gotuje
"Wiśniowe westchnienie" 195

niż ta, w której jest wypiek żeby nie wpadła do środka. Po tym czasie zdejmuje i piekę normalnie. Po upieczeniu zostawiam jeszcze ciasto w uchylonym piekarniku, żeby beza lepiej się podsuszyła:) Beza migdałowa: 6 białek 30dkg cukru płatki migdałowe ok.10dkg Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać aż do rozpuszczenia cukru. Otrzymaną pianę wyłożyć(...)jedną blachę  z ciastem, posypać płatkami migdałowymi.  Masa: 800ml śmietany kremówki 36% lub 30% 4 łyżki cukru pudru 4 łyżki żelatyny Masę najlepiej robić na dwa razy, czyli najpierw ubić połowę kremówki, dodać dwie łyżki cukru i na koniec połączyć z rozpuszczoną żelatyną (2 łyżki). Druga połowę masy zrobić w ten sam sposób tyle

Maślane ciasteczko
Crostata serowo kokosowa 204

Dzisiaj coś na szybko czyli  Crostata  serowo kokosowa . Pyszne i proste w wykonaniu ciasto , sprawdza się szczególnie wtedy gdy mają odwiedzić nas niespodziewani goście(...)upieczeniu dobrze się wyjmowała. Ciasto kruche rozwałkować , wyciąć koło wielkości blaszki . Wyłożyć blaszkę  ciastem . Z ciasta francuskiego wyciąć radełkiem cieniutkie paseczki i zapleść z nich warkocz , brzegi ciasta posmarować jajkiem i przykleić warkocz z ciasta francuskiego. Ser zmielić, dodać cukier , cukier waniliowy i żółtka , wszystko dobrze utrzeć. Dodać jogurt i wiórki kokosowe , wymieszać . Białka ubić , dodać

Sama słodycz i szczypta chili
Szarlotka z budyniem + film 162

waniliowy i łyżeczkę proszku do pieczenia. Całość siekamy nożem do połączenia się składników , następnie dodajemy żółtka i wyrabiamy kruche ciasto. Po wyrobieniu ciasto dzielimy na  dwie części i wkładamy na 1/2 godziny do lodówki. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy budyń w proszku i dokładnie mieszamy . Obrane jabłka kroimy w plastry . Jedną częścią ciasta wylepiamy posmarowaną tłuszczem

Smakowite Dania
Sernik mak - kokos - brzoskwinie 355

kostki masła roztopionego Składniki na masę makowo-kokosową: 1 szklanka cukru pudru 3/4 szklanki maku 5 białek 100 g wiórków kokosowych 1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: puszka brzoskwiń Puszkę brzoskwiń otworzyć i odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść razem (fot.1) . 1/3 ciasta zamrozić a resztę schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Przygotować blaszkę o wymiarach(...)lekko ścięło). Wyjąć z piekarnika. Odsączone brzoskwinie pokroić w dość grubą kostkę i wyłożyć na cieście  (fot.3) .  Teraz czas na masę serową. Wszystkie składniki masy serowej zmiksować krótko, tylko do połączenia składników i wyłożyć na brzoskwinie  (fot.4) . Białka do masy makowo-kokosowej ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Następnie

Świat Ciasta
Ciasto czekoladowe z pijanymi wiśniami 178

ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Ciasto czekoladowe z pijanymi wiśniami Składniki: (na biszkopt) 150g masła 150 g mąki 120g cukru 100 g mlecznej czekolady 1 czubata łyżka kakao 6 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo(...)czekoladę. Następnie wbijamy po jednym żółtku i dalej ucieramy. Powoli dosypujemy cukier oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy dokładnie, aż składniki się połączą. Białka ubijamy na sztywna   pianę i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy na wolnych obrotach. Kwadratową blachę o boku 23 cm wykładamy papierem do pieczemy i wylewamy ciasto. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do około

Smaki Natalii
Sernik z brzoskwinią 203

Czas karnawału, a ja proponuję tradycyjny serniczek z dodatkiem brzoskwiń. Bardzo smaczny może ktoś się skusi. SKŁADNIKI Na ciasto 2 szkl. mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka kwaśnej śmietany kostka masła 1,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru pudru Masa serowa: 1 kg białego sera dwukrotnie zmielonego 100 g masła 250 g cukru pudru 7 jaj 2 łyżki(...)Ścieramy skórkę z cytryny- wcześniej sparzamy cytrynę wrzątkiem. Brzoskwinie odsączamy, kroimy w duża kostkę, dodajemy do masy. Następnie wlewamy  pianę z białek i delikatnie mieszamy z masą serową. Kruche ciasto (3/4) ścieramy na tarce o grubych oczkach na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Boki posypujemy bułką tartą.  Na ciasto kruche wykładamy masę serową. Na wierzch

W kuchennym oknie Ewy
Szarlotka z bezą i złotą rosą 194

masę jabłkową: ok. 3 kg jabłek papierówek ½ szklanki cukru 1 łyżka masła 1 paczka galaretki cytrynowej Składniki na bezę: 5 białek (z dużych jajek) 120 g cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ¼ łyżeczki soli Wykonanie spodu ciasta: Do miski przesiałam mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder. Masło pokroiłam w kostkę i dodałam do suchych składników. Posiekałam(...)piekarnika na około 20 minut. Do momentu, kiedy ciasto się zrumieniło. Jabłka starłam na tarce, przesypałam do garnka z grubym dnem. Wstawiłam na mały gaz. Dodałam masło i czekałam, żeby się prażyło. Kiedy masa jabłkowa była już gorąca wsypałam do niej galaretkę. Wymieszałam i zdjęłam z gazu. Białka ubiłam na małych obrotach miksera z dodatkiem soli. Zwiększyłam obroty

Kuchnia u Krysi
TARTA SEROWA Z BEZOWĄ PIANKĄ 171

białka ·         1/3 szklanki cukru pudru ·         1 łyżeczka budyniu waniliowego ·         skórka z połowy pomarańczy lub aromat pomarańczowy Dodatkowo: ·         Konfitura pomarańczowa Przygotowanie: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy ręcznie. Jeśli ciasto jest(...)minut. Przygotowujemy masę serową. Ser łączymy z żółtkami. Następnie dodajemy pozostałe składniki masy i dokładnie mieszamy. Podpieczone ciasto wyciągamy z piekarnika. Smarujemy konfiturą pomarańczową, następnie wylewamy masę serową. Pieczemy przez 35 minut. Przygotowujemy w tym czasie pianę z białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczypta soli. Gdy będą już ubite dodajemy do nich powoli cukier puder

Mania Gotowania
Sernik puszysty, rewelacyjny 556

pianę, do ubitych białek powoli wsypywać pozostały cukier. Jeszcze chwilkę ubijać. Śmietanę ubić na sztywno. Do masy serowej dodać ubite białka i ubitą śmietanę. Delikatnie wymieszać. Wylać masę serową na ciasto maślane. Nagrzać piekarnik do 180 C i piec 70-75 minut. Jeśli po 50 minutach ciasto mocno się zarumieni przykryć je folią aluminiową

Kuchnia Pokoleń
Truskawkowe słoneczka - tartaletki 116

żółtka 2 łyżki śmietany 200 g margaryny cukier wanilinowy 150 g cukru pudru nadzienie dżem truskawkowy ok 1 szkl 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 białko 1 szkl cukru pudru truskawki Z podanych składników zagnieść ciasto, wylepić 12 foremek na tarteletki o śr ok 10 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Gotowanie jest łatwe
Ciasto ,,Pszczółka" 226

słodkiego mleka skondensowanego 4 łyżki kakao 1 łyżeczka żelatyny Przygotowanie:  Zaczynamy od zrobienia ciasta miodowego. W rondelku na małym ogniu topimy masło, cukier i miód. Odstawiamy w bok do całkowitego przestygnięcia na ok. 10-12 min. Po tym żółtka oddzielamy od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na najwyższych obrotach miksera na pyszną pianę(...)sokiem z cytryny.).   Do ostudzonego masła dodajemy przesianą mąkę, cukier waniliowy, żółtka i dokładnie mieszamy. Następnie w trzy podejścia dodajemy ubite białka lekko mieszając szpatułką, aby nie uszkodzić bąbelków powietrza w cieście (nie używać miksera).   Przygotowane ciasto przelewamy w równych proporcjach do dwóch wyłożonych papierem do pieczenia blach do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym

Kuchnia Łukasza
Ciasto bardzo kruche z waniliową pianką i śliwkami 42879

spód kruchego ciasta, wyrównujemy jej wierzch. Na pianie rozkładamy pokrojone śliwki skórką do góry, delikatnie je w pianę wciskając. Posypujemy śliwki przyprawą do piernika, na wierzch ścieramy drugą część schłodzonego ciasta i jej już nie dociskamy – utworzy coś w rodzaju kruszonki. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180⁰C piekarniku, na środkowej półce przez 50-60 minut. Wierzch ciasta po wystudzeniu(...)cynamonem. SKŁADNIKI KRUCHEGO CIASTA 2,5 szklanki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200g lodowato zimnego masła 4 lekko czubate łyżki cukru 3 żółtka z jajek rozmiaru M 3-4 łyżki jogurtu lub kwaśnej śmietany 18% kilka kropli aromatu waniliowego lub migdałowego jeśli ciasto jest za suche- 2 łyżki zimnej wody POZOSTAŁE SKŁADNIKI 5 białek jajek rozmiaru

Karo in the Kitchen
JABŁECZNIK Z BUDYNIOWĄ PIANKĄ 153

formy, bułka tarta, kasza manna WYKONANIE  Ciasto: Do misy malaksera wsypujemy mąkę, dodajemy masło pokrojone w kostkę, mieszamy aż masło połączy się z mąką, następnie dodajemy żółtka, cukier i śmietanę. Ciasta dzielimy na 2 części, jedną mniejszą, drugą większą. Wkładamy na 30 min do zamrażarki. Tortownicę smarujemy masłem, posypujemy bułką. Ciastem wykładamy dno i boki formy, nakłuwamy widelcem. Podpiekamy(...)piekarniku 5 min, następnie posypujemy kaszą manną. Wylewamy masę z jabłek i piankę budyniową. Na wierzch ścieramy resztę ciasta. Pieczemy ok. 45 min w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Masa jabłkowa: mus mieszamy z cukrem, kisielem i cynamonem. Pianka budyniowa: białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier a następnie budyń i delikatnie mieszamy

słodki bratek
Fale Dunaju z rabarbarem. 148

bardziej uwielbiam je jeść. Dziś zapraszam Was na ciasto z dosyć starą historią. Może ktoś sobie o nim przypomni? ;-) Polecam! Składniki; 20 dag margaryny lub masła 15 dag cukru 5 jajek 25 dag mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyzki kakao 6 łyzek mleka 30 dag rabarbaru Białka należy oddzielic od żółtek i ubić(...)sztywna piane. Masło pokroić na kawałki i przełozyc do miski, dodac cukier i zółtka i utrzeć na jednolitą mase. Nastepnie dołozyc piane z białek oraz mąke wymieszaną z proszkiem i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodac kakao i mleko. Blache (ja uzyłam 23/35cm.) wyłozyc papierem do pieczenia. Najpierw wyłozyc jasne ciasto

Radość kipiąca uśmiechem.
Babka makowo-kokosowa 171

miękkiego masła lub margaryny* 300 g cukru* 1 opakowanie cukru wanilinowego* sok i skórka otarta z 1/2 cytryny* 6 jajek* 100 g mąki* 2 łyżeczki proszku do pieczenia* 2 białka* 120 g wiórków kokosowychSposób wykonaniaMak zmielić (lub kupić już zmielony mak) na sucho. Masło (1 łyżkę odłożyć) utrzeć , dolać 20 dag cukru, cukier wanilinowy, skórkę cytrynową i jajka(...)powstania jednolitego kremu.Mąkę (1 łyżeczkę odłożyć) z proszkiem do pieczenia i makiem wymieszać z kremem. Formę keksową o długości 25 cm natłuścić i oprószyć mąką. Następnie ciasto przełożyć do formy i wygładzić jego powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 min w temp. 175 stopniBiałka ubić na bardzo sztywną pianę, dosypując cukier. Dodać wiórki kokosowe

Mix smaku