ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:235/932)

Kruche ciasto z czarnymi porzeczkami i owocową bezą 165

wspaniałe połączenie. Nie wiedziałam, że wyjdzie mi tak przepyszne ciasto.  Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 250 g  masła lub margaryny ½ szklanki cukru 4 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kwaśnej śmietany Składniki na bezę:  4 białka 1 szklanka cukru 1 kisiel bez cukru owocowy o smaku wiśniowym lub malinowym(...)pieczenia i kwaśnej śmietany zagnieść szybko ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie części i zawinąć w folię. Jedną część wstawić na 2 godziny do zamrażalnika a drugą schłodzić. Blachę o wymiarach 25 x 34 cm wysmarować tłuszczem a następnie ułożyć na niej rozwałkowaną jedną część ciasta, tą która była schładzana. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

Na słodko lub wytrawnie
Ciasto czekoladowe z malinami 164

Ciasto czekoladowe z malinami   Mocno czekoladowe ciasto z dodatkiem malin, proste i szybkie w wykonaniu a jednocześnie bardzo smaczne. Składniki: 250 gram margaryny 200 gram cukru 4 jajka 250 gram mąki pszennej 3 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki malin 1,5 tabliczki mlecznej czekolady (jeśli ktoś woli może też być gorzka) 6 łyżek nalewki(...)sztywną pianę. Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku, następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy nalewkę oraz ubite białka, a na koniec pokruszoną drobno czekoladę.  Połowę ciasta wylewamy do wyłożonej pergaminem tortownicy u mnie 26 cm, wykładamy połowę malin i przykrywamy resztą ciasta. Na wierzchu układamy pozostałe maliny i wstawiamy tortownicę

Słodka Kraina Wypieków
placki ziemniaczane na drożdżach 133

inne... Podałam z jogurtem greckim, cukrem pudrem i pokrojonymi truskawkami, pycha! Jedyną ich wadą jest to, że dość mocno wchłaniają tłuszcz, może - jak w pączkach - następnym razem dodam do ciasta trochę spirytusu... składniki: 1 kg ziemniaków 250 ml mleka 30 g świeżych drożdży 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru ponadto: tłuszcz do smażenia jogurt(...)zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Mocno odcisnąć. Do ziemniaczanych wiórków wlać wrzące mleko, wymieszać, dodać pokruszone drożdże, żółtka, cukier i sól, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do ciasta. Odstawić pod przykryciem na godzinę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, łyżką nabierać porcje ciasta, smażyć placki z obu stron na złoto. Osączać na papierowym ręczniku. Podawać

6niebo
Sernik złota rosa 237

upieczeniu i ostygnięciu ciasta na wierzchu pojawiają się kropelki przypominające rosę. Mi niestety mało tych kropelek wyszło, ale najważniejsze, że smak ciasta mnie zachwycił. Składniki: (blacha o rozm. 40X25cm) Ciasto: 300g mąki pszennej tortowej, 100g cukru, 1 jajo, 2 żółtka, 35g smalcu ( 1 łyżka), 85g margaryny do pieczenia, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, Masa serowa: 1 kg zmielonego twarogu(...)cukru ( 1 szklanka), 1 budyń śmietankowy bez cukru, 3 szklanki mleka ( można dać troszkę mniej, jeżeli chce się bardziej zwięzły sernik). Pianka: szczypta soli, białka z 6 jaj, 1 szklanka cukru. Przygotowanie: Ciasto: Składniki na ciasto dobrze zagnieść, tak by było jednolite. Blachę na ciasto wysmarować margaryną i oprószyć mąką. Zagniecione ciasto rozwałkować tak by było na całej

W kuchni u Moniki
Bananowy sernik z bezą 199

waniliowego 2 jajka 1 żółtko 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej 3 duże banany (dojrzałe) Beza: 2 białka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki soku z cytryny 1 szczypta soli   Przygotować ciasto na spód. Wszystkie składniki zagnieść, owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na 15 minut.   Schłodzonym ciastem wyłożyć dno tortownicy(...)piec 60-70 minut w 150 stopniach. Po 20 minutach pieczenia na serniku rozsmarować bezę. Białka ubić na sztywno (z szczyptą soli). Miksując stopniowo dodawać cukier a na końcu sok z cytryny. (Piana powinna być sztywna, lśniąca i nieco miękka.) Upieczone ciasto potrzymać około 15 minut w 110 stopniach i wyjąć z piekarnika dopiero po ostudzeniu. Schłodzić

Di gotuje
MARKIZY KOKOSOWE 112

łyżeczki proszku do pieczenia 250 g margaryny (1 kostka) 3 żółtka 1 szklanka śmietany Beza kokosowa: 5 białek szczypta soli 1 - 1,5 szklanki cukru pudru 200 - 250 g wiórków kokosowych Dodatkowo: 1 słoik dżemu porzeczkowego Przygotowanie: Ciasto - Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Schłodzoną margarynę podzielić na mniejsze kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić(...)kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtka oraz śmietanę. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Odkroić kawałek ciasta i rozwałkować na grubość około 2 - 3 mm i wykrawać krążki o średnicy 5 cm. Beza kokosowa - cukier puder przesiać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier puder. Na koniec dodać wiórki kokosowe

Ciastka - domowe słodkości
Maślane bułeczki z przepisu Tomka Jakubiaka 1102

drożdże zaczęły pracować. Do dzieży robota wlej rozczyn. Dodaj masło, jajka, mąkę i cukier. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Z gotowego ciasta formuj małe bułeczki. Oprusz je maką, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki posmaruj rozbełtanym białkiem. Piecz je w 180 stopniach przez 20 minut. Zobacz także filmik jak Tomek Jakubiak przygotowuje krok po kroku te pyszności. źródło(...)gorąco). "4 szklanki mąki"- u mnie wyszło to ok. 400 g. Ale pamiętajmy, żeby nie trzymać się ściśle tych miar. Ważniejsze jest aby ciasto przestało odchodzić od rąk. Autor podaje także aby posmarować wyrośnięte bułeczki rozbełtanym białkiem. Ja użyłem całego jajka. Zwróćcie uwagę, że po posmarowaniu płynem delikatne, wyrośnięte i puszyste bułeczki, surowe jeszcze pieczywo może szybko opaść

Right Behind The Kitchen
Tarta gruszkowo- orzechowa 166

wykładamy rozwałkowane ciasto. Następnie posypujemy połową orzechów, słonecznikiem i wkładamy do piekarnika (220°)- pieczemy 15 minut. Podczas pieczenia ubijamy pianę z pozostałych białek, łączymy z koglem-moglem i pozostałymi orzechami. Po wyjęciu ciasta w piekarnika nakładamy odsączone gruszki i przykrywamy warstwą masy białkowo orzechowej. Zmniejszamy temperaturze do 150° i dopiekamy tarte około 20 minut

Tradycyjna Kuchnia
WEGAŃSKIE BROWNIE Z FASOLI 146

najpopularniejsza słodycz w naszej kuchni. Brownie robię często, bo jest łatwe w wykonaniu, tanie i przede wszystkim zdrowe i pyszne. Wszystkie składniki tego ciasta to samo zdrowie: czarna fasola - źródło zdrowego białka roślinnego, żelaza, witamin z grupy B, miedzi, wapnia, potasu, cynku, chia - bogata w zdrowe kwasy tłuszczowe (istotne dla prawidłowego rozwoju mózgu dziecka), wapń, mangan, fosfor, daktyle(...)grupy B, witaminy A, karob - dobre źródło witaminy A, witamin z grupy B, magnezu, potasu. Karob poprawia trawienie i jest silnym przeciwutleniaczem. To wszystko sprawia, że podaję to ciasto bez wyrzutów sumienia mojemu dziecku.  Do jego wykonania zainspirował mnie przepis z książki "Super odporność" dra J. Fuhraman'a. Zmodyfikowałam nieco składniki i dodałam polewę. Wszyscy je uwielbiamy za czekoladowo

Jeść, by żyć w zdrowiu
Beza Pavlova z owocami i bitą śmietaną 325

Beza Pavlova z owocami o bitą śmietaną To zadanie nie było łatwe. Beza Pavlova to królowa wśród wypieków bezowych i jest nie lada wyzwaniem. Przynajmniej dla mnie. Szykowałam już ciasta bezowe, najczęściej w formie tortów bezowych lub deserów, w których skład wchodziły małe beziki. Torty bezowe wychodziły zawsze pyszne, ale nie zawsze byłam z nich zadowolona, ponieważ blaty bezowe(...)sobie tego życzyła. Czasem opadały, pękały, były zbyt wysuszone lub się kleiły. Przyczyna zazwyczaj leży, w drobnych błędach, których niestety możemy popełnić dość sporo. Najczęściej źle oddzielamy białka od żółtek, ubijamy bezę zbyt krótko i cukier nie zdąży się rozpuścić. Samo pieczenie to też czasem problem. Trzeba dobrze znać swój piekarnik, ponieważ pieczenie w zbyt wysokiej lub zbyt

Relaxtime
Keks na białkach 197

pęknięcie według mnie dodało mu uroku i nawet już go niczym nie dekorowałam. Keks powstał na szybko, na ostatnią chwilę a najszybciej zniknął ze świątecznego talerza:)składniki:4 białka (z jajek średniej wielkości)szczypta soli0,5 szklanki cukru1,5 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia0,5 szkl oleju, uzyłam oleju Rapso0,5 szkl mlekakilka kropal(...)piana będzie lśniąca. Następnie porcjami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko i olej. Na końcu dodać aromat rumowy. Bakalie wymieszać z mąką ziemniaczaną i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać łyżką. Foremkę keksówkę (30x10) wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec ok 40 minut, do suchego patyczka, funkcja

Monia miesza i gotuje
Ciasto - Zachodzące słońce 183

nadal ucierając. Do masy dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i olej - mikserem utrzeć na gładką masę.W drugiej misce ubić pianę z białek i szczypty soli - delikatnie wmieszać ją do ciasta drewnianą łyżką. Całość podzielić na 3 części: do jednej wsypać mak i wymieszać, do drugiej wsypać kakao i wymieszać, a trzecią zostawić żółtą.Półokrągłą

Lawendowe Niebo
Piegowaty wieniec 231

Piegowaty wieniec, to ciasto w kropki, ten z dodatkiem maku. Bardzo delikatne, puszyste i elegancko wyglądające :) Do tego polane karmelem, a właściwie krówką i posypane kolorowymi bakaliami po prostu kusi by je skonsumować . Polecam. Składniki: 1 szklanka białek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 kostki masła (250g(...)Wykonanie: Białka ubijam na sztywną pianę dodając  porcjami cukier. Obie mąki przesiewam z proszkiem do pieczenia i łączę z pianą z białek delikatnie mieszając. Masło rozpuszczam, przestudzę i dodaję do ciasta, następnie dolewam letnie mleko na końcu wsypuję suchy mak i wszystko szybko ze sobą mieszam. Ciasto przekładam do foremki do wieńca i wstawiam

Ciasteczkowy Potwór
Sernik z truskawkami i rosą 160

dwukrotnie ( u mnie gotowy z wiaderka) 2 budynie śmietankowe 3 szklanki mleka ½ szklanki oleju 0,5 szklanki oleju 2 całe jajka4 żółtka / 4 białka 1 i ¼  szkl. cukru łyżeczka waniliowego zapachu do ciasta 1 kisiel owocowy  ( u mnie truskawkowy) 30 dag truskawek świeżych lub mrożonych Sposób wykonania: Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić. Wylepić(...)ubijania.. Połączyć z mlekiem, olejem, budyniami oraz zapachem do ciasta. Masa będzie bardzo rzadka. Na koniec dodać truskawki i wymieszać.Gotową masę wylać na podpieczony spód   i   piec ok. godziny w temperaturze 190 stopni. Gdy sernik będzie się piekł  ubić pianę z 4 białek ,6 łyżek cukru a na koniec do upitej piany dodać

Na słodko lub wytrawnie
Babeczki o wielu smakach 191

większej od średnicy foremek do pieczenia.    Foremki wypełniamy ciastem i ustawiamy na dużej blaszce.    Wypełniamy ciasto jabłkami i wstawiamy do pieca. Mamy 15 minut na przygotowanie bezy.     Ubijamy na sztywno 3 białka, wsypujemy 6 łyżek cukru, miksujemy i gotowe. Napełniamy bezą szprycę i upieczone babeczki dekorujemy.    Ponownie wstawiamy do pieca(...)pianą. Masa orzechowa jest gotowa.  Foremki po babeczkach  jabłkowych ponownie  wykładamy ciastem i tym razem wypełniamy  je masą orzechową. Tak przygotowane umieszczamy w piecu.    Mamy kolejne 15 minut na przygotowanie masy kokosowej. Ubijamy 4 białka. Dodajemy 8 łyżek cukru, miksujemy, dodajemy przygotowane wcześniej wiórki i mieszamy łyżką. Masa gotowa. Powtarzamy wszystko

Maminek kulinarny

Proponowane wyszukiwania