Składniki: Kruche ciasto • 2 szklanki maki • 4 żółtka • 200 g masła • 1 łyżka cukru • cukier waniliowy • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • szczypta soli Masa budyniowa • 500 g rabarbaru • garść wiśni – u mnie mrożone, na ładny kolor • 1/2 szklanki cukru • 2 łyżki masła • 1 budyń waniliowy • 150 ml mleka Beza • 4 białka • 1 szklanka cukru(...)łyżeczki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Kruche ciasto • Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia. • Szybko zagnieść ciasto z masłem i żółtkami. • Przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin, u mnie na noc. • Dno i boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. • Ciasto pokroić w plastry
To co kochamKruche ciasto • 1,5 szklanki mąki pszennej • 0,5 szklanki cukru • 3 żółtka • 125 g masła • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia • 1 łyżka śmietany • 4 łyżki bułki tartej Jabłka • 1,5 kg jabłek np. szara reneta, antonówka, boskop • 1/3 szklanki wody • 2 łyżki cukru • 1/2 opakowania żelfixu dr Oetkera Piana • 3 białka • 1/2 szklanki(...)Ciasto kruche • Do mąki, proszku do pieczenia i cukru dodać masło i posiekać nożem. • Zrobić dołek, dodać żółtka i śmietanę, przesiekać nożem i następnie zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. • Wyłożyć blaszkę lub tortownicę (śr. 26 cm) papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. • Ciasto rozwałkować
To co kochamoraz kakao rozpuszczamy w rondlu, studzimy. Do wystudzonej polewy dodajemy żółtka mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oraz śmietanę, dokładnie wszystko miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do zmiksowanego ciasta delikatnie mieszamy. Jajka miksujemy z cukrem pudrem dodając po łyżce sera, następnie dodajemy cukier wanilinowy oraz sok z cytryny. Do keksówki wysmarowanej tłuszczem wykładamy ciemne
kgwjanczewomisce krótko ubijać ( na małych obrotach ) ser, dodając jajko i żółtka, po jednym. Następnie dodać rodzynki, masło i mąkę. Wymieszać dokładnie. Dodać pianę z białek i dokładnie połączyć z serem, bez miksowania. Ciasto wlać do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 ºC na godzinę. Po godzinie zmniejszyć temperaturę 150 ºC, sernik przykryć folią aluminiową
Atlas Smakówwierzch ciasta: 2 torebki herbaty miętowej 2 budynie waniliowe(...)wszystko mieszamy łyżką. Prostokątną formę o wymiarach 22 na 32 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto. Formę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 25 minut. Szpinak rozmrażamy i odsączamy z wody. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i wciąż ubijamy mikserem do rozpuszczenia cukru. Następnie wrzucamy żółtka
Symfonia smakowaminut. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, wsypujemy do zmiksowanej masy. Sparzamy cytrynę wrzącą wodą, trzemy na tarce, dodajemy do ciasta oraz wyciśnięty sok z cytryny (zostawiamy 1 łyżkę soku do białka ). Przez kilka minut jeszcze wyrabiamy ciasto.Ciasto nakładamy do silikonowych foremek pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach C około 20 minut. Białko ubijamy
kgwjanczeworozpuszczona czekolad wykonanie: Żółtka miksujemy z cukrem i masłem. Dodajemy mleko oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do połączenia się składników . Białka ubijamy na sztywno z solą. Dodajemy je do ciasta i delikatnie mieszamy przy pomocy np. szpatułki. Kratkę gofrownicy smarujemy masłem, nakładamy partiami ciasto i pieczemy na złoty kolor. Gotowe wykładamy na kratę. Podajemy
Domowy Smak Jedzeniasiekanych bakalii (mieszanka) Ciasto kruche zagnieść szybko, rozklepać w formie i upiec na złoty kolor .. ok 15-20 min w temp 180 st. Ciasto owocowe; Masło z żółtkami i połową cukru utrzeć na puszystą masę. Białko ubić na pianę, dodać pozostały cukier i ubijać jeszcze kilka minut. Połączyć obie masy, dodać mąkę i bakalie, wymieszać. Ciasto rozsmarować na papierze
Gotowanie jest łatwejajek, a czekolada nadaje mu waniliowy, słodki smak. Pod względem konstrukcji – bliżej mu do sufletu. Ubite na sztywną pianę białka jaj pełnią rolę głównego i jedynego spulchniacza, nadają formę i fakturę deseru. I z tego powodu to ciasto pieczone jest w niskiej temperaturze, a podczas przygotowania obowiązuje jedna żelazna zasada – w trakcie pieczenia bezwzględnie nie otwieramy piekarnika(...)ciasto. W oryginalnym przepisie japońskim nie ma dodatku budyniu, nie ma żadnej dodatkowej mąki – ani pszennej, ani ziemniaczanej. Ciasto jest całkowicie bezglutenowe. Nie ma dodatkowego tłuszczu, dodanego cukru. Żadnego proszku do pieczenia i sody, winianu potasu do usztywnienia białek. Samo wykonanie to 10-15 minut. Pieczenie i chłodzenie zajmą odrobinkę dłużej, ale warto poczekać. Spróbujcie sami, gwarantuję
Karo in the Kitchentrójwarstwowe ciasto. Tym razem u mnie środkowa warstwa wyszła cieniutka i słabo ją widać . Widocznie słabo czarowałam ;) Smak ciasta przypomina biszkopt z intensywnie czekoladowym kremem budyniowym. Składniki : blaszka 18x24 Wszystkie składniki maja mieć temperaturę pokojową. 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka ) 1 łyżka wody 150 g cukru 125 g masła roztopionego i przestudzonego. 60 g mąki(...)masa zjaśnieje i będzie puszysta. Nadal miksując dodać masło. Przesiać mąkę i kakao , wlać mleko . Połączyć wszystkie składniki. Masa jest rzadka. Białka ubić na sztywną pianę ze szczypta soli . Delikatnie połączyć pianę z ciastem. Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej masę. Piec ciasto 1 godzinę w 160'C. Po tym czasie otworzyć piekarnik
Malinowa KawiarenkaDelikatny biszkopt z samych białek Składniki Przepis na cztery osoby 7 białek jaj 1 łyżka proszku do pieczenia 5 łyżek
Miód i pieprzsoli łyżeczka cynamonu 4 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej polewa: 50g masła ½ szklanki cukru czubata łyżka kakao 4 łyżki wody aromat waniliowy posypka cukrowa Wykonanie: Ciasto: Miąższ dyni ścieramy na tarce o małych oczkach. Białka ubijamy z sola na sztywno, dodajemy kolejno nie przerywając miksowania żółtka, cukier i oliwę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Stopniowo(...)łyżce dodajemy mąkę z dodatkami, na przemian z skórkami cytrynowymi i miąższem z dyni aż do wyczerpania składników. Jednolite ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 50 minut do tzw.”suchego patyczka”. Polewa: Kakao mieszamy z woda do uzyskania jednolitej papki, łączymy z cukrem i masłem. Na małym ogniu gotujemy do uzyskania
Pyry na Gazmiękkiej margaryny 8 jajek 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 4 łyżeczki cukru wanilinowego aromat pomarańczowy Sernix (dodatek ulepszający do sernika sprawiający, że ciasto staje się puszyste) 100 g rodzynek Masa kokosowa: 6 białek 1/2 szklanki cukru 100 gram wiórków kokosowych W misce wymieszać 1 i 1/2 szklanki pokruszonych herbatników, 1/4 szklanki cukru, 1/4 szklanki drobno posiekanych orzechów(...)fot.2) . Piec około 70 min. w temperaturze 170ºC. Przygotować masę kokosową. Ubić białka z cukrem i dodać wiórki kokosowe. Masę wyłożyć na gorący sernik i piec jeszcze około 10-15 minut w tej samej temperaturze (fot.3) . Po upieczeniu nie wyciągać od razu ciasta z piekarnika - najlepiej jak by wystygło przy lekko uchylonych drzwiczkach
Świat Ciastachcieć więcej.… Tradycyjne ciasto z rabarbarem i bezą Składniki: Ciasto: 160 g mąki 50 g mąki ziemniaczanej 100 g cukru brązowego 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 żółtka 100 g masła 1/3 szklanki mleka około 2-3 laski rabarbaru Beza: 4 białka 130 g cukru pudru 1 łyżka octu 1 łyżka mąki(...)miksujemy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownica o średnicy około 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto. Podpiekamy ciasto przez około 10 minut. Następnie układamy na podpieczonym spodzie rabarbar. Tortownicę wkładamy ponownie do piekarnika na 15 minut. W międzyczasie ubijamy białka na sztywno. Partiami wsypujemy cukier puder i ubijamy aż beza będzie lśniąca i gładka. Dodajemy mąkę
Mania GotowaniaOdstawiamy do wystygnięcia, co jakiś czas mieszając łyżką. Gdy krem wystygnie, wstawiamy do lodówki. Ciasto ciemne i jasne przygotowujemy tak samo. W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy do niego pokruszoną czekoladę. Mieszamy aż czekolada się rozpuści i odstawiamy do ostygnięcia. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na gęstą pianę, dodajemy cukier i cukier waniliowy, ciągle(...)strużką do jajek i ubijamy. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Przełożenie: Po schłodzeniu krem ubijamy końcówkami do ubijania białek. Powinna powstać gęsta masa, troszkę jaśniejsza niż przed ubijaniem. Uwaga: masa może się zważyć, gdy będziemy zbyt
Czerwona Porzeczka