ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:251/932)

Rogale marcińskie 1393

Wyrobione ciasto w misce , przykrywamy ściereczką i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki , wykładamy na blat i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 45 x 25 cm tak aby krótsze boki były góra - dół . 200 g miękkiego masła kroimy na plastry i układamy na cieście.  Rozsmarowujemy po całej powierzchni. Ciasto jest bardzo(...)część ciasta i od dołu przykrywamy 2 warstwy. Mają być 3 warstwy. Dociskamy i obracamy o 90 stopni i znowu i znowu rozwałkowujemy na prostokąt i składamy tak jak poprzednio . Czynności te należy powtórzyć jeszcze 3 razy. Gdy wykonamy te powtórzenia , owijamy ciasto w folię i wstawiamy do lodówki na całą noc. Przed robieniem rogalików należy ciasto wyjąć

Słodkości i nie tylko
Tarta warzywna pod kołderką z mozzarelli 223

gotowego ciasta kruchego , kilku rodzajów mrożonych warzyw, pod kołderką z mozzarelli. Nie napracowałam się tu zbytnio. W momencie gdy ciasto się podpiekało w piekarniku, ścierałam na tarce mozzarellę, gotowałam w garnku warzywa, blanszowałam na patelni szpinak i miksowałam białka ze śmietaną na farsz. Potem tylko połączyć to szybko w całość, podpiec w piekarniku i błyskawiczny obiad gotowy ! Składniki(...)pieprz cayenne, sól zwykła - do smaku Formę do tarty wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Gotowym ciastem kruchym wylepić formę, wraz z bokami - moje ciasto miało formę prostokąta, więc poobcinałam rogi i pobawiłam się w tetris przy wykładaniu nim blaszki . Aby ranty ciasta nie przypaliły się przy pieczeniu, boki formy zasłonić folią aluminiową, tak aby tylko dół się swobodnie piekł

Grunt to przepis!
RAVIOLI Z ŁOSOSIEM I RICOTTĄ 216

jedno żółtko, wlać olej i odrobinę wody, zagnieść elastyczne ciasto. Uformowane ciasto zwinąć w folie aluminiową i odłożyć na 30 minut aż odpocznie. Ciasto dzielimy na 2 części, rozwałkować wałkiem, posypując je mąką. Placki smarujemy białkiem i układamy na nich porcje farszu w równych odstępach. Na tak przygotowany placek, układamy drugi placek i dociskamy przestrzenie miedzy ciastem i farszem

Kulinarne Fantazje Marioli
Mazurek śliwkowy z bezą i orzechami 163

orzechami. Sfotografowany pod presją, w biegu, bo chłopaki zaglądali mi przez ramię, gotowi dobrać się do ciasta. Ciasto: 320 g mąki krupczatki 150 g zimnego masła szczypta soli 3 żółtka z dużych jajek słoik powideł śliwkowych Beza: 3 białka 150 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 80 g posiekanych orzechów włoskich Na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier, szczyptę(...)masło. Następnie do ciasta dodać żółtka. Wszystko razem połączyć, a następnie rękoma zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Po upływie tego czasu wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować, dostosowując kształt do formy. Nagrzać piekarnik do 180 stopni, wstawić ciasto i piec

Czerwień i błękit
pychotka vel Pani Walewska 830

piekarniku na jasnozłoty kolor. dodatkowo: 500 g dżemu z czarnej porzeczki 100 g kandyzowanej czarnej porzeczki 100 g płatków migdałowych Na podpieczone ciasta wykładamy po połowie dżemu i kandyzowanej porzeczki. składniki na bezę: 6 białek 200 g cukru pudru 2 łyżki budyniu waniliowego wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie małymi porcjami dodajemy cukier puder(...)gotowej masy dodajemy budyń i delikatnie mieszamy, wykładamy na ciasto z dżemem, posypujemy płatkami migdałowymi. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 min. Jeśli ciasta pieczemy osobno, bezę na drugi placek przygotowujemy bezpośrednio przed pieczeniem, wtedy składniki dzielimy na połowę. składniki na masę: 500 ml mleka 40 g mąki ziemniaczanej 50 g mąki pszennej 70 g cukru 2 żółtka

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto z pianką bananową i wiśniami. 332

wiśni Przygotowanie ciasta: Mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wsypujemy do miski. Dodajemy pokrojoną w kostki margarynę i całość krótko rozcieramy w rękach. Dodajemy 3 żółtka i śmietanę i krótko wyrabiamy na jednolitą masę. 3/4 ciasta wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę i po całej powierzchni nakłuwamy widelcem. Resztę ciasta zostawiamy na później. Można je włożyć(...)lodówki. Tortownicę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut w temperaturze 175 stopni (z termoobiegiem). W tym czasie przygotowujemy piankę bananową i drylujemy wiśnie. Przygotowanie pianki bananowej: Do białek dodajemy szczyptę soli i całość ubijamy mikserem. Następnie dosypujemy cukier i dalej ubijamy na gładką, błyszczącą masę. Banana rozgniatamy na gładką masę widelcem, dodajemy

Smak mojego domu
Na pożegnanie sezonu rabarbarowego - Pavlova 136

Uwielbiam bezy. Mega słodkie - praktycznie sam cukier, z niewielkim dodatkiem białek. Mają jednak w sobie coś uzależniającego - chrupiące z wierzchu i delikatnie ciągnące w

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik (z wiaderka) na kruchym spodzie z polewą czekoladową 631

minut. Przygotować foremkę (u mnie tortownica ok 28 cm). Dno wyłożyć papierem do pieczenia. Wykleić ciastem całą powierzchnię, lekko podziurawić widelcem. Wstawić do piekarnika na około 15-20 minut do lekkiego zrumienienia. Wyjąc z piekarnika. Następnie przygotować masę serową. Ubić białka i odstawić(...)innej misce utrzeć żółtka z cukrem i masłem, później partiami dodawać twaróg. Wszystko dokładnie wymieszać. Wmieszać delikatnie szpatułką mąkę a następnie ubite białka. Całość delikatnie połączyć do uzyskania jednolitej masy, przelać na upieczone ciasto i do piekarnika na kolejne 45-50 minut 180 °C. Zostawić sernik w wyłączonym piekarniku przez 20 minut. Później wyjąc i studzić na kratce

Tagebuch po polsku
Dietetyczne,slodkie,orkiszowe gofry bez cukru 165

dodatkowi maki ziemniaczanej i uzyciu maslanki sa wyjatkowo chrupiace.Zamiast cukru uzylam stewii i kapitalnie sie tu sprawdzila.Jakis czas temu sporo eksperymentowalam ze stewia.Wyniki eksperymentow byly rozmaite,najczesciej niestasfakcjonujace.W pieczonych ciastach z jej udzialem wyczuwalny byl posmak stewii i psul koncowy efekt wypieku.Gofrom natomiast dodaje tylko slodyczy,czyli slodzik spelnil tutaj swoja role zadawalajaco..By caly deser pozostal bezcukrowy i jogurt(...)porcje maki umiescic w miseczce.Dodac kefir,mleko,szczypte soli, olej,1/2 lyzeczki sody,extrakt z wanilii i 2 zoltka.Zmiksowac na gladka mase bez grudekubic piane z bialek na sztywnodelikatnie przy pomopcy szpatulki polaczyc ciasto z pianagofrownice posmarowc cieniutko olejem.Najlepiej malym, wlosianym pedzelkiem w zaleznosci od mocy gofrownicy piec 5-7 minut  po upieczeniu delikatnie zdejmowac drewniana lopatka i odkladac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
SERNIK IZAURA 191

reszty w garnku dodajemy 4 żółtka , miksujemy mikserem , dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , znów miksujemy ciasto.Ubijamy na sztywno pianę z białek i dodajemy do ciasta.Wymieszać delikatnie ciasto.Wlać ciasto na blaszkę. Ser miksujemy 1-2 minuty z jajami ,margaryną i z cukrem.Wlać do formy na ciasto .Pieczemy 60 minut w 180 stopniach.Po upieczeniu

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Jabłecznik kokosowy 151

wstawię ciut później.. Ciasto: 225 g margaryny 3 żółtka  14 łyżek cukru 2 szkl.mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia  35 g śmietany gęstej 18%  Masa z jabłek 1 kg jabłek cukier malinowy Skworcu Masa kokosowa 125 g margaryny 2 jajka 1 szkl.cukru pudru 20 dkg wiórków kokosowych 3 białka Jabłka obrać, zetrzeć(...)chwilkę poddusić. Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną.Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i śmietanę .Wymieszać , przełożyć na blaszkę. Na wyłożone ciasto wyłożyć uprażone i przestudzone jabłka. Margarynę [125 g ] rozpuścić i ostudzić.Białka ubić z cukrem.Do wystudzonej margaryny dodać jajka, wiórki i pianę z białek i cukru.Wymieszać i przełożyć na jabłka

Moje domowe kucharzenie
wykwintny sernik wielkanocny 1339

wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto z lodówki rozwałkowujemy, wykładamy na blachę i podpiekamy w piekarniku w temp. 160 st. C na jasno złoty kolor. składniki na masę serową: 7 żółtek 3/4 szklanki cukru 1000 g dobrego sera białego 1,5 szkl mleka 1/2 szkl oleju słonecznikowego 1 budyń waniliowy 3 białka wykonanie: Ser mielimy w thermomiksie(...)blenderem lub trzykrotnie mielimy w maszynce. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mleko, olej, budyń i ser, miksujemy na gładką masę. Białka ubijamy na pianę i łyżką drewnianą łączymy delikatnie z masą serową. Masę serową wykładamy na podpieczone ciasto kruche i pieczemy w piekarniku w temp. 160 -170 st. C ok. 50 min. składniki na masę kokosową: 7 białek

Domowy Smak Jedzenia
Czekoladowe ciasto z pomarańczą (Ciambellone al cioccolato fondente e arancia) 191

osłodzenie jesiennych dni polecam Wam niezwykle aromatyczne ciasto czekoladowe z pomarańczą, rodzynkami i kawałkami migdałów. Idealne do filiżanki gorącej herbaty lub kawy. Smacznego! **** Oggi  Vi voglio proporre una torta p er addolcire le giornate autunnale. La torta è preparata con cioccolato fondente, uva sultanina, mandorle e arancia. Ideale(...)skórkę z pomarańczy. Na koniec stopniowo dodajemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ubijamy białka na sztywną pianę, którą delikatnie wmieszamy do ciasta. Ciasto przelewamy do okrągłej formy o średnicy ok. 25 cm wcześniej wysmarowanej masłem. Ciasto pieczemy

La grande e la piccola cuoca
Chałka 93

końcówkę typu hak i wyrabiaj ciasto aż składniki się połączą a kula ciasta zacznie się robić elastyczna. Odstaw ciasto na 10-15 minut przykrywając ściereczką. Po odpoczynku dodaj do ciasta sól oraz dodawaj porcjami miękkie masło, cały czas wyrabiając je końcówką typu hak(możesz użyć też robota ręcznego i dwa haki które są w zestawie). Ciasto wyrabiaj na dość dużych obrotach(...)przykryj folią spożywczą i odstaw ciasto na 90 minut w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość. Przygotuj blat lub silikonową matę, ważne aby pracować teraz na blacie z którego łatwo oderwiesz lekko klejące się części ciasta. Na tym etapie już nie podsypuj blatu mąką. Ciasto podziel na pół jeśli robisz dwie chałki. Porcje ciasta chałowego podziel

nietylkopasta.pl
Serowe róże drożdżowe 203

ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość (na około 1 godzinę). Nadzienie: W misce rozgnieć ser, dodaj cukier i żółtko, wymieszaj. W osobnej miseczce ubij białko i dodaj do masy serowej, wymieszaj delikatnie. Wykonanie: Wyrośnięte ciasto podziel na około 12-14 części. Każdą z nich spłaszcz w dłoniach lub rozwałkuj na niewielki okrąg. Natnij 4 razy (na krzyż) bez przecięcia

Kulinarna (nie)codzienność